Manolo logotype

Jakten på den perfekta Eau de Colognen

Bild 317492

Upplyftande och ärligt enkel. En grå måndag morgon, efter ett hårt träningspass eller under en het sommardag är det inte mycket som går upp mot fräschören av en bra Eau de Cologne. Omtyckt för sin fräscha karaktär utgör denna doftgrupp idag en självklarhet bland de större dofthusen.

Denna uppfriskande kategori av enkla citrusdofter har en lång historia. År 1709 lanserade Giovanni Maria Farina, en italiensk parfymör bosatt i Tyskland, den första kommersiella Eau de Colognen, "vattnet från Köln". Doften blev en stor succé bland de europeiska hoven och fick snabbt oräkneliga efterföljare. No. 4711, även den från Köln, anses tillsammans med anrika franska Guerlains dofter Eau de Cologne Impérial och Eau de Coq som några av de mest berömda.

Vad gör då denna grupp av dofter så speciell? Eau de Cologne bygger på en blandning av olika citrusoljor, ofta med kompletterande noter av träslag och örter. Alkoholhalten är hög och därför har beteckningen på senare tid även kommit att användas för andra dofter med en relativt låg andel naturliga ingredienser. Resultatet blir oerhört fräscht med livliga drag av apelsinblomma, grapefrukt, bergamott eller andra upplyftande citrusfrukter. Däri ligger tyvärr också både dofternas charm och förbannelse. Eftersom citrusnoter är flyktiga till sin natur är det svårt att framställa en Eau de Cologne som håller länge på huden. Snarare handlar det om kortlivad vällukt som vinner på att återappliceras flera gånger under dagen. Eller som ett bra alternativ till tyngre dofter för till exempel kontoret.

Nästan alla de stora dofthusen har idag någon variant av Eau de Cologne i sin repertoar och kategorin har den senaste tiden upplevt något av en renässans med bland annat nya Dior Homme Sport. Kanske kommer också de stundande svåra tiderna med lågkonjunktur och finanskris innebära en större uppskattning för dessa okomplicerade och lättsamma lukter? Back to basics helt enkelt.

Nedan följer tre personliga favoriter med olika karaktär:
Italienska Acqua di Parmas Colonia från 1916 i sin karakteristiska gula förpackning är själva sinnebilden av en traditionell Eau de Cologne. Frisk citrus med toner av ros och lavendel. Lätt tvålig och ren doft.
Bild 317493

Christian Diors Eau Sauvage är egentligen en Eau de Toilette med en högre koncentration av naturliga ingredienser. En klar klassiker som hängt med sedan 1966. Örtig och maskulin med bland annat citron, basilika och vetivergräs.
Bild 317494

Chanel Allure Homme Sport Cologne från 2006 är som både namnet och flaskan antyder ett modernt och sportigt alternativ. Ungdomlig och sprudlande fräsch arom av limeskal och grapefrukt. Håller länge på huden till skillnad från många andra EdC.
Bild 317495

Mattias Keresztesi, arbetar som handläggare i Europaparlamentet i Bryssel och driver doftbloggen monkeymanmatts.blogspot.com samt recenserar dofter på basenotes.net. Till vår stora glädje kommer Mattias framöver att skriva om dofter och parfymer även för Manolo.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skönhet Parfym

Andra artiklar om varumärkena: Guerlain
#1 Ken-Pjotr säger
2008-10-21 15:56 - Anmäl

Kan tyckas att Nina Simone-fanatiker torde dofta och inte stinka.
#2 tobbe säger
2008-10-21 17:46 - Anmäl

Vart hittar jag Aqua di parma på nätet??
#4 T säger
2008-10-21 21:28 - Anmäl

Eau de Coq luktar jag när jag inte duschat på några dagar. Skämt åsido så är parfym ett spår som intresserar mig och som jag gärna upptäcker mer av genom manolo. Basenotes är sedan tidigare en uppskattad resurs på området och det gläder mig att manolo rekryterar kunniga skribenter. Jag säger inte att Olof är okunnig, men vart område har sin expert!
#5 Kinesen säger
2008-10-21 23:38 - Anmäl

Old Spice, det fanns förr Old Spice Lime om man ville variera sig, någon som vet var man kan få tag på denna ?
#6 zhöfader säger
2008-10-21 23:51 - Anmäl

Bra artikel.Bra information.Aqua di Parma är en bra morgondoft även för mogna herrar.
#7 Niti säger
2008-10-22 06:16 - Anmäl

Bra! Skriv gärna mer om parfym. Kanske kan Mattias Keresztesi, eftersom han bor i Bryssel, göra ett reportage om en av världens bästa parfymaffärer - den ligger i Bryssel och heter Senteurs de Allieurs, ligger på Av Louise.
#8 Oskar i Malmö_ säger
2008-10-22 06:21 - Anmäl

Hej
någon som har provat Byredos relativt nya doft Rose Noir?
Är nyfiken hur "bra " den doftar. Skall vara killdoft trots rosennoter, intressant tyckte jag.
Finns tydligen till försäljning i Stockholm på Cow så bor man i provinserna är den otillgänglig. Och man åker inte till Hufvudstaden enbart för att sniffa på en doft.
#9 Mattias säger
2008-10-22 07:32 - Anmäl

Niti: Senteurs de Ailleurs är verkligen fantastiskt. Ett otroligt brett sortiment och riktigt kunnig personal. Bra uppslag, ska tänka på det!
#10 /M. säger
2008-10-22 09:54 - Anmäl

Jean Paul Gaultier - Fleur de Male
#11 Mikael säger
2008-10-22 21:02 - Anmäl

oskar i malmö: ros funkar bra i "herrparfym" i kombination med exempelvis träiga och kryddiga noter. har inte provat rose noir eller någon annan doft från byredo dock.

rekommenderar montales black aoud för en kraftfull blandning med aoud-trä och läder eller rose poivre från the different company för en pepprig variant. prova dig med fördel fram med småprover från exempelvis luckyscent.
#12 Parfymen säger
2008-10-22 21:13 - Anmäl

Tom Fords privata kollektion...(se länk) Doftade på den i Milano. Bland det godaste jag doftat... Någon mer än jag som gillar den?

http://nowsmellthis.blogharbor.com/blog/_archives/2007/2/2/2703132.html
#13 fred säger
2008-10-23 10:44 - Anmäl

Dofta = ge doft ifrån sig
#14 Randsöm_ säger
2008-10-23 17:08 - Anmäl

Mer parfymartiklar!
#15 Hattlös säger
2008-10-23 17:12 - Anmäl

Bra ide! jag hoppas att vi har att se fram emot en artikelserie som innefattar allt om dofter. Historia, tekniker, moden etc.
#16 cris säger
2008-10-23 18:12 - Anmäl

Har doftat mig igenom Tom Fords private collection i NY och är mäkta imponerad. Fantastiska dofter och oerhört udda toner för att vara ett så stort namn. Rekommenderas varmt. Du kommer torligen gilla en eller två dofter, resten kommer du tycka mindre eller illa om. De blir oerhört personliga. Finns i hans egna butiker och shop-in-shops. I Europa i London. Enligt uppgift ska karln yngla av sig utav bara h-vete i Europa inom kort. Det var i alla fall saken under glödande högkonjunktur...
#17 Erik säger
2008-10-27 09:46 - Anmäl

Jag vill också ha ett reportage om Senteurs d'Ailleurs på Avenue Louise i Bryssel - det är en helt unik upplevelse att besöka den butiken.

Lite längre ned på gatan ligger också Adam & Son - väldigt trevlig skobutik som rekommenderas varmt. http://www.adam-and-son.be/en/home.html
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.