Manolo logotype

Följsamhet

Bild 317522

Stil föds ur självklarhet. En fullständigt naturligt och närmast nonchalant enkel känsla, omöjligt att kompromissa med. Enkelheten kan dock bedra för utan följsamhet är vi helt borttappade.

Ofta förväxlas begreppet följsamhet med komfort. Egentligen finns det flera sätt att nå komfort. Dels kan du bära plagg som är några storlekar för stora. Ett agerande som ur ett rent stilmässigt perspektiv främst visar på lathet. De allra flesta av oss vill inte behöva offra elegant silhuett för att känna os bekväma i kläderna. Därför blir plaggens rörlighet vår främsta vän.

Mest påtagligt blir det för kavajer och ytterplagg, men självklart är följsamheten en viktig punkt för alla typer av plagg. Skjortor med stela kragar, byxor med dåligt fall och tröjor med stela ärmhål är ingen rolig upplevelse. Det är samtidigt oerhört svårt att beskriva något så bundet vid känsla i ord. Men några detaljer, och speciellt då för ytterrockar och kavajer, bör alltid synas extra noga.

Först och främst axelpartiet och hur det beter sig av rörelse med axlarna. Stela axlar ger en känslan som närmast är att likna vid låta en träplanka löpa längs ryggen. Ingen vill korsfästas för att bära kavaj. Ärmhålen är som tidigare diskuterats en central del. Orörliga ärmhål sys ofta onödigt stora för att dölja bristerna. Kragen och slagen är även de viktiga delar. Känslan får aldrig vara platt och styv, utan slagen skall följa brösten liksom kragen följer halsen utan att lämna överflödigt utrymme.

Att många av dessa delar sys för hand på bättre kavajer är just för att förbättra rörligheten. Även om det finnas en estetisk charm i handsydda stygn, är det knappast för att kavajnördar skall sitta och drägla det fortfarande används. Det är tyvärr alldeles för lätt att det blir en regelfråga. Dessa delar skall vara handsydda för att de varit så i 250 år. Att prioritera kvalité är dock aldrig fråga om rätt eller fel. Det är ren känsla.

Bild 317523
Från:The Sartorialist

Bild 317524
Yves Saint Laurent arbetar mycket med lätta konstruktioner. Överst Tombolini

Rekommenderat för vidare läsning: I ett klart sevärt filmklipp för Times avfärdar Tom Ford med Karl Lagerfeld begreppet komfort och Kaiser Lagerfeld berättar varför han inte gillar att folk tafsar på honom.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Tombolini Yves-Saint-Laurent
#1 tjena säger
2008-10-28 00:34 - Anmäl

vad kallas ysl-grejen? scarf, sjal eller ascot? vad är grejen för nåt? bandana?
#2 Kinesen säger
2008-10-28 02:20 - Anmäl

ööööö, kavajen på översta bilden ... Snygg mycket snygg Vill ha !!
Sen #1 vänligen förklara vad du menar. Ett tips är att kika på Wikipedia och se vad katakres egentligen innebär innan du anväänder uttryck du inte förstår.
#3 Karl Michael säger
2008-10-28 07:35 - Anmäl

Finns det någon plats som är fri från iriterade människor som inte har något bättre för sig än att försöka sätta andra människor på plats? Jag tycker det är tråkigt. Folk bara klagar hela tiden, även jag, här och nu..
#4 lano säger
2008-10-28 07:50 - Anmäl

Håller fullstændigt med.

#2 Om nu #1 inte vet vad det ær, låt han få fråga utan att hugga honom direkt, finns ingen anledning att reta upp sig, nær man kan hjælpa.

Lik førbannat kan jag inte sækert hjælpa hær heller, men kan førsøka. Plagget ær væl detsamma, men kallas bandana nær man har den på huvudet, sjal nær man har den runt halsen enligt ovan och scarf ær væl bara engelska før sjal?
#5 Kinesen säger
2008-10-28 10:44 - Anmäl

#4
Jag tror att det ursprungliga meddelandet med nummer ett är borttaget, fullt förståligt eftersom det stod någonting som jag blev upprörd över.
#1 Ny ingen attack mot dig, hoppas allt är OK....

Fridens liljor
#6 Olof säger
2008-10-28 11:03 - Anmäl

Det stämmer att det inlägg Kinesen refererade till blev borttaget. Det bästa är alltid om ni kan ignorera den typen av nonenskommentarer så tar vi bort dem!
#7 En Pojke säger
2008-10-28 11:19 - Anmäl

Ni skriver att "Orörliga ärmhål sys ofta onödigt stora för att dölja bristerna"

medan ni i artikeln om ärmhål (http://manolo.se/2008/10/15/attityden-sitter-i-armhalet/) skriver följande:

"Vida ärmhål är i många fall en genväg för konfektionsmärken att göra plagget följsamt för en stor grupp kunder."

Which is it?
#8 Olof säger
2008-10-28 11:37 - Anmäl

En Pojke - Jag ser inte att dessa meningar två motstrider varandra. Ett smalt ärmhål ställer av naturliga krav högre krav på rörlighet än ett stort. Ett stort ärmhål ger mer utrymme vilket gör att rörligheten inte begränsas. Sedan är det ju långt ifrån snyggt ur ett rent estetiskt perspektiv med för stora ärmhål.

Kanske är ordet följsamhet inte helt rätt i sista meningen. Poängen där var snarare att poängtera att vidare ärmhål gör att fler personer med olika kroppstyper kan bära plagget.
#9 Dansken säger
2008-10-28 13:18 - Anmäl

Alltså, jag brukar inte bitcha om de här artiklarna, men i ljuset av hur bra de ofta är tänkte jag lägga fram några klagomål:

Vad står egentligen i texten ovan? Kan någon vara så vänlig och försöka sammanfatta budskapet - om det finns något - för mig? De gånger man inte kan sammanfatta en text som väl ändå gör något slags anspråk på att innehålla fakta, så börjar det lukta innehållslösa ord. Eller Kejsarens nya kläder, om man så vill.

Mitt eget försök till sammanfattning blir ungefär "Kläder som är välsydda följer bättre bärarens kropp än icke välsydda, men man kan "fuska" genom att t ex sy för vida ärmhål eller gå upp i storlek. Detta tyder dock på dålig stil och bör undvikas."

Egentligen innehåller inte texten någon referens som förklarar var eller hur man hittar kläder med god "följsamhet". Man får en känsla av att det handlar om god passform för den egna kroppen och rörelsemönstret (vi rör oss rätt olika), men att något skulle vara "följsamt" bara för att det är "handsytt" är väl inte självklart? Då måste det väl åtminstone vara handsytt "för mig"? En Brooks Brothers-passform kommer alltid att sitta som en säck på mig, även om den handsytts av hundratals erfarna skräddare. Dessutom uttrycks sådant svårligen på modebilder; bilder är till sin natur statiska, och något som sitter bra på en stillastående bild kan vara sjukt stelt så fort man sitter vid ett middagsbord, eller böjer sig ned för att ta upp portföljen. Eller inte har en fotomodellskropp, nb.

Vidare tycker jag det finns en hiskelig blandning av, ursäkta uttrycket - dravel - och halvhjärtade "hints" enligt ovan. Jag citerar:
"Stil föds ur självklarhet. En fullständigt naturligt och närmast nonchalant enkel känsla, omöjligt att kompromissa med. Enkelheten kan dock bedra för utan följsamhet är vi helt borttappade."
Sitter vi alla och lusläser dessa krönikor och modeböcker (förra artikeln) eftersom "stil föds ur självklarhet", "fullständigt naturligt", eller försöker vi egentligen alla bättra på vår egen stil genom nya infall och impulser, snubblande nära en skolklass som lär sig pluttiflikationstabellen?

Kom igen nu, jag vill åtminstone lära mig något och berika min "stil", inte läsa en massa ord utan substans.
#10 Virkad säger
2008-10-28 13:42 - Anmäl

Dansken - ett ord i rättan tid. För övrigt har jag saknat dig i forumen senaste tiden. Jag tycker att det generellt gnälls för mycket på Manolo, att påpeka stavfel, slarvfel och syftningsfel tycker jag är onödigt. Men när det dyker upp nästintill innehållslösa artiklar som den här... nja, då är det bättre att offra uppdateringstakten för högre kvalite på innehållet. Bättre isåfall med en bra artikel varje tredje eller fjärde dag. (Sponsorerna gillar kanske inte det dock...)
#11 Enzo säger
2008-10-28 13:49 - Anmäl

Word på dansken!!
#12 Olof säger
2008-10-28 14:54 - Anmäl

Idén med denna artikeln var att reflektera kring ett begrepp som sällan nämns i modesammanhang, men som faktiskt spelar en väldigt viktig roll. Jag tror att ganska få reflekterar kring detta varför de också känner sig obekväma i kavaj och kostym. Och även om vår ambition alltid är att ge så konkreta och handfasta tips som möjligt är det väldigt svårt när det faktiskt omfattar en känsla. Artikelns ambition var därför mer att få upp ögonen för hur viktigt det är med följsamma plagg och varför många herrekiperare lägger så stort fokus vid de punkter som nämns i artikeln, snarare än att exakt definiera vad följsamhet är. Något som vore omöjligt.

Samtidigt, det är ingen ursäkt för att ni uppfattat artikeln som otydlig. Jag kan i efterhand hålla med om att framförallt ingressen har en onödigt luddig ton. Det är tyvärr allt för lätt att bli något svävande efter att ha slukats av ämnet. Men jag skall försöka att skriva begripligt framöver! :)
#13 Peter säger
2008-10-28 15:34 - Anmäl

Stor tips, www.toscanoshop.com rea allt till halva priset. kalvskinn skor & Väskor, synd att dom har inte st.46 i lager.
#14 Virkad säger
2008-10-28 16:10 - Anmäl

Tack Olof för förtydligandet, tanken bakom artikeln (som jag nu fattar) var god! En eloge för ditt fina sätt att ta emot kritik. Keep up the good work!
#15 Musketör säger
2008-10-28 18:11 - Anmäl

Tack Olof för ännu en bra artikel. Ibland kan du, som du själv sade, skriva i lite väl svävande ordalag; men i överlag är det bra.

Bilden från The Sart. visar på sann sartorialitet! ;)
#16 lano säger
2008-10-29 09:16 - Anmäl

Ja, all cred till Olof som tar kritik som det bør tas. Omfamna, se øver, åtgærda :)
#17 Jonas ^ säger
2009-03-20 18:24 - Anmäl

Skitbra artikel! Snubblade på den nu. Helt rätt att en kavaj skall vara snygg och man skall kunna röra sig i alla kläder man har. Det är så mycket mer james bond över det hela. Varenda plagg i garderoben skall vara det skönaste och bekvämaste man äger och allting skall vara snyggt. Mums. James Bond James Bond James Bond
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen