Manolo logotype

Du är din krage

Bild 317455

Skjortkragen säger allt om din person. Utifrån bredden och vinkeln går det ofta att utläsa såväl personlighet som yrke. Här fem modeller.

Italiensk full spread-krage - Ett tydligt ställningstagande för elegans. Den smått extrema vinkeln ger ett kraftfullt intryck fullt av pondus. Bärs med fördel till en grövre ylleslips och färgstark personlighet. (Barba Napoli)
Bild 317456


Brittisk cutaway - Något striktare än sin italienska dito. Klart affärsmässig i sin framtoning med kontoret som främsta användningsområde. Ses oftast med slips. (Gieves & Hawkes)
Bild 317457


Semi cutaway - Något av en standardkrage, utan att för den delen vara tråkig. Passar lika bra med som utan slips. Ett val för den som inte vill trampa någon på tårna med sitt skjortkrage. (Hilditch & Key)
Bild 317458


Point Collar - Strikt och korrekt. Denna kragtyp väljer den som vill ge ett påklätt intryck fritt från flärd. Ger ofta ett hårt intryck och kräver en mindre slips. Bärs ofta av människor som fortfarande lever i världen där trådsmala slipsar är det coolaste som finns. (Paul Stuart)
Bild 317459


Button Down - Finns klart olika sätt att bära button down-skjortan. Affärsmannen bär den till slips. Konstnärssjälen bär den slarvigt uppknäpp i några storlekar för stor och i oxfordbomull eller linne är den främst uppskattad som fritidsskjorta. Alla bör äga minst en. (Bagutta)
Bild 317460

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Bagutta Barba Napoli Paul-Stuart
#1 Patrik säger
2008-10-12 21:13 - Anmäl

Är sugen på riktigt snygga italienska skjortor med snygg cut-away krage och franska manschetter. Är Borelli the shit eller vad rekommenderar experterna?
#2 Nelson säger
2008-10-12 21:17 - Anmäl

Borelli är kanon, jag har massor, massor, love it.
#3 T säger
2008-10-12 22:09 - Anmäl

Håller med om att full-spread och cut-away är resultatet av ett modemässigt ställningstagande. De tre sista är slentriankragar som oftast bärs av den som inte ens visste att det finns olika kragar utan bara köper en skjorta på dressman, att bära en krage i denna kategori och få det att synas att det inte bara är en helt vanlig krage är svårt.
#4 CT säger
2008-10-12 22:28 - Anmäl

Jag hatar den "point collar" varianten, det måste vara cutaway eller button-down för jag ska köpa skjortan. Jag vet inte men jag tycker bara det ser fånigt ut med sen "vanlig" krage.
#5 Leo säger
2008-10-12 22:33 - Anmäl

Bilden på Point Collar påminner mig om Reinfeldt i kvällens TV-debatt. Inget fel på kragen egentligen men Reinfeldt och alla andra politiker i TV klär ju sig för illa. Och de har hjälp av stylister? Jag ryser nästan när jag ser (tänker dock inte på just ikväll nu) Reinfeldt i grådaskig kostym, rutig skjorta - med point collar - och orange enfärgad slips. Eller Göran Hägglund som uppenbarligen fått hjälp att se lite "snygg" ut men det känns helt enkelt inte riktigt rätt. Skulle vilja se männen ta steget fullt ut mot det brittiskt korrekta och/eller det italienskt eleganta.

Nåväl, tack för en trevlig genomgång av några kragar. Intresseklubben kan notera att jag tänker satsa på brittisk cutaway nästa gång jag köper en skjorta!
#6 Kinesen säger
2008-10-13 02:03 - Anmäl

#5 Leihonborg blev ju stylad - se vilket rabalder det blev. Nu har han fått bli lite undanskuffad. Hans efterträdare med majors grad i reserven, bruka bära Cutaway med blaffig knut. Iallafall senast jag såg honom på bild.

Själv bär jag helst button down när jag inte bär slips-. Till slipsen cutaway. Engelsk eller Semi - jo lite fegis.
#7 Erik säger
2008-10-13 05:39 - Anmäl

Kul artikel. Detta har inte med kragen att göra men undrar lite om skjortor... Är strykfria skjortor är belagda med kemikalier, typ ammoniak? Därför blir de tätare och tyget andas inte lika bra som ren bomull. Är det någon som vet, kan tipsa på vad som är bäst? Skall handla på mig lite skjortor inom kort.
#8 Patrik säger
2008-10-13 06:53 - Anmäl

borelli eller kiton?
#9 Daniel säger
2008-10-13 10:26 - Anmäl

Fin artikel men påståendet i början ställer jag mig ifrågasättande till, "Skjortkragen säger allt om din person". Visst, den genomsnittlige Kingläsaren kanske snappat upp att button-down blivit på modet igen, eller förstod att maokragar var ballt eftersom både H&M och MQ hade såna för en tid sedan. Kragkunskaperna hos gemene man slutar nog dock oftast där, och det blir svårt att säga något speciellt om bäraren enbart utifrån dennes krage. Detta eftersom kragen inte ägnats en tanke när man köpte skjortan.
#10 Dandy säger
2008-10-13 10:27 - Anmäl

Jag kan hålla med om att kragen i stor utsträckning kan utgöra ett fashionstatement, och säger mycket om bäraren.

Att som många ovan, T, CT och Leo m.fl., helt avfärda allt annat än olika grader av cutaway som sämre stil, trist och slentrian, känns dock trångsynt och smått hysteriskt?

Jag anser trots allt att helhetsintrycket ges av hur du bär upp kragen/kostymen/slipsen. Sen finns det givetvis mer eller midre fantasifulla kombinationer.

Garderoben som till övervägande del består av skjortor med en typ av krage med små variationer, cutaway eller inte, blir i mina ögon minst lika tråkigt safe och fantasilös.
#11 Leo säger
2008-10-13 10:36 - Anmäl

Dandy, om du läser mitt inlägg noga så framgår det att jag inte avfärdar någon krage (inklusive den nämnda point collar) alls. Det jag klagar över är att svenska toppolitiker, som skall vara Sveriges ansikte, inte lyckas bättre med sin stil trots "professionell" hjälp. Alla kragar är OK enligt mig men förväntningarna på ledarnas klädstil går bortom valet av krage.
#12 Dandy säger
2008-10-13 10:53 - Anmäl

Ok, beklagar påhoppet Leo. Det du säger är helt sant. Tyvärr känner jag att det i vanlig svensk anda sällan ses med blida ögon om personer sticker ut för mycket.

En politiker, snyggt klädd enligt konstens regler, med hjälp eller utan, inger ju tveklöst mer respekt i alla lägen. Sånt skrämmer den stora massan.

Jag tror det kan vara en starkt bidragande orsak till den generellt trist klädde svenske politikern. Då förstås bortsett från det utbredda ointresset för kläder och okunskapen om dem och dess makt.

Vidare tror jag det även förklarar den generellt högre nivån på klädena man ser i samma situationer nere på kontinenten. Annan mentalitet, högre självsäkerhet, snyggare kläder. Givetvis också en helt anna tradition, som dock troligtvis beror på orsakerna ovan.
#13 Nelson säger
2008-10-13 11:49 - Anmäl

#8

Jag gillar Borelli skarpt, Kiton är inte heller fel, jag bla ett par basic
Kiton med utbytbara kragar, jävligt coolt, fast Borelli ár inte sâ dyrt och du har en skjorta i alla fall i minst 7-10 âr. Dessutom ár tygen fantatiska.
#14 T säger
2008-10-13 12:36 - Anmäl

Jag tycker att Hägglund ofta klär sig rätt så intressant, hans slipsknut var väl inte den minsta i gårdagens debatt men annars lyckat kombinerat.
#15 Leo säger
2008-10-13 12:41 - Anmäl

Ingen fara Dandy.

Tror att du har en poäng i att snygga kläder kan skrämma massan. Det är nog viktigt för många politiker, oavsett färg, att upplevas som relativt folkliga. Det gör man kanske inte i en klockren kostym/skjorta/slips enligt en internationell skola som är ganska okänd eller åtminstone främmande för många vanliga svenskar.
#16 don Dandelion säger
2008-10-13 12:56 - Anmäl

Det är med besvikelse, javisst, men jag måste erkänna att Manolo blivit litet väl bajsnödigt på senaste tiden.
#17 Daniel säger
2008-10-13 13:50 - Anmäl

Angående välklädda politiker så läste jag en artikel om Obamas klädsel. Före valkampanjen så var han rätt vasst klädd med välsittande kostymer och allt. När han sen blev aktuell som presidentkandidat så sågs en kraftig förändring i klädseln. Plötsligt började han klä sig i halvtaskiga konfektionskostymer med pösiga byxor och fula slipsar. Med tanke på hur utstuderat och genomtänkt allt är i amerikanska valkampanjer så är det inte svårt att se att en styliststab medvetet klätt ner honom enligt konstens alla regler. Dom visade några bilder på förändringen också, var rätt kul att se.
#18 Dmitri säger
2008-10-13 14:01 - Anmäl

Störtlöjligt! Visst är det bra att veta vilka kragar ingår i dagens norm (oja det är just detta ni försöker följa så slaviskt) men när mina skor med en aning vassare tå (kanske kan ordet "myggjagare" passa bra in) är på så fungerar det utmärkt med en point collar i en lite längre version. Klubbkrage är för den delen också väldigt fin och säger bra mycket mer om bäraren än det vanliga cut away/full-spread...även om alla kragar har sin tid.
#19 Leo säger
2008-10-13 14:31 - Anmäl

Även om "fattigmanskragen" inte nämns här vill jag gärna ta upp den. Är inte det namnet lite motsägelsefullt - det handlar ju trots allt om skjortor som totalt saknar en krage. Då är det väl en "ickekrage" snarare än "fattigmanskrage".
#20 Leo säger
2008-10-13 14:33 - Anmäl

#17: Intressant kommentar om Obama. Själv har jag, trots detta, noterat de senaste veckorna att "han klär sig en smula bättre än svenska toppolitiker". Men jag vill nog se ännu mer av främst Obama men även svenskarna innan jag verkligen bestämmer mig för vad jag skall tycka.
#21 Niklas UK säger
2008-10-13 14:41 - Anmäl

#12: Ja, det är ju inte helt oväntat att jag vet var Nicolas Sarkozy köper sina skjortor (Hilditch & Key) men inte var någon statsminister handlat. Det känns verkligen osvenskt att en svensk statsminister skulle säga att "Ja, jag brukar ju passa på att beställa ett halvdussin Charvet-skjortor närhelst jag är i Paris...". Här skulle nog svaret snarare bli att "Filippa brukar släpa med mig på Dressman en gång per år..." oavsett om han så i verkligheten skulle vara stamkund på Götrich...
#22 Inget säger
2008-10-13 16:19 - Anmäl

Full-spread måste vara det fulaste som finns
#23 Fredo säger
2008-10-13 18:05 - Anmäl

Trevlig artikel som vanligt!

Jag har cut-awaykrage på alla mina skjortor, dock ej någon extremvariant. Tycker att det är den snyggaste kragen både med och utan slips. Visst modet varierar, men det kan uttryckas på andra sätt..
#24 jake säger
2008-10-13 18:24 - Anmäl

"Skjortkragen säger allt om din person."

Okej...
#25 Cougar säger
2008-10-13 20:02 - Anmäl

Ja det kan ju bero på vad man gillar. Men jag brukar kunna växla mellan Cutaway dagtid på jobbet men föredrar button down hemma.

Cutaway är f ö kanonbra sätt att kunna köra utan slips men ändå se relativt välklädd ut.
#26 Bottega Veneta säger
2008-10-13 20:32 - Anmäl

Håller med #24 vad gäller skjortkragen och dess extremt avslöjande egenskaper. Kul med att döma ut alla som bär smal slips också. Hellre det än dina jaktvästar, Olof.
#27 Diego de la Vega säger
2008-10-13 21:04 - Anmäl

Till jaktväst blir det väl töntigt med slips även om den är smal och då passar inte heller cuttaway. Nä, hellre då buttom down när ko med kalv kommer smygande över mossen. Ett oranget band i mössan vore inte helt fel.
#28 rävsson säger
2008-10-14 14:19 - Anmäl

#24 tänkte precis på samma sak

och igen...

You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis.
#29 Frida säger
2008-10-14 16:56 - Anmäl

haha lovely! jag älskar att man kan analysera personligheter tack vare små detaljer! på 1800-talet när den mörka kostymen föddes fick man ju komma på olika knep för att sticka ut i mängden eller på något sätt visa vem man var med hjälp av detaljerna...vilket vi såklart gör än idag på massor olika sätt, spännande!
#30 don Dandelion säger
2008-10-14 20:12 - Anmäl

#28 +1 på den - jag är hjärtligt fåfäng, det skall medges, men fåfänga är inte mer än just det.

Artiklar som den här är rena tramset, och dessvärre blir de mer och mer frekventa på Manolo. Å andra sidan verkar den nya skaran av flitiga kommentatorer uppskatta dem, så det är väl bara att tacka för sig och dra vidare...
#31 NB säger
2008-10-16 02:25 - Anmäl

jag är en cutaway-krage
#32 PC säger
2008-10-16 10:52 - Anmäl

Jag tänder på full spread.
#33 PL säger
2008-10-16 17:39 - Anmäl

Button down. Alltid. Vist beskriver kragen bäraren!
#34 johannes säger
2008-10-16 22:17 - Anmäl

Jag gillar point collar. Tycker att cutaway gör halsen stor och det känns väldigt märkligt vare sig man har slips eller inte. Snyggare då med lite smalare krage.
#35 Gäst säger
2008-10-17 12:02 - Anmäl

I vilken kategori hamnar följande krage?

http://www.tmlewin.co.uk/product.aspx/MensShirts/MenShirtsYork!26475

Mvh

M
#36 Stiffe säger
2014-02-12 14:58 - Anmäl

Cutaway är det fulaste som skapats i skjortväg. Vill man stoltsera med sin dåliga smak så tar man på sig en sådan skjorta
#37 Stiffe säger
2014-02-12 15:02 - Anmäl

Den översta, synnerligen eleganta kragen, har ju inget namn!? Kan man få tag på sådana skjortor någonstans?
#38 Raderad säger
2014-02-12 16:47 - Anmäl

Det är en variant av point collar/turndown, men det vet man såklart om man vet att cutaway är det fulaste som skapats i skjortväg... ;)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.