Manolo logotype

Fråga Manolo: Klubblazer?

Bild 317320

Jag har promenerat runt i huvudstadens klädbutiker och letat efter en uddakavaj, något jag kan bära till enklare byxor, som ett par snyggare chinos eller rent av jeans, då jag vill se lite prydlig ut till vardags, på jobbet. Gärna marinblått eller mörkgrått. Med den beskrivningen plockar butikspersonalen alltid för eller senare fram en klubblazer med mässingknappar. Jag har hittills varit skeptisk mot sådana plagg. Jag tycker de får en att se ut som om man är, eller vill se ut som, en multimiljonär som precis klivit av sin yacht i hamnen. Min kroppsform, mycket längd och lite vikt, gör urvalet av kavajer en smula begränsat och efter att ha provat ett par mässingknäppta saker som faktiskt satt riktigt bra och inte alls såg illa ut, så börjar jag överväga att övervinna min skepsis. Vad säger Stilpolisen? Kan man bära en klubblazer om man ännu inte fyllt 40, undviker havet i allmänhet och definitivt inte äger någon yacht utan bara är en vanlig IT-slav med kolleger i jeans och t-shirt?

Klubblazern är en sann klassiker. Ingen kan hävda något annat, men är det verkligen den perfekta uddablazern? För att svara på detta krävs lite bakgrund till plagget.

Den dubbelknäppta klubblazern sägs härstamma från brittiska marinen och är en vidareutveckling av 1800-talets skepparkavajer. Den enkelknäppta versionen kommer ursprungligen från de klubbjackor som brittiska roddföreningar bar under 1800-talet. Originalet var marinblå i färgen av ullkvalitéer med något grövre struktur som serge eller flanell. Modellen hade alltid dubbel sprund och utanpåliggande ficklock för att ge ett sportigt intryck.

Idag används klubblazern snarare som ett samlingsnamn för uddakavajer med guld- eller mässingknappar. På många sätt ett signum för äldre herrar inom näringslivet, vilket främst borde vara en relik från plaggets storhetstid under 80-talet. Inte sällan tycks även uppfattningen om klubblazern som något av ett universalplagg levt kvar.

Misstolka mig inte. Jag gillar klubblazern och tycker den är riktigt snygg att använda som exempelvis festplagg, men som vardagskavaj finns betydligt bättre alternativ. En mörkblå kavaj med knappar av buffelhorn ger ett betydligt subtilare elegant intryck än knappar av mässing, som lätt kan upplevas något vräkiga. Dessutom slipper du tänka på att kombinera mässingknapparna med klockan, bältet och skospännena. För den som vill anamma en preppystil är klubblazern självklart ett säkert kort, men annars skulle jag satsat på en kavaj med knappar i buffelhorn.

Sedan tycker jag inte du bör fokusera för mycket på knapparna. Att byta knappar är faktiskt inga problem, och speciellt på klubblazrar brukar originalknapparna vara ganska mediokra. Form och material är som alltid det allra viktigaste.

Klubblazer på bild från Black Fleece Brooks Brothers

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Serafio säger
2008-09-08 21:38 - Anmäl

Vilken välregisserad fråga som fullständigt osar av svenskt underdånig ödmjukhet.

Iklädd dig din marinblå klubblazer, ett par vita sjömansbyxor och dekorera med en liten ros, sen kan du sjunga om 65-åriga män som åker till latinamerika för att ragga upp 14-åriga "negresser" och känna dig som en äkta anglofil gentleman med stil och klass ut i fingerspetsarna.
#2 Leo säger
2008-09-08 21:49 - Anmäl

"Klubban" känns onekligen festlig som Olof skriver. I sådana sammanhang är den fantastisk. Men om jag vore en IT-slav och ville ha blazer på kontoret skulle jag inte välja klubban, utan någon annan snygg udda blazer.

Ursäkta att jag kallar klubblazern "klubba", det har jag fått ifrån Per Nilssons bok "Snyggt". Tramsig bok som är full av skit men rätt kul ord tycker jag!
#3 Jonte säger
2008-09-08 21:53 - Anmäl

Älskar Morris klubblazer. Beställde den i fredags från stayhard.se och fick hem den idag. Är supernöjd med den. Klockren passform och skönt sportig med tanke på emblemet som sitter på bröstet.

Kan rekomenderas.
#4 Gustav säger
2008-09-09 00:36 - Anmäl

Jonte: Spanade in klubblazern du rekommenderade. Skitsnygg. Hur är den i storleken? Liten eller stor? Brukar variera lite.. Vissa kavajer har jag 46 och vissa 48.. är ju jobbigt om man måste returnera..
#5 Kinesen säger
2008-09-09 01:22 - Anmäl

Näää - klubblazer är för mycket - bara för mycket. En Blå blazer med bruna buffelhornsknappar slår det alla gånger. Varför inte en Mörkblå linnekavaj som sommaralternativ - också med bruna knappar som bryter aningen subtilt.
Aldrig, aldrig nånsin blanka mässingsknappar. Ju mer jag tänker och skriver desto mer anti blir jag.
Bäst att sluta - lev i stil.
#6 Stefan säger
2008-09-09 05:35 - Anmäl

Kan ni inte ha mer och större rörliga flashannonser på sidan?

Datorns fläkt jobbar med att kyla processorn medans den visar reklamen och man måste minska ner webbläsarfönstret för att inte bli störd av annonsen när man försöker läsa texten.
#7 Marcus säger
2008-09-09 06:48 - Anmäl

Haha stefan det var roligt :D
#8 Bottega Veneta säger
2008-09-09 06:58 - Anmäl

Är det bara jag som tycker att "klubban" är väldigt Östermalm? Bara jag går ner till 7-eleven ser jag minst ett dussin. Och till dig som ställer frågan: Ingen av herrarna jag har sett har varit under 40! En blazer med buffelhorn går också den bort, om du inte vill se ut som en kamerassistent under inspelningen av Disneys Aristocats...
#9 En Pojke säger
2008-09-09 07:43 - Anmäl

Själv gillar jag min Polo "klubb" väldigt mycket synd bara att tillfällena att använda den är väldigt begränsat. Till nästa sommar kan jag tänka mig att köra på ett par sjysta marinblå shorts, en oxfordskjorta och en snygg slips tillsammans med klubben.
#10 Gäst säger
2008-09-09 10:20 - Anmäl

Alright, mässingknappar går alltså bort, liksom buffelhorn (även om det vore intressant att höra en mer utförlig motivering till Bottega Venetas väldigt specifika angivelse av vad de får en att se ut som, och vad som vore fel med det!). Det borde rimligen omfatta även andra ben- och hornknappar; jag tvivlar på att folk ser någon större skillnad på dem. Svarta eller färgmatchade knappar går också bort, har jag hört, för då ser det ut som en kostymkavaj som förlorat sina byxor. Så finns det något sätt att bära en marinblå uddakavaj, eller ska jag helt enkelt behålla min fleecetröja? Snygg är den inte, men den håller mig åtminstone varm!

(Jag har spanat efter blänkande knappar de senaste dagarna och faktiskt observerat dem på två yngre män, varav ingen på Östermalm. En såg dock ut att vara på rymmen därifrån!)
#11 Johan säger
2008-09-09 10:55 - Anmäl

Ok det här kanske mer är en diskussion om klubblazerns vara eller icke vara, men i frågan om uddakavaj tycker jag nog ändå att en tweedkavaj slår det mesta! Särskilt nu när hösten är på intågande.

En tweedkavaj med jeans el chinos som frågeställaren ville ha, samt vit skjorta och en snygg sidenslips tycker jag personligen är snyggt och lagom ledigt om nu rådande klädsel är t-shirt och jeans. Gillar dessutom blandningen av lite grövre och finare material.. Bara att ta av kavaj el slips när man arbetar inomhus. För övrigt skulle jag nog personligen inte ha det på mig när jag arbetar, men vi har ju alla olika klädkoder på våra jobb.. =)

Tack för mig
#12 Greve säger
2008-09-09 11:02 - Anmäl

Det är påfallande ofta kommentatorer påstår att något är "Östermalm" eller i alla fall variationer på det temat. Sällan är det att betrakta som ett positivt omdöme.

Jag är lite kluven inför detta, då jag såsom varande infödd boende på Ö-malm "inte känner igen mig i den beskrivningen".

Visst, vi har det ganska bra här, med flera silverhåriga, örnnästa herrar med spänstig gång och tasselloafers, men variationen är i alla fall väldigt stor. Våffeljackorna är inte heller fler på Östra Real än på andra skolor.

Kanske är det så att man på Ö-malm återfinner många invånare som sedan barnsben lärt sig hushålla med det timliga?! Som köper klassiska kvalitetsplagg just för att de aldrig är omoderna och förväntas hålla många år - och därmed blir billigast i längden?! Stil är så mycket mer än mode.

Vad vet jag - bara en reflektion.
#13 Gäst säger
2008-09-09 11:20 - Anmäl

#11 Johan: En tweedkavaj är nog faktiskt närmare vad jag (frågeställaren) var ute efter, men alla jag hittar är antingen för vida eller för korta! Jag kom in på klubblazern mest för att det tycks vara den modell där det finns störst utbud av mörkblå kavajer (man kan ju undra vart de tar vägen, eftersom man ser så få ute på stan). Jag tar gärna emot tips på välsorterade butiker att leta i!
#14 Chris säger
2008-09-09 11:46 - Anmäl

En klubb blazer och ett par jeans, kanske ett ringbälte till fungerar kanon på helgen som på jobbet (om man har ett som tillåter lite ledigare klädsel).

Att lägga till en ascot eller slips till kan vara lite för formellt och man riskerar att se ut mer som en Bertil Taube fantast.

Dubbelknäppt eller ej fungerar i alla lägen. Och frågan är ju vad den personen som kritiserar dig för detta egentligen har för klädsmak? Kritiken kan ju grundas mer på avundsjuka eller annat tycke och smak.

Man klär sig alltid bättre i kläder man trivs i. Om det sedan anses fult av någon annan, ja.... det är väl deras problem inte ditt?
#15 Thomas E säger
2008-09-09 12:18 - Anmäl

Jag röstar också på en tweedkavaj. Tweedkavajer av bättre sort är väldigt tåliga vilket gör att man kan göra fynd i bättre second handaffärer eller tex på engelska ebay. Urvalet av "riktiga" tweedkavajer är lite dåligt i svenska klädaffärer men man kan beställa tex från www.bookster.co.uk , något som jag gjort med gott resultat.

Jag själv har en olycklig fallenhet för "James Herriot stilen" Tweedkavajer, tattersallskjortor osv, det gör väl att jag stämplas som kuf snarare än en del av modeavantgardet men jag trivs med det.
#16 Serafio säger
2008-09-09 13:25 - Anmäl

Östermalm för mig är mest snaskiga kärringar och tjejer som är för fula för att få vara med i dokusåpor som skyltar med världens största Diorbågar och gucciskor med loggor.

Man hör nästan att någon är från östermalm på testosteronnivån i rösten. Kvinnorna låter grova och ja, snaskiga, när de pratar. Lite som Lill-Babs men mer stockholmskt.

Jag ser framför mig någon ansiktslyft exnazistisk Margareta Krook look-a-alike i Gucciloggor när jag tänker Östermalm. Det är i alla fall denna typ av människor jag själv sett på östermalm och lärt mig förknippa stadsdelen med.

Det som är mest patetiskt med svensk överklass, även den traditionella och inte bara den nyrika, är att det är bara ett gäng slagg och patrask med mindervärdeskomplex gentemot kontinenten.

Ta Habsburgarna t.ex, de satt på tronen i en enda obruten dynasti, i två länder, i 1000 år och är högadel som inte ens fick gifta sig med protestantisk låtsasadel eller någon med en titel lägre än Prins eller Prinsessa.
Bernadotte är utpräglad lågadel, en låtsassläkt, härstammar från franska ofrälse och har suttit på tronen i drygt 200 år. Detta är gräddan av svensk överklass.
Patetiskt.

Vad är då den resterande överklassen? Jo just det, ett gäng kärringar och gubbjävlar med plufskindade snorungar till barn som har importerat anor och stil från andra länder de känt mindervärdeskomplex inför i flera hundra år, ända sen den svenska stormaktstiden tog slut och Sverige fick en låtsaskungasläkt knappt ens värdig att kallas adlig.
#17 Serafio säger
2008-09-09 13:30 - Anmäl

En annan rolig sak är att trots att österrikarna hade europas kanske allra förnämsta adliga släkt så kan vem som helst betala 2 euro och gå ned och känna på deras kistor där kvarlevorna av dessa människor ligger sen 1500-talet och kanske längre tillbaka, på en liten bakgata i Wien.

Svenskarna däremot är så jävla pantade och har sånt mindervärdeskomplex att de tror att en ofrälsefamilj av hjärndöda dyslektiker och tennisbögar utan anor eller något annat, bara stulna traditioner och dessutom nazister i släkten, är "fint".
Att överklassen i Sverige ser sig själv som nästan helig, och klart över andra i sitt "stilsätt" är löjeväckande.

En österrikisk grisbonde eller en fransk vinodlare har bättre värdegrund och stamtavla än en arvsdirektör på Östermalm.
#18 P säger
2008-09-09 13:45 - Anmäl

Tack till "Greve" som precis sa det jag länge tänkt säga.

#13: Själv brukar jag bära den här till vardags, dock marinblå och inte grön som på bilden. Fungerar bra till jeans också då den är i lite grövre material. Kanske något sånt du är ute efter?

Lycka till med letandet!
#19 P säger
2008-09-09 13:47 - Anmäl

Så glömde jag posta länken också...

http://men.style.com/slideshows/mens/fashionshows/S2008MEN/RLMEN/RUNWAY/00050m.jpg
#20 PKW säger
2008-09-09 13:54 - Anmäl

Serafo, får man säga: wow!
#21 Q säger
2008-09-09 14:07 - Anmäl

#19 P

Det finns mycket bilder på internet, du får gärna länka till inköpsställe samt namn på ditt blazer-bidrag.
#22 Gäst säger
2008-09-09 14:41 - Anmäl

#8 Aristocats är ju tecknad så det kanske mä'r lite svårt att vara kameraassisten med buffelblazer då!
#23 Henrik säger
2008-09-09 14:42 - Anmäl

#15 Jag hittar inte ens någon bookster.co.uk det närmaste som finns är booster.co.uk som säljer proteinpulver och annat tjafs.
#24 Scipio säger
2008-09-09 14:49 - Anmäl

#17 Serafio

Intressant, och viktigt det där med stamtavlor. Visste du förresten att Romulus och hans bror var hittebarn, troligen av trojanskt ursprung och upfödda av just en grisfarmare?

(Klubblazer buren av Romulus som stridsmundering: http://www.antiquemapsandprints.com/scansj/j-20191.jpg)
#25 Chris säger
2008-09-09 14:57 - Anmäl

Varför(?!) måste varje diskussion här bli socio-ekonomisk eller någonslags kulturfråga?
#26 Samuel säger
2008-09-09 15:10 - Anmäl

Jag e personligen lite trött på klubblazern i sin sedvanliga utformning. Det skulle vara roligt med annorlunda färger än marinblått men vad funka egentligen? Grönt känns bara som om man har snott titeln från tiger på Augusta, Rött känns beroende på nyans antingen som en ripoff på en foxhunt eller en oxford skolblazer(eller är det cambridge som kör med mörksrött). Vad finns det för andra bra förslag på färg?

//Clueless
#27 Anders säger
2008-09-09 15:36 - Anmäl

#25: För att någon som kallar sig Serafio på ett eller annat vis alltid ska berätta hur värdelöst Sverige och svensk kultur är. Vore ju kul om denne kuf kunde flytta härifrån så vi slapp höra allt gnäll.

för övrigt en bra artikel!
#28 J säger
2008-09-09 15:53 - Anmäl

Förr besökte jag främst Manolo för att läsa Olof's inlägg.
Nu besöker jag främst Manolo för att läsa Serafios kommentarer på Olof's inlägg.
#29 albin säger
2008-09-09 15:56 - Anmäl

#25 anledningen till att det blir en kulturdiskussion är förmodligen att mode är kultur.
#30 Bedstefar säger
2008-09-09 16:05 - Anmäl

Blazeren er verdens bedste kavajjakke. Du kan bruge den til jeans, grå flannelbukser, fløjlsbukser, khakifarvede bukser - og røde bukser:
http://stiljournalen.blogspot.com/search/label/blazer
#31 Nelson säger
2008-09-09 16:32 - Anmäl

Blazern pà bilden var ju ovanligt ful, annars är blazern klart coolt plagg om det funkar med ens personlighet, Brioni har de klart snyggaste och det skall vara 18k guldknappar sâ klart, inget annat. Jag har bla en i flanell, stripes lila/mörk grâ, jävligt ball faktiskt. Varför hatar vissa Östermalm??????

Saludos
#32 Leo säger
2008-09-09 16:42 - Anmäl

Samuel, andra färger än blått och grönt blir ju lätt extremt preppy eller mest excentriskt. Inget av dem behöver dock vara fel tycker jag.

Med en doft (notera att jag skriver doft, inte lukt) av 80-talet kan väl klubbor i gult eller turkos vara något? Kanske lila?

Själv har jag en dröm om en mått/skräddarsydd kashmir-blazer i buteljgrön. Guldknappar med släktvapnet. Har nämnt detta förut och blev förstås påhoppad för att jag nämnde släktvapnet. Men om jag tyckte att jag hade något att bevisa på Manolo.se skulle jag ju inte skriva detta blott under namnet "Leo".
#33 Heraldikern säger
2008-09-09 17:01 - Anmäl

Serafio for president! Absolut dagens klo...."me like" :-)
#34 Nelson säger
2008-09-09 17:28 - Anmäl

#32
Hombre, sjálvklart skall släktvapnet sigill vara pà guldknapparna, om inte annat gâr Brioni´s egna guldknappar bra !
#35 Manolo.se » Arkiv » Att välja parfym säger
2008-09-09 19:05 - Anmäl

[...] « Fråga Manolo: Klubblazer? [...]
#36 Woria säger
2008-09-09 19:24 - Anmäl

@Serafio (#1,16,17)

Måste säga att jag tidigare varit negativt inställt till mycket av det du har skrivit, men dina inlägg här gick mig att ändra åsikt. Fy fan va bra asså, haha! :)

Sluta aldrig skriv sådant här! :D

@Nelson (#31, 34)
Du och ditt jävla tjat om dyra plagg hela tiden, "knappar skall vara av 18k guld". Vad kommer här näst, människotänder?
#37 P säger
2008-09-09 19:46 - Anmäl

#21 Q: Självklart! Glömde helt bort.

Ralph Lauren Polo, dock tror jag inte att den finns att få tag på i butik längre då den är från i våras, "och det gamla måste ju bort"! Tog mig en jäkla tid bara att få tag på bilden, men det var mer modellen, som säkert återkommer till RL som jag ville tipsa om!
#38 Bottega Veneta säger
2008-09-09 19:51 - Anmäl

Ett litet förtydligande; Jag är sjäv uppvuxen och nu boende på Östermalm. Mitt inlägg hade inte till syfte att klanka ner på Östermalms människor.Däremot är inte kreativiteten den bästa, de flesta är stöpta i samma form med barbourjackor,blazers etc. Sen har vi ju kidsen med dåligt sittande Dsquared jeans. Om mode är tecken på individualism, så finns det inget mode på Östermalm. Men vem f-n tror på riktigt att det är så. Eller ja, förutom Serafio då. Själva sinnebilden för när kåseri blev rent ordbajseri.
#39 Nelson säger
2008-09-09 21:00 - Anmäl

#Woria ! Jag finner inga ord för dig, kanske bra om du tog dig i kragen..eller ........ kanske. Och Serafino, fan vad du gnáller..Puckad eller, din skrivnoja luktar bara billig pyton...!
#40 Leo säger
2008-09-09 21:18 - Anmäl

Finns väl inget skäl att gnälla på Nelson, som har lyxiga preferenser. Låt honom ha det. Och beträffande Serafio, numera ett ständigt återkommande ämne här, så tycker jag att en del kommentarer är mycket intelligenta (tyder på bildning) medan andra är skrämmande och respektlösa. Det förakt som Serafio bär på skulle jag gärna slippa läsa om.
#41 Greve säger
2008-09-10 05:39 - Anmäl

Gällande Habsburgarna så har de ju frambragt praktexemplar som t ex kejsar Ferdinand I, som tvingades avgå under "revolutionsåret" 1848 p g a en total oförmåga att göra något alls. Resultat av kusinäktenskap i flera led. Verkligen eftersträvansvärt...

Anonymiteten på internet föder och göder de mest bisarra yttringar, t ex den bitterhet som Serafio ger uttryck för. Vore spännande att veta vad ens egna arbetskamrater har för sig på nätet. Om Serafio vet vi att han varit turist i Wien.

Eftersom jag burit blå kavaj med guldknappar sedan barnsben tycker jag att det är helt OK. Inte världens roligaste, men i kombo med hela och rena jeans en bra klädsel för fritidsaktiviteter i stan.

Kämpa på!
#42 Paul K säger
2008-09-10 07:17 - Anmäl

#41
Förutom att han har varit turist i Wien noterar jag att han gillar institutionaliserad inavel.
#43 The Ritz säger
2008-09-10 07:41 - Anmäl

Jag har själv i flera år tvekat lit kring "klubban". Det är ett otroligt praktiskt plagg som funkar till många olika sorters byxor som Bedstefar nämner. Men den är lite gubbig eller brattig med guldknappar och föredrar nog släta knappar om man inte har ett eget släktvapen.
#44 The Ritz säger
2008-09-10 07:43 - Anmäl

När det gäller Oxfords och Cambridges färger är det nog bara vid den årliga rodden det är aktuellt. Annars bär man sitt Colleges färger.
#45 Thomas E säger
2008-09-10 09:16 - Anmäl

23# Fel adress, den rätta är
http://www.bookster1uk.com/
#46 Serafio säger
2008-09-10 09:35 - Anmäl

Har inte uttalat mig positivt om inavel men den riktiga europeiska adeln, den med rötter i de riddarskap som uppstod i svallvågorna efter romarriket, de utrotade sig genom att inte acceptera lågadel eller protestanter i släkten. Likväl är det dessa som är den riktiga adeln.

Sveriges adel är låtsasadel. Härstammar från soldater på 16-1700-talen, om ens det. De flesta är yngre än så och har alla de ingredienser som vore otänkbara för riktiga adelssläkter i historien, t.ex ingifte med lågadel, ofrälse, utpräglat protestantiska släkter, upphöjd soldatadel utan anor etc etc.
Den kanske mest patetiska av alla svenska adelsätter är Bernadotteätten.
Vad är ett par inkompetenta ärkehertigar jämfört med en hel släkt av dyslektiker, smygbögar och ofrälse nazister som inte ens är adlig till att börja med?

Det jag ville ha sagt är att de strömmingsätande, skärgårdsälskande traditionsborgarna i Stockholm är lågfödda på samma sätt som Einar från Karlstad och blåser upp sig helt i onödan.
De har inte fina anor bara för att deras förfader var en ofrälse soldat på 1700-talet. Det betyder ingenting. RIKTIG adel är sådan som jag nämnde, t.ex Habsburgätten. Svensk adel har inte ens något med sådant att göra och svenska småborgare är nog jordens mest patetiska avskum.

Hela poängen är att en bonde eller arbetare med vissa traditioner, i ett kontinentalt land, har mer att vara stolt över och bevara än vad en dubbelknäppt, silvergrå tinningarnas Taubefantast har när han bjuder ut Östermalmspacket på strömmingskalas i skärgården.
#47 Leo säger
2008-09-10 09:57 - Anmäl

Serafio. Jag tillhör den patetiska låtsasadeln/lågadeln du pratar om, med ett namn från 1600-talet. Vi har ett (i mitt tycke) vackert släktvapen men är inte introducerade i Riddarhuset. Jag har inte mindre att vara stolt över eller skämmas över än någon annan, låt det vara en bonde eller en "riktig" adelsman. Du påstår andra saker (om än inte mot mig personligen), och du är full av förakt. Jag undrar vad vårt svenska samhälle har gjort med dig egentligen. Tragiskt.

Jag tänker inte debattera klassfrågan vidare på ett blogginlägg om klubblazers, utan nöjer mig med att konstatera att jag är stolt över den jag är, helt oberoende av mitt arv. Det gör mig varken mer eller mindre fin än någon annan. Vi definieras av de vi är idag och vad vi själva har kämpat för, inte vad våra förfäder gjorde för några hundra år sedan.

Så, material någon? Föredrar ni finare eller grövre klubblazers? Själv skulle jag ta ett finare + en snygg byxa för de mer eleganta fritidssammanhangen, och ett grövre + chinos för något mer lediga fritidssammanhang.
#48 DeTomaso säger
2008-09-10 09:59 - Anmäl

#45 Har varit sugen på att beställa därifrån tidigare.
Du som har erfarenheter, skulla vara tacksam om du har några tipps för att få rätt storlek?
#49 Serafio säger
2008-09-10 10:06 - Anmäl

Att Sverige inte avskaffat sin låtsasmonarki är ett fullständigt mysterium, men ändå inte. På samma sätt som svenska småborgare genom historien genom omfattande kulturimport från främst England och Tyskland, lekt att de är något de inte är för att blåsa upp sig själva som ruttna, svullna fiskar i en liten damm, visar sig väl svenssonmindervärdeskomplexet i stödet för monarkin.

Varför ha en monarki när släkten på tronen inte ens är adlig?

Det är allmänt känt att en viktig del i Östermalmskulturen är "anor" eller hur mycket nazistsympatiserande småborgarsläkt ens egen släkt var och hur pass royalistiska man varit och hur nära kungen man stått.

Anor i detta fall består i att äta äcklig potatissallad, sill och strömming som världen rynkar på näsan åt och att bedriva en vansinnig, desperat och sorglig Stockholmsnationalism där allt från fotboll till varumärken ingår och ska lyftas upp till att verka bättre än de är.
Djurgårdare och Filippa K är typiska exempel. Ett värdelöst fotbollslag som är totalt obetydliga i internationella sammanhang men där på läktarna står dessa "herrar med grå tinningar" vars pappa var nazist, med sina små halsdukar och visar att de är "stolta över sina traditioner" som soldatadel i ett land som inte är mer än en smutsfläck på världskartan och har lånat större delen av sin överklasskultur, eller försökt låna och sen besudlat, perverterat och förvrängt det de stulit till att passa det svenska mindervärdeskomplexet.

Filippa K-debatten än en gång. Även om kungen inte bär Filippa K så är ju grundaren en av de gäster vid kungens banketter som gjort "Sverige stolt" med sina undermåliga produkter. En slags hovdesigner.

Inget land på jorden är dömt till undergång mer än Sverige. Både Norge och Danmark har accepterat läget och överkommit sina historiska motgångar men Sverige är så självöverskattande, uppblåst och litet i sin patetiska egocentrism att fallet blivit desto tyngre.

Svensk fotboll, den svenska OS-insatsen, svensk TV, kungahuset, sverigedemokraternas fåfänga försök att reparera ett hål som aldrig var tätat till att börja med och att fylla ingenting med ingenting, Sveriges fega dubbelmoraliska ödmjukande men självglorifierande sätt, oärligheten, alla vansinnesdåd som ingen verkar kunna förklara, haveriet av rättsväsendet som kunnat skådas de senaste åren etc etc etc...
Ett land som överskattat sig självt så gravt under så lång tid är dömt till undergång.
#50 Gäst säger
2008-09-10 10:11 - Anmäl

Kä... kära nån! Jag som bara ville ha en snygg kavaj! / frågeställaren
#51 Olof säger
2008-09-10 10:30 - Anmäl

Anonym har helt rätt. Var vänliga och håll er till ämnet! Debatter kring svensk adel hänvisar vi till andra forum.
#52 Kinesen säger
2008-09-10 11:27 - Anmäl

Bra rutet Olof! och anonym.
#53 En Pojke säger
2008-09-10 11:31 - Anmäl

#47, Jag föredrar en utav finare material. Älskar min Polo :)

Dock kan jag, precis som du säger, tycka att en utav grövre material är att föredra till ett par grövre byxor. Vidare vill jag även påstå att det är snyggare med en grövre på hösten.

Just my 2 c.
#54 Kairo säger
2008-09-10 11:32 - Anmäl

Sådan bitterhet som Serafio ger prov på har jag inte skådat på länge. Det enda han bidrar med till detta forum är att stjäla energi från bloggens läsare. Personlighetsdragen är tydliga och går som en röd tråd genom osäkra människor med vag självbild.

Mycket intressant ämne. Som flera andra skulle jag uppskatta fler bilder på kavajer i olika material och färger.
#55 eric säger
2008-09-10 12:33 - Anmäl

Nej, nu får du ge dig, Serafio. Måhända kan dina inlägg ibland innehålla poänger som är relevanta för inlägget de är tänkta att kommentera, men de drunkar fullständigt i ditt dreglande dravel om saker du inte tycker om. Som någon tidigare nämnde, suger du energin ur övriga bloggläsare, och det om något är förbaskat egoistiskt och självgott!

Om du har behov av att få dina åsikter hörda, får du bannemig skapa en egen blogg. Där kan du förakta och gorma bäst du vill, och där kan alla som är intresserade av dem läsa dina åsikter. Här på manolo vill jag föra diskussioner om kläder och stil, inte tramsiga debatter om adel och svenskhet. Dina inlägg förstör hela läsupplevelsen för mig, och det har du ingen som helst rätt till.
#56 Nelson säger
2008-09-10 12:49 - Anmäl

Serafio, Jag kommer ifrân en Skottsk Fransk Spansk ätt med anor ifràn 1000 talet, vi uppskattar den Svenska adeln, som oftas fick sina tittlar för sina modiga insatser, nog nu om detta. ( förlât Olof)

Visst ár du kul och intresant men att hacka pà andras livstilar är inte sà várst smidigt och förefaller banalt, dessutom kallar en gentleman aldrig damer oavsett âlder eller hälsa med dàliga synonymer.

Visst klubban kan man tycka mycket om, men nog är debatten het om just detta plagg, jag kör sjálv klubban med jeans och Tan struttskinns munkskor, funkar bra, skortan i fiskbens mónstrad skorta, aldrig helvit för min del. Vit nejlika funkar pâ 12 slaget fester eller familjeträff.
#57 Olof säger
2008-09-10 12:51 - Anmäl

Vi kommer framöver att ta bort Serafios inlägg och ber er andra att hålla er till ämnet.
#58 don Dandelion säger
2008-09-10 14:19 - Anmäl

Tack Olof, då passar jag på att annonsera mitt återinträde på kommentar-scenen!
#59 n0ir säger
2008-09-10 14:37 - Anmäl

Klubblazer går bort för min del. Oavsett vad man tycker att plagget symboliserar så tycker jag helt enkelt inte att det är estetiskt tilltalande. Lite osäkert om det är det blåa tyget i kombination med mässingsknapparna eller att det är en uddakavaj, men någonting är det som gör att det ser lite larvigt ut (fr.f.a. på folk under 50).
#60 Leo säger
2008-09-10 15:21 - Anmäl

#53: Håller med dig om att grövre material för klubban passar bättre på hösten, och på samma sätt tycker jag att finare passar bättre på våren!
#61 Gäst säger
2008-09-11 07:01 - Anmäl

Vart går man för att köpa en kavaj i Stockholm, egentligen? Jag har
avverkat NK, Åhléns City, Ströms, Rose & Born samt ett antal mindre
ställen jag råkat gå förbi. Vad finns det mer? Dressmann? (Aj! Slåss inte!) Jag tror jag hittat _en_ snygg blå kavaj i stl. 148, men den kostade över tolv tusen kronor, vilket är ungefär fyra gånger så mycket som jag har lust att betala. Hm, Rose & Born hade en som "bara" kostade fem tusen, men jag skulle gärna hitta fler alternativ innan jag bränner så mycket pengar.
#62 P säger
2008-09-11 14:53 - Anmäl

#61:
Kolla Saville Row nere vid Stureplan, där hittade jag min. Dom har ett urval av ett antal märken.

http://www.savilerow.se/
#63 Nathan säger
2008-09-11 15:24 - Anmäl

Klubblazer är snyggt om man gör den ungdomlig. Det betyder (enligt mig) att den är enkelknäppt, har en rejält accentuerad midja och varför inte ett emblem på bröstet?
#64 Niklas UK säger
2008-09-11 18:23 - Anmäl

Dock bör alla emblem/guldknappar med sköldar etc vara äkta vara. Det är inte så snyggt med ett fejkat universitet/regemente (särskilt inte om det står en företagsnamn i ett hörn...). Att att ha äkta vara om man inte är medlem/gått där etc är ju inte så stiligt...
#65 PS säger
2008-12-09 03:41 - Anmäl

Jag ber direkt om Ursäkt för kommande dravel längre ner i steg vidare i riktning bort från ämnet om blazers, även om jag först av allt bara vill poängtera efter lite ögnande här bland kommentarerna: varför jämföra klubblazers med tweedkavajer? De är fantastiska plagg bägge två, varför inte ha en av varje i garderoben? Den engelska roddarvarianten med enkelknäppt istället för dubbelknäppt är mitt tips till den som gillar plagget i sig men inte vill se gubbig ut. Betydligt lättare att matcha dessutom. Tack för en bra sida föresten! :)

*slut på ämnet, modeintresserade kan sluta läsa här*

följande hör inte till ämnet men bör kanske läsas av någon.

Serafio: Sverige har aldrig varit feodalismens eller adelns högborg, och jag finner inget skäl till varför någon här ska efterapa européerna på den punkten heller. Du får det att låta som ett rikt arv från det fallna romarväldet som uppstod nere på kontinenten, jag skulle också vilja påstå att det rör sig om ett av de mest inhumana fenomen i civilisationens historia och som till stor del ligger bakom miljoner människors lidande, död och fattigdom från medeltidens gryning med följder ända in i våra dagar. Hur som helst med den saken:

I Sverige fick adeln inte i närheten så stort maktinflytande som på kontinenten eller ens i danmark som jämförelse på grund av det sedan riksbildningen rådande "samförståndet" mellan Monark och bönder, som på gräsrotstadie i statens historia i det stora hela kom att sträva efter stöd från båda sidor.
I Europa stödde adeln regenterna och regenterna stödde sig på adeln - till de växande befolkningens bekostnad. I Sverige tvärtom - den beslutande makten stödde sig på de lägre stånden Mot adelns (som från början var stormannasläkter från vikingatiden som vidareutvecklades till familjer som hade råd att sätta upp riddare till rikets förfogande - man kan därmed "datera" födelsen för svensk adel till slutet på 1200-talet) ambitioner.
Under vissa korta avbrott, tex under Karl XI´s förmyndarregering fick den i jämförelse med europeisk adel tämligen kvästa svenska adeln allt mer inflytande vilket fick konsekvenser som äventyrade hela rikets existens. Av ditt ursinne att döma kanske det är just vad du hade önskat, en större andel "riktig" adel i Sverige med följden av ekonomisk, byråkratisk och militär kollaps som i sin tur med allra största sannolikhet skulle leda till att vi blivit ett ryskt storfurstendöme där slaveriet inte upphörde förrän på 1900-talet, 800 år efter att det avskaffades här.

För övrigt - bernadotte valdes till kung av Sverige på sina militära erfarenheter i Napoleons stab snarare än på sina släktband. De som valde honom visste mycket väl att de senare inte spelade så stor roll i det här landet.

Summa summarum - Sverige är inte och har aldrig varit ett land för adelsvärmare, tvärtom är adelns ringa position i vår historia i mångt och mycket en grund för både 1900-talets folkhemstanke / välfärdsamhället och bara en sån sak som att man som ensam nation i världen varit självständig i ca 800 år.
#66 JJJ säger
2009-01-19 18:36 - Anmäl

Ingen som har koll på vart man hittar en vinröd Klubblazer? Har letat och letat men hittar ingen.. :/
#67 Niklas säger
2010-07-08 10:49 - Anmäl

Det måste vara jobbigt för Serafio - här skriver han långt vad han tycker, men ingen orkar förmodligen läsa och bry sig ändå. Jag slutade efter något stycke iaf...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.