Manolo logotype

Manolo Testar: Skoputsmaskin

Bild 317400
En skoputsmaskin för hemmabruk? Smidigt eller helt onödigt? Manolo testar.

Att denna skomaskin är anpassad för just hemmabruk är tydligt. Designen är smäcker och enkel. Även om det inte är en Orrefors-vas är det långt ifrån något som tar emot att ha framme i hemmet. Maskinen är endast 40 centimeter bred och djupet respektive höjden är knappt 25 cm. Den är dessutom väldigt tystgående.

Maskinen har tre olika borstar: en grovborste för att ta bort smuts och lera och sedan två poleringsborstar för ljusa respektive mörka skor. Därutöver finns en roll on-behållare med neutral skopolish. Gummimatten går att ta bort och rengöra. Maskinen stängs av och på genom en tydlig knapp på ovansidan. Allt levereras färdigmonterat så det är bara att sätta i strömsladden och köra.

Hur nödvändigt är det då att ha en egen skoputsmaskin? Egentligen inte särskilt. Faktum är att det går inte att ersätta konventionell skovård med denna maskin. Neutral skopolish är inte tillräckligt utan läderskor behöver putsas med färgad skokräm för att kunna bevara lädrets kvalité. Efter att ha använt denna maskin i drygt två veckors tid ser jag snarare att den fyller en funktion för underlätta vardaglig rengöring. Den är smidig för att torka av skorna från smuts som uppkommit under dagen, eller snabbt ge skorna en snygg yta på morgonen. Grovborsten är effektiv för att ta bort lera och smuts från lite kraftigare skor, men kändes i början lite för hård mot lättare läderskor. Efter visst användande mjuknade dock denna borste något.

Maskinen är begränsad till läderskor, eftersom mocka som bekant inte går att polera på samma sätt. Efter att ha testat både ljusbruna och svarta skor är mitt tips använda maskinen efter att ha smort in skorna med vanlig skokräm. Det ger betydligt snyggare yta än den neutrala skopolishen och har dessutom en bevarande effekt. Tydligast är detta på svarta skor som får långt ifrån samma lyster med neutral polish som svart skokräm. Och för att polera upp skor fungerar maskinen utmärkt.

Maskinen är helt klart smidig och lättanvänd. Designen är smidig och tar inte särskilt mycket plats. Det är dock viktigt att återigen poängtera att den bör inte ses som fullgod skovård utan snarare som ett snabbt och smidigt sätt att ge skorna en snygg yta för dagen. Långt ifrån absolut nödvändigt för varje hushåll, men för den som har bråttom till jobbet och ändå vill ha skinande skor fyller den klart en funktion.

Bild 317401

Skoputsmaskinen säljs endast online via skoputsmaskin.se. Pris 1295 kr plus leveranskostnad 295 kr.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor

#1 Andrei säger
2008-09-30 17:16 - Anmäl

LMAO.
#2 ajl säger
2008-09-30 17:39 - Anmäl

ROFL.
#3 dorion säger
2008-09-30 17:52 - Anmäl

helt onödigt. visserligen var den i ok i pris men hur ofta använder man dne egentligen liksom?
#4 Ken-Pjotr säger
2008-09-30 18:10 - Anmäl

Britternas påfund stinker kloakkako.
#5 Dmitri säger
2008-09-30 18:40 - Anmäl

Intressant mannick men inte mer än så; tre vanliga borstar kommer hamna på en tiondel av priset och det tar inte så mycket mer tid att putsa upp skorna. Smörja in dem är vad tar tid vilket denna maskin inte kan hjälpa till med.
#6 Matt säger
2008-09-30 19:09 - Anmäl

Halva glädjen med att ha ett par läderskor ligger ju faktiskt i att få ta hand om dem, putsa och dona.
#7 Ted säger
2008-09-30 20:00 - Anmäl

jag föredrar nog hederlig skoputsning.. aldrig gillat den här typen av makapärer.. har jag så ont om tid att jag inte hinner putsa skorna så får jag se till att planera om min tid.
#8 R säger
2008-09-30 21:19 - Anmäl

Användningsområdena för en sådan här maskin finns helt klart. De är inte många men de finns och framträder tillräckligt ofta för att man ska överväga ett sånt här köp.
#9 Oskar i Malmö_ säger
2008-10-01 06:38 - Anmäl

Bortsätt från att jag tycker att skoputsarmaskin är helt onodig belamrande pryl i hemmet så har jag t.o.m dålig erfarenhet av en sådan i hotellmiljön (där den är praktisk att ha tillgång till). På något sätt skar maskinen en djupgående rispa i en av mina Chiurchs skor vilket var väldigt trist så klart!
#10 Oskar i Malmö_ säger
2008-10-01 06:39 - Anmäl

det var BORTSETT så klart
#11 Gäst säger
2008-10-01 08:17 - Anmäl

# 9: jag litar inte på hotellmaskiner att ta hand om mina dojor, just p.g.a. risken för repor samt skokrämsrester med fel färg etc.
#12 H säger
2008-10-01 11:20 - Anmäl

Skoputsmaskiner på hotell är bra om man varit ute i regn och då lätt kan nöd-fixa skorna snabbt och lätt inför dagens äventyr.
Om maskinen skulle ge fullgott underhåll åt skorna så skulle jag gärna haft en sådan bakom en dörr i köket där den inte syns. Men nu ger de ju inte fullgott underhåll.
#13 Lance Uppercut säger
2008-10-01 13:05 - Anmäl

Jag säger: Nej tack.

Att komma hem efter en arbetsdag och sätta sig ned med en whisky och ägna sig åt en stunds skovård är för mig något otroligt avslappnande.

Vi har en liknande maskin på jobbet. Min erfarenhet av den apparaten är att polishen torkar ut lädret och gör ytan skör.
Den grova borsten duger dock till sulan...
#14 Daniel säger
2008-10-02 10:48 - Anmäl

Vi har sån på kontoret och jag använder den sporadiskt då och då. Väldigt bra för att snabbt få bort damm och smuts från skorna, och den neutrala skokrämen är ofta bättre än inget alls. Annars kan man torrborsta utan kräm för att hindra att dammet äter sig ner i lädret. Att sätta sig i Chesterfielden framför brasan med en whisky och putsa skorna varje dag känns som ett romantiserat önsketänkande, det gör i.a.f. inte jag. Då är det väldigt bra att snabbt kunna använda en sån här maskin för att hålla skorna i skapligt skick mellan de riktiga putsningarna. På kontoret är den bra men jag skulle dock inte vilja ha den hemma.
#15 Benchik säger
2009-03-04 16:54 - Anmäl

Har en maskin på jobbet som vi hyr med fullservice maskinen är toppen och vi har verkligen uppskattat servicen utan service skulle denna maskin inte fungera, så länge skorna skiner så ler vi alla på jobbet. För det är ju så att med rena skor kommer man längre

TOPPEN MASKIN
#16 Björn S säger
2009-10-11 07:28 - Anmäl

Skulle man i stället kunna ha två - en för brunt och en för svart, och använda svart skopolish i stället för neutral? Alternativt ha en som bara tar svarta skor, så kan man sköta de bruna för hand?
#17 Henrik säger
2009-10-15 19:15 - Anmäl

Wow detta är den bästa nödvändiga sak vi har på jobbet vi hyr den inte dyrt alls tror vi betalar 795:-/månad.( En krom maskin som passar in i miljön.)
Då ingår service alltid en trevlig service kille/tjej som kommer och fyller på kräm ser till att den fungerar.
Det är ju viktigt att man ser välvårdad innan man sticker i väg ut på ett möte.
Använder alltid maskinen när jag skall iväg" super bra"
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen