Manolo logotype

Att välja parfym

Bild 317321

Muskotnöt, bergamott eller persisk ambra? Att välja parfym framstår som kärnfysik i jämförelse mot att hitta en snygg höstblazer. Samtidigt rymmer dofterna en stor del av vår personlighet. Christian Hughes, delägare och grundare av Cow parfymeri, menar att ett lyckat val av parfym måste grunda sig i hängivelse.

Christian och Wenche Hughes startade Cow parfymeri 1999. Målet har sedan starten varit att erbjuda högkvalitativa produkter inom bland annat smink, doft och hudvård. På doftsidan återfinns välkända varumärken som Commes de Garçons, L'Artisan Parfumeur och uppmärksammade Byredo. Konceptet består idag av butiker på Mäster Samuelsgatan 9, NK Stockholm och Göteborg samt modevaruhuset Illum i Köpenhamn.

Christian talar med verklig entusiasm kring parfymer och menar att dofter är väsentligt för hur vi uppfattas.
- Jag brukar säga att man skall välja parfym med samma omsorg som man väljer kvinna. En riktigt bra parfym är en förälskelse. Den skall inte bara dofta gott. Den skall vara omöjlig att motstå.

Vad är då en lyckad doft?
- Idealet är att hitta en signaturdoft som människor förknippar med ens person och som man bär hela sitt liv. Men sanningen är att det är något få hittar. Jag har själv inte hittat den än utan har en garderob av dofter som jag varierar beroende på mitt humör och vilka kläder jag bär.

Vad bör en oinsatt person tänka på vid valet av parfym?
- Det är viktigt att välja en doft utifrån sin personlighet och inte efter vad som är trendigt. Anledning till att de dofter som idag uppfattas som tidlöst klassiska är för att de är riktigt bra. Dofter som är allt för trendbaserade blir väldigt snabbt passé.
- Dofter är väldigt bundna till personen. Många har säkert provat en väns parfym som de först tyckt ha luktat gott, men som inte alls passat en själv. Det är också det som är fascinerande med parfymer. Hur en identiskt doft kan upplevas på helt olika sätt beroende på vem som bär den. En väns svägerska har en parfym som hon använt sedan 80-talet och som egentligen luktar ganska gräsligt. Hon är nog den enda som passar i den vilket är ganska häftigt.

Christian förespråkar tidlösa dofter, men menar samtidigt att årstiden spelar en viktig roll.
- Under sommaren är vår hud något oljigare och utsöndrar starkare dofter. Det gör att tunga dofter lätt blir övermäktiga. Under vinterhalvåret och speciellt i storstadsmiljö finns det ganska få dofter. Då är tyngre toner betydligt bättre lämpade. Det är lite som vin. Väldigt få skulle dricka tunga Riojaviner under sommaren.

För den som ännu inte hittat sin personliga doft rekommenderar Christian att satsa på minst på två dofter.
- Många män använder en parfym tills den tar slut och köper sedan en ny. Mitt tips är att istället köpa en extra doft när den andra är halvfull. Då är det betydligt lättare att variera sig efter årstid och tillfälle.

Hur länge håller sig en parfym?
- En parfym som får stå mörkt och svalt klarar sig minst i tio år. Står den för varmt kan den oxidera och förlora doft betydligt snabbare. Ett tips för den som har många parfymer är att spara förpackningarna och förvara behållaren i dem.

Hur applicerar man bäst en parfym?
- Jag rekommenderar alltid att man använder en fuktighetskräm innan man applicerar parfymen. Alkoholen i parfymen har en uttorkande effekt vilket dessa krämer motverkar samtidigt som känslan blir något mildare. Det bästa är att använda parfymen där huden är som fetast som i nacken under håret. Överlag på ställen där huden är varm är bra. Då utvecklas dofterna extra bra.

Tre av Christians favoritparfymer:
Hinoki av Commes de Garçons för Monocle
Doftar enligt Christian kripsig vår med inslag av barrväxten cypress.

Bild 317322

Guerlain Vetiver
Klassisk doft där gräsarten Vetiver utgör parfymens baston tillsammans med tobak och tonkaböna. Parfymen rymmer även muskot, peppar, apelsin, bergamot och citron.

Bild 317323

L'Artisan Parfumeur Fou d'Absinthe
Fou d'Absinthe betyder galen i absint på svenska. Den högst tvivelaktiga spritdrycken utgör även grunden för doften.

Bild 317324

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skönhet Parfym

Andra artiklar om varumärkena: Byredo L'Artisan Parfumeur
#1 Parfymen säger
2008-09-09 19:30 - Anmäl

Trevlig läsning...

Någon som vet var man kan hitta klassiska tidlösa dofter i Göteborg? (Förutom Grand Parfymeri och NK.)
#2 Raz säger
2008-09-09 19:40 - Anmäl

Vad talar för att kärnfysik är svårt att förstå? :(
#3 DeTomaso säger
2008-09-09 20:27 - Anmäl

Ur Wikipedia: Kärnfysik, den del av fysiken som berör atomkärnorna, deras beståndsdelar, struktur, dynamik och de krafter som verkar på och inom dem.

Piis of kejk
#4 Leo säger
2008-09-09 21:14 - Anmäl

Tragiskt synsätt att jämföra valet av parfym med valet av kvinna. Då tycker jag att värderingen av företeelsen parfym har gått för långt.

Själv har jag en gammal favorit i Ralph Lauren Safari. Fick den som deodorant av pappa för många år sedan när jag var tonåring, och fastnade direkt. Tyvärr har det inte blivit av att jag har skaffat parfymen, men den står högst på listan, tillsammans med Polos gröna klassiker.
#5 PKW säger
2008-09-09 21:40 - Anmäl

#4: Polos gröna är mycket riktigt en härlig klassiker som jag själv använt under drygt 20 år, en mycket välbalanserat tobakks- og läderdoft. Om något luktar av gamla pengar, då är det Polo. Idag mycket ovanlig, det var den dock även när Safari var som populärast.
Sen varierar jag med Chanel Egoïste (även Platinum Egoïste på sommaren).
#6 Leo säger
2008-09-09 21:56 - Anmäl

PKW: Upplever du Safari som populär/vanlig idag?

Jag är mycket dåligt insatt i vilka dofter som är vanliga idag, har inte besökt någon parfymbutik på kanske fyra år. Av de har jag på min hylla misstänker jag att R.L. Romance och Armanis Aqua di Gio är mycket vanliga. Har även en Boss No 1 men jag känner på mig att den är en smula mer ovanlig, kanske känns det så eftersom det är en tung doft och jag inbillar mig att de flesta yngre män (vilka väl ändå är de som sprejar häftigast med flaskan?) föredrar sportiga lätta dofter som Aqua di Gio.
#7 christoffer säger
2008-09-09 22:01 - Anmäl

Våga vägra parfym!
Kom igen grabbar, är det inte dags att lukta människa?
Och tjejer, lukta lite lagomt mycket svett så är jag all yours.
#8 Leo säger
2008-09-09 22:28 - Anmäl

#7: Kanske vi skall smeta in oss med vår egen avföring också? Snacka om att lukta människa!
#9 Greve säger
2008-09-10 05:47 - Anmäl

Fou d'Absinthe - haha kan man blaska på med Bäsken också?!
#10 Martin säger
2008-09-10 07:04 - Anmäl

Kärnfysik är lätt, det är kvantmekanik och teoretisk fysik som är svårt. :p
#11 Niklas säger
2008-09-10 07:32 - Anmäl

Trumpers!
#12 Niklas UK säger
2008-09-10 07:54 - Anmäl

Ha, vi har inte bara samma namn utan även samma smak. Trumpers Extract of Limes är min favorit till vardags och till fest kan det bli Curzon...
#13 lovisa säger
2008-09-10 10:12 - Anmäl

En mans doft... Gör stor skillnad.

Detta vet jag av erfarenhet. Efter rannsakande insåg jag att de män/killar jag har haft en passionerad relation med de senaste åren har doftat sedelträ. Nu mer använder jag själv Gucci Homme och CDG 2. Välj er doft med omsorg. det är ett intryck som stannar kvar.
#14 Oskar i Malmö_ säger
2008-09-10 10:40 - Anmäl

Har hört ngn gång att man inte skall gnugga parfymen in i huden (det lär förstöra doftmolekyler...?).
Lär vara bästa att bara spreya på det och lämna kvar.
Någon som har hört mera i ämnet?
#15 fille säger
2008-09-10 11:00 - Anmäl

Det är väl klart att man inte gnugga in parfymen. Spraya och låt det sitta på!
#16 Jesper säger
2008-09-10 13:30 - Anmäl

Gucci pour homme i all ära, men några dofter som ändrat hela min min inställning till parfymer är:

1. Divine - L'homme Sage, den mest fantastiska doft jag någonsin stött på. Saffran, rökelse, lychee och kardemumma. Spännande, förförisk och beroendeframkallande. En hemlighet jag inte gärna vill dela med mig av, men den är för underbar för att missa.
Den lämnar ingen kvinna oberörd. Tro mig.

2. Hermès - Terre d'hermès, Manlig, inbjudande och omtumlande.

3. Cristiano Fissore - Cashmere for men. Varm, kryddig ceder och bergamot. Den perfekta höstparfymen.
#17 Oskar i Malmö_ säger
2008-09-10 13:30 - Anmäl

till #15 Fille
det var väl inget berikande svar-
...väl klart... aha och varför? har du funderat på det?
#18 Oskar i Malmö_ säger
2008-09-10 13:34 - Anmäl

Hoppas att ni är medvetna om att den mest FANTASTISKA doft dels kanske inte alls uppfattas så av andra dels kan dofta betydligt sämre ihop med någon annans kroppskemi. Dofter påverkas väldigt mycket av bärarens kroppskemi.
#19 Gäst säger
2008-09-10 13:54 - Anmäl

#13 Lovisa: "Sedelträ"? Finns det något som heter så, eller menar du cederträ eller sandelträ? Eller hör du till dem som anser att den sexigaste doften hos en man är den av nya hundradollarssedlar (jag antar att vi får använda femhundringar i Sverige)?
#20 En Pojke säger
2008-09-10 14:33 - Anmäl

1. Hur kommer det sig att de flesta herrparfymer doftar gott medan damernas ditto har en 50/50 fördelning, hälften doftar gott och den andra hälften doftar rent ut sagt äckligt? Detta är ju välkänt fakta.

2. Ursäkta om detta är en dum fråga.
När jag besökte Åhléns Ggb för ett antal år sedan så påstod tanten i parfymbutiken att det inte finns Parfym för killar utan att detta endast fanns för damer, stämmer detta? Oftast använder vi ju Eau de toilette eller Eau de Cologne, men finns det Parfym (som i lägsta alkoholhalten?)

3. Enligt mig finns det tre olika typer av applicering av "parfym", antingen är man en person som,
a, Sprayar på fingret/handleden och duttar på halsen
b, Sprayar direkt på halsen
c, Sprayar i luften och går igenom "doft molnet"
- Vilken sort är Ni?
#21 Leo säger
2008-09-10 15:25 - Anmäl

#21: Fråga 2 - jag tror att det ligger mycket i det även om det kanske finns undantag. Herrdofter, som vi väl lite slarvigt kallar parfymer, är ju just Eau de toilette eller Eau de Cologne. Men som sagt det kanske finns undantag i form av Parfym.

Jag brukar spraya på bröstet och gnida lite med handledarna så att doften även sprids till hals & kinder.
#22 eric säger
2008-09-10 15:47 - Anmäl

Jag applicerar på samma sätt som du, Leo. Oftast försöker jag "sikta" så långt ner på bröstet som möjligt, eftersom det då tar längre tid för all doft att "krypa" upp genom kragen. Jag vill minnas att jag läste det som tips någonstans, men jag kan inte minnas var. Någon som känner igen det?
#23 Jason säger
2008-09-10 16:44 - Anmäl

#20
Du är avis. Manolo rockar!
#24 Steken säger
2008-09-10 17:56 - Anmäl

Lånade en gång i de tidiga tonåren farsans Azzaro Pour Homme från 1978 till en klassfest, och har aldrig helt kommit vidare. Väldigt sydländskt gubbig, "katolsk" på något vis, trygg och stabil. Har flera gånger tänkt ta mig samman och komma vidare i parfymjungeln, men det har bara inte lyckats. Har dock lovat mig själv att göra ett nyt försök innan vintern är över oss, vore kul att ha sin helt "egen" doft!
#25 Simon säger
2008-09-10 18:18 - Anmäl

Killar har nästan alltid en förmåga att överdosera parfym. Less is more people! Själv använder jag bara deodorant och väldoftande hudkräm (för den som har intresset av att veta det). Jag tycker personligen det är svårt att använda parfym utan att lukta för mycket.
#26 Simon säger
2008-09-10 18:19 - Anmäl

Steken, är det inte det du har lyckats med då?
#27 Jesper säger
2008-09-10 18:36 - Anmäl

#18
Givetvis påverkar bärarens kroppskemi hur doften utvecklas på huden (vissa dofter förstärks, vissa försvagas andra slås ut helt) och hur länge den stannar (visa har en tendens att "döda" parfymen efter bara några minuter).

Att dofter uppfattas olika från person till person är lika självklart som att alla inte gillar samma mat eller dryck.
Röken från en Davidoff short perfecto och några milliliter Matusalem gran reserva lämpar sig bra i min gom, men lämnar någon annans gom mer att önska.
Slutsatsen är att jag bara kan utgå ifrån min näsa och de i min omgivning som jag frågat eller spontant, utan att känna mig, frågat vad jag bär och då berömt min doft (kroppskemi-och-parfym-kombon då underförstått) och den reaktionen har varit minst sagt positiv.

#21
l'homme sage som jag nämnde tidigare är av typen "eau de parfum". Den är långlivad (på min kropp) och kanske den mest (för mig) förförande (dock subtilt förförande, inte vräkig på något sätt) doft jag någonsin burit.
Den leverar... ^^
#28 Serafio säger
2008-09-10 19:17 - Anmäl

Folk med naturligt stark kroppsodör luktar illa oavsett vilken parfym de bär. Deras doft förstör och perverterar doften av en bra parfym.
Därför som män ofta luktar mer "illa" än kvinnor, inte för att de överdoserar.

De enda som ska bära parfym är de som har en naturligt mild kroppsdoft.
#29 tommy säger
2008-09-11 13:17 - Anmäl

Det här är ett intressant tema.
Jag har bevisligen upplevt detta. Min far använde en doft i många år och den passade honom riktigt bra. Sedan råkde en av mina studiekompisar falla för samma doft.
Det var däremot inte alls lyckat.! Han luktade nästan olidiligt fränt och jag mådde riktigt illa om jag hamnade för nära. Då lärde jag mig att en doft som är rena njutningen inte automatiskt kan överföras på en annan. Jag undrar också om alla tycker att doften nte passade honom, eller var det bara min egen näsa som inte tyckte det?
Det tycks nog ligga massor av kemi i samsspelet mellan kropp och (lämplig) doft - och kanske även den som upplever doften.
#30 Björn S säger
2008-09-11 20:30 - Anmäl

Kan ni inte i fortsättningen sätta bildtexten UNDER bilden som avses? Jag läser fel hela tiden.
#31 Mattias säger
2008-09-29 07:52 - Anmäl

Min topp 10:

1. L'Artisan Parfumeur - Passage d'Enfer
2. Diptyque - Tam Dao
3. Ralph Lauren - Polo (original)
4. Creed - Green Valley
5. Aqcua di Parma - Colonia Assoluta
6. Bulgari - Black
7. Chanel - Egoïste
8. Comme de Garcons - parfums*PARFUMS Series 3 Incense: Avignon
9. Serge Lutens - Daim Blond
10. Christian Dior - Eau Sauvage

/mattias

www.monkeymanmatts.blogspot.com
#32 Jonny säger
2008-10-15 08:18 - Anmäl

Kärnfysik? Kanske om man bara ska läsa sig till vad som passar, men det brukar finnas en beskrivning om vad parfymen är bäst lämpad för.

Bäst är väl ändå att besöka en butik och lukta på parfymerna innan köp. Vill man handla billigt går man till butiken och luktar och sen hem och handlar via nätet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.