Manolo logotype

12 par skor

Bild 317526

Den svenska skokulturen har nog aldrig varit sämre. Gå till ett stort köpcentrum och kolla in skoavdelningen, fylld av plast, urusla läster, pappersbindsulor, fyra par skosnören och en burk minkolja i skovårdshyllan. Personalen har inte den blekaste aning om vad de säljer eller hur man ska vårda sina ägodelar. Ändå är det fullsmockat med människor som vill köpa billiga skor med mentaliteten att inte bära dem längre än ett år. Det är inte så konstigt för efter ett år är de fula som stryk och obekväma. Hit är vart vi har kommit från ett 50-talssverige med yrkesstolthet hos både skofabrikörer och återförsäljare. Jag vet mer om påvens sexliv än vad den genomsnittlige svensken vet om skor.

Jag känner att det faller på min lott att undervisa Sverige i konsten att äga och köpa skor. Skovård har vi redan avverkat. Kvalité likaså. Även om många av Manolos ädla läsare faktiskt har bra koll, kanske det kan vara av intresse att läsa om mina åsikter i frågan kring en bra skogarderob.
Jag har nämnt tidigare att en basgarderob bör innehålla 12 par skor. Där har ni en god start. Tre par skor per säsong. Dessutom överlappar många skor två eller flera säsonger vilket gör att Du bör ha ca sex par i förrådet och sex par framme för bruk hela tiden. Då är du sällan låst till ett par skor flera dagar i följd, utan har ofta valmöjlighet att låta gårdagens skor vila ett par dagar.

Bild 317527
Edward Green. Allra överst Church's

Rätt skor till rätt tillfälle
Ett par tunna, nätta skor med lädersula är skor för inomhus- och torrt utomhusbruk på sommarhalvåret. De är lätta och flexibla för att ge en luftig mockasinkänsla, vilket är tanken. De har ofta ett mjukt, tunt skinn (svagare än ett tjockt skinn), för ökad andningsförmåga och smidighet. Sulorna är tunnare och därmed mindre hållbara. Att sulkanterna är mer indragna för att ge en nättare estetisk känsla, ökar ovanlädrets utsatthet från fukten på marken. Färgen är ofta ljus för att bättre passa under det varma halvåret, vilket också gör skorna mer ömtåliga för vattenränder och märken.

Ett par grövre skor med tjock gummisula är kraftigare och mindre följsamma för att ge ett bättre stöd åt foten samt en ökad känsla av påkläddhet. Dessa är anpassade för kallare utomhusbruk på senhöst och tidig vår. Sulorna är tjockare och sulkanterna mer markerade för att bättre skydda ovanlädret från fuktig mark och regn. Ovanläder i mörkt grainskinn eller täckfärgat skinn är stryktåligt och lättvårdat, vilket gör det bättre lämpat för ett fuktigare bruk.

Felaktig användning har många nackdelar. Tunna sommarskor med lädersula slits enormt snabbt en blöt höstdag. Du blir blöt om fötterna, skorna genomsura, fula av smuts och vattenränder. Bindsulan surnar och du ser ut som en idiot i en kännares ögon. En kraftig höstsko, inomhus eller en varm sommardag, gör dina fötter onödigt varma och svettiga, vilket sliter enormt på foder och bindsula. Följsamheten är dålig och skon känns klumpig och osmidig. Och du ser återigen ut som en idiot i en kännares ögon.

Ni förstår vad jag menar. Använd rätt skor till rätt tillfälle. Tänk på vad du BEHÖVER, snarare än vad du VILL HA, när du köper skor. Titta mer på skons ändamålsenlighet än prislappen, och använd sunt förnuft när du bedömer vad skon lämpar sig till för väder. Grovmönstrad sula är gjord för bra grepp på snö och is och kan förutsättas slitas onödigt snabbt på barmark, medan blank sula med god hållbarhet bör vara såphal på snö och is. Pressa gärna skoförsäljaren på information om skornas material, kvalitet, ändamålsenlighet och hur de bör vårdas. Sådant signalerar att kunden vill att deras skohandlare bör ha en aning om vad de pysslar med. Men lita inte på honom/henne. Du kan ofta förutsätta att personalen inte vet ett smack, och ofta har fel om det mesta. Använd sedan dina nyinköpta skor till det de är anpassade för och ställ undan dem under den del av året de inte behövs.

Jag vet att detta låter självklart och logiskt, men ett enkelt faktum är att dessa "regler" i princip aldrig efterföljs. Varför? Ja, här kommer vi fram till kärnan i problemet. Om du bara äger några få par skor blir du ofta tvingad att använda ett par skor du inte borde därför att klädkod, väder eller liknande kräver det. Då pressar du dina skor till det yttersta och sliter onödigt mycket på dem.

Basgarderob
Jag ska ge ett exempel – vilket har efterfrågats – på en bra startgarderob.
2 par kraftiga vinterkängor (varav ett par varma fårskinnsfodrade)(kall höst, vinter)
2-3 par halvhöga boots med gummisula i olika färger, svart, brun, ljusbrun. (höst, snöfri vinter, vår)
2-3 par låga skor med gummisula i stryktåligt skinn. (höst, vår)
3 par enkelsulade skor i ljusa somriga färger, gärna något par i mocka. (varm vår, sommar)
2 par svarta enkelsulade kostymskor. (varav ett par oxford's) (formella tillfällen och fester)

Beroende på vad jobb, fritidsintressen och eventuella fysiska aktiviteter i rekreationssyfte kräver, får man fylla på med gummistövlar, joggingskor, sandaler, träskor etc. Dessa bör inte räknas in i basgarderoben. (Jag kanske, för att undvika en massinvasion av sneakerälskare i kommentarerna nedan, bör nämna att denna fördelning inte är ett måste. Enbart ett exempel för att illustrera vikten av att sprida ut användningsområdena på skorna.)

Har du en liknande garderob, och dessutom använder dina skor korrekt, dvs begränsar felaktig användning till ett minimum, bör även den billigaste crapsko hålla i flera år eftersom du aldrig behöver pressa den över gränsen för vad den är designad och planerad. Består denna basgarderob dessutom av randsydda skor av toppkvalitet ser jag ingen begränsning av livslängd alls förutom tidens tand.

När du fyllt upp din garderob med denna bas av skor du faktiskt BEHÖVER, kan du äntligen börja köpa det du VILL HA, och det är då det roliga börjar. Då kan du gott få köpa ett par Tod´s i vit mocka vilka kan användas fyra gånger om året, eller ett par balla sneakers till när du ska hänga med huvtröjorna vid skateboardparken. Men innan de 12 paren står med skoblock i garderoben köper gentlemannen det han BEHÖVER.

Bild 317528
Skor Crockett & Jones

Vikten av allt detta.
Jag ser dagligen felaktigt använda skor. Faktum är att jag betydligt oftare ser felaktigt använda skor än korrekt dito. När jag berättar om ovanstående regler får jag frågetecken till svar. Alla gånger. Det är inte konstigt att 90 % av alla skor jag reparerar är felaktigt använda, när de flesta människor jag frågar om hur många skor de har, svarar att de äger ca 4-5 par skor. När jag replikerar att de behöver minst 12 par skrattar de åt mig och säger att det finns det väl ingen som har. "Varför skulle någon behöva 12 par skor?" Det skrämmande är att jag anser att dessa "kunskaper" borde vara lika självklara som att man duschar regelbundet, eller tvättar händerna efter toalettbesök. Men det är det inte. Här har det bildats ett stort hål i svenskens "allmänbildning", och den enorma bristen på kunskap om skovård vidgar hålet ytterligare.

Jag finner dock glädje i att veta att Manolos läsare representerar en del av populationen som med tiden kommer hjälpa till att "visa gott exempel" inför våra stackars medmänniskor som ruinerar sig på "billiga" skor från ICA-maxi, inte äger en skokrämsburk, och skämmer ut sig med sitt enda par svarta men oputsade kängor med grov vintersula på vårbalen.

För att avsluta den tredje delen i "Skovärlden according to Skomakaren" vill jag nämna att jag värderar ovanstående förhållningssätt till skoinköp som avsevärt viktigare än val av kvalitet, såsom Randsytt vs. Crap? eller Crockett & Jones vs. Church's? Dessa till synes avgörande värderingar blir ytterst perifera om ovanstående förhållningssätt inte efterlevs. Jag har sett ett par felaktigt använda Crockett & Jones i cordovanskinn totalt utslitna och "sönderfrätna" inifrån, efter två års konstant användande.

Han hade nog bara ett par skor. Bye bye sextusen spänn.

/Marcus Davidson

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor

#1 Tommy H säger
2008-10-29 15:43 - Anmäl

Vilken tycker du är den bästa skomakaren i Stockholm? Jag gick tidigare till Isakssons på Erikdahlbergsgatan, men har bytt till Nymans på Nybrogatan. Vilka skulle du rekommendera?
Tom
#2 LuDDish säger
2008-10-29 15:58 - Anmäl

Artikelns innehåll går inte att bestrida. Däremot vill jag snabbt påpeka att Marcus skogaderob innehöll en hel del gräsliga varianter, varpå jag vill påpeka att ens skos användbarhet gärna inte får stå överordnat dess stilmässiga uttryck. Således; sant, skon ska användas i rätt sammanhang, men den ska fortfarande vara snygg. Vi är gentlemän, inte stundenter vid Chalmers.
#3 ajl säger
2008-10-29 16:22 - Anmäl

Startgarderob på 12 par skor, oj...

Jag har två par C&J, två par RM Williams (förutom ett gäng sneakers) och folk tycker att JAG överdriver!
#4 ajl säger
2008-10-29 16:30 - Anmäl

Ok nu läste jag artikeln lite mer noggrannt.

Måste säga att det blir svårare att avgöra hur bra kvalitet s.k. kvalitetsskor har egentligen, om man har 12 par man ständigt byter mellan?

12 par skräpskor håller väl också en halv evighet om man använder dem "rätt" ("rätt" verkar innebära "sällan" och "väldigt försiktigt" när man snackar med skomakare).
#5 Matematik säger
2008-10-29 16:40 - Anmäl

Det är ju falsk matematik att påstå att skorna skulle slitas långsammare bara för att man har flera!
#6 Skomakare Davidson säger
2008-10-29 16:58 - Anmäl

Hahaha. Jag förstår vad du menar LuDDish. Några ser gräsliga ut, men titta noggrannare och se att många är tofflor, sandaler och jobbskor. Dessutom är detta inte alla skor jag har, och de som saknas är de snyggaste. Hade inte bild på dem. Antagligen var det en jävligt dum bild att publicera när man ska försöka vara ett gott föredöme. Betänk dock att smaken är som baken. Jag kan tycka att en sko är rolig att ha även om jag inte använder den jämt. Kanske bäst att Olof tar bort bilden förresten. Annars kommer kommentarerna bara handla om Skomakarns dåliga smak.
#7 LuDDish säger
2008-10-29 17:12 - Anmäl

#6 Skomakare Davidson.

Alldeles riktigt!
#8 Matt säger
2008-10-29 17:57 - Anmäl

Om man nu ska se allt ur 'expertens', den insattes, den kunniges perspektiv på allt så kommer det inte att hålla. Att du som inbiten skofantast och skomakare ser det som en självklarhet att ha minst 12 par skor och blir förvånad över att dina kunder skrattar åt dig när du nämner detta är natruligtvis självklart. Dock, att tro, kräva, förvänta sig att gemene man ska tycka likadant, är bara befängt.

Är ganska säker på att de festa skulle skratta åt min kosthållning då jag är hyffsat kunning och har ett brinnande intresse för detta. Jag tycker personligen att en ganska överväldigande majoritet av det svenska folket äter "skit", då det för mig är en självklarhet att inte göra det.

Detta fenomen gäller inte bara skor och vissas kunskap till detta, det genomsyrar mer eller mindre allt.
#9 tobbe säger
2008-10-29 18:08 - Anmäl

det svåra som jag tänker vad gäller att äga 12 par kvalitetskor är väl en ganska hög inköpskostnad, det tar ju trots allt ett par år innan man kommer upp i detta antal. Måste vara väldigt få som kommer in och kan betala för 12 par skor direkt, bör ju landa på en 45-50 000 inte så många som kan lägga det på skor bara sådär..

dock är det ju en dröm att över tid får ihop denna mängd skor.
#10 tobbe säger
2008-10-29 18:20 - Anmäl

Jag håller helt med om att det läggs allt för lite fokus på "riktiga" skor!

en bra artikel i övrigt alltså och ett mycket kärt ämne.
#11 T säger
2008-10-29 18:21 - Anmäl

Jag behöver tips på vinterskor, rediga vinterskor men inte några dussindoningar som Timberland.
#12 Sam säger
2008-10-29 18:23 - Anmäl

Jag är för det första 19 och rör mig inte i högtidliga miljöer eller bland herrklubbar. Men minst 12 par skor är för mig helt löjligt fåfängt.
Jag tycker det räcker med fyra-fem par skor, då inkulderat "sneakers". Jag har två tygskor som används vid avslappnade tillfällen som promenader, småbesök hos vänner etc. Sedan har jag ett par finare sneakers i läder som jag har när jag är ute. Sedan att par finskor. Nu är jag i varmare delar så jag behöver inte kängor.

Kläderna flyger av och på men stommen, skorna, finns där. Det är 'jag' där nere på fötterna vilket ger en rätt trygg känsla både för mig och andra.
Om man tittar i din skohylla finner jag ingen harmoni eller personlig stil för fem öre.
#13 LuDDish säger
2008-10-29 18:55 - Anmäl

Jag tycker inte alls skribenten är helt ute och cyklar. Sen är det likväl så att han inte direkt nämner att skorna ska köpas vid ett tillfälle, utan vid specifik säsong. således kan man säga att det är 3 skor per säsong som gäller, och ett par "kvalitetsskor" behöver inte kosta 3000-5000 kr. Jag köper handsydda skor direkt från England för lite mer än tusenlappen, då är det Loakes istället för Churchs förvisso, men de håller hur länge som helst om man vårdar dem.

3 skor per säsong är inte speciellt mycket, 3 laxar. Om du har en vanlig lön är det inte en omöjlighet. Är du en gentleman är det en självklarhet ;)
#14 Erik S säger
2008-10-29 18:55 - Anmäl

Tack för ett mycket tänkvärt inlägg!
#15 Olof säger
2008-10-29 19:06 - Anmäl

Då är bilden från Marcus skogarderob borttagen så att vi istället kan fokusera på artikelns syfte!
#16 Skomakare Davidson säger
2008-10-29 19:07 - Anmäl

Att ha 12 par skor är för det första inte fåfängt alls. Det är praktiskt. Dessutom har jag aldrig påstått att de måste vara randsydda kvalitetsskor. Som jag avslutade artikeln är det viktigare att ha ett stort urval än kvalité i startgarderoben. Och 12 par skor kan du få för löjligt små slantar nuförtiden. Men man måste ha kapaciteten att inte ta allt man läser bokstavligt. Jag tycker inte att man måste gå ut imorgon och köpa 12 par skor. Men det är ett rimligt och önskvärt mål att med tiden komma upp i detta antal. Och med tiden byta ut de sämre modellerna mot bättre.
Dessutom har jag aldrig påstått mig ha varken stil eller smak, men fortsätt gärna såga min garderob om ni inte håller med om mina åsikter. Det bjuder jag så gärna på.
#17 Skomakare Davidson säger
2008-10-29 19:08 - Anmäl

Tack Olof
#18 Piffen säger
2008-10-29 19:08 - Anmäl

Tack för ett gott skratt!
#19 LuDDish säger
2008-10-29 19:10 - Anmäl

Skomakere Davidson, är det inte så att du har en egen blogg om skor, hur hittar jag dit?

tack för bra artikel
#20 Skomakare Davidson säger
2008-10-29 19:13 - Anmäl

Nej jag har tyvärr ingen blogg om skor. Vet inte vad du har fått det ifrån. Men jag kanske borde starta en.
#21 tobbe säger
2008-10-29 19:22 - Anmäl

får väl lägga in en liten ursäkt från min sida, förutsatte att det var ett "krav" att det skulle vara 12 par C&J. att få ihop det annars är väl ingen omöjlighet och som sagt köper man Loake så är det ju möjligt.

Luddish: varifrån köper du dina skor?
#22 andreas säger
2008-10-29 19:24 - Anmäl

tänker inte såga skomakarens skosmak för jag förstår att dessa knappast var varken de bästa eller de flesta av hans modeller..Måste säga att jag tyckte det fanns ett par med potential även om bootsen i "koskinn" inte var min grej...
Luddish har helt rätt enligt mig när han nämner att alla 12 skor man köper inte måste kosta 3000-5000kr men jag tror iaf att jag personligen hellre lägger dom summorna på ett par kvalitetsskor i skinn eller mocka än ett par lyxsneakers som aldrig kommer upp i samma livslängd. Sneakers kan vara fantastiskt snyggt men blir aldrig snyggare med åren till skillnad från ett par skinnboots eller oxfords..Jag har personligen en tendens att vara lite för trendkänslig när det gäller klassiska herrskor som churchs och C&J. Är 22år och känner mig lite för ung och oerfarej för dessa modeller även om de är väldigt snygga. Jag har en personlig favorit i Belgiska skomärket N.D.C som gör sina skor för hand men troligvis inte randsydda. Deras modeller känns oftast något nättare än de engelska märken som nämns men ligger nog i samma prisklass mellan 3000-5000kr..har ett par höga boots och ett par ankle boots och trivs kanon med bägge.

Hur står sig t ex Paul Smiths herrskor i skinn som enligt mig är helt fantastiskt snygga som också ligger i den prisklassen?
#23 Matte säger
2008-10-29 20:28 - Anmäl

Tack skomakaren för att du tar upp ett mycket angeläget ämne! Jag har börjat ge bort skovårdsprodukter till alla jag känner... Har förklarat för personer i min bekantskapskrets att de inte kan förvänta sig att deras anställda skall ta dem på allvar om de inte har välskötta och välputsade skor!? Är mycket tacksam till min gamle far för att han lärde mig hur man på bästa sätt sköter sina skoplagg, och tolv par skor är ett absolut minimum.

För er som bor i Gbg och behöver fixa era skor kan jag rekomendera Sko-service på Nordhemsgatan 35 (bakom Hagabion) och inte minst sköningarna till skomakare i källaren i Femmanhuset , de är grymma på skor!
#24 Ted säger
2008-10-29 21:11 - Anmäl

själv så äger jag varken CJ eller church då jag tycker det är roligare med fler skor, köper hellre 3par för 1500kr/paret än 1par för 4500.

då jag använder skor på ett korrekt vis så håller inte skorna för 4500 tre gånger så länge som tre par helt ok skor i 1500kr klassen, som ändå är nog dyra för att slippa de värsta skräpet.

räknar vi då 4500*4 = 18tusen, och dessa sko klarar du dig lääänge på minst 4-5år om du vårdar de o bär de som det är tänkt, vid rätt väderlek.

skor håller inte lika länge om de används dagligen, för de måste vila, sura läderskor tar mer än en natt på sig att torka.

nää 12par skor, jag håller med om, fastän jag inte har en full "bas" garderob själv, lite kort på höga vinterskor.
#25 Erik D säger
2008-10-29 21:23 - Anmäl

Nesligt att märka av så många förflugna kommentarer att flera läsare lever upp till mottot att "www är text för människor som inte kan läsa". Nå, om alla artiklar publicerade här höll denna kvalitet skulle manolo vara guld värd.
#26 asdf säger
2008-10-29 22:09 - Anmäl

Jag köpte mitt första par randsydda skor i juli i år. Sen dess har samlingen vuxit till 5 par, lite dyrt som student kanske men jag hade nog bara köpt nån ny mobil eller annat som inte alls är lika hållbart annars. Jag stod inte ut med de fula corrected grain skorna jag tvingades ha medans mina C&J "vilade" hemma..

De senaste jag köpte var ett par Trickers på deras fabriksbutik på ebay, mycket prisvärt för 2200 inkl. frakt.

Bara 2 par till så kommer jag nog kunna gå med randsytt varje dag som det inte är fullt av saltigt snöslask på gatorna :)
#27 Martin säger
2008-10-29 22:46 - Anmäl

Mycket trevlig artikel.
Även jag försöker få folk i min omgivning att förstå att de ska vårda sina skor ordentligt, oavsett om det är tygskor, sneakers eller andra skor i läder. Alla kräver vård för att hålla länge och se bra ut. För bara någon dag sedan tog jag hand om ett par sneakers och ett par boots som behövde lite vård, tog inte alls lång tid och deras livslängd ökar dramatiskt.

Till #11: jag fick hem ett par Andre 1 boot från Shofolk idag. Mycket fina och verkar bli bra nu till vintern då de har gummisula, är helt i läder och fårskinnsfodrade.
http://www.lester.se/ShowProduct.aspx?prodid=239&cat=140
#28 Gäst säger
2008-10-29 22:58 - Anmäl

"Även om många av Manolos ädla läsare faktiskt har bra koll [...]". Läste först "äldre" i stället för "ädla", men efter att ha ögnat igenom de minst sagt skiftande inläggen till den här artikeln var jag nog inte helt fel ute...
#29 Diego de la Vega säger
2008-10-29 23:32 - Anmäl

I en gentlemans klädkammare borde det vara obligatoriskt med åtminstone ett par skor till smoking/frack, ett par wellingtons och ett par ridstövlar.
#30 Måla säger
2008-10-30 01:02 - Anmäl

Skomakaren borde kanske starta kurser för vilsna skomisshandlare? Jag hade kommit!
#31 Murray säger
2008-10-30 01:21 - Anmäl

Gentlemannens garderob behöver: Lackskor.
#32 andreas säger
2008-10-30 07:42 - Anmäl

#29:
När är gentlemannen på 2000-talet i behov av ett par ridstövlar?

Ingen som vet om Paul Smiths Herrskor har någon kvalitet eller om man bara betalar för märket..Ser onekligen välgjorda ut men jag är ingen skomakare...
#33 Thomas E säger
2008-10-30 08:15 - Anmäl

#32 Kan man vara gentleman i något århundrade utan att rida?
#34 Mia säger
2008-10-30 08:30 - Anmäl

Men vad ni killar gnäller! 12 par skor är väl ingenting emot vad en kvinna behöver för att ha en komplett skogarderob. Jag har 26 par skodon ( inkluderat gummistövlar, flipflops och annat tjafs ) och jag anser mig sakna en hel del fortfarande.
Så sluta gnäll och spring ut och köp lite snygga skor! Skorna är mannens viktigaste och ibland enda accessoar. Jag instämmer till 100% med Skomakare Davidsson.
Mia
#35 lano säger
2008-10-30 08:32 - Anmäl

Mycket trevlig læsning! Gilla skomakarens sporadiska inlægg skarpt! Och minst sagt håller jag med.

12 par skor ær væl ændå i underkant? Vilket också framgick av inlægget. Føtterna står man på hela dagen. I en undersøkning som ett kænt kvinnomagasin gjort svarar en solklar majoritet att det førsta kvinnor lægger mærke till hos en man ær hans skor :) Se också till att klippa naglarna, det var det andra de lægger mærke till ;P
Åter till æmnet, skomakaren har helt rætt. Ska du stå på ett par føtter en hel dag ær det klart att de ska ha bra grejer att stå på, och det behøver inte innebæra dyra saker att stå på. Men det ær nødvændigt att byta skor en gång om dagen så skorna får vila ut. Och det ær lika sjælvklart før mig att alla mina skor har skoblock i sig som att de ær impregnerade och infettade. Dock ska tillæggas igen att Wedins skoblock før 99 kr styck duger bra, det ær trots allt en plånboksfråga... 'Riktiga' skoblock till alla par kostar en månadsløn...

Jag tycker det ær jæmførbart med min matlagning. Jag gillar att laga mat, står i køket MINST en timme om dagen. i Underkant 400 timmar på ett år. Då ær det væl sjælvklart att jag ska ha bra utrustning i køket? Men men, folk kallar mig galen før att bara mina køksknivar kostar 10 000... Æven fast jag alltid motiverar det med att de faktiskt håller en livstid eftersom jag skøter dem rætt. Lik førbannat tvivlar jag på att en bilmekaniker som har till yrke att skruva i bilar køper dåliga verktyg. Han har garanterat ALLA nycklar, æven om bara 16 anvænds en gång i månaden.

Mer skomakare Davidsson på Manolo!!
#36 Fotfel säger
2008-10-30 08:42 - Anmäl

En liten fråga till David för oss med "fel" på fötterna.
Jag har alltid hålfotsinlägg i alla skor jag använder. Ortopeden rekommenderar skor som är stadiga över hålfoten och bakom hälen och uppåt.
Rekommenderade en att använda typ gympa- eller löparskor, vilket inte passar i alla lägen direkt. Dock märker man direkt när man använder för mjuka skor att ena skon är lutar inåt efter ett tags användning.

Vad jag brukar göra när jag provar skor är att alltid ta ut skons innersula och sätta in min egna, de skor som det inte går att göra så med faller bort.
Finns det några andra generella tips man kan få? Antar att fler som jag blir tvugna att välja bort många skor pga detta.
#37 Gäst säger
2008-10-30 08:59 - Anmäl

Ni som vill ha snygga skor inomhus på jobbet, men ändå promenera en bit för att ta er dit och hem, har ni ett extrapar på jobbet som ni byter till alla dagar utom de finaste sommardagarna, eller hur gör ni? Själv går jag på dagarna i ett par Birkenstock-tofflor, vilka kan beskyllas för en hel del, men knappast för att vara snygga. För mig skulle det dock kännas konstigt att komma till jobbet och ta av sig ett par knytskor och sedan sätta på sig ett par andra, om man ändå ska vara inne. Jag antar att det är min svenskhet som tycker att normaltillståndet inomhus är att gå i strumporna...
#38 andreas säger
2008-10-30 09:47 - Anmäl

Möjligen kan värdeladdade ordval som gentleman och liknande föra in läsares tankar på felaktiga spår. Själv får jag bilden av en mustaschprydd karl med monokel för ögonen när jag hör det ordet. Jag råkar tillhöra de personer som har fler än tolv par skor i min garderob och byter ut de som står framme i hallen efter säsong. Det är väl inte svårare än att inte ha dunjackan hängande framme i hallen hela sommaren? Och jag ser mig inte som en getleman utan som en rätt vanlig kille, nyss 30 fyllda som vill göra ett gott intryck och se välvårdad ut även när jag gör kundbesök i jeans, och då gäör skorna verkligen skillnad.

Att Skomakare David har helt rätt angående hur man vårdar skor får man väl räkna med (typ proffs) men jag tycker även han har helt rätt stilistiskt. Det ser förjävligt ut att halka fram som om man hade tvålar under fötterna en snöig dag i lädersulor och sedan sitta inne på kontoret och lämna fuktblöta fotavtryck efter sig de under de tre timmar det tar för lädersulorna att torka. Precis lika illa ser det ut att komma i någon slags traktorsula till en tunn ullkostym mitt i sommaren. Det är ju för fan en fråga om materialmix som väl de flesta människor borde kunna se att de passar eller inte. Skulle någon ha en grovstickad polotröja under en tunn linnekavaj?

Och #5 Matematik, det är inte alls falsk matematik att säga att skor håller längre om de används mer sällan. Skor som ständigt är fuktiga för att de används varje dag slits hårdare än skor som hinner torka mellan användningstillfällena. Det var ju just det David Skomakare menade med sitt avslutande bye bye sextusenspänn. Skillnaden är att skor inte är matematik (one unit of use equals one unit of use whenever they're used) utan är just skor. Typ som gruppsykologins 1+1=3. Catfish?
#39 . säger
2008-10-30 11:20 - Anmäl

Trevlig läsning, ser att jag saknar en del i min skogarderob. Men det kommer nog har inte råd att köpa allting på en gång som student. Någonting som jag dock inte kan förstå mig på är bekanta som köper ett par sneakers för ca 1500kr som efter en eller två säsonger är nednötta och måste bytas, visst för att det går att ta hand om sneakers på ett bra sätt men de får aldrig samma livslängd som ett par riktiga skor och ser heller aldrig lika bra ut.
#40 LuDDish säger
2008-10-30 13:26 - Anmäl

#21 tobbe:

http://www.herringshoes.co.uk/

Här finns en hel del fina skor. Läste en artikel om loake (det kanske t o m var på manolo), vari det framgick att det var ett riktigt fint hantverk bakom dessa skor. Om du vill ha fler alternativ så vet vi: google is ur friend! Sök på classic shoes :)

Jag uppskattar manolo! Mycket vettigt att läsa, och bra kommentarer med fint utbyte av idéer, tips osv.
#41 The Ritz säger
2008-10-30 13:43 - Anmäl

Intressant som vanligt av skomakare Davidson. Däremot känns uppsättningen skor vara anpassad till folk som tillbringar hela dagarna utomhus. För mig och andra som har kostym dagligen, och inte bara vid högtidliga tillfällen, känns det inte aktuellt med så många "grova" skor. Tycker personligen att det är oerhört fult med tjock och bred sula till snygg kostym. Är det blött och kallt på vägen till och från jobbet så finns det galoscher.
#42 Abbe säger
2008-10-30 13:45 - Anmäl

Vad ni människor är löjliga! Manolo är ingen "bibel" att följa, ingen diktatur att böja fram sin ända för. Det är något som ska agera inspiration och inget mer! Se inte dessa artiklar som nya "lagförslag" som skall sågas stup i ett för guds skull.. Skribenterna tar sin tid för att försöka ge läsarna en trevlig läsning och tar faktiskt saken på allvar till skillnad från många andra..
#43 Kim säger
2008-10-30 13:50 - Anmäl

vad finns det för läderskor som passar korta men breda fötter utan att se alltför hiskeliga ut? dom flesta läderskor är för långa för mig (och hur många cm kan man komma undan med i tån? 1 cm? 2?)
#44 LuDDish säger
2008-10-30 13:52 - Anmäl

Tänkte svara , beträffande Andreas fråga om Paul Smith. Min känsla är att deras skor knappast är värt priset, eftersom du pröjsar för varumärket. De är sjukt snygga, i synnerhet deras loafers från sommarkollektionen, men om man synar dem noga ser man likväl att de kommer hålla i en vecka max. Det är lite sådana skor som man kan krydda basen med. Förvisso, som artikeln handlar om; tar du väl hand om skorna och varierar användningen så går det ju givetvis. Han jag delar lägenhet med köpte precis tre par skor från PS på en gång, just för att inte slita ut dem.

Min inställning till allt jag köper är att jag är beredd att betala för kvalitet, tradition och ett hantverk. Detta gäller kostymer, skor, klockor etc. Därmed inte sagt att allt man äger skall vara av en viss karaktär, man kan köpa en kostym för 3000 kr från ett hyfsat märke pga den är snygg. Däremot kanske jag en dag är beredd att lägga 30 000 på en kostym från saville row, eftersom hantverket och traditionen i detta plagg är så fascinerande för mig. Däremot, när du betalar dyra pengar för ett varumärke utan en tradition för produkten de tillverkar, då betalar du varken för kvalitet, hantverk eller tradition. PS i all ära, men jag betalar hellre 3000 spänn för två par handsydda skor från en engelsk hovleverantör ;)
#45 t o b säger
2008-10-30 13:53 - Anmäl

12 par skor är för lite. Jag äger 20 par skor. Men det har ju sina nackdelar. Det är svårt att välja varje gång man ska gå utanför dörren...
#46 mr O säger
2008-10-30 14:25 - Anmäl

Ridstövlarna kan med lätthet bytas ut mot ett par fina och lätta bilskor (till MG:n, såklart).

Vad gäller ett par sköna höst/vinterskor som någon frågade efter vill jag slå ett slag för ett märke som David så fort tillfälle ges dissar men som jag faktiskt uppskattar. Loake. Randsydda, prisvärda och bekväma. Istället för 6000 så betalar du 2000. Försvarbart för en som just börjat att bygga upp sin garderob. Jag köpte en ökenkänga(ish) som fortfarande ser ut som ny efter ett år.
#47 JR säger
2008-10-30 16:20 - Anmäl

Finns det något hinder mot att använda skor med lädersulor året runt om man har galoscher när det behövs?
#48 tommy säger
2008-10-30 16:28 - Anmäl

En bra artikel med många fördjupande pointer. Kontentan är inte i sig '12 par skor ' utan 6-8 + 6-8 per säsong.
Det sägs med fog, att man inte skall använda samma par skor två dagar i följd (kanske inte ens varannan dag). Skon får inte villa/torka och innanlädret slits (fräts) snabbt sönder. Matematikerns [#5] påstående är därför korrekt men bara som matematik på pappret - inte alls i praktiken.

Då blir det så att man behöver fler skor och av olika modell och färg och för olika säsonger, beroende på den klädsel man valt. Sedan går ju finare skor att skydda med ett utmärkt plagg som heter galoscher (finns numera t.o.m. i olika moderna färger!) trots att plagget som känt delar läsarsjaran i tu. Skornas livstid ökar markant med läster. Och skor är ju alltid kul att inhandla.
#49 Ted säger
2008-10-30 19:06 - Anmäl

jag har gallosher till mina läderskor när jag ska gå på evenemang som kräver kostym, men väderleken inte tillåter att gå på läder.

inte blir mina skor blöta då inte, men ett par skor ämnade för väderleken är att föredra då det går.
#50 Diego de la Vega säger
2008-10-30 19:44 - Anmäl

Många av mina kompisar, dom få jag har kvar, föredrar gummi framför läder. Själv tycker jag om lack när det är lite festligare.
#51 James T Kirk säger
2008-10-30 20:02 - Anmäl

När jag läste hur många skor som rekommenderas började jag räkna de skor jag har:

Loafers:
1 par Tod's med snören i ljust skinn
1 par Tod's i brun mocka
1 par Gucci loafers i rutigt tyg
2 par YSL loafers i brunt skinn
1 par vita YSL loafers med "tassels"

Kängor:
1 par C&J Chelsea i nougatfärgat skinn
1 par C&J Chelsea i brun mocka
1 par Hugo Boss Chelsea i ljus mocka
1 par höga Prada skor i svart skinn med gummisula
1 par höga Ferré skor i svart skinn
1 par höga D&G skor i svart skinn

Sneakers:
3 par Air Max 360
2 par Air Max "Retro"
1 par Air Max 97
1 par höga Nike Dunks i vitt skinn
1 par Prada Americas Cup
2 par Gucce double velcro (ett par helsvarta och ett par i brunt skinn med "GG"
1 par Bikkembergs i vitt och rött skinn

Stövlar:
Sétè Leguas i svart gummi

Flip Flops
Mängder med Havaianas

Summa: 24 par ej medräknat Havaianas. Jag börjar förstå varför min flickvän tycker jag är nuts...
#52 LuDDish säger
2008-10-30 20:23 - Anmäl

#51 James T Kirk

Fräckt!
#53 Uvskogen säger
2008-10-30 20:51 - Anmäl

Så bra av "skomakarn"!
#54 Pelle säger
2008-10-30 21:20 - Anmäl

Det här var hårda bud, 12 par skor, får man räkna in sneakers? Tydligen inte, det är väl inte skor i skomakare Davidson ögon antar jag. Jag lyckades med möda komma upp i 13 par skor, varav kanske jag använder max 9, inte bra. Duger iinte. Bättre upp.
#51. Sneakers räknas inte, men du klarar precis 12. Grarttis.
Jag kan dock räkna med förstärkning den närmaste tiden, ett par Church oxford och ett par wingtips med gummisulor är på väg in. Ett par C&J boots är dessutom budgeterade för innan året är slut. Då är jag uppe i 16, varav 12 är i bruk, och resten i reserv. Får jag en guldstjärna i kanten av vår stränge skomakare?
#55 James T Kirk säger
2008-10-30 21:52 - Anmäl

Ok jag insåg att jag missat ett par Johnston & Murphy Wingtips och ett par höga svarta Prada Linea Rossa när jag tänkte litet till så jag hade litet marginal trots allt. Räknas inte sneakers låter faktiskt 12 par ganska mycket trots allt...
#56 Farbror Barbro säger
2008-10-30 22:02 - Anmäl

Oj, oj, nu är vi där igen. En "auktoritet" vid namn Marcus Davidson, tydligen ett tungt namn inom skovärlden, låter meddela att en "basgarderob" måste innehålla12 par skor, annars drar vi skam över oss. Och det var basgarderoben. Och ve den som misshandlar sina skor, då är skammen total:
"Bindsulan surnar och du ser ut som en idiot i en kännares ögon".
Ett öde värre än döden. Inget undgår en kännares ögon.
Herr Davidsons dom över svenskarna, detta arma släkte bestående av skomisshandlare, är hård:
"Jag vet mer om påvens sexliv än vad den genomsnittlige svensken vet om skor".
Humor? Tveksamt.
"Jag känner att det faller på min lott att undervisa Sverige i konsten att äga och köpa skor".
Humor? Man kan ju alltid hoppas.
Davidson har iklätt sig den otacksamma rollen av foklbildare, hans mål är att lyfta den obildade massan till högre kunskap, ity lyckan då kommer till dem i form av en önskan att köpa randsydda skor, gärna av märket Crockett & Jones.
"Det skrämmande är att jag anser att dessa 'kunskaper' borde vara lika självklara som att man duschar regelbundet, eller tvättar händerna efter toalettbesök. Men det är det inte. Här har det bildats ett stort hål i svenskens 'allmänbildning', och den enorma bristen på kunskap om skovård vidgar hålet ytterligare."
Vad gör skolan? Jan Björklund?
Som vanligt följs den här typen av text av nervösa ryckningar hos osäkra Manolo-läsare och bekräftande, förnöjsamma nickanden från de obligatoriska skobögarna.
Fortsättning lär följa. Jag antar att detta är ett utslag av svenskarnas gamla myndighetstr0 och behov av förhållningsregler. Vi verkar aldrig bli riktigt vuxna.
#57 James T Kirk säger
2008-10-30 22:17 - Anmäl

Är en skobög en herrsko som gillar andra herrskor?
#58 Fransf säger
2008-10-30 22:30 - Anmäl

Precis som skomakaren förväntar sig en viss kunskap om skor bland befolkningen så förväntar jag mig att läsarna av hans texter har förmåga att ifrågasätta och inte köpa hans pekpinnar rakt av i rädsla att vara fel och avslöjas av "kännare". Änglighet att var rätt är inte ett kännetecken för varken gentlemannen eller god smak.

Två kommentarer till skomakaren:
1. Fortsätt skriva dina texter, jag tycker de till största delen är lärorika och intressanta! Skulle gärna höra dig lägga ut texten kring vad som skiljer olika märken åt när det gäller t ex tillverkningen, kvalitet, material osv. Jämför gärna C&J, Loake, Grenson och några till.

2. Fundera över ditt tonfall. Du har valt skomakaryrket och därför är skor såklart en viktig sak i ditt liv. Andra kanske intresserar sig för skor men håller annat som viktigare. Hånfulla formuleringar om "crapskor" och folk som inte fattar sitt eget bästa (dvs att köpa C&J skor) låter faktiskt riktigt illa. Det är bättre att tala sig varm för något än att klanka ner på andras val. God smak kan visa sig i form av snygga skor. Men det är inte god etikett att påtala andras eventuella etikettbrister.
#59 tobbe säger
2008-10-30 23:41 - Anmäl

LuDDish: Då du köper skor från herringshoes tänkte jag höra med dig om du har erfarenhet av skor just av märket herring?
#60 Gäst säger
2008-10-31 01:05 - Anmäl

#44: Sliter man ut ett par Paul Smith-skor på en vecka bör man nog fråga sig om man verkligen ska köpa kvalitetsskor, som man nog ändå får klassa PS som.

#51 & 55: Davidson syftar såvitt jag förstår på 12 par kvalitetsskor, men i ditt fall handlar det mer om kvantitet och namedropping än kvalitet.
#61 eric säger
2008-10-31 06:37 - Anmäl

Bra artikel som väcker debatt! Låt oss sätta ihop den ultimata listan. Vi kanske kan börja med skosorter oberoende av varumärke?
Vår:
1)
2)
3)

Sommar:
1)
2)
3)

Höst:
1)
2)
3)

Vinter:
1)
2)
3)

Fyll på!
#62 Oskar i Malmö_ säger
2008-10-31 07:36 - Anmäl

Ställer mig litet frågande till denna ganska strikta uppdelning i "säsongsskor". Åtminstone här i Skåne är det inte någon större drastisk skillnad i väderlek under året som skulle påverka skoval. Det regnar både vår och vintern, snön lyser mför det mesta med sin total frånvaro!!

Är absolut själv som ngn kallar det "skobög" med mängder av randsydda kvalitetsskor men använder dessa omväxlande mest hela året.

Klart, loafers med ganska tunna sulor och ofodrat ovanläder kommer fram bara torra sommar . vårdagar.

Mina skor trots att desssa inte delas så strikt i säsonger håller i åratal (äldsta handgjorda finskor/dansskor är ca 30 år gammla och still going strong). Antagligen tack vore bra kvalitet, vettig användning och bra skovård.
#63 James T Kirk säger
2008-10-31 08:14 - Anmäl

#60

Det råder inget tvivel om att det är namedropping (då det är svårt att göra en lista på sina skor utan att nämna varumärket) men jag skulle inte påstå att det är kvantitet snarare än kvalitet.

Det finns emellertid helt klart fog för att ifrågasätta allmänintresset i en lista av den typen. Jag tycker om skor och skulle någon annan lista sina skor (kanske tom med bilder) skulle jag dock faktiskt tycka det var riktigt intressant.
#64 Humbolt säger
2008-10-31 09:08 - Anmäl

#63

Instämmer till fullo. Uppskattade din lista. Gillar skor, kläder och människor som delar med sig.
#65 JR säger
2008-10-31 09:26 - Anmäl

James T Kirk - svårt att göra en lista utan att namedroppa? Jag kan hjälpa dig! Här är din lista utan onödig namedropping, tycker nog att den blir läslig även nu:

Loafers:
1 par med snören i ljust skinn
1 par i brun mocka
1 par loafers i rutigt tyg
2 par loafers i brunt skinn
1 par vita loafers med "tassels"

Kängor:
1 par Chelsea i nougatfärgat skinn
1 par Chelsea i brun mocka
1 par Chelsea i ljus mocka
1 par höga skor i svart skinn med gummisula
2 par höga skor i svart skinn


Sneakers:
3 par Air Max 360
2 par Air Max "Retro"
1 par Air Max 97
1 par höga i vitt skinn
1 par Prada Americas Cup
2 par double velcro (ett par helsvarta och ett par i brunt skinn med "GG"
1 par i vitt och rött skinn

Stövlar:
1 par svart gummi

Flip Flops
Mängder
#66 Skomakare Davidson säger
2008-10-31 10:04 - Anmäl

Jag vet inte riktigt vad som hände här, men kommentarerna har varit ovanligt upphetsade. Jag kanske inte var tydlig nog. Det viktiga är inte att alla människor äger MINST 12 PAR SKOR. Kontentan av hela artikeln är att jag vill lyfta fram vikten av att ha RÄTT SKOR TILL RÄTT TILLFÄLLE. Ett bra sätt att lyckas med det är att ha många par skor, och 12 par anser jag vara ett ganska rimligt antal. Aldrig nämnde jag att de måste vara randsydda C&J. Är du sneakerälskare kan du ha många sneakers, bor du i Lappland kan du ha fler vinterskor o.s.v. Listan jag angav var som jag skrev bara ett exempel på hur man kan sprida användningsområdena, och jag valde ett exempel som jag TROR tilltalar en majoritet av manolos läsare.

#58 bad mig "lägga ut texten" kring några andra märken, men jag har avsiktligt låtit bli att göra det för att inte låta alltför "dissande". Det gör jag tydligen ändå, och kan väl bara beklaga att du tycker att det låter "hånfullt" när jag skriver "crapskor". Det är inte menat att låta hånfull.

Kanske hoppas jag att folk kan se det jag skriver som intressant och informativt såväl som rent underhållande läsning. Jag försöker hålla en annorlunda stil för jag är en skomakare som skriver, inte en skribent som tycker. Ber om ursäkt till er som anser er orättvist behandlade av mina ord eller tar illa upp. Jag är som ni förstår helt oskolad i skrivkonsten och tycker bara att det är roligt att skriva.
#67 don Dandelion säger
2008-10-31 10:55 - Anmäl

#56 +1 på nervösa Manolo-teens. Det kryllar verkligen av småttingar med hopande komplex bland kommentatorerna!

Jag tycker att Davidsson är precis så insnöad och extrem som en äkta skomakare bör bara; jag däremot sysslar med någonting helt annat, och även om jag är hjärtligt intresserad av skor är de inte alls min prioritet nummer ett, konstigare än så är det nog inte.
#68 James T Kirk säger
2008-10-31 11:25 - Anmäl

#65 JR

...eller varför inte bara skriva:

"Skor: Flera olika av varierande modell, material, färg och fabrikat."

Jaja... Jag ska försöka att inte namedroppa igen. Promise.
#69 Johan säger
2008-10-31 12:29 - Anmäl

Skomakaren!

Nej för fan, fortsätt skriv som du gör. Mycket informativt och bra, dessutom ger din krasshet(?) en intressant dimension till texten!
#70 Simon säger
2008-10-31 13:31 - Anmäl

Impregneringssprej på före eller efter skokrämen?
#71 Tobias säger
2008-10-31 15:47 - Anmäl

Håller med om som någon sa att det vore intressant att veta vad det är som skiljer de olika tillverkarna åt. Det vore bra att veta när man är ute efter att köpa skor.
#72 lyckegård säger
2008-10-31 16:56 - Anmäl

Jag har (inkluderat kängor och sneakers) minst 12-13 par. Jag känner att jag behöver många fler par - då jag varje dag har svårt att hitta rätt skor för varje givet tillfälle. Sedan tycker jag alla borde handla sina skor på rea - då man ända bara köper skor som skall hålla i många säsonger så gör det inte om man får dem när en säsong är slut, får man bara vänta lite innan man börjar använda dem.


Billiga skor är som billig parfym och tumvantar - det känns igen direkt att man har dålig smak.
#73 Nelson säger
2008-10-31 17:41 - Anmäl

Bra artikel, kvalitetsskor ár dyrt, men lönar sig lángden. Har sjálv ett konto enbart för skor, sátter in 150€ mânaden, funkar bra och visst är det kul handla svindyra skor.
#74 Nelsons Fru säger
2008-10-31 17:45 - Anmäl

Är jag sko-lesbo ! (har 60 cirka 60 par)
#75 LuDDish säger
2008-10-31 19:06 - Anmäl

#59 tobbe har aldrig köpt herring faktiskt. Men jag tror inte det är något fel på dom, sannolikt gjorda med samma omsorg som resterande skor dom säljar!
#76 Richard säger
2008-11-01 00:17 - Anmäl

#59 och #75: Har för mig att jag läst att det är Loake som gör eller åtminstone deras fabrik som gör Herrings skor. Dock inte hundra om det gäller hela eller bara delar av kollektionen. Nätet är ju en guldgruva. Dock är jag alltid orolig över hur skorna ska passa. 8,5 är inte alltid 8,5. Ett sätt är ju självklart att försöka prova dem i butik och sedan köpa dem på nätet, men känner mig alltid sniken när jag gör något sådant.

Vidare borde Manolo har någon form av forum för oss som vill byta skor/kläder.
#77 Tobias säger
2008-11-01 01:08 - Anmäl

#75 och #76

har nu fått klar för mig att herring premuim tillverkas av cheaney, de vanliga skorna därifrån tillverkas nog i samma frabrik som loake.

Cheaney ägs väl förövrigt av church´s.
#78 John Lobb säger
2008-11-01 02:51 - Anmäl

Härligt med alla dessa skobögar som kommer ut ur garderoben. Uppfriskande. Hur många handgjorda skor från Edward Green har du? Jag har tre par oxford, mycket trevliga skor Men eftersom jag har en svaghet för tvåfåärgade skor har jag även några par måttillverkade skor från den fina New York-firman E. Vogel. Dyrt men svåröverträffat. När det gäller italienska skor har jag kärat ner mig i en tillverkare som heter Gatto, dom gör väldigt fina oxfordmodeller. Lite undangömt i Rom, en pärla. Annars kan jag rekommendera det oerhört högklassiga skomakeri som finns i centraleuropa, främst tänker jag då på Österrike och Ungern. Alla som kan skor vet att László Vass är en av de främsta skomakarna i Europa. Kanske är en handsydd Budapest-sko bland de mest förnäma som det europeiska skohantverket kan visa upp. Men det jag alltid kommer tillbaka till är Lobb, John Lobb, som syr de mest underbara skor som mina fötter kan låta sig iklädas i. När man väl har trätt in i världen av handsydda skor finns det ngen återvändo.
#79 Gäst säger
2008-11-01 17:20 - Anmäl

Vad är egentligen optimalt att bära till kostym under höst/vinter/tidig vår? Nästan alla skor som passar till kostym har lädersula. Har ngn exempel på snygga skor med gummisula?

Hittills har jag kört med galoscher utanpå mina lädersulade skor, eftersom det är så skönt med lädersula inomhus. Det blir dock litet svettigt om fötterna med galoscher i t-banan.
#80 Mattijahs säger
2008-11-02 08:44 - Anmäl

Mäster, kan man vårda sina skor för mycket?
#81 josefin säger
2008-11-05 10:52 - Anmäl

Gentlemen hjälper kvinnor i nöd!
Jag försöker hitta en site-motsvarighet till Manolo för tjejer men ack! Det finns verkligen inte. Vill tjejer inte ha kvalitet? Jag skriver under ALLT som beskrevs om den svenska skomarknaden - med ett tillägg. Det är ÄN värre vad gäller damskor. Det finns ju inte ens randsydda damskor. Eller? Kan ni höra med era kvinnliga bekanta var man hittar kvalitetsskor (som inte är förskräckligt ful)? Några märken att lita på? I någon annan världsdel åtminstone?
#82 Gäst säger
2008-11-05 13:11 - Anmäl

#63: Vid en snabb överblick så kan väl fyra av tolv loafers/kängor utifrån märke klassas som kvalitetsskor i min bok. Övriga modeller är jag totalt ointresserad av och därför okunnig om. Sedan svarade #65 på pricken vad jag syftade på.

#79: Skor med gummisula är väl att undvika till kostym alla dagar om året.

#78: Precis som med övrig klädsel handlar allt inte enbart om ypperlig kvalité utan om utseende också. Jag har exempelvis aldrig sett en snygg sko från vare sig John Lobb eller Edward Green, även om dessa är relativt ovanliga. Att klampa omkring i en sko bara för att det "minsann är en John Lobb!" trots att det inte är särskilt snygg känns ganska meningslöst. Fast å andra sidan är ju åsikten om vad som är snyggt eller inte minst sagt väldigt olika.
#83 RR säger
2008-11-08 11:40 - Anmäl

Intressant artikel och kommentarer! Man lär sig mycket kring mode här på Manolo och inspireras samtidigt av de välskrivna texterna. Jag har ett par frågor som jag vore tacksam för svar på:

1. Vilka butiker i Göteborg har störst urval av kvalitetsskor (t.ex. Loakes och/eller Church's)?

2. Om jag inte har bugdet att köpa skor av de allra bästa och mest erkända (och antagligen även dyraste) skomärkena - vilket skomärke med priser på 1000-2000 kr rekommenderas (i butik i Sverige)?
#84 don Dandelion säger
2008-11-14 17:47 - Anmäl

#82 "...aldrig sett en snygg sko från vare sig John Lobb eller Edward Green..." I sådana fall måste du ha begränsat ditt letande alldeles särskilt, eller så lider du av förskräckligt dålig smak.

Berätta gärna om några riktigt "snygga" skor du sett!
#85 Rutger Jönåker säger
2009-05-13 00:48 - Anmäl

For the record: Jag har sedan 2004 ett par Blundstone #510. De kostade en tusenlapp och har tjänat mig väl under samtliga årstider. Underhåll har inskränkt sig till en borstning då och då, samt en större "service", omfattande rengöring, smörjning med minkolja och sist vanlig skosvärta, varannan månad. Jag har i genomsnitt använt dem VARANNAN dag, och de är nu i lika bra, -om inte bättre skick - än när jag köpte dem.

Det var en jävla snobbism på den här siten, dit jag kommit för att få tips om andra varor som faktiskt HÅLLER. Istället hamnar jag i ett virtuellt pyjamasparty bland fjortonåriga bratbrudar förklädda till "gentlemen".
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen