Manolo logotype

På huvudet i höst

Bild 317354

I takt med kylans intåg blir huvudbonaden allt viktigare. Valet mellan hatt, gubbkeps eller mössa är dock lika svårt som att sedan hitta en önskvärd modell. Men med takt med att allt för får upp ögonen får huvudbonader blir också utbudet och valfriheten allt mer inspirerande.

Hatt
Klassiska hattmodeller som Fedora och Trillby är långt ifrån enklöa att bära upp. Konsten att bära hatt ställer höga krav på att hattens form passar ens ansiktsform och inte minst hur hatten kompletterar den övriga klädsel. Att få hatten att framstå som lika självklart som basplaggen. För den som inte bryter av hatten helt med exempelvis slitna jeans och t-shirt, är det lätt att med hatt se ut att komma från ett 1920-tals konvent. Välrenommerade Borsalino kombinerar väl en elegant och modern stil med företags ursprung som hattillverkare:

Bild 317355
Det bästa sättet att undvika att allt fokus hamnar på hatten? Bär krämfärgad dubbelknäppt ytterrock.

Bild 317356
Här till kort och sportig kavaj.

Gubbkeps
Gubbkepsen är betydligt mer lättburen. Passare egentligen de allra flesta personer och till en rad olika stilar. Den klassiska modellen är i tweed och gärna med framträdande mönster. Visserligen en symbol för brittiskt herrgårdsmode, men stadsbor bör knappast vara rädda att bär denna modell.

Bild 317357
Urval av tweedkepsar från Lock & Co. Hatters

Bild 317358
Gubbkeps på italienskt vis från Borsalino

Mössan
Som det argumenterades för förra onsdagen är mössan är klart underskattad modeaccessoar. Oerhört skön, samtidigt som skapar en skönt nonchalant kontrast mot en uppkläd stil.

Bild 317359
Vågad styling Black Fleece Brooks Brothers

Bild 317360
Färgstark höstkombination från Acne

Läs gärna GQs artikel om hattar. Översta bilden: Borsalino.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Hatt

Andra artiklar om varumärkena: Acne Borsalino
#1 Murray säger
2008-09-19 00:32 - Anmäl

Personligen tycker jag att mössa är lika svårt för en vuxen man att bära upp som en hatt. Kanske till och med svårare. Ett plagg som lätt får en att se barnslig ut. Men det är förstås också en fråga om hur kallt det är ute, och vad ens övriga klädsel är. Att som på fotografiet ovan bära den till kostym... Jag kan inte tänka mig att den kombinationen någonsin ser bra ut.

För min del blir det i höst antingen en grön-rutig tweedkeps från engelska Lawrence & Foster (rekommenderas! De har en hemsida (www.lawrenceandfoster.co.uk) med aningen begränsat utbud) eller en brun pork pie-hatt (av den sort som Fred Astaire bar till perfektion).

Hittade för övrigt en vettig hattguide för den intresserade: http://www.lewrockwell.com/kramer/kramer19.html
#2 Kinesen säger
2008-09-19 05:13 - Anmäl

Huvudbonad är svårt, Själv ett problem jag brottats med under några års tid. På sommaren kan man ju alltid hitta
någon Panamahatt eller stråhatt.
Gubbkeps ser jag bara gubbig ut i, hatt är svårt.
Den för en vuxen man enda acceptabla mössan är; Nicolsons Gökbo mössa som också kan ses på diverse kåkfarare och hamnschåare. Kräver ju dock att man klär ner sig en hel del.... Pälsmössa kanske - vad skulle vara OK där?
#3 Gabe säger
2008-09-19 06:54 - Anmäl

Hatt är sånt som ser coolt ut på andra men förfärligt på mig själv...
#4 H säger
2008-09-19 07:05 - Anmäl

Vad gäller angående färgmatchning och hatten? Ska den gå i exakt samma färg som rocken/kavajen/trenchcoaten eller är det bättre att bryta av lite eller kanske väldigt mycket?
#5 linus säger
2008-09-19 07:31 - Anmäl

Vad är gubbkeps? Jag trodde det hette sportmössa.
#6 Micke N säger
2008-09-19 08:46 - Anmäl

Jag tampas om det här med mössa varje vinter. Har långt till jobbet, åker kommunalt och fryser alltid om öronen. Men till min utstyrsel, som oftaste är nån sorts rock och kostym så tycker jag det är omöjligt att ha mössa. Fåfängan före funktion med andra ord... :(
#7 Simon säger
2008-09-19 08:58 - Anmäl

#4 Bryt av! Men har man flerfärgade mönster eller rutor får man gärna plocka upp nån detalj för att skapa balans.
#8 Kalle kalsong säger
2008-09-19 10:03 - Anmäl

#2 s.k. Persisk pälsmössa kanske?
#9 Seibei säger
2008-09-19 10:26 - Anmäl

Jag blir ständigt imponerad av de som klarar av att bära upp en hatt på ett naturligt och tilltalande sätt. Själv har jag inte lyckats, men det beror antagligen på att jag inte hittat en modell som passar min ansiktsform. Jag upplever det väldigt svårt att hitta huvudbonader som passar. Jag använder aldrig mössa (om det nu inte är olidligt kallt ute), men "gubbkepsen" har varit mig kär i många år. Nyligen investerade jag i en rutig kashmir-keps från Harrison Hillhouse som jag nästan använder för mycket (vilket man ofta gör med kära klädesplagg). Hittar jag något som passar mig så köper jag det, oavsett pris i de flesta fall.
#10 Gäst säger
2008-09-19 10:52 - Anmäl

Kanske passar någons smak. Jag vill gärna slå ett slag för pälsmössorna de är varma som fan ganska stiliga, defintivt orginella. Tyvärr kanske lite för varmt för vårt klimat söder om Stockholm inom ett par år.

http://www.furhatworld.com/mouton-sheepskin-diplomat-wedge-hat-p-991.html
#11 Oskar i Malmö_ säger
2008-09-19 11:38 - Anmäl

Har faktiskt inga problem med att bära en stickad mössa (utan utvändigt synliga märken, reklamext mm) till höstkavaj och vinterrock även elegant paletå . Har några stycken svart, grå, brun i kashmir (kliar inte).
Tycker ändå att jag klär mig propert och med stil, och fryser INTE om öronen i den skånska blåsten!
#12 LoHi säger
2008-09-19 11:44 - Anmäl

Jag vill slå ett slag för hatten året om. Och man behöver inte ha överrock för att ha hatt. En snygg, inte allt för bredbrättad hatt funkar jättebra till kostym eller snyggare uddakavaj och byxor utan överrock. Jag började gå i hatt för några år sedan, och nu känns det svårare och svårare att gå barhuvad. Får väl bli en keps till fritidskläderna, men hustrun har hittlills lagt veto mot keps. Hon kallar dedt gubbigt...
#13 Jacob R säger
2008-09-19 12:07 - Anmäl

Jag tycker att det är svårt att hitta snygga mössor. Antingen ska de försöka se "bohemiska" ut, eller se ut som sportiga snowboard-mössor. Inget passar min stil.

Flickvännen är dock en hejare på att sticka, så antingen får jag övertala henne, eller så får jag lära mig själv, och tillverka något jag verkligen gillar. Tänk er t ex en snygg halsduk och en mössa, kanske tom vantar, i samma garn men med lite olika detaljer...
#14 ABCD säger
2008-09-19 15:02 - Anmäl

olof, kan du inte skriva lite om läderjackor och andra laderaccessoarer? tycker det är aktuellt nu :D..

btw jag söker ett par svarta läderhandskar med tight fit, någon som har koll? jag verkar inte kunna finna det någonstans..
#15 Modelbehaviour säger
2008-09-19 15:15 - Anmäl

Kan pälsmössan få en revival snart?
Den var så otroligt populär, men hållt sig gömd ganska många år nu.

Jag tror problemet är med mössan är att många köper den i en sportaffär och försöker sedan få den att passa till en rock eller kostym. Gå på designermärken och håll färgerna diskreta.
#16 Murray säger
2008-09-19 15:19 - Anmäl

#14 abcd, Bor du i Stockholm finns det egentligen bara en plats för handskar, och det är Handskbutiken, som har butiker på Norrmalmstorg, Västerlånggatan och Sibyllegatan. Personalen är väldigt kunnig och kunde ge mig perfekt storlek bara genom att snegla på mina händer. Handskarna sitter bra, är av mycket god kvalitet och finns i flera utföranden, färger och foder (t.ex. kaninpäls, underbart under kall vinter) för alla säsonger.

Och herrhandskarna har inte grova sömmar av den typ som är så vanlig hos bland annat NK och andra herrekiperare, så man slipper se ut som om man vore på väg att rensa ogräs i trädgården. Med andra ord, handskar för den välklädde.
#17 ABCD säger
2008-09-19 15:52 - Anmäl

Murray: precis något sådant är jag ute efter! Måste instämma när det gäller handskar med grova sömmar, ohyggligt fult.
Nu glömde jag dock skriva att jag var från göteborg...
#18 Bifurkation säger
2008-09-20 11:08 - Anmäl

Gubbkepsen finns till och med i Fjällrävens sortiment (Fjällräven Flat Cap). Jag föredrar en diskret mössa utan märken.
#19 Björn S säger
2008-09-20 15:26 - Anmäl

Det finns en handskaffär på Karlavägen också, någon som har koll på den?

Jag köpte handskar på Norrmalmstorg härom året och är helnöjd, verkligen.
#20 AVG säger
2008-09-21 00:26 - Anmäl

Jag köpte ett par handskar i butiken på Karlavägen för ett par år sedan, Östermalms handskbutik kallar de sig. Trots namnet verkar de främst fokusera sig på damväskor, det var intrycket jag i alla fall fick. De hade få modeller och färger bland herrhandskarna och jag fick en storlek större än jag borde fått. Deras största fördel i mina ögon är att de legat på samma plats under en lång tid och därför har en ganska fin lokal, på alla andra vis är Handskbutiken bättre. Den vid Norrmalmstorg brukar ha kunnig och serviceinriktad personal men å anda sidan färre modeller eftersom den affären är populärast. Butiken på Västerlånggatan är pytteliten men kan ha en hel del udda modeller och färger, eftersom färre känner till den. Affären på Sibyllegatan har jag inte varit på och kan därför inte uttala mig om.
#21 Björn S säger
2008-09-21 08:07 - Anmäl

Gick förbi Västerlånggatan och fick syn på ett par bruna mockaliknande handskar i renskinn. Handskar har inte varit någon fetisch för mig, men dem var det svårt att motstå!
#22 QWERTY säger
2008-09-22 12:06 - Anmäl

Göteborg gubbar? Inga tips om sådana handskar som #16 Murray pratar om?
#23 Dansken säger
2008-09-22 14:01 - Anmäl

#15: Pälsmössan, gärna groteskt överdimensionerad, fick väl sin revival redan förra vintern? Inte bara på visningar alltså, utan även i Sthlm.

Som tidigare boende i Luleå finns det - om man inte har privatchaufför - inga goda alternativ till stickad mössa. Problemet är att jag hittills inte hittat något den kan kombineras med utan att man ser ut som en kåkfarare. Återstår då att köra hela funktions-kitet: friluftsjacka, Garmontskor, mössa och Lill-sporthandskar! Sorgligt men sant... Ibland måste funktion få gå före form. Där jag bor nu klarar man sig dock oftast med någon mer civiliserad huvudbonad.
#24 NB säger
2008-09-23 12:20 - Anmäl

Bättre bevis än de två nedersta bilderna behövs väl inte för att tydliggöra att mössa gör att man ser efterbliven ut?

Jag vill slå ett slag för en underskattad men garanterat originell mösstyp:
http://www.afropop.org/img/world_music/african_music/webreadypix/Hidden%20Congo%20featureMobutu-Seko.jpg

Väntar på att få se den på Sveriges gator och torg!
#25 NB säger
2008-09-23 12:25 - Anmäl

Vill man ha den i ett mer diskret utförande går det att ordna också:
http://www.topnews.in/files/Hamid-Karzai.jpg

(Övrig outfit på denna bild kan också tjäna som inspiration)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen