Manolo logotype

De perfekta byxorna

Bild 317353

Vissa är beredda att betala en skräddare för det. Andra söker igenom designers från A-Ö. Men känslan av att väl hitta ett par byxor som sitter perfekt är värd all möda. Vägen dit kräver lika mycket tålamod som engagemang.

Ofta beskrivs passform som något självklart. Och, visst passform är grundläggande för en lyckad stil, men vad som är perfekt passform är allt annat än givet. Passform är långt ifrån en fråga om regler. Det finns inga exakta svar för hur många millimeter från axeln en kavaj skall sluta eller exakt vart byxorna skall sluta på midjan. Det går självklart att ge råd eller förhållningsregler, men att följa dessa utan att först reflektera kring dem är som att laga mat helt efter recept. Resultatet kanske blir okej, men engagemanget och känslan hämmas.

Som tidigare diskuterats är det även en vital skillnad mellan siluett och passform som många missar. För ett snyggt helhetsintryck måste båda dessa element kombineras. Siluett i fråga om att plaggets design passar ens kroppstyp och passform genom att plagget passar rent storleksmässigt. När det kommer till byxor är det lätt att de hamnar i skymundan av kavajer och skjortor. Med en stark jeansdominans där senaste årens trendideal varit väldigt styrt vid en smal siluett är det faktiskt få som vågar ifrågasätta vilken byxtyp de egentligen passar i.

Det är oerhört lätt stampa i gamla vanemönster. För varför egentligen bryta ett lyckat koncept? Självklart skall inte en person som verkligen hittat sin byxmodell behöver byta. Det är dock viktigt att innan man bestämmer sig våga prova nya modeller. Raka, smala, vida. Hög midja, låg midja, slag, front- och pressveck. Sanningen är att det är väldigt svårt att hitta en passande byxmodell utan att också prova flera typer. Det gäller lika mycket för jeans som kostymbyxor. Vissa har fördelen av att känna en herrekiperare med gott öga för detaljerna som kan vägleda en till de bästa besluten. För andra är det den hårda skolan som gäller.

Många är rädda för att testa nya byxmodeller. En oro som antingen grundar sig i rädsla för att bryta mot rådande mode eller att de själva aldrig kan föreställa sig i en viss byxtyp. Istället blir utvägen att hålla fast vid det gamla för att istället satsa på överdelen. Sanningen är att många passar utmärkt i ett par byxor med högre midja eller en bredare modell än vad de själva tror.

Även om byxor sällan är lika variationsrika som exempelvis en kavaj eller skjorta är det lika viktiga för helhetsintrycket som klädselns övriga delar. Ett par byxor med en spännande siluett kan göra underverk för basplag som exempelvis en vit t-shirt och sneakers. Ofta räcker faktiskt en liten detalj för att göra underverk.

Bild från J.Crew

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

Andra artiklar om varumärkena: J.Crew
#1 A säger
2008-09-17 23:06 - Anmäl

Eftersöker konkreta tips, helst som finns online!
#2 Kinesen säger
2008-09-18 00:56 - Anmäl

Ja! men vadå? Den här artikeln säger ju ingenting!
#3 Hugo säger
2008-09-18 06:05 - Anmäl

Som sagt innan, vad säger artikeln? ingenting : /
#4 Matt säger
2008-09-18 06:07 - Anmäl

#2 - mhm, känns enna lite så...
#5 oscar säger
2008-09-18 06:29 - Anmäl

Ta er i kragen nu manolo, morgonrockar och "den perfekta byxan" ?. Sömnpiller...
#6 En Pojke säger
2008-09-18 06:55 - Anmäl

Det Olof försöker säga är väl att man skall försöka bryta det tråkiga mönster många har när det gäller byxval, jeans är inte den enda byxan som finns samt att det finns inte bara en för tillfället rådande fit.

Artikeln är dock lite luddig, Olof, och den saknar en klar tyngd. Sen är det som bekant alltid bra med lite inspiration när det gäller byxval. I övrigt gillar jag ditt initiativ!

Själv köpte jag ett par riktigt snygga beiga AJ byxor som liknar en blandning mellan chinos och manchester, med en Perfekt passform. De kommer passa finfint till ett par bruna chelsea boots i läder tillsammans med en snygg rundhalsad vinröd kaschmirtröja. Möjligtvis med en snygg mörkblå manchesterkavaj att ha över så här på höstkanten!
#7 Emil säger
2008-09-18 07:00 - Anmäl

Tycker att en artikel om den perfekta byxa är en utmärkt ide' och något jag verkligen behöver, men då måste den också innehålla lite tips och trix.
Visa lite olika byxmodeller, vad bör man tänka på om man är smal, tjock, lång, vad bö personer med olika kroppsform tänka på.
Självklart är det omöjligt att sätta några regler att följa men troligtvis så finns det några rättesnören att tänka på.
//E
#8 Gabe säger
2008-09-18 07:16 - Anmäl

Som sagt Olof, en bra början - fortsätt nu att utveckla ämnet om hur man trollar med passformen i förhållande till den kropp man nu har (förtjänar...). Tala gärna med en skräddare - är det någon som borde veta så är det en fackman som möter många olika kroppsformer i sitt dagliga jobb.
Sen kan jag tycka att många klädförsäljare i dag saknar den mest basala kunskapen om vad man kan göra för att få ett plagg att passa maximalt bra, må det vara en byxa, kavaj eller jacka. Häromdagen provade jag t ex en jacka i en tämligen ansedd butik som var lite för lång i armarna - ett enkelt uppdrag för en skräddare att ordna. Säljaren tittade på mig och sa "nä - den passar ju inte dig, den är för lång i ärmarna". Där missade han en försäljning p g a sin egen okunskap. Jag lämnade butiken och handlade i stället samma jacka hos en konkurrent som raskt erbjöd skräddarhjälp.
#9 rja säger
2008-09-18 07:42 - Anmäl

Ingen skulle bli gladare än jag om Manolo ökade censuren och gick in och raderade inlägg som kommenterar artikeln i sig snarare än artikelns innehåll. Det här är ingen sajt för att betygsätta skribenter, herregud människor... börja prata kläder och sluta prata om Olof bör skriva si eller så och vad denna artikel personligen gav er.

Ok att metainlägg som detta inte är särskilt givande de heller, men jag kände att jag var tvungen att skriva av mig.
#10 oscar säger
2008-09-18 09:45 - Anmäl

#9 Ursäkta mig men du menar alltså att de Olof skriver inte har med innehållet att göra? "Raderade inlägg som kommenterar artikeln i sig snarare än artikelns innehåll". Vad är det för skillnad på artikeln i sig och innehållet i den? Om vi ska bedöma innehållet i den är väl de mer anknutet med Olof än om vi skulle ha bedömt den, jag citerar "Artikeln i sig". Om jag har fattat forum rätt så är det väl att kunna hävda sig och ge en personlig åsikt om saker och ting, dvs vad denna artikel personligen gav.

De det flesta här menar är formodligen inte kritik riktat mot Olof personligen utan mer ett konstruktiv knuff i rätt rikting mot de vi vill läsa om här på manolo.se.

Alla männsikor måste kunna ta kritik, du får gärna förklara ditt inlägg för jag förstår verkligen inte vad du menar.
#11 Olof säger
2008-09-18 10:26 - Anmäl

Först och främst är jag jätteglad för att ni är helt ärliga och för fram kritiken på ett så konstruktivt sätt! Det speglar i mitt tycke att vi kan föra riktigt givande diskussioner på Manolo.

Idén med denna artikeln var kanske inte att ge konkreta råd, utan mer rikta fokus något från kavajer och skjortor till byxor, vilket vi skrivit ganska lite om tidigare. Jag skall ärligt erkänna att jag har långt ifrån stenkoll på ämnet varför jag genom denna artikeln gärna ville höra lite av era funderingar. Det kommer att komma flera artiklar kring byxor och dess siluett, men för att de skall vara relevanta är det viktigt att få höra vad ni tänker om ämnet. Se det därför som en introduktion till ett ämne som det skall komma mer av. Kanske något vag, men jag lovar att bättra mig.. :)
#12 En Pojke säger
2008-09-18 10:52 - Anmäl

Jag väntar med spänning på nästa del.

...Så länge kan du väl slänga upp några sjysta höstoutfits! :)
#13 Dmitri säger
2008-09-18 11:51 - Anmäl

Äntligen lite mer om byxor! Vore bra om det kom artiklar om höst- och vinterbyxor: Vilka mönster, material och färg som passar och hur man matchar det hela.
#14 Garderners delight säger
2008-09-18 11:52 - Anmäl

Byxor tycks vara ett besvärligt kapitel för oss svenska män, åtminstone om jag ser mig runt men även på utbudet i butiker. Vi tycks få svårigheter så fort vi lämnar jeansen på hyllan och ska vi sedan ta oss vidare så hamnar vi gärna i beige, grått och brunt. Året om. Och helst enfärgat. Jag kan tycka att färgnyans-utbudet rent generellt i svenska herr-butiker är osedvanligt fegt och ibland lite trist. Med glädje har jag dock de senaste säsongerna njutit av rutan och linjens återkomst i tygerna. Vad som saknas nu är något mer djärva (alltså med svenska mått mätt) nyanser. Som konjaksfärgade manchesterbyxor t ex. Det föreligger visserligen en risk att uppfattas som alltför exentrisk om färgerna på byxorna sticker ut men det är ett val och ett val som kan vara ett fint komplement till den mer återhållna färgskalan i garderoben. Likaså när det gäller rutor och linjer. Tänk ett par glen-check-rutiga byxor i grå nyans med en lilafärgad v-ringad tröja, skjorta i vitt eller varför inte lavendel och en mörkblå kavaj på det! Själv skulle jag välja ett par munkskor i mocka och förstås ett bälte i mocka.
Passformer och byxor är ett oerhört besvärligt kapitel och ser jag i min klädkammare så behövs de smala liksom de mer rymliga byxorna för olika tillfällen, olika uttryck.
#15 buhu säger
2008-09-18 16:18 - Anmäl

"Men känslan av att väl hitta ett par byxor som sitter perfekt är värd all möda. "

och där slutade jag läsa...
#16 don Dandelion säger
2008-09-18 16:51 - Anmäl

Kan vi inte starta bråk om hur långa byxbenen bör vara? Om inte mitt minne sviker mig har en sådan konflikt, om än måttlig och nästan trevlig, redan blossat upp här en gång, men det spelade inte riktigt ut.

Var skall byxbenet landa på skon? Nere vid klacken, a la Italien, eller rentav innan skon? Själv vill jag ha byxbenet enochenhalv centimeter ned på klacken när jag står still, så att hela skon syns när jag är ute och spatserar. Någon som håller med, eller inte?
#17 Leo säger
2008-09-18 17:54 - Anmäl

Visst kan vi bråka. :)

Bäst tycker jag om byxor som är lite italiensk långa och veckar sig, dock under förutsättning att fotvidden är riktigt smal. Detta ämne gillar jag. Låt oss nu prata centimeter: 20 cm tycker jag är perfekt, detta mått har jag på så skilda byxor som italienska jeans och amerikanska manchesterbyxor. Flera par har jag även lämnat in för att få smalare, genom att de sprättas upp från foten till knäna och sys om nedåt.

Men tillbaka till längden; jag har svårt för byxor som är för korta, särskilt om fotvidden är stor.
#18 Niklas UK säger
2008-09-18 18:22 - Anmäl

Något jag inte ens visst man kunde göra men upptäckte var snyggt var att ha byxbenen snett skurna. Lägre bak gör att man kan ha byxorna till lagom längd mot klacken (Någonstans på mitten av skon) och slippa att de samtidigt hänger som en säck framtill...
#19 Vogler säger
2008-09-18 21:52 - Anmäl

Det börjar bli alldeles för mycket snömos och flum i Manolos inlägg, men Olofs fan-boys tycker som vanligt att det är toppen. Det är det inte. Några exempel:
"men vad som är perfekt passform är allt annat än givet."
Jo, det är det, om en byxa sitter bra så är det rätt passform. Krångla inte till något som är elementärt.
"Självklart skall inte en person som verkligen hittat sin byxmodell behöver byta."
Tack, det var generöst.
Olof har som så många andra trendputtar snöat in på byxor som är vidare och försöker lite försåtligt argumentera för att vi ska överge den smala siluetten. Men jag gillar den smala siluetten och jag vet också när byxor har rätt passform, det är inte så förbannat svårt.
Skippa flummet och visa lite snygga byxor i stället. De som läser Manolo är troligtvis vuxna och kan tänka själva.
För övrigt är ett tråkigt att censursaxen börjar få allt fler anhängare här. Kritik av innehållet? Radera. Ifrågasättande av skribenter? Radera.
#20 De perfekta byxorna | Mode & Design säger
2008-09-19 08:28 - Anmäl

[...] Vissa är beredda att betala en skräddare för det. Andra söker igenom designers från A-Ö. Men känslan av att väl hitta ett par byxor som sitter perfekt är värd all möda. Vägen dit kräver lika mycket tålamod som engagemang. Ofta beskrivs passform som något självklart. Och, visst passform är grundläggande för en lyckad stil, men vad som är perfekt passform är allt annat än givet. Passform är långt ifrån en fråga om regler. Det finns inga exakta svar för hur många millimeter från axeln en kavaj sk Se källan [...]
#21 Maleandro säger
2008-09-19 09:55 - Anmäl

Är det inte en smula motsägelsefullt att påstå sig vara stilintresserad och sedan inte veta vad som klär en?

Eller är svenska män så taffliga att de köper det som dikteras men inte bryr sig om ifall de passar i det?
#22 En Pojke säger
2008-09-19 10:21 - Anmäl

#18 Snea byxben?! Nej tack. Vart har du sett detta och hur kan det vara snyggt? Hur ser det ut när du sitter ner? Då är ju hela byxan sned...

Nä, nu är du ute och cyklar.
#23 Leo säger
2008-09-19 11:09 - Anmäl

Sneda byxben, jodå, jag har också hört talas om detta. Dock aldrig sett det. Känns inte alls som en dum lösning tycker jag. Varför skulle det var a annorlunda när man sitter ner? "Normen" brukar ju för övrigt vara att det skall se bra ut när man står upp. Man väljer varken benlängd efter sittande position eller ärmlängd efter utsträckta armar. På samma sätt är jackor och tröjor för cykling längre i ryggen eftersom skärningen skall vara bäst när man sitter framåtlutat på cykeln. Skärning efter norm & position!
#24 Niklas UK säger
2008-09-19 11:33 - Anmäl

Har faktiskt sneda byxben på en av mina kostymer. Idéen kom från skräddaren som mätte mig när vi skulle göra dom sista justeringarna (Måttsytt från E&R). Rent praktiskt är således byxan cirka en cm kortare framtill men detta är inget som märkbart syns vare sig när man sitter eller står. Det som syns är däremot att jag får ett snyggt häng framtill när jag står utan att byxorna samtidigt ser för långa ut baktill (Vi prövade först olika byxlängder och ingen kändes klockren. Antingen blev det bra fram eller bak...). När jag sitter syns ingen märkbar skillnad så jag vill nog hävda att det var en mycket bra lösning.
#25 Greve säger
2008-09-19 12:15 - Anmäl

Snedskurna byxben är mycket vanligt på frackar, just för att få snyggt fall fram och ändå ha rätt längd bak. Men ni kanske inte använder frack? ;o)

Trevlig helg, alla!
#26 Niklas UK säger
2008-09-19 12:39 - Anmäl

Min bäste herre, jag skall minsann dra på mig pingvinkostym i morgon (och med svart väst till på köpet...)... :P

Trevlig helg!
#27 MattiasN säger
2008-11-09 11:42 - Anmäl

De flesta av de byxor som följt med kostymer jag köpt är alldeles för pösiga/breda för mig som har smala ben och föredrar tajt passform.

Jag antar att detta är nåt en bra skräddare fixar, men vilka prisvärda skräddare finns det i Göteborg där jag bor? Såg att "Betjänten" på Nordstan tar 345 kr för "Ändring benvidd byxa", men det kanske går att hitta någon bättre och t.o.m billigare skrädare i Gbg som justerar in kostymbyxor?
#28 A säger
2010-04-27 21:38 - Anmäl

Gillar alla dina artiklar som är diskuterande eller där man lär sig någonting nytt, alltid skönt med nya infallsvinklar och mer klädfakta!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.