Manolo logotype

Rätt proportioner del II - Kragen

Bild 317421

Jakten på millimetrarna och dess konsekvenser för bäraren fortsätter. Denna vecka synas kragens form. Hur en skjortkrage sitter i relation till kavajkragen avslöjar på många sätt en ovan kavajbärare. Här några viktiga punkter att tänka på.

Följsamhet
Det är oerhört viktigt att kavajens krage följer skjortans. Många bär en kavaj som är för vid i kragen, vilket ger en taskig form. Det skall inte finnas något extrautrymme mellan skjort- och kavajkragen. Kavajens krage bör också ses som ett kvalitetstecken. Att bättre kavajer ofta har en krage helt sydd för hand beror på att den skall vara just följsam. Riktigt dåligt sydda kavajer tenderar att vara stela i kragen vilket gör att den skapar ett glapp till skjortkragen.

Bild 317422
För vid kavajkrage

Bild 317423
Här ett exempel på en för smal krage som stramar åt, vilket lätt bildar veck längs ryggen.

Bild 317424
Kavajens krage löper följsamt runt halsen och skjortkragen utan att strama eller lämna extrautrymme.

Skjortkragens höjd
Detta är en viktigt punkt för att på allvar få till kostymstilen. Skjortkragens höjd är som tidigare påpekats visserligen något av en smaksak där en person med exempelvis lång hals bör välja en hög skjortkrage för att skapa balans. Det viktiga är att skjortkragen inte faller platt från kavajkragen utan skapar höjd. Detta påverkas självklart även av hur kavajens krage sitter. En välsittande kavajkrage stabiliserar skjortkragen så att den får rätt form. För den som bär slips är skjortkragens höjd även viktigt för att ge slipsen ett snyggt fall. Självklart kan det även slå fel åt andra hållet så att skjortkragen upplevs som överdrivet hög. Personligen anser jag att det är bättre med för mycket höjd än för lite, men att det snarare är en fråga om längden på bärarens hals.

Bild 317425
Platt krage är platt fall.

Bild 317426
En krage med höjd ger ett elegant och påklätt intryck.

Illustrationer: Olof Enckell
Källor: Dressing The Man, Alan Flusser
The Suit, Nicholas Antongiavanni

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide

#1 Leo säger
2008-10-05 18:59 - Anmäl

Slagen kanske inte räknas till kragen, de sitter väl för långt ner, men jag vill höra era åsikter: finns det något skäl att frångå det traditionella - trubbiga slag till enkelknäppt, spetsiga till dubbelt? Såg nämligen spetsiga slag till en enkelknäppt kavaj någonstans (minns inte var) vilket fick mig att reagera. Vet inte riktigt vad jag tycker. Beror väl på att jag inte känner till vad som ligger bakom slagens form, historiskt.
#2 Erik säger
2008-10-05 19:12 - Anmäl

Suveränt! Hade ingen aning om vad som gällde :)

http://dailyeighties.blogspot.com
#3 T säger
2008-10-05 21:52 - Anmäl

#2, det kanske var mig du såg? Det fungerar bra med spetsiga slag till både enkelt och dubbelknäppt, de trubbiga slagen har jag dock svårt att föreställa mig på en dubbelknäppt kavaj.

När kavajkragen är för smal så att den stramar åt som ovan så kallas det som bildas i nacken för "hylla" om jag inte misstar mig. Den här artikeln uppskattades, den för vida kragen är något man ser ofta tycker jag.
#4 T säger
2008-10-05 21:53 - Anmäl

#1 syftade jag förståss på i min kommentar ovan.
#5 Kinesen säger
2008-10-06 00:50 - Anmäl

Leo & T
Spetsiga slag på enkelknäppta kavajer verkar komma mer och mer. Nu hänger 2 i garderoben, nästa kostým blir förstås enkelknäppt med spetsiga slag. Snyggt...!
#6 Oskar i Malmö_ säger
2008-10-06 06:32 - Anmäl

Hej
bra artikel. Kolla ngn gång kejsar K. Lagerfeldts krage. Han kör envisst (som personligt signum antar jag ) med en löjligt hög vit krage som ser ut som stödkorsett. Slipsen har han nedhasat till mitten av kragen. Tämligen excentriskt dock inte speciellt klädsamt, tycker jag.
#7 Leo säger
2008-10-06 08:25 - Anmäl

T, om du inte är en skyltdocka så var det inte dig jag såg. ;)

Kinesen, OK!
#8 undrande säger
2008-10-06 17:17 - Anmäl

angående stelheten i kragen, hur påverkar materialet det?

har ett problem med att jag upplever min manchesterkavaj som stel i kragen just, blir det en naturlig följd av att det är manchester, eller är det en bestraffning för att jag köpt ett modemärke som inte handsytts i italien eller england? :)
#9 Musketör säger
2008-10-06 20:02 - Anmäl

Säger bara tack för ännu en bra artikel! Sådana här behövs verkligen! :)
#10 P säger
2008-10-06 20:38 - Anmäl

Mer sånt här, grymma illustrationer.
#11 Manolo.se » Arkiv » Modern Kontorsklädsel säger
2008-11-28 08:45 - Anmäl

[...] exempelvis mörkblå eller bruna för att klädseln skall kännas betydligt mer genomtänkt. Välj skjortkrage med omsorg och anpassa slipsen [...]
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.