Manolo logotype

Rätt proportioner III - Ärmvidd och längd

Bild 317488

Detaljerna gör helheten. Aldrig är det så sant som när det kommer kavajärmen och skjortmanschettens längd är. En fråga många vill översätta i konkreta regler. Sanningen är som ofta annars långt ifrån absolut.

Ärmlängd
Den perfekta ärmlängden är en klart omdiskuterad fråga. Många skulle hävda att svaret är en fråga om centimeter. Egentligen är det ganska ointressant att diskutera ett standardmått. Det viktiga är att skjortmanschetten sticker fram en liten bit under kavajen. Hur stor del av manschetten som skall synas bör snarare anpassas efter bärarens längd. En kort kavajärm i förhållande till skjortmanschetten ökar att bärarens upplevda längd. Därför bör en lång person inte visa allt för stor del av skjortmanschetten.

Självklart finns det gränser för hur mycket skjortmanschetten får synas. För den som bär dubbel manschett med armarna rakt neråt bör inte manschettknappen synas. Se detta som en subtil detalj som absolut inte får kännas vräkig.

Ärmvidd
Vi tenderar ofta att lägga allt för stort fokus vid kavajärmens längd. Vidden är minst lika viktig. Vidden bör anpasas utifrån kavajens övriga silhuett. En vid silhuett med väldigt smala ärmar ger ett obalanserat intryck. Denna detalj bör även anpassas efter skjortmanschetterna. Den som uteslutande använder enkel skjortmanschett kan ha en relativt smal ärm. Dubbla manschetter kräver ofta lite vidare ärm. Det bästa är att välja en som är tillräckligt vid för att klara båda manschettyperna utan att lämna onödigt utrymme. Kavajärmar som sitter bra gör att manschetterna lättare håller sig på plats. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till klockans storlek. Testa alltid med din klocka under så att det inte stramar åt.

Eftersom både dessa detaljer är närmast omöjlig att via genom illustrationer följer här istället tre föredömen.

Bild 317489
Här ett lysande exempel på hur genomtänkta detaljer stärker helhetsintrycket. Perfekt skurna kavajärmar och en tydlig skjortmanschett utan att för den delen vara vräkig. (Foto:The Sartorialist)

Bild 317490
Självklart ägnar även Gieves & Hawkes skjortmanschetten yttersta vikt.

Bild 317491
Anpassade ytterrocksärmar är sann stilhängivelse. (Foto: The Sartorialist)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 T säger
2008-10-20 20:03 - Anmäl

Riktigt tjusiga exempel även om jag tycker det kan vara snyggt att visa lite mer manschett ibland. Rocken på sista bilden var verkligen underbar.
#2 Chris säger
2008-10-20 20:43 - Anmäl

Om vi snackar regler tycker jag att både kavaj och skjortärm på den första bilden är något korta. Dock sticker manchetten ut precis lagom vilket ändå får utstyrseln att se välbalanserad ut.

Dessutom tycker jag att rockarmen på den sista bilden är något kort, då man ser både kavaj- och skjortärmen att sticka fram men ändå otroligt tjusigt...
#3 Olof säger
2008-10-20 21:11 - Anmäl

Det är en intressant fråga det där med rockärmen. Tycker ni att längden på rockärmen bör anpassas så att en liten del av skjortmanschetten är synlig? Jag måste nog säga att jag tycker det är riktigt snyggt när även rockärmen ger en så välskräddat intryck att en bit av skjortmanschetten syns.
#4 Juristen säger
2008-10-21 05:04 - Anmäl

Jag blev oerhört glad när jag köpte årets vinterrock och insåg att jag inte behövde justera ärmarna för att få manschetten att synas. Subtil elegans när den är som bäst!

Dock håller jag jag med Chris angående kavajärmens synlighet. Helst inte synas alls, men i vart fall så lite som möjligt.

Tack för en lysande artikel och blogg (som jag egentligen tycker har utvecklats till ett webbaserat modemagasin snarare än en blogg, vilket du ska ta som en komplimang Olof)!
#5 Leo säger
2008-10-21 07:37 - Anmäl

Bravo igen Olof för detta blogginlägg!

Din fråga i #3 är förstås intressant. Jag vet inte vad man skall tycka riktigt. Kanske det blir lättare att ha en åsikt om man vet bakgrunden till att skjortan "skall" sticka ut något nedanför kavajärmen? Det borde gå att dra en parallell till denna bakgrund (som jag inte känner till).
#6 Hugo säger
2008-10-21 08:48 - Anmäl

Bra inlägg. Håller med om att manschetten ska synas lite under rockärmen, men att kavajen inte bör synas.
När vi nu behandlar ärmar på kavajer så tycker jag att det är något fel med modellen till vänster på Gieves & Hawkes-bilden. Skulle nog säga att det är aningen mycket tyg i den ärmen, eller så är det bara vinkeln på armen som ger det intrycket.
#7 don Dandelion säger
2008-10-21 12:16 - Anmäl

Den översta bilden är väl något av ett säkert kort; den hör ju hemma på The Sartorialist just som exempel på vad blogginnehavaren anser vara bra ärmlängd. Själv tycker jag att både kavaj- och skjortärmar är för korta, med en eller enochenhalv centimeter.

Rockärmarna på sista bilden är väl också korta - jag föredrar ett ytterplagg vars ärm täcker ärmen på det plagg jag bär under.

Gieves & Hawkes exempel på ärmar ser snarare för långa ut, åtminstone på gossen till vänster.
#8 H säger
2008-10-21 13:21 - Anmäl

Håller med om att ärmlängden är viktig.
Jag tycker att det är ok om skjortmanchetten syns lite under rockärmen men dock inte kavajen. Har själv en vår-/höstrock som jag köpte utan att ha kavaj på mig. På den syns ca 1 cm av kavajen, vilket jag inte gillar.
Så länge rockärmen inte går längre ned än till där armen övergår i tumme, spelar det ingen roll om skjortärmen syns.
Ett problem jag har är att många skjortmanchetter, förutom om jag låter måttsy skjortan, är för vida och därför går ända ner till början av handen och således sticker ut ca 3 cm utanför kavajärmen. Själv föredrar jag nämligen något kortare kavajärmar, ungefär som på bilderna ovan. Är det någon som brukar flytta knappen i skjortmanchetten för att göra den smalare?
Även sant att ärmvidden är minst lika viktig som ärmlängden. För övrigt, den kamelfärgade rocken är otroligt snygg!
#9 lyckegård säger
2008-10-21 13:39 - Anmäl

#8 det är alltid bättre att försöka ändra ett plagg (antingen själv eller hos skräddare, beroende på ändringens svårighetsgrad) än att gå omkring missnöjd alternativt inte använda kläderna. Därför tycker jag du skall gå till en bra skräddare och ändra längden på kavajen och själv flytta knapparna på skjortan och se hur resultatet blir. Oftast så blir resultatet att det ser ut som om du har köpt en billigare skjorta och flyttat knappen själv - vilket är betydligt bättre än om du har på dig en dyr skjorta som är för vid i armen.
#10 H säger
2008-10-21 13:45 - Anmäl

#9: Narurligtvis ändrar jag alltid längd på kavajärmar/byxor. Nu gällde det bara skjortmanchetter som är för vida. Det borde ju bli bra, men har aldrig testat. Jag är redan den bästa kunden till skräddaren på gatan så lika bra att låta honom flytta lite knappar också då...
#11 Modernist säger
2008-10-21 19:43 - Anmäl

Men för helsike. En ytterrocks funktion är att skydda mot vädrets makter och se till att man kommer fram prydlig och ren till sin destination. Hur man nu klarar det med manschetter som sticker ut till höger och vänster har jag svårt att se, och jag skulle definitivt aldrig betala för att få det ordnat heller. Snarare tvärt om!

My humble opinion.
#12 T säger
2008-10-21 21:58 - Anmäl

Ur estetisk synvinkel tycker jag att rockärmen skall avslöja manschetten, men ur en praktisk synvinkel är det bättre om rockärmen är lite längre så att man inte fryser om handleden när man har handskar, speciellt om man har dubbla manschetter så tenderar hanskarna att lämna en glipa mot manschetten, då är det praktiskt om rockärmen täcker glipan, men knappast snyggt.
#13 Leo säger
2008-10-22 09:51 - Anmäl

Har nu funderat lite till:

Jag tycker inte att rocken kan förväntas bli betraktad på samma sätt som en kavaj. Rocken är ett ytterplagg som i vissa avseenden delar en del av kavajens attribut, såsom slag och ärmknappar. Därför tycker jag det är naturligt att se den som en enskild företeelse, ett ytterplagg, som i stor mån ska skydd det som finns under. Inklusive skjortmanschetter. Det enda som vanligtvis inte skyddas av rocken är ju övre delen av bröstet men detta gör man ofta i stället med halsduken. Så bara för att kavajen förväntas låta en del av manschetten synas (jag undrar fortfarande varför, se #5) är inte det detsamma som att rockärmen skall sitta på samma sätt.
#14 eric säger
2008-10-23 06:41 - Anmäl

Jag tycker att det är snyggt med lite kortare rockärmar, av just de anledningar som nämnts. Samtidigt förstår jag motståndarnas argument, även om de inte är fullt tillämpliga på mig. När det är riktigt kallt och jag måste stanna ute en längre tid, ser jag till att klä mig efter vädret, med varmare rockar eller till och med sportjackor.
#15 Rockstarr säger
2009-01-25 13:25 - Anmäl

En mycket bra artikel om ett knepigt ämne. Ett fråga som artikeln dock inte berör är enligt vilken metod som kavajarmen bör avkortas; ska detta ske genom kapning av manschetten (med eventuell offring av det igensydda knapphålet med tillhörnade knapp) eller genom avkortning av ärmtyget där ärmen möter axeloket?

Mitt nästa upplevda problem är svårt att formulera på ett politisk korrekt sätt och jag inser att vad jag är i färd med att beskriva är Flame-bait. Jag vill börja med att påpeka att jag är en varm förespråkare av arbetskraftsinvandring såväl som flyktingmottagande och ser utrymme för Sverige att öka mottagandet av dessa två grupper av människor. Jag ser både humanitära och ekonomiska fördelar med immigration. Jag har också många vänner som kommer från utomeuropeiska länder. Trots detta brottas jag vid varje besök hos en skräddare med det faktum att skräddarna i Stockholm så gott som alltid kommer från länder där traditionen dikterar ett mode som skiljer sig från kutymen i Europa och USA. Titta bara på Sascha Cohen's alter ego Borat som likt Borat's landsmän bär för stora kavajer, rockar och byxor med för långa ben och ärmar. När skräddarna i Stockholm nålar upp ärmar och ben så är deras förslag på ben och ärmlängd enligt min uppfattning alltid för långt. Jag hamnar därefter varje gång i en diskussion med skräddaren om kortare längder där denne då inte vill ta ansvar för arbetet eftersom denne hävdar att det inte går att ångra sig om ärmen blir för kort, särskilt om ingreppet görs vid armhåleinfästningen och då vill de att jag som kund ska ta risken om ingreppet går snett. Då är ändå mitt förslag på ärmlängd snarast något längre än på bildena i artikeln. Senast besökte jag NK Stockholms interna skrädderiateljé och drabbades, som så många gånger tidigare, av det beskrivna dilemmat. Jag var till och med där två gånger i oförrättat ärende i hopp om att skräddarmästaren skulle vara där, vilket han tyvärr inte var vid något av tillfällena. Båda gångerna hamnade jag i den ovan beskrivna problemsituationen och båda gångerna valde jag att gå därifrån utan att lämna in kostymen.

De så kallade skräddarna på de kombinerade kvartersskräddare och kemtvättar som finns på nästintill varje gata i Stockholm har, åtmistone så vitt jag har kunnat se, inte gesällbrev eller ens någon utbildning i skrädderiyrket (Samma problem gäller för övrigt även frisörer. Förr i världen har jag en känsla av att gesällbrev var en förutsättning för att öppna frisersalong, medan dagens frisörer verkar ha valt yrket eftersom alla frisörens landsmän är verksamma i yrket och det enda verktyg som dessa så kallade frisörer behärskar är trimmern).

Känner Manolos läsare till en skräddare i Stockholm som har gesällbrev eller är utbildad i skrädderiyrket? Det spelar ingen roll om skräddaren i fråga kommer från ett utomeuropeiskt land så länge som skräddaren är utbildad i sitt skrå för vem skulle vilja ha juridisk, medicinsk eller bokföringsrådgivning av någon som inte är utbildad i yrket i fråga? Jag tycker det är ytterst obehagligt att lämna in en 10.000 kronorskostym till en klåpare som på ett amatörmässigt sätt slaktar plagget. Då kan jag ju lika gärna göra jobbet själv.
#16 Rockstarr säger
2009-01-25 13:42 - Anmäl

Bloms Skrädderi
----------------------
Jag gjorde förresten en Google-sökning och jag fick faktiskt en träff som verkade bra, nämligen Bloms Skrädderi på Västmannagatan 27. Blom Skrädderi drivs enligt hemsidan av Bert Blom, herr och damskräddare och stolt (får jag förmoda) innehavare av gesällbrev.

Jag lovar att lämna in min kostym hos Bloms och sedan återrapportera resultatet på denna Manolo.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.