Manolo logotype

Fråga Manolo: Preppymode i New York

Bild 317375

Hej Manolo! Vet inte om ni kan svara på frågan, men det är ju värt ett försök. Det är så att jag drar till New York om cirka två veckor och ska givetvis shoppa järnet. Jag då, jag är väldigt mycket inne på preppystilen och skulle vilja ha bra tips om affärer. Kommer ju beta av alla varuhus och Ralph Lauren så klart men jag skulle vilja veta om lite mer okända märken och kanske bra secondhand butiker. Tack på förhand, Filip.

Nu är jag långt ifrån en expert inom shopping i New York så förhoppningsvis sitter ni läsare på många bra tips. Här är i alla fall några butiker jag skulle spana in.

Brooks Brothers
Preppymodets ständiga härförare, som ur ett svenskt perspektiv erbjuder klart prisvärda kläder. Nu även med den yngre kollektionen Black Fleece, designad av Thom Browne.

J.Crew
Modernt preppymode för en något billigare prisbild med en uppsjö av butiker i New York.

J.Press
Ett måste för den som gillar denna stil. Klubblazrar, crickettröjor och flugor mönstrade med motiv föreställande noshörningar utgör bara ett axplock av det breda utbudet.

Southwick Clothing
Välrenommerad amerikanskt företag som fokuserar på en lite mer uppklädd stil. Finns i New York bland annat på P.J. Huntsman Co.

Hickey Freeman
Består av två märken, Hickey Freeman och den yngre linjen Hickey. Hög kvalité där majoriteten av plaggen sys i USA och Italien.

Steven Alan
Skjortmärke som nyligen introducerats i Sverige. Även om skjortor fortfarande är märkets signum består nu utbudet av tröjor, kavajer, accessoarer och ytterplagg.

Alexander Olch
Alexander Olch erbjuder slipsar och flugor för vardagsbetonad användande. Använder sig bland annat av italiensk manchester, kashmir och seersucker för sina slipsar.

Alden
Här köper den hängivna preppyanhängaren penny- eller tasselloafern.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Anton säger
2008-09-23 19:13 - Anmäl

Ett måste att besöka är även Ralph Laurens varumärke Rugby, som säljs i egna butiker i NY. Yngre kollektion med starkt fokus, som övriga RL, på ett preppybetonat mode.

www.rugby.com är väl värt ett besök, riktigt inspirerande sida!
#2 Eber säger
2008-09-23 19:23 - Anmäl

Abercrombie & Fitch är ett annat alternativ, ganska billigt men framför allt avslappnat.
#3 Kristofer säger
2008-09-23 19:23 - Anmäl

Vineyard Vines (http://www.vineyardvines.com/) är ett märke här i USA som enbart riktar sig till preppyfans, eller "trads" som de kallas här. Om du menar allvar med preppystilen måste du skaffa dig ett par Nantucket reds :)
#4 Johan säger
2008-09-23 19:53 - Anmäl

http://www.c21stores.com/#/store-locations/?store=manhattan

Ett gigantiskt outletvaruhus med massor av mer eller mindre kända designers. Priserna ligger på en bråkdel av vad de annars kostar.. De har flera men just den här länken är till varuhuset på Manhattan. Happy hunting!
#5 Max S säger
2008-09-23 19:58 - Anmäl

Abercrombie & Fitch är ju väldigt lång ifrån preppy. Ett tips från min sida är att du tar dig till Woodburry Commons, där har du en massa märken till helt galna priser!
#6 ajl säger
2008-09-23 20:31 - Anmäl

Vineyard Vines var väl sådär... :/
#7 Mathias säger
2008-09-23 20:42 - Anmäl

J. Crew är det enda förutom RL och även Rugby som jag kan rekomendera förutom dem klassiska varuhusen, stort urval av klassiska preppy (med betoning på amerikansk advokat goes sailing)
annars är det värt ett besök på Century 21 som tidigare sagt, och att knata runt i Noho/Soho, kolla in Paul Smiths butik där.
#8 iPato säger
2008-09-23 20:42 - Anmäl

Ifall du svänger förbi Bloomingdales 59th Street and Lexington (vilket du såklart kommer göra) så bör du besöka Visitors Centre innan shoppingen börjar. Där kan man registrera sig för gratis "gifts" samt Taxfree direkt vid köp. Gör allting ruskigt smidigt.
#9 Jonas säger
2008-09-23 20:45 - Anmäl

PAUL STUART, www.paulstuart.com

Its all you need...
#10 Oskar säger
2008-09-23 21:17 - Anmäl

Vilken bild! Vilka känslor den framkallar! Oj oj oj!

Skulle gärna ha velat ta första flyget till New York jag med, själv slår jag ett slag för Brooks Brothers och Ralph Lauren, må vara självklara men går icke att komma ifrån deras elegans!
#11 Adam säger
2008-09-23 21:35 - Anmäl

Det tycks finnas en romantiserande bild av Brooks Brothers som preppyns högborg. Så var det säkerligen en gång i tiden - för säg 40 år sedan. I dag gör inte BB mycket roligare grejer än, säg H&M. Non-iron-skjortor med fula kragar och av tältmodell är inget jag går igång på. Och låt er inte luras av att man har "slimfit" på vissa skjortor - amerikaner har inte riktigt samma uppfattning om vad som är slimfit som oss européer. Vi snackar fortfarande tält.
Skoavdelningen (Peal & Co) är annars helt ok medan Black Fleece-kollektionen består av överprissatta plagg med konstig passform. Provade en oxfordskjorta från BF när jag besökte NYC i april och den var för stor i halsen och för kort i ärmarna och då anser jag nog ändå mina skjortmått (krage 15", ärmar 34") vara tämligen normala.

Freemans Sporting Club är annars en lite småtrevlig butik att besöka, om än något överdrivet hypad i Sverige. Sköna tweedkavajer av grov, engelsk tweed från övergivna fabrikslager. Längst in en gammal klassisk barber shop.
I övrigt är till exempel A.P.C., Bergdorf Goodman, Barney's, Ralph Lauren (flaggskeppet på 867 Madison Avenue räcker), J.Press, Barker Black (ganska överskattat men värt ett besök, säljer en del fina slipsar och strumpor utöver skorna), Paul Smith och Rugby givna stopp. Macy's hoppar du självfallet över - världens största varuhus är inget annat än ett Domus i jätteformat.
#12 Klinton säger
2008-09-23 21:50 - Anmäl

Eftersom du ska till NY måste jag nämna Woodbury, ligger i New Jersey men man tar en direktbuss från port authority bus terminal. Resan kostar 39$ tur och retur och tar runt en timma. Woodbury är som en liteb by bestående bara av outlet butiker av alla märken, Ralph Lauren, Brooks Brothers, Gucci, D&G, m.m. Bara för att dra ett exempel så kostade RL pikéerna 29$ ~ 190 SEK och i Sverige ligger de på ca 800 kr. Tröjorna kostade 60
#13 Klinton säger
2008-09-23 21:50 - Anmäl

Eftersom du ska till NY måste jag nämna Woodbury, ligger i New Jersey men man tar en direktbuss från port authority bus terminal. Resan kostar 39$ tur och retur och tar runt en timma. Woodbury är som en liteb by bestående bara av outlet butiker av alla märken, Ralph Lauren, Brooks Brothers, Gucci, D&G, m.m. Bara för att dra ett exempel så kostade RL pikéerna 39$ ~ 190 SEK och i Sverige ligger de på ca 800 kr. Tröjorna kostade 60 ~ 390 SEK. Absolut ett måste om du ska till NY.
#14 Kristofer säger
2008-09-23 22:39 - Anmäl

#8: Jag sa aldrig att Vineyard Vines gjorde snygga kläder, men de anses trots allt some ett superpreppy märke här i USA. Svenska modevetare romantiserar preppystilen och övertygar sig själva om att den är trendig. I USA är detta inte fallet. Preppy/trad anses rätt sunkigt: det är trots allt USA:s motsvarighet till den Svenska stekarstilen vilken inte känns särskilt trendig alls. När jag observerar "preps" här i USA, ser jag mest tältlika blazers och pösiga chinos...
#15 Whedda säger
2008-09-24 06:48 - Anmäl

Bra artikel med många olika märken som tipsas om. Även om preppy inte är ett svenskt begrepp så har vi ett av de bästa märkena i mina ögon i just den genren nämnligen Gant. Många svenskar vet inte ens att det är ett svenskt märke vilket känns som ett bra betyg när det gäller amerikansk preppy.
#16 Humbolt säger
2008-09-24 08:18 - Anmäl

13. Håller inte med dig angående Brooks Brothers (BB). Deras kläder är både snygga och prisvärda.

BB:s skjortor är högst jämförbara med brittiska tillverkar som Joseph Turner, Charles Tyrwhitt, T.M Lewin etc.
Gillar man dessutom ha buttondown så finns det inget bättre märke. Kragarna är så vackra.

Utöver skjortorna tillverkar BB fantastiska flugor. Jämfört med många brittiska märken t.ex. London Cravat och Turnbull and Asser, är flugor något mindre, vilket gör att de ger ett stiligare (och mer symetriskt) intryck.

Sedan är det klart att BB inte erbjuder några större utsvävningar. Det är basplagg, men mycket fina sådana.

Men gällande passformen har du helt rätt: den är, likt den amerikanska stilen i stort, något vidare än vad vi svenskar är vana vid. Så gillar man Eton/Stenstörms slimfit skjortor är BB inte värt ett besök. Men föredrar man istället, likt mig själv, ett mer luftiga och klassiskt snitt , ja - då är Brooks Brothers snarast ett måste.
#17 Humbolt säger
2008-09-24 08:19 - Anmäl

Olof. Bra artikel! Som du skriver tillverkar inte Hickey Freeman alla sina kläder i USA, utan en hel del sys i Thailand. Detta gäller inte för J.Press som uteslutande syr sina kläder inom landet.
#18 Adam säger
2008-09-24 09:40 - Anmäl

#16: Antar att du riktar dig mot mig, jag hade dock inlägg #11... Visst, Brooks Brothers gör absolut kläder av bra kvalitet till bra priser, det ifrågasatte jag aldrig. Däremot är designen ganska trist. Om jag uttrycker mig så här då: BB är inte precis vad det var under JFK:s glansdagar, vilket många - som aldrig varit i en BB-butik - verkar tro.
Flugorna är jättefina, absolut, men kom igen nu, fluga är väl ändå en väldigt ängslig accessoar. "Hej, jag läser Daniel Lindströms Caféblogg tio gånger om dagen och han säger att flugan är jätterätt och eftersom jag är svensk, och därmed (av någon konstig anledning) anses som väldigt trendig och modemedveten så måste jag såklart ha en sådan, oavsett om jag tycker att det är snyggt eller inte". Sen är det väl snarare en asymetrisk fluga än en symetrisk man vill ha i så fall.
Och att jämföra BB med dassiga skjortmärken som Joseph Turner (!) och Charles Thyrwhitt är väl ingen kvalitetsgaranti direkt.
Då tycker jag att J.Press gör bra mycket bättre grejer.
#19 Leo säger
2008-09-24 09:46 - Anmäl

#11: Adam (Serafio?), håller med dig ang. BB. En väns bror bor och jobbar i N.Y. och har inte talat gott om skjortorna från BB. Synd...

Hade jag varit frågeställaren så hade jag tagit en titt på de tips som ges här men satsat det mesta på Ralph Lauren! Jag gillar allt med R.L. utom de svenska priserna och att många av plaggen inte görs i länder där man kan vara säker på att arbetsförhållandena är goda.
#20 Humbolt säger
2008-09-24 10:16 - Anmäl

# 18. BB var säkert bättre under JFK:s glansdagar (och förmodligen betydligt exklusivare). Men det gäller de flesta märken, tänk bara på svenska Tiger...

Om fluga: Läser inte Café så jag vet inte hur Daniel ser på saken. Har enda sedan jag varit liten velat bära fluga. Vågade inte under tonnåren och på universitet känndes det för uppklätt. När jag fick mitt första "riktiga" jobb åkte flugan på. Och den kommer inte tas av.

Uttryckte mig lite taffligt, med "symmetrisk" menade jag förhållandet mellan flugan och huvudet/skjortkragen. Man ser lätt ut som en pellejöns i en stor fluga.

Men visst har du rätt: flugan i sig ska givitvis vara asymmetrisk.

Joseph Turner och Charles Thyrwhitt är väl knappast det bästa GB har att erbjuda i skjortväg. Men de ligger på ungefär samma prisnivå som Brooks Brothers. Därav jämförelsen.

# 19. Ytterligare en fördel med BB, deras kläder (nåja, de flesta plaggen iaf) tillverkas i USA. Överlag tycker kvalitén på BB och RL:s kläder är likvärdig. Sedan får man betala lite extra för RL:s fräcka design. Vilket det kan vara värt.

Skönt att dollaren är låg :)


Uttryckte mig lite taffligt, med symetirsk menade jag förhållandet mellan flugan och huvudet/skjortkragen. Man ser lätt ut som en pellejöns i en stor fluga. Men vissta har du rätt, flugan i sig ska givitvis vara assymetrisk.

Joseph Turner och Charles Thyrwhitt är väl knappast det bästa GB har att erbjuda i skjortväg. Men de ligger på ungefär samma prisnivå som Brooks Brothers. Där av jämförelsen.

# 19. Ytterligare en fördel med BB, deras kläder (nåja, de flest plaggen iaf) tillverkas i USA. Jag tycker kvaliten på BB och RL:s kläder är likvärdig. Sedan får man betala lite extra för RL:s fräcka design.
#21 Il Barone säger
2008-09-24 11:48 - Anmäl

Apropos BB:s kvalitet - menar någon att man inte skulle kunna lita på Gianni Agnellis omdöme?
#22 Sartorialisten säger
2008-09-24 14:21 - Anmäl

J Crew är bra!
#23 M.Sc säger
2008-09-24 15:16 - Anmäl

Man ser, enligt mig, lätt ut som en pellejöns oansett hur stor flugan är...
#24 M.Sc säger
2008-09-24 15:17 - Anmäl

oops oavsett
#25 Maz säger
2008-09-24 15:32 - Anmäl

Är det någon som vet hur en J crew skjorta i medium sitter?? Vissa amerikanska märken är ju snäppet större än europeiska i storlek. Någon som vet??
#26 Oskar i Malmö_ säger
2008-09-24 16:04 - Anmäl

Har flera plagg från BB och tycker att kvaliten i förhållande till priset är suverent. Speciellt om man passar på och handlar på deras fantastiska reor.
Ända aber (om man är stor fan av slimfit, är skjurtornas ngt generösa vidd som flera här påpekade.
Deras duffelcoat som jag köpte för 5-6 år sedan (med läder och metall hyskor -ganska nyskapande) håller perfekt!
Browns kollektion Black Fleece för BB är tyvärr bara skandalöst overpriced hipad strunt i desperat jakt efter ny kundkrets , tycker jag.
#27 Dansken säger
2008-09-24 20:53 - Anmäl

Hemkommen från en sommar i sagda stad kan jag bara konstatera att de flesta inköp gjordes - efter noggrant övervägande - på century21 samt i småbutikerna i Soho. De senare har förstås ett gigantiskt utbud men är ofta nischade mot några enstaka stilar. T ex har ju även JL, French Connection och Ben Sherman varsin konceptbutik där... Century21 är också sjukt bra om man vill komplettera förrådet med bälten, strumpor, underkläder mm.

Passformen på BB och RL var rent löjlig, och att anlita en skräddare där för att försöka få plaggen att passa kom liksom aldrig för mig. Att köpa ett plagg som skulle passa mig om jag åt upp mig 30 kg och sen ta hem det och försöka sy in det, well, nä. Men, de flesta av mina mer "betydelsefulla" fynd gjordes faktiskt på C.Tyrwhitt.
#28 Mattijahs säger
2008-09-24 22:20 - Anmäl

Mycket bra och läsvärd artikel. Dessvärre blir texten lite svårläst på grund av den av den rörliga reklamen, med killen som skuttar runt, på höger sida.
#29 fb säger
2008-09-25 14:28 - Anmäl

#25-> Jag sitter faktiskt precis i en skjorta strl medium från J. Crew. Vanligtvis har jag strl. 40 (M) på Eton's slimfit och skjortan från J. Crew är något vidare i passformen men inte alls så det stör.
#30 Maz säger
2008-09-25 16:42 - Anmäl

tackar fb.
#31 Petter säger
2008-09-26 10:09 - Anmäl

#15 Gant är på inget sätt ett svenskt märke. Den ukrainske invandraren Bernard Gant grundade företaget i just New York 1914. Företaget har visserligen varit svenskägt men köptes i december förra året av det schweiziska familjeföretaget Maus Frères. Sålunda är Gant inte svenskt!
#32 Adam säger
2008-09-29 12:25 - Anmäl

#21: Återigen - kvalitén hos BB har jag aldrig ifrågasatt, men designen är väl inte så rolig. Salig Agnellis stilsinne kan man förstås inte ifrågasätta, men nog var det väl närmare 30 år sedan han köpte en skjorta från BB och ganska mycket har hänt sedan dess.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen