Manolo logotype

Randsytt according to skomakaren

Bild 317431

Skomakare Marcus Davidson fortsätter att svara på era frågor. Denna vecka om vad som karaktäriserar en randsydd sko, skillnaden mellan bespoke och konfektion, historien om John Lobb, skomärket Church's samt varför Marcus älskar sina Crockett & Jones.

Många vet nog redan vad en randsydd sko är, men för att ytterligare förtydliga följer här en liten förklaring. På en vanlig sko limmas ovanlädret fast mot bindsulan efter den vikts runt lästen. På en randsydd sko sys ovanläder och foder fast i bindsulan, med en horisontell söm, vilket ger den en oöverträffad hållbarhet. Samtidigt sys "randen" eller "the welt" - d.v.s fogen - fast runt skon, i samma söm. Denna viks sedan ut för att sulan ska kunna sys fast. Fulländningen av skokonstruktion har alltså i detta fall kommit till från fel håll.

Limmen var förr i tiden dåliga och opålitliga, och i sökandet efter en metod att fästa sula mot ovanläder utan lim kom man på att med hjälp av en fog (randen) kunna sy ihop tre delar av skon med två sömmar. Följden blev att man fick ett hålrum mellan bindsulan och slitsulan, vilket numera fylls upp med kork. Lädret - med alla sina fördelar, såsom förmåga att andas, formas och ta upp stötar, i kombinationen med korken, gör att sulan "gjuter" sig efter den enskilde bärarens fotform. Detta ger en överlägsen komfort. Det faktum att alla detaljer på skon är sydda gör hållbarheten, stabiliteten och följsamheten oöverträffad.

Bild 317432

En vanlig fråga gäller hur man kan känna igen en randsydd sko i butiken vilket kan vara mycket svårt ibland. Det går inte att lära ut i en artikel för det kan ta åratal att lära sig, men jag ska berätta ett knep som funkar väldigt ofta. Misstänker du att en sko är randsydd, men inte säker, ska du titta inuti den. Finns det en söm i bindsulan är den INTE randsydd utan durksydd, vilket är något helt annat. Det kan hända att det ligger en hel innersula i skon som döljer en eventuell söm och då måste du lyfta den lite så långt fram i skon du kommer åt att se. Lyft den inte bak vid hälen för där finns sömmen ändå inte. Notera dock att om skon saknar söm i bindsulan är det ändå inte helt säkert att den är randsydd, men om allt annat talar för att den är randsydd är det ett bra sätt att åtminstone utesluta randsöm.

Bild 317433
Genomskärning randsydd sko

Bild 317434

Bespoke vs konfektion.
Alltid när man talar om randsydda skor kommer ämnet bespoke upp. Bespoke betyder handgjord efter mått, d.v.s. man tar mått på din fot, tillverkar en läst på de måtten och sedan en sko på den lästen. Det finns två skolor gällande bespoke. Ena talar för att det tveklöst är det bästa eftersom en masstillverkad sko aldrig kan passa DIN fot perfekt, och en sann gentleman har bara bespoke i sin skogarderob o.s.v. Andra skolan anser att eftersom fötterna under dagen svullnar och ändrar form, kan man ändå aldrig få en sko som passar helt perfekt. Själv får jag erkänna att, trots min genuina utbildning och varmt intresse för skor, föredrar den senare inställningen till bespoke. Detta framför allt därför att du ofta får minst 4 par konfektionsskor till priset av ett par bespoke. Så i slutändan handlar det mest om personlig ekonomi. Har du råd att bara köpa bespoke ser jag ingen anledning att låta bli. Men vill du spara cirka 150.000 kr på din startgarderob med 12 par, föreslår jag att du håller dig till randsydda märken av toppklass, och låter suget efter bespoke hemsöka dig i drömmarna.

Att jämföra bespokeskomakare är inte möjligt och dessutom ganska ointressant. Har du råd med dem har du även råd med att gå till en annan och låta göra ett par nya om du inte är nöjd.

Som de flesta kanske vet säljer jag Crockett & Jones i min butik och jag kan därför verka partisk när det gäller att jämföra märken. Det är viktigt att ha i åtanke när ni läser nedanstående.

Jag vill dock börja med att nämna att jag inte säljer Crockett & Jones under tvång. Jag säljer dem därför att jag personligen tycker att de är bäst. Tyckte jag inte det kunde jag byta märke. Jag får inga pengar av Crockett & Jones eller av den svenske agenten för C&J. Eller från Manolo heller för den delen. Jag gör det här för att jag älskar skor, och vill öka kunskapen och allmänbildningen om skor - framför allt randsydda.

Den stora frågan kring randsydda skor gäller någon form av rangordning mellan märkena. Jag började skriva en artikel om det men kom efter två A4-sidor fram till att jag inte kan rangordna skomärken. Det är omöjligt. Här är varför. Alla märken har olika linjer inom sin kollektion och de varierar i kvalitet lika mycket som märken gör mellan varandra. Dessutom: Hur mycket jag än vet och har sett av olika märken har jag aldrig sett ett märkes hela kollektion.

Ändå är Crockett & Jones enligt min klara uppfattning det bästa märket i Sverige. Varför? Tio års erfarenhet av att plocka isär ca trettio av de vanligaste randsydda märken man hittar i Sverige har lett mig till den åsikten. De dominerande faktorerna är:
- Jämnheten och standarden på kvalitén är enbart överträffad av John Lobb (Paris) och Edward Green.
- Priset i förhållande till kvaliteten.
- Bredden på sortimentet och den oöverträffade tillgången som finns i Sverige.

Även om några av de övriga toppmärkenas topplinjer närmar sig Crocketts standardlinje, når de övriga kollektionerna många gånger inte ens upp till godkänd klass. Dessutom har Crockett sin Handgrade Collection att drämma till med, som kommer bra nära JL och EG. Till halva priset. Så för att summera: Enskilda modeller inom de olika märkena kan vara av helt OK kvalité och ibland ganska prisvärda, men som märke betraktat har jag hittills inte stött på något lika bra som Crockett & Jones.
(Notera att det inte är lönt att i kommentarerna nedan be mig rangordna märken och modeller. Jag tänker inte svara på sådana frågor. Nöj er med ovan nämnda ord.)

Historien om John Lobb förvirrar många. Som jag förstått det ligger det till så här: John Lobb på St. James Street är en bespokeaffär där de mäter dina fötter och gör ett par skor åt dig för ca 30.000 kr. John Lobb startade en filial i Paris, men han som drev den köpte loss verksamheten och behöll namnet. Han började sedan göra en konfektionslinje för att sälja i butik. Det gick uppenbarligen bra, för han öppnade en filial i London på Jermyn Street (granngata till St. James Street), och nu finns två John Lobb-butiker inom 500 meter. Därför skiljer jag på John Lobb (Paris) och original-John Lobb. Bespoke är, som nämnt tidigare, inte intressant att jämföra, så när jag nämner JL är det John Lobb (Paris) på Jermyn street med deras konfektionssko som omnämns. De gjorde tidigare sina skor hos Crockett & Jones, sedan på Edward Green och nu har de egen fabrik. EG och/eller JL ägs nu av Hermes, men här vet nog andra bättre än jag och jag är säker på att ni gärna vill dela med er av dessa livsviktiga kunskaper.

Det finns ett rykte att Church's har livstidsgaranti på sina skor och skulle göra gratis renoveringar i all evighet. Tja, vad ska jag säga om det. Jag vet inte och kan inte svara på det, men betänk följande. Skor slits. Varför skulle ett vinstdrivande företag bjuda på en sådan service? Är det en legitim reklamation tror jag att de flesta bättre märken erbjuder mycket god service. Jag vet att C&J gör det. Kalla det "livstidsgaranti" om du vill. Men jag betvivlar att Church's byter sulor och klackar på dina skor gratis i upp emot tjugo års tid.

Har Church's blivit sämre sedan de köptes av Prada? Jag har inte haft möjligheten att jämföra dem "före och efter", så jag vet inte, men jag läste nyss en artikel om Church's, där de bestämt dementerar ryktet. Samtidigt har jag hört många innehavare av Church's säga att de har blivit sämre. Det senaste jag hörde var att de höjt sina priser avsevärt för att försöka ta igen det försprång C&J tagit de senaste åren. Det behöver visserligen inte bero på att Church's blivit sämre, utan kanske snarare för att Crockett blivit bättre. Vem vet?

Jag har i denna artikel framfört min åsikt om kvalitet kontra pris och sortiment, inte lagt några värderingar på skornas utseende eller personlig passform i ett eller annat märke. Olika märken, olika läster, olika skinn passar olika män på olika sätt. Inom Manolos läsarkrets finns det säkert en enorm mängd märken och modeller av randsydda skor. En del älskar sina Allen Edmonds, en del älskar sina Church's och en del älskar till och med sina Loake's...
…och jag älskar mina Crockett & Jones.
/Marcus Davidson

Youtube-klipp från originalet John Lobb i London

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: John-Lobb
#1 Bifurkation säger
2008-10-08 17:03 - Anmäl

Återigen en fantastiskt trevlig och välskriven artikel. Tack Marcus! En fråga: hur vet man när det är dags att halvsula sina randsydda skor?
#2 Bedstefar säger
2008-10-08 18:21 - Anmäl

Jeg har læst, at "finish" er betre på bespoke skor fra John Lobb i Paris end på bespoke skor fra John Lobb i London.
#3 PKW säger
2008-10-08 18:53 - Anmäl

Etter snart 20 år med mest Church (men også endel Trickers fra Jermyn Street) fikk jeg meg et par lysebrune C&J brogues for et par år siden. Fantastiske sko som jeg har blitt mer glad i enn i noen andre. Senere har jeg fått et par semskede C&J med halvskaft og gummisåler som er lekre vintersko. Bra finish og fine linjer. Eneste betenkning er at sålen på mine C&J brogues (tuppen lengst frem) virker som den slites fortere enn jeg kan huske på noen Church. Sålen må byttes i løpet av noen måneder hvis jeg ikke skal slite den inn til sømmen. Noen tanker eller erfaringer med dette, Skomakaren? Uansett tar jeg skoene med til butikken (Helsingborg) neste gang jeg er der, og ser hva de kan gjøre.
#4 En Pojke säger
2008-10-08 18:57 - Anmäl

Jag har en fråga till dig Marcus angående Loake.
Jag vet att du förespråkar C&J men hur ser du på de lite billigare Loake? Min uppfattning är att Loake är i "botten" av toppskiktet, men detta är endast vad jag hört. Jag har själv aldrig ägt varken ett par CJ, Church's eller Loake utan har just börjat lägga mer pengar på just skor.

Är då Loake en bra start?

Tack på förhand

Ps. Väldigt bra artikel, som vanligt så är den mycket informativ.
#5 Leo säger
2008-10-08 19:00 - Anmäl

Tack för en utmärkt artikel.

Vilken prisklass ligger ett par C&J-skor i, t.ex. ett par derby såsom Dartmouth? Till min lycka ser jag att två skomakare i Göteborg saluför C&J, men jag vill helst inte gå in och överrumplas av ett högre pris än förväntat/tänkbart.
#6 H säger
2008-10-08 19:03 - Anmäl

Jag har Church's Gunthorpe samt C&J Westminster + Westfield. Jag måste säga att Chruch'sen nästan känns snäppet mer välbyggda än C&J. De är stabilare och kraftigare i skinnet utan att vara obekvämare.
MEN! C&J kostade 390 euro (fast betalade 290 på rea :) och Church's kostade 485 euro.
OCH! C&J-lästen är lite nättare och finare än Church's.
ALLTSÅ! Jag tror inte alls att Church's har sämre kvalitet, i alla fall inte Gunthorpe vs. Westfield/Westminster, men är nästan 1000 kr dyrare och därför kanske mindre prisvärda. Men återstår att se vilken som fortfarande håller måttet om 10 år...
#7 ErikZ säger
2008-10-08 19:35 - Anmäl

Tack för en artikel som uppmärksammar ett av mina största intressen! Har själv flertalet Crockett & Jones och Church's - upplever inte särskilt stor skillnad vad beträffar komfort och kvalitet dem emellan, men däremot tycker jag att C&J skokollektion sopar banan med Church's dito när man ser till design.
#8 Marcus säger
2008-10-08 19:53 - Anmäl

Leo: 3800 kostar ett par vanliga C&J i Göteborg. Handgrade en tusenlapp mer och cordovan 5-tusen-nått.
#9 eric säger
2008-10-08 20:29 - Anmäl

Åh, jag vill ha mer läsning av den här digniteten! När kommer fråga skräddaren!?
#10 T säger
2008-10-08 21:22 - Anmäl

Den här typen av artiklar är sannerligen läsvärda. Tack!
#11 Dilé säger
2008-10-08 21:24 - Anmäl

Är det någon av läsarna här på manolo som har erfarenhet av J.M. Weston? Deras tillgänglighet i Sverige är ju tyvärr väldigt ringa då de har väldigt höga krav på återförsäljare...
#12 Patrik säger
2008-10-08 21:29 - Anmäl

Finns det några högkvalitativa italienska skoproducenter i samma klass som Edward Green och John Lobb, eller i närheten? Undrar gällande både Ready to wear och Made to order.
#13 don Dandelion säger
2008-10-08 21:33 - Anmäl

Perfekt artikel, precis som den förra!

Själv är jag stormförtjust i mina C & J, men jag är kanske aningen på gång att bedra dem med Gaziano & Girling; deras skor ser onekligen riktigt bra ut, men vet senor Davidsson kanske någonting om kvaliteten? Det slås en del för bröstet på deras hemsida, men en expert kan kanske utläsa mer av bilder än an annan, vanlig dödlig..?

#4 Jag har hört mycket illa om Loake - kolla Jackson Shoes på eBay, de säljer Grenson (snäppet under C & J, men några snäpp över Loake) för £99. För det priset är det nog hyffsat kört att hitta samma kvalitet någon annanstans, särskilt med tanke på att deras skor inte är andrasortering, utan utgående modeller.
#14 Leo säger
2008-10-08 22:57 - Anmäl

#8: OK, tack. 3800 kr - inte överraskande - men då blir det inga C&J i höst. :(

#12: "Gentlemannen" nämner bl.a. Moreschi, Gravati och Fratelli Rosetti, men gör väl ingen jämförelse. Författaren hyllar i stort sett bara det engelska i hela boken, med vissa undantag.
#15 ABCD säger
2008-10-08 22:57 - Anmäl

Är det möjligt att sula om en sko med gummisula? Hur går dem tillväga då?
Jag har ett par desert boots som är av mig otroligt uppskattade, sulan har dock slitits ut. :(
#16 Tobias säger
2008-10-08 23:11 - Anmäl

Jag har ett par skor som är lite för stora och skaver i hälen. Finns det något bra sätt att lösa det på? Innersula?
#17 Victor säger
2008-10-09 00:17 - Anmäl

Jag läser Manolo regelbundet som en trevlig förströelse, men först nu känner jag mig manad att göra min första kommentar här. Då vill jag säga att Marcus skriver alldeles utmärkta artiklar. Intressant för vem som helst som gillar skor, och ännu mer för den som dyrkar dem. En sann njutning att läsa!
#18 Murray säger
2008-10-09 04:10 - Anmäl

En mycket givande och intressant artikel. Det lilla Youtube-klippet var ren porr, ingen tvekan om saken.
#19 LoHi säger
2008-10-09 05:59 - Anmäl

Fråga (om Macus har möjlighet att svar):

Hur förhåller sig durksömssyt till randsytt? man ser en hel del durksömssytt i affärerna, och jag har flera par som håller bra. Den rent tekniska skillnaden vet jag (efter att ha läst dagens artikel), men vilket håller bäst osv?
#20 lano säger
2008-10-09 06:39 - Anmäl

Riktigt bra artikel! Førstår att du måste førtydliga att du inte mutas av C&J, då vissa alltid ska komma med konspirationsteorier...

Hur som helst, trevlig læsning, informativt och pedagogiskt, mer sånt!
#21 Il Barone säger
2008-10-09 07:11 - Anmäl

#4: Min uppfattning är att Loakes linje 1880 är bra kvalitet för pengarna, i alla fall om man beställer från England där priset är lägre (att köpa i Sverige däremot vete 17 - ofta kostar Loake över 2 papp i butik, d v s bara någon tusenlapp billigare än att köpa exempelvis ett par Trickers från England). Däremot är framför allt den billigaste linjen "L1" rent skräp.
#22 Gäst säger
2008-10-09 07:44 - Anmäl

Vad heter randsydd/randsytt på engelska?
#23 Kinesen säger
2008-10-09 08:29 - Anmäl

Heter det inte Goodyear weldt?
#24 Kinesen säger
2008-10-09 08:34 - Anmäl

Sen läste jag noggrannare.
"Din basgarederob med 12 par"
Vilka skulle dessa 12 paren kunnma vara ?
#25 Gäst säger
2008-10-09 10:30 - Anmäl

Hur är skorna från det italienska NDC Made By Hand? Någon som vet?
#26 Oskar i Malmö_ säger
2008-10-09 10:56 - Anmäl

Tack för en bra artikel.
Intressant när man betänker att Manolo från att hetsa upp sig över tygskor typ Gram gått över till råd... basgarderob med 12 par skor ... a 4000 kronorsklassen.
Jag undrar om läsekretsen är ny idag?? Vad tror ni
#27 poker säger
2008-10-09 11:29 - Anmäl

NDC gör grymma skor enligt mig, jag har 3-4 par som jag använder regelbundet. Dock känns det inte som om kvaliteten i skons uppbyggnad kan jämföras med C&J eller Church. Vad gäller skinnet och design är de dock otroliga och jag kan verkligen rekommendera dem - blir bara snyggare med åren.
#28 andreas säger
2008-10-09 11:59 - Anmäl

till #25 och #27

N.D.C står för nom de code och är från belgien inte italien. Precis som #27 säger så har de inte riktigt samma status kvalitetsmässigt som churchs och C&J men samtidigt känns de betydligt yngre och hippare för att vara en klassisk herrsko. Rekommenderar varmt till alla som inte vill känna sig som 40 men ändå gillar handsydda skor av kvalitet.
#29 DeTomaso säger
2008-10-09 12:58 - Anmäl

#22, 23 Angåend vad randsytt heter på engleska:

http://en.wikipedia.org/wiki/Goodyear_Welt
#30 NCF säger
2008-10-09 13:27 - Anmäl

Det där med skoblock är ju naturligtvis mkt bra, men hur gör man med t ex. chelsea boots, ridstövlar och liknande?
#31 Erik säger
2008-10-09 14:20 - Anmäl

Måste hålla med övriga ndc-förespråkare här. Riktigt bra skor.
#32 En Pojke säger
2008-10-09 14:27 - Anmäl

#29: Jag har ett par vanliga skoblock i mina chelsea boots. Känns som att skoblock som går ända upp skulle töja ut resoren i ett par chelseas. Men vad vet jag.
#33 fb säger
2008-10-09 14:56 - Anmäl

Vart någonstans i Stockholm kan jag hitta N.D.C-skor?
#34 Bifurkation säger
2008-10-09 17:21 - Anmäl

NDC finns på NK. Jag kommer inte ihåg vad avdelningen hette, men det är bredvid hörnbutiken vid deras atrium på herrplanet (Whyred ligger på andra sidan hörnbutiken). De fanns också på Nitty Gritty, så när/om de öppnar igen kan du ju kolla där.

Jag har bara haft mitt par ett par månader, men de känns väldigt bra än så länge. På sulan, vid klacken, sitter ett kulspetsstreck. Jag antar att de måttar in sulan på med hjälp av det.
#35 Erik säger
2008-10-09 17:56 - Anmäl

NK Boutique heter NK:s NDC-återförsäljare!

http://dailyeighties.blogspot.com/
#36 andreas säger
2008-10-09 18:39 - Anmäl

N.D.C säljs på Kungsgatan 9B i Göteborg där de har ett stort utbud av modeller. Är ni i gbg är det absolut värt ett besök.
#37 Lädersulan säger
2008-10-09 20:56 - Anmäl

NDC är överprisade . 3 500 SEK för en durkad sko. Inte helt ok och de är inte i närheten av C&J, Chruchs kvalitetsmässigt. Jag skulle aldrig betala mer än 1500-2000 för ett par NDC. NDC bör därmed endast inhandlas på på rea.
#38 don Dandelion säger
2008-10-09 21:02 - Anmäl

#28 De flesta skor är handsydda, åtminstone någon del av dem. Tråkigt för dig att du känner dig som 40 i ett par C & J, själv känner jag mig glad när jag har mina på mig - lika glad som jag skulle känna mig sur och lurad om jag traskade omkring i ett par överprissatta logotypskor. Det är fint det där, hur olika vi är!
#39 Arkadin säger
2008-10-09 21:27 - Anmäl

En del frågor är riktigt roliga: "hur vet man när det är dags att halvsula sina randsydda skor?" Eh?
Eller den här: "Det där med skoblock är ju naturligtvis mkt bra, men hur gör man med t ex. chelsea boots, ridstövlar och liknande?" Hehe.
Den här är också bra: "Hur ofta bör skorna smörjas in med kräm?" Svaret är ju rätt givet: "Skokräm läggs på när skokräm behövs."
Därmed är saken klar, eller? Nej, detta kräver en följdfråga: "Hur vet man när det behövs lägga på skokräm?"
Jösses, man undrar verkligen hur vissa klarar sig här i livet.
#40 Kinesen säger
2008-10-10 00:58 - Anmäl

#38
Bra rutet !
#41 DeTomaso säger
2008-10-10 05:44 - Anmäl

Hur vet man när skosnören behöver bytas?
#42 Oskar i Malmö_ säger
2008-10-10 06:39 - Anmäl

#38
håller med dig. Vissa frågor är så naiva att man baxnar!!
Stackars skomakare som får svara på fullkomligt självklara saker (om man är över 7 år)
#43 poker säger
2008-10-10 08:49 - Anmäl

#36 - Håller absolut inte med.
Visst, kvaliteten när det gäller skons uppbyggnad når kanske inte upp till mina C&J eller Church's men det otroliga skinnet och designen måste vägas in i beräkningen samt att arbetet med skorna verkligen känns gediget även om en del av kollektionen är durk-sydd.

Efter att ha köpt mitt första par på rea så har jag köpt två par till på normalpris (alla på Kungsgatan 9B).
Personligen tycker jag helt klart N.D.C är "prisvärda", inga av mina 3 par har gått sönder eller liknande, de blir finare med åren (precis som ett par "prisvärda" skor helst ska bli) och dessutom är det väldigt sköna och snygga.
#44 Stefan säger
2008-10-10 21:48 - Anmäl

Surfade in och läste artikeln från skomakarn... Randsydda (Goodyear) skor från USA eller England är reliker från svunna dagar. Hårda som trä. Tar minst ett år att gå in... Nä, tacka vet jag Italien - här finns tradition, style och komfort... Prövade Italigente - har redan köpt både bruna och svarta. Jag är helnöjd. Mina Allan Edmonds och ett par Johnston & Murphy (som jag svettats i länge) står nu som monument för den dumhet och oerfarenhet - att köpa skor som skall "kännas bättre sen"... Italigente satt som en smäck redan från start. Forza Italia!
#45 Skomakare Davidson säger
2008-10-11 00:55 - Anmäl

"Ja visst gör det ont när knoppar brister" sade Karin Boye. "Visst gör det ont när enfald och oerfarenhet talar" säger Skomakare Davidson. Har undvikit att svara på frågor här, efter deklarationen i artikeln, men här känner jag mig nödd och tvungen som biskop Brask sade för övrigt. "Reliker från svunna dagar". "Tar minst ett år att gå in". Har du ens provat ett par riktiga engelska randsydda skor som är enkelsulade i mocka? Eller bara enkelsulade för den delen. De är antagligen lika lätta att gå in som skorna du talar om, men kräver några extra veckor för att "gjutas efter foten", vilket dina italienare också kräver (i de fall de ens är randsydda), och vilket är den avgörande agenskapen gällande skokomfort, vilket du glömt att nämna. Det faktum att du har provat ett par A&E och ett par J&M säger inget. De var antagligen dubbelädersulade och i dåligt skinn, eller passade dåligt från början. Läs på lite min vän. Eller respektera åtminstone sakkunskapen. Mina åsikter är inte tagna ur luften, utan av åratal av erfarenhet. Dessutom, enligt Manolos egen artikel om Italigente är deras skor "handgjorda med en produktionstid på omkring en vecka." Det säger inte mycket om märket när t.ex Crockett & Jones har en produktionstid på omkring 8 veckor. Kan du ens förstå skillnaden i jämförelsen? Att en sko får sitta på läst i över 4 veckor betyder att den håller form och stöd i åratal. 1 vecka total tid är ett skämt om man snackar kvalitét. Skaffa kött på benen om du vill uttala dig. Jag kommenterar gärna.
#46 Erik säger
2008-10-11 07:16 - Anmäl

Hej Marcus, respekterar dina kunskaper och bra artikel. Men jag köper skor med känsla - och gillar som Stefan Italienska skor och läderprodukter - design, material - helheten ger ett skönt intryck - men vi människor är väl olika, smaken är som baken - en del gillar Ferrari, andra kör runt i gamla engelska sportbilar, för att göra en jämförelse. Å jag tycker Made in Italy är schysst, ser bra ut och håller över tid.
#47 Olof säger
2008-10-11 07:59 - Anmäl

Vill absolut inte lägga mig i debatten, men måste bara säga att det kommer att komma en mer djupgående artikel om Italigente och märkets kvalité inom en snar framtid. För att vi skall få en nyanserad debatt föreslår jag att vi väntar med att göra denna typ av jämförelser.
#48 Marcus säger
2008-10-11 09:33 - Anmäl

Till Skomakare Davidson:

Kan du sula om RM Williams med fastskruvad sula eller måste man skicka tillbaks sånna till australien?
#49 Kinesen säger
2008-10-13 07:24 - Anmäl

SKO PORR kolla in greve.eu och tryck på Movie.....
En del snygga skor på hemsidan
#50 Argus säger
2008-10-18 08:28 - Anmäl

Det är visserligen riktigt att C&J som regel kostar 3.800:- och uppåt, men man får inte glömma de viktiga skoblocken i cederträ!!! Själv föredrar jag de "hela blocken" från Hammargruppen (C&J´s generalagent i Sverige) och det är inte ovanligt att jag på mina ute-skor även lägger en sparsula+ danite gummiklack... Alltså 3.800+400+600=ca 4.800:- (Jag behöver väl inte ens säja att jag tycker det är värt varenda krona?)

Köpte förra veckan ett par Church polisch binder som heter Meadle eller Meddle - är det någon som har en länk på nätet där man kan se dem?
#51 lyckegård säger
2008-10-20 22:32 - Anmäl

Tack för en bra artikel.

Någonting jag undrar över hur vanligt förekommande det är med falsk marknandsföring, exempelvis en sko från bugatti för 1400 kronor jag har hittat på internet som säger sig vara randsydd enligt säljaren (och bugattis hemsida och ytterliggare en annan säljare). Om det står att det är randsytt borde det väl ändå vara det? Även om det kanske är randsytt av någon med tummen mitt i handen.
#52 Ett år senare | Augustekman.se säger
2009-01-14 18:51 - Anmäl

[...] Förutom att jag shoppade loss på NK-rean har jag blivit mer eller mindre skobesatt. Randsytt ska det vara, har jag lärt mig. Första paret köpt jag i måndags – ett par chukkaboots i brun [...]
#53 Mr105x68 säger
2014-04-10 21:11 - Anmäl

"Jag är inte tvingad..." "Jag får inga pengar…" osv osv…Om du frågar urmakarna/ledningen i Biel/Bienne(Omega) så kommer de svara att de gör de bästa urverken/klockorna och detsamma gäller boysen & girlsen från Geneve. De är ju heller inte tvingade att jobba på vare sig Omega eller Rolex men det är ju JÄVLIGT KORKAT att sitta och jobba på det ena stället och sedan prisa det andra om skillnaderna inte är VÄLDIGT stora. Volym = Lönsamhet = Högre lön för dig!
Vad ska tex en präst svara om du frågar honom hur vida Gud finns eller inte??
Loakes 1880 collection håller hög standard OCH du har råd att köpa TVÅ PAR till priset av ett par C&J. Är verkligen C&J par DUBBELT så bra som att ha två par Loake 1880? Jag skulle vilja se dig hellre ta EN Rolex eller Omega mot TVÅ av det andra…Och börja inte jiddra om kvalité hit och dit på dinkorna här nu. Jag är utbildad urmakare med goda kontakter i bägge läger så jag vet att skillnaderna varierar men syvende om sist inte är så stora så att det motiverar dubbla kostnaden...
#54 Raderad säger
2014-04-10 21:24 - Anmäl

#53: Du verkar arg. Är du arg för att C&J är dubbelt så bra som Loake 1880?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.