Manolo logotype

Accessoarerna i höst

Bild 317325

Stickade halsdukar, ylleslipsar och läderhandskar. Hösten är full av härliga accessoarer. För ytterligare vägledning i denna djungeln av accessoarer följer här lite inspiration.

Bröstnäsduken
En oumbärlig symbol för stil som fungerar lika bra i kavajen som ytterrocken. Sidenvarianterna passar särskilt bra tillsammans med grövre material som tweed eller flanell. En klart underskattad variant är bröstnäsdukar i kashmir eller finare ull. Tyvärr är de också ganska ovanliga.

Bild 317326
Lösgodis för anglofiler från Turnbull & Asser

Halsduken
Att satsa på kvalité när det kommer till ytterplagg för att sedan piffa upp med billigare accessoarer är något av en klyscha i modevärlden. Ofta ganska felaktig dessutom. En halsduk av finare ullkvalité som kashmir är en investering för livet som sett till hur länge den kan användas kommer att bli betydligt billigare än att köpa nytt varje säsong. Dessutom andas finare ulltyger bättre vilket gör dem lämpade under tidig höst såväl som bitande kyla i vinter.

Bild 317327
Fiskbensmönstrad halsduk från Hackett

Flugan
Ingen lär ha undgått flugans återtåg på modescenen. Tyvärr tycks färdigknutna varianter fortfarande vara snarare regel än undantag. Fashion bor inte i färdigknutna flugor.

Bild 317328
Paisleymönstrad fluga Brooks Brothers


Slipsen
För den som känner sig obekväm i fluga är ylleslipsen ett vasst alternativ. Elegans för vardagen.

Bild 317329
Blandade slipsar från Boggi

Lädervarorna
Fördelen med väskor och lädervaror är att de ofta är helt obundna av säsong. Därför är de också väldigt tacksamma att använda. För sanningen är att en helt ny läderväska är ganska tråkig. Charmen sitter i patinan.

Bild 317330
Det är svårt att inte falla för Isaac Reinas minimalistiska väskor som vi tipsade om i fredags.

Strumporna
Att välja icke-svarta strumpor behöver inte nödvändigtvis betyda skruvade färgkombinationer. Att subtilt kunna matcha strumpor i brun, vinröd, mörkblå eller gråa nyanser gör stor skillnad för helhetsintrycket.

Bild 317331
Strumpor i alpacablanding från Scott Nichol.

Handskarna
Hur mycket ett par snygga läderhandskar än kan förgylla en klädsel är det tyvärr en accessoar som är väldigt lätt att tappa bort. Att stoppa dem i ytterrockens bröstficka minskar inte bara risken att glömma dem på bussen eller restaurangen utan är dessutom en riktigt snygg detalj.

Bild 317332
I Neapel handsydda läderhandskar från Forzieri.

Bältet
Skillnaden mellan att vara entusiatisk och insnöad må vara hårfin, men ett flätat läderbälte är fortfarande exakt vad garderoben behöver.

Bild 317333
Bälte från Polo Ralph Lauren

Hatten
Att bära hatt är en sann konst och framförallt något som tar tid att lära sig. För den som inte riktigt känner sig redo är ett tips en färgglad stickad mössa, vilket avdramatiserar en hyfsat uppklädd klädsel på ett nonchalant sätt. För den som är skeptisk, se filmen Life Aquatic.

Bild 317334
Mössa från Acne som skulle få den stelaste kontorssviden på fall.

Personligheten
En accessoar blir alltid betydligt mer spännande om den är personligt unik. Oavsett om det är ett par slitna manschettknappar, markanta glasögon eller en excentrisk slipsknut är det viktigt att göra det till sitt eget signum.

Bild 317335
En bulldog för kavajslaget från J.Press kanske?

Översta bilden från Savile Row-skräddaren Norton & Sons exklusiva linje av lädervaror som sys för hand i italienska Bergamo helt efter kundens önskemål.

Dela på Facebook Dela på Twitter


Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Acne Boggi Forzieri Hackett J.Press
#1 Räven säger
2008-09-11 00:25 - Anmäl

Ah, ytterligare ett utmärkt ämnesval. Monokeln och medaljen är två accessoarer som kommer att dominera hösten.
#2 Dan S. säger
2008-09-11 05:46 - Anmäl

Jag tror också stenhårt på medaljen men monokeln är väl bara opraktisk?
#3 anon säger
2008-09-11 06:19 - Anmäl

#2: Opraktisk? Givetvis är det inget man sportar med men i vanliga sammanhang är en välsittande monokel inte det minsta opraktisk.
#4 Hattlös säger
2008-09-11 06:39 - Anmäl

Tack för en inspirerande artikel, precis vad jag behövde idag! Har den senaste tiden funderat väldigt mycket på vilka nyinköp som behövs i höst.
Levererar brooks brothers till Sverige, hittade inget på deras hemsida, någon som vet?
#5 Serafio säger
2008-09-11 07:46 - Anmäl

Designaccessoarer förhöjer allt. När det gäller bälten t.ex ska man inte vara för klassisk utan låta sig inspireras av punk, rock och annat även till elegant klädsel. Det är det finaste.

Sen är strass en hatad och underskattad detalj för män, förmodligen mest för att de flesta män är för stela och tråkiga för att kunna bära upp en så "feminin" detalj. Putsade silverkedjor och strass är snyggt.

En detalj som också är hatad, kanske för att den förknippas med sena 90-talets skateungdomar på McDonalds är byxkedjan. Den dyker upp på modevisningarna diskret var och varannan säsong. Dolce&Gabbana och YSL är bara några som har en förkärlek för byxkedja till uppklädd, elegant klädsel.

En annan sak jag också vill lägga ett varmt ord för är ylleslipsen. Vet att det har skrivits om den på Manolo förut och en snygg, medelsmal ylleslips är mer än bara gubbgodis för den murrige.

Lite putsad metall, lite nitar, lite vulgära ornament, lite strass, en ylleslips.
Till detta byxor i kashmirblandning, spröd dry-clean only skjorta, lyxig kashmirjacka/duffel/parkas och vita high-top sneakers.
Så klär jag mig i höst.

Jag tycker att de snyggaste solglasögonen i år är Pradas variant på pilotmodellen, finns att beställa direkt från www.prada.com och de skickar till Sverige.
#6 Viktor säger
2008-09-11 07:49 - Anmäl

Vad jag förstod så kan de skicka internationellt men att det kostar 50 dollars. Väldigt synd att det inte går att köpa i Sverige (?) på annat sätt, hade nog funkat bra här tror jag.

Mycket inspirerande artikel för övrigt. <Särskilt med tanke på de senaste dagarnas höstrusk, äntligen kan man plocka fram halsduken. Lovely! Hösten är onekligen den bästa årstiden!
#7 PS säger
2008-09-11 07:53 - Anmäl

Färdigknutna flugor är horribelt. Likställer det med färdigknutna slipsar!
#8 En Pojke säger
2008-09-11 07:57 - Anmäl

Olof gör det igen. En utmärkt artikel.

Dock vore det trevligt om ni i framtiden kan skriva vart man inhandlar diverse ting i detta avlånga land. Självklart förstår jag att långt ifrån allt går att köpa här i Sverige utan snarare kräver en utlandstripp men i de fall det är möjligt, skriv gärna.

Annars som sagt, en väldigt bra artikel!
#9 chrille säger
2008-09-11 09:01 - Anmäl

hade lätt kunnat köpa varenda lädervara under winter 08 från isaac reina, om plånboken bara tillåtit det.
#10 Carl-Olof säger
2008-09-11 09:10 - Anmäl

#4
Visst skickar Brooks Brothers till Sverige via deras hemsida. Som någon skrev är det ganska dyr frakt 50$ plus att det blir tull på 25% när varorna kommer.
Jag har beställt via deras sida tre gånger och det funkar alltid kanon.

En intressant sak är att det ändå är ganska billigt att handla via deras sida jämfört med samma varor i butikerna i europa. Jag har besökt Brooks Brothers i Florens, London och Paris. Alla är avsevärt mycket dyrare än internetsidan. Den enda butik jag varit i med samma priser ungefär var den i Hong Kong.
#11 Simon säger
2008-09-11 09:23 - Anmäl

Snälla manolo kan ni låta bli att ha annonser mitt i raden av artiklar? Det är nog med galna flashfilmer ute i kanten. Cred till er i övrigt.
#12 Niklas säger
2008-09-11 11:06 - Anmäl

En av mina favoritassessoarer är min fina reservoirpenna från Mont Blanc (Meisterstück 149). Löjligt dyr? Javisst, men utslaget över tid och med hänsyn tagen till den glädje jag känner när jag har använder den dagligen är kostnaden inte orimlig.

En lika behaglig med mycket billigare assessoar är de linnenäsdukar som jag köpte ett oanvänt dussin av på en auktion för 20 spänn.
#13 Pelle säger
2008-09-11 16:27 - Anmäl

har inte ni dissat "lekfulla" maschettknappar tidigare? dubbelmoral'?
#14 Simon säger
2008-09-11 16:30 - Anmäl

Nån som vet en sida där man hittar oknutna flygor som inte kostar skjortan?
#15 Max S säger
2008-09-11 16:45 - Anmäl

Jag kommer att bära en döskallepin på kavajslaget, tycker det är kul att blanda in lite punk/rock till finare klädsel!

(En sån döskallepin som finns på J. Press)
#16 Serafio säger
2008-09-11 17:07 - Anmäl

JAG har dissat lekfulla manschettknappar tidigare.

Om Olof och Manolo får bestämma ska alla se ut som Magnus Härenstam från Fem Myror och dessutom ha lustiga manschettknappar och knasiga strumpor.
#17 Serafio säger
2008-09-11 17:11 - Anmäl

Kom och tänka på en sak, angående detta... Manolo borde ha en dammotsvarighet också där Prussiluskan får vara stilbildande.
#18 Björken säger
2008-09-11 17:25 - Anmäl

Godkväll!

För att gå lite OT.

Är det någon som kan tipsa om en bra höstkavaj i modell "casual". Tänk t.ex. mörkblå kavaj, rödrutig halsduk och snygga höstkängor. Gärna i prisklass max 2000kr.
- Hoppas ni förstår min tankebild.

Med vänlig hälsning
#19 JP säger
2008-09-12 05:03 - Anmäl

Någon i Sthlm/Uppsala som är sugen på ett gruppköp från Brooks Brothers i USA? Då kunde man ju dela på frakten. Skulle vara kul att handla några klassiska button-downskjortor till exempel.
#20 Per-Cato säger
2008-09-12 05:57 - Anmäl

Vær oppmerksom på at så vidt jeg vet sender ikke Brooks Brothers til Europa, de gjorde ikke det tidligere i hvert fall. Det betyr at du må sende via noen for å kunne bestille. Personlig har jeg heldigvis flere Brooks Brothers butikker å velge i her jeg bor:)
#21 Petter säger
2008-09-15 19:11 - Anmäl

Jag har letat efter ett snyggt flätat läderbälte i två månader i Stockholm utan resultat. Jag är novis och känner mest till main stream affärer (NK, Åhlens) så jag kan behöva lite vägledning. Några tips?
#22 Mackan säger
2008-09-15 20:04 - Anmäl

Graffords Skomakeri på Humlegårdsgatan och Rose & Born på Grevgatan säljer båda Crockett & Jones snygga flätade skärp. Finns i svart och brunt. Skitläckra.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.