Manolo logotype

Slagläge för slipsen

Bild 317338

Min morfar är 90 år och tillhör den gamla skolan. Lika seg idag som han var hård för femtio år sedan. Han föddes under första världskriget, fostrades under det andra och har levt sitt liv med skjortan uppkavlad och händerna djupt i myllan. Som bonde svettades han från soluppgång till solnedgång sex dagar i veckan. Den sjunde dagen försökte han hålla fri från arbete och åkerns smuts. Med polerade skor, kostym, skjorta och slips tog han istället min mormor under armen för att flanera längs Uppsalas gator. Lika opraktiskt som det hade varit att plöja åkern i finskor, lika självklart var det för honom att klä sig oklanderligt när gården inte längre kedjade fast honom vid slitstarka kläder. En inställning han delade med sin generation.

Ta en sväng på staden nu på söndag och räkna slipsarna du ser. Beroende på var du befinner dig kommer resultatet naturligtvis att variera, men jag blir förvånad om du behöver fler än handens fem fingrar för att hålla koll på dem. Slips är ett plagg som medianmannen virar runt halsen för att jobba nio till fem eller när han ska vandra fram längs altargången. När han tagit sitt sista andetag händer det att någon vänlig själ gör hans världsliga avresa lite stiligare med hjälp av en slips. Annars är det ett plagg som får honom att känna sig mer utklädd än uppklädd.

Sedan 1870-talet när slipsen tog dagens form har den varit ett självklart inslag i den mannliga garderoben. Från walesiska prinsar till italienska playboys via amerikanska presidenter, alla har de låtit slipsen vara tonsättande i klädvalet. Men idag för slipsen en ganska paradoxal tillvaro. I och med att tjänstesidan svällt har det skapats fler jobb som kräver slips och slipsar säljs som aldrig förr, samtidigt är det få som väljer att klä upp sig utanför jobbet och slipsens betydelse har marginaliserats när det står oss fritt att själva välja vad vi ska ha på oss.

Det har ändå inte hindrat varje subkultur från att göra sin tolkning av slipsbärandet. Medianmannen kanske tvekar, men människorna runt om kring honom har på olika vis gjort slipsen till sin. Med hjälp av de senaste årens uppsving av preppykulturen har slipsen nu ett gyllene läge för att åter slå på bred front. Allt som krävs för att den ska flyttas från utklädningslådan tillbaks till garderoben är trots allt att fler börjar använda slipsen. En annan sak som talar för slipsen är att vi befinner oss i en brytningstid där storlek, mönster, färg och form inte längre är lika hårt reglerat av trender. Den toksmala slipsen har släppt taget om de flesta och i det tomrum som den lämnat står det dig fritt att själv välja vad du tycker är snyggt. I septembernumret av amerikanska GQ lyfter man bland annat fram de alltmer populära hybriderna mellan rep tie och scholary club tie. Se det som ett tips och inget annat.

En tredje anledning till slagläge stavas Thom Browne. Han har redan kapat längden på dina byxor med ett par centimeter och snart kommer han att få dig att köpa en slipsklämma. Och på så vis åter göra slipsen lika tonsättande som oumbärlig, för vad ska du med en slipsklämma till om du inte har någon slips?

Bild 317339


Krympt blazer, mörkgrå korta byxor, strumplös i läderskor, slips och rakt vikt bröstnäsduk. Herr Browne i numera klassiska attribut. Se gärna intervjun med Thom Browne för The New York Times.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: thom-browne
#1 Andrei säger
2008-09-13 14:44 - Anmäl

Thom Browne är faux pas.
#2 Serafio säger
2008-09-13 14:58 - Anmäl

Den korta byxlängden är inget som Thom Browne uppfunnit. Den har funnits länge och inte alltid varit populär och den kommer försvinna igen.
#3 Mattias säger
2008-09-13 15:10 - Anmäl

Att kavla upp/vika upp/klippa av byxbenen så de blir kortare är inte en "uppfinning"...
#4 One Bunhill Row säger
2008-09-13 15:49 - Anmäl

Vem vänder sig artikeln till och vad vill artikelförfattaren förmedla? Att slipsen håller på och bli populär igen?

Slipsen har historiskt följt konjunkturen. Slipsen har blivit mindre populär vid bra tider och populärare vid sämre tiden enligt försäljningsstatistik. Det är alltså inte förvånande om försäljningen av slipsar ökar de närmaste 2-3 åren.
#5 Musketör säger
2008-09-13 18:10 - Anmäl

#4
Troligt? Upplys oss med källa för ökad trovärdighet nästa gång.
#6 Anders säger
2008-09-13 18:10 - Anmäl

Så du menar att det var lågkonjuktur för 3 år sedan?
#7 One Bunhill Row säger
2008-09-13 20:53 - Anmäl

#5: Time Magazine. Framgick även att yuppieåren under 80-talet var slipsens glansdagar sett till försäljning.

#6: Hur menar du nu? Att du köpte din första slipps för tre år sedan och tror att det del av en större global trend?
#8 Stilpolisen säger
2008-09-14 00:44 - Anmäl

Browne är vår hjälte. Hård som flinta och med en uppsättning regler som är en njutning för en stilpolis och en räddning för en vilsen själ.
#9 Daniel säger
2008-09-14 05:18 - Anmäl

Hej!

Klart att Browne inte uppfunnit korta ben, men att han gjort dem på modet kan väl ingen förneka? Vad gäller slipsars försäljning så drog jag den informationen ur "Slipsboken". Vad jag ville förmedla är att det är för få som vågar klä upp sig och att det är sorgligt att slips har blivit något att ta på sig när man ska jobba inte när man ska "vara fin". Det skulle vara kul att höra vad ni tycker om den saken.

Ha en trevlig söndag!
#10 R säger
2008-09-14 06:09 - Anmäl

Tittade på bilden i artikeln och när jag såg benen var en clown det första jag kom att tänka på. Kanske beror det på hur bilden är tagen men med så korta byxor och skor som ser ut att vara allt för oproportionerligaså påminner det starkt om en clown.
#11 Olof säger
2008-09-14 07:26 - Anmäl

För den som är intresserad av ytterligare läsa om slipsens utveckling rekommenderas följande artikel från Washington Post som behandlar ämnet.

http://online.wsj.com/article/SB121253690573743197.html?mod=googlenews_wsj
#12 DeTomaso säger
2008-09-14 08:24 - Anmäl

#9
Håller med dig. Tar man på sig en slips på en lördagkväll på stan är man väldigt ensam om det. För oss som gillar slipsar och kostymer här finner ni lite inspiration:

http://www.youtube.com/watch?v=vB76C3IQ0eQ
#13 Björn S säger
2008-09-14 08:33 - Anmäl

Kavaj-skjorta-slips i grått-vitt-grått var ju snyggt måste jag säga. Byxbenen går däremot inte an.
#14 Mikael säger
2008-09-14 09:41 - Anmäl

Jag skulle aldrig ha så korta byxben som Browne, men se det som en skrikig argumentation för att poängtera att de flesta har flera centimeter för långa byxben. De flesta män har alldeles för långa byxor, som på ett direkt fult sett lägger sig på skorna. Få saker signalerar dålig stil som för långa kostymbyxor.

Även om jag ogillar att framhäva att man klär sig så bra i Italien (de flesta klär sig sunkigare än i Sverige, är min uppfattning efter att ha bott i Milano), men de som bär kostym har oftast helt rätt uppfattning om byxlängden. "Jag vill inte se dina sockar, men jag vill se (hela) dina skor" (snott från nån sida på nätet som jag tyckte sammanfattade det bra).
#15 T säger
2008-09-14 12:47 - Anmäl

Många har en väldigt egocentrerad bild av modevärlden och tror att något just kommit i ropet fast det endast är de som just upptäckt detta något. Exempelvis så verkar många tro att intresset för mode ökat explosionsartat fast så inte är fallet egentligen, de flesta går fortfarande klädda i jeans och T-shirt, det har dock blivit enklare för de som är intresserade att komma i kontakt med varandra m.h.a. Internet.
#16 poker säger
2008-09-14 13:52 - Anmäl

#15, Tomas, skämtar du?
Klart modeintresset bland män i Sverige ökat explosionsartat. Jag är gammal nog (över 30) att ha börjat intressera mig för mode innan King och övriga svenska modemagasin med upplagor över 30000 fanns. Tro mig, utbudet av kläder för män även i Sveriges större städer var verkligen inte mycket att hänga i julgranen för 10 år sedan. Utbudet av kläder och modemagasin i Sverige för män har ju på bara 10 år verkligen exploderat!
#17 Oj vad svenskar klär sig bra säger
2008-09-14 17:54 - Anmäl

Fluga - check
Wayfarers - check
Älska Whyred, Acne, Our Legacy - check
Upprullade chionosben - check
"Knasiga" glasögon - check
"Bära-på-stor-tom-bag-som-jag-sett-på-style.com-att-alla-modeller-på-modevisningarna-bär - check
Monk shoes - check
#18 acros säger
2008-09-14 18:36 - Anmäl

Bara en fundering. Om man sliter på åkern i sina blåkläder fem-sex dagar i veckan så är det klart att det är roligt att klä sig annorlunda den sjunde dagen när det ska flaneras obekymrat på stan.

Om man sliter på ett kontor i sin slips fem-sex dagar i veckan så är det kanske skönt att kunna klä sig annorlunda den sjunde dagen när det ska flaneras obekymrat på stan?
#19 T säger
2008-09-14 22:30 - Anmäl

#16 Visst har antalet modemagasin ökat, men jag tror att det handlar om en evolution inom media snarare än ett ökat intresse för mode. Det har alltid funnits de som varit genuint intresserade av kläder, men dessa är knappast fler idag än för tio år sedan, det har också alltid funnits de som tror sig vara intresserade av mode, som köper det som är inne på H&M, så som läderjacka och chinos, men dessa är egentligen samma typ av människor som handlade sina kläder på H(M för tio år sedan också.
#20 eric säger
2008-09-15 07:08 - Anmäl

#19 - Jag förstår ditt resonemang, och håller med i stort. Jag skulle dock vilja hävda att modemagasinen lyckas locka ytterligare ett par själar över på den rätta sidan. I min umgängeskrets har intresset för passform och material ökat avsevärt, sedan tidningarna började skriva om dessa saker. Min övertygelse är att åtminstone en del av mina vänner kommer att fortsätta intressera sig för stil och mode, även efter tidningarnas död.

Med detta sagt tror jag faktiskt ändå att antalet modeintresserade i slutändan inte ökat allt för mycket. Det är nog mer det att de som inte är det på sistone lyckats hitta rätt.
#21 poker säger
2008-09-15 07:15 - Anmäl

#19, Evolution inom media, skulle inte tro det.
Det är ju ungefär som att säga att intresset för poker inte ökat explosionsartat de senaste 10 åren, det finns bara mer av allt inom området...

Självklart har det alltid funnits de som varit genuint intresserade av kläder, de är definitivt fler och bättre informerade nu än de var för tio år sedan men är fortfarande i kraftig minoritet (där är vi nog väldigt överens).

Den stora skillnaden är att det finns en väldigt stor grupp killar idag som inte fanns för säg 10-15 år sedan med ett intresse av "snygga", trendiga kläder märkeskläder av väldigt varierande kvalitet. Det är ju till denna målgrupp som till exempel King och särskilt tidningen Man vänder sig. Oftast osäkra och väldigt noga med att inte ta på sig något som inte är "inne" för tillfället. Det här är en grupp som varje säsong "måste" uppgradera/byta hela sin garderob och som ängsligt skriver insändare till magasin och undrar om fluga är inne eller inte, spelar ingen roll om de tycker det är snyggt eller inte.

Jag tycker inte man kan jämföra denna grupp med tidigare H&M-killar som handlade kläder när något gick sönder eller när de verkligen behövde något.
#22 Dansken säger
2008-09-15 07:37 - Anmäl

Om vi backer ett knappt sekel eller mer så var väl en av de mest framträdande skillnaderna mot dagens herrmode att männen då sgs alltid använde någon form av huvudbonad, till vardag eller fest. Vart tog det vägen och varför?
#23 augustus säger
2008-09-15 07:41 - Anmäl

nog för att korta byxben är praktiska men det var fult imho
#24 Greve säger
2008-09-15 08:56 - Anmäl

Browne = Magnus i Fem myror
#25 fille säger
2008-09-15 16:24 - Anmäl

Det är som det står skrivet - slipsens medvetenhet och själslighet föraktas på flesta håll. Söndagen har sitt ursprung i kristendomen, och den ser vi inte mycket av idag heller.
#26 Leifoso säger
2008-09-15 20:01 - Anmäl

Slipsarna lyser med sin frånvaro på väldigt många kontor idag, jag var ensam med den idag igen ;-)
#27 Kinesen säger
2008-09-16 05:24 - Anmäl

#22
Mr Kennedy, han blev förvisso skjuten, men innan deyt gjorde ha det comme il faut att skippa hatten.
Synd!
Sen sk byxben sluta där skons klack börjar om man står upp. Varken kortare eller längre !!!!
#28 n0ir säger
2008-09-16 11:30 - Anmäl

#18
Naturligtvis! En både lågmäld men samtidigt skarpsinnig iaktagelse.
#29 Petter säger
2008-09-24 14:57 - Anmäl

Mode, män och kläder.

Är intresserad av kläder men inte det minsta av mode. Hela tricket är ju att skapa en tidlös anda. Aldrig helt inne och aldrig helt ute.

Jagtycker att svenska män de senaste 15 åren fått mer koll på hur man klär sig generellt. Vad som är mode och vad som är common sence är svårt att avgöra.

Någonstans handlar det om vad man har råd med. Skall man följa trenderna så får det bli billigare grejjer om man inte är stenrik. Kan man tänka sig att jobba mer långsiktigt så öppnar sig många möjligheter. Jag menar man köper ju inte en skräddarsydd kostym (bespoke) för 20-25 tusen om den är "ute" om två år. Sagda kostym håller ju lätt i 10 år om man sköter den. Då får det bli ett klassikst snitt som inte tar ut svängarna för mycket. Samma sak gäller skor, skjortor och rockar. Möjligtvis att just slipsen, som ändå är ett relativt "billigt" klädesplagg, är den attiralj som får stå för modets växlingar.
#30 Fredrik säger
2008-12-30 20:10 - Anmäl

Apråpå slipsar. Fin sida med olika slipsknutar och hur man gör dem. Det finns till och med videoinstruktioner.

http://www.knytaslips.se
#31 master of slips säger
2009-01-19 15:32 - Anmäl

Slipsar är elegant och en klassisk herraccessoar. finns en hel del trevliga butiker som säljer dem på nätet också. www.tailorstore.se och www.slipskompaniet.se är två av mina tips.
#32 louise säger
2009-01-28 19:17 - Anmäl

Har hittat en svensk sida som knäcker de flesta slipsbutikerna, www.tieroom.com. Många smala slipar:)
#33 Kalle säger
2010-01-06 14:42 - Anmäl

För att reflektera över artikeln. Slips, ja. Slipsnål (i artikeln kallad klämma) Nej.

det är få förunnat att bära slipsnål, t.e.x egenföretagare i småländska skogarna och p-g gyllenhammar
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen