Manolo logotype

Grått och vitt

Bild 317461

Djärva färgkombinationer i all ära. Det finns dagar då ingen vill behöva uppfinna hjulet genom sin klädsel. Dagar då det enkla är ens räddning. Ett alternativ av många är grått och vitt.

Kombinationen grått och vitt är för alla som uppskattar det sparsmakade och genomtänkta. Det kommer inte sticka någon i ögonen, men heller inte lämna någon oberörd. Till skillnad från den markanta kontrasten mellan svart och vitt ger denna kombination större utrymme för material och detaljer. Ett par mörka naturfärgade knappar eller snygga bruna läderskor blir liksom själva tyget och mönstret verkligen tongivande. Det är också en väldigt ärlig kombination och speciellt för den som väljer vita byxor, vilket ställer krav på figuren.

Att kombinationen med just ljusgrå kavaj och vita eller krämfärgade byxor främst syns i södra delarna av Europa är knappast någon slump. För att inte bli slätstruken kräver kombinationen tyngd, varför personer med mörkare hårfärg passar bra i dessa färger. Likaså är det självklart även styrt av klimatet. Att svenskar tenderar att välja väldigt mörka kläder för hösten har en naturlig förklaring i vårt klimat. En snygg kombination är att bryta av med en riktigt mörk slips. Gärna en grov ylleslips för att ytterligare skapa kontrast. Här några exempel:

Bild 317462
Gråa kavajer, underliga accessoarer. Lardini.

Bild 317463
Grått med inslag av brunt i storskaligt mönster är alltid välklätt. Liksom översta bilden från Tombolini.

Bild 317464
Här grå kavaj med gräddvita byxor. Från Massimo Dutti.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Lardini Massimo Dutti Tombolini
#1 andreas säger
2008-10-13 20:13 - Anmäl

Så fantastiskt snygg färgkombination! Du har så rätt i det du säger om att man inte måste uppfinna hjulet varje dag och det är verkligen så sjukt mkt snyggare med grått och vitt än t ex svart och vitt i kostymväg..Bara att det finns så otroligt många olika grå nyanser man kan välja mellan..Min personliga favorit är en matt ljusgrå för sommarhalvåret och gärna en grövre lite mer mörkgrå i tweed i höst.
#2 Ted säger
2008-10-13 20:17 - Anmäl

stilig karl längst ner.. det gillar vi, med mockalapparna som kontrast till det annars gråa och rätt släta (läs färglösa)
#3 Erik säger
2008-10-13 20:34 - Anmäl

Jättefint, vackra bilder. Speciellt mittenbilden tycker jag, snyggt mönster på kavajen!
#4 Emilie säger
2008-10-13 20:59 - Anmäl

Bra artikel! Men jag tycker att du lägger för stor vikt i att ens personlighet, utstrålning eller en ny hipp look skall visas genom kläderna man bär. Att när man inte känner för detta så är det snyggt och enkelt att klä sig i vitt och grått håller jag med om men att du väljer bort svart och vitt för att det lättare framhäver detaljer som man inte vill skall sticka ut håller jag inte med om. Det är för att jag till skillnad från dig uppfinner gärna hjulet klädd i min naturliga skönhet och min naturliga skönhet framhävs bäst i svart och vitt, som för alla andra. Det som är bra med denna enkla färg kombinationen är att den tar kort tid att sätta på sig, man behöver inte tänka så mycket, man är lika snygg om man inte orkar välja kläder och vill bara ha det enkelt som man är när man förberett sig i flera timmar. och den framhäver alltid ens rätta jag, så som man är född.
#5 RemyGorgeous säger
2008-10-14 10:10 - Anmäl

Jag har bojkottat Manolo ett tag för jag ansåg att artiklarna den senaste tiden inte bidragit med något intressant.

Men detta är STRÅLANDE! allt du säger i artikeln är så sjukt klockrent!
Bilderna är grymt snygga, vilka kavajer det finns!
Detta uppskattas av oss som gillar denna lite mer moderna "classic men" looken.

Tack !
#6 Anonym säger
2008-10-14 10:39 - Anmäl

Grått är verkligen en färg (?) som väcker blandade känslor. Jag tänker på den "grå vardagen" och "gråsossar". Samtidigt så pratar vi om de "grå tinningarnas charm" och "grått är flott". Själv gillar jag grått, gärna i kombination med rutor och bruna accesoarer, som te.x Ted #2 uppmärksammade oss på. Jag gillar dagens artikel. Ha en skön ( och grå ) höst!
#7 Dandy säger
2008-10-14 11:15 - Anmäl

Vackra kavajer i underbara kombinationer.

En annan fråga till alla Manolos läsare. Jag ska till Madrid i helgen, och skulle vilja hitta en smalt skuren, marinblå kostym att ha till vardags, och ett par snygga bruna läderskor. Jag har tänkt spendera ca 2-3000 på kostymen och ca 1000 - 1500 på skorna. Har ni några tips på bra ställen?

Har ni någon erfarenhet av Massimo Dutti?
#8 Enzo säger
2008-10-14 13:33 - Anmäl

Skippa Massimo Dutti och handla hellre på Brothers eller dyl. Snyggare och mer prisvärt (ungefär samma prisnivå)Vad gäller smalt skurna kostymer i Spanien är det svårare att hitta än här hemma.

I allmänhet är det en mer klassisk, vid skärning som gäller, även om det under senaste året kommit att bli lite populärare med smal skärning.

Nu pratar jag om "mainstreambutiker" (som t ex Massimo D) och innan några modeexperter hoppar på mig så vet jag vad jag pratar om eftersom jag själv jobbat där det senaste året och haft stora problem att hitta just snygga, smalt skurna kostymer. Jag har alltså inte shoppat Hugo Boss o dyl eftersom en spansk lön ej räcker till för sådana utsvävningar.
#9 Lance Uppercut säger
2008-10-14 13:57 - Anmäl

Eller varför inte göra som Redford och använda grått till blåjeans:

http://thebosh.com/upload/2007/09/30/Robert%20Redford.jpg

Stilig karl...
#10 T säger
2008-10-14 18:03 - Anmäl

Titta, det är ju bilder på mig :P
#11 Dandy säger
2008-10-15 06:50 - Anmäl

Enzo: Tack så mycket. Jag har själv funderat i de banorna, och är väldigt nöjd med Brothers kostymer. De passar mina mått väldigt bra.

#9: Jag håller med om att grått till blåjeans kan vara otroligt snyggt.
#12 n0ir säger
2008-10-15 09:19 - Anmäl

Den översta kavajen var ju väldigt snygg (förutom att det kanske saknas en fjärde knapp på ärmen... ;)). Fantastisk struktur och färg på tyget!
#13 Martin säger
2008-10-15 10:13 - Anmäl

vart kan man köpa dessa Tombolini kavajer?
#14 Enzo säger
2008-10-15 11:58 - Anmäl

Dandy: Varsågod. Snygga skor kan du däremot hitta billigt eftersom den inhemska skoproduktionen är helt ok. Inte överdrivet flashigt men bra kvalitet till bra priser.

Du sparar lätt ett par hundralappar på att det inte t ex finns en vagabond-etikett på dem, vilket ju som alla vet inte borgar för ngn vidare kvalitet i alla fall.

I övrigt är de spanska butikerna helt ok för ströplagg, ngn enstaka snygg tröja/skorta/tisha/jacka till lägre priser än t ex MQ och Brothers, som eg är svindyra med tanke på vad man får. Vad ger t ex et märke som Emilio för en 600kr-tröja egentligen?

Komplementplagg köper du alltså med fördel där nere och sparar åtskilliga hundralappar.
#15 Kristofer säger
2008-10-15 20:42 - Anmäl

Se Love Lockdown videon med Kanye West. Gillar hans outfit!

http://vimeo.com/1904829
#16 Simon säger
2008-10-16 16:13 - Anmäl

Var hittar jag en snygg grovstickad ylleslips som inte kostar (mer än) skjortan? :)
#17 Murray säger
2008-10-16 17:15 - Anmäl

#16 Simon, Bor du i Stockholm så kan jag rekommendera klassiska herrekiperaren Hans Allde (http://www.hansallde.se) på Birger Jarlsgatan. Vill minnas att jag såg ett ovanligt stort utbud av ylleslipsar (för en svensk butik) när jag var därinne senast för drygt en månad sedan. Torde vara av italienskt märke, som det mesta där.

Ett mindre urval av litet billigare ylleslipsar (men av helt acceptabel kvalitet) finns på bl. a. Woods of Shropshire (http://www.woodsofshropshire.co.uk), en nätbutik baserad i England. Jag har ett par slipsar därifrån, bl.a. två i ylle, och de är alla av god kvalitet, speciellt med tanke på priset. Främst köper jag dock Pantherella-strumpor därifrån (av vilka de har ett ganska stort sortiment i olika utföranden och material (silke, kashmir etc.) :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen