Manolo logotype

Höstguide på Italienska

Bild 317299

Ständigt välklätt och fullt av självförtroende sträcker sig italienskt herrmode långt ifrån vräkiga designermärken. Kärleken för material och hantverk gör detta till ett mode för flera sinnen. Och även om detta mode är omöjligt att beskriva i en 10-punkts lista går det att utläsa några viktiga delar.

Tyger
Italienska märken är inte bara oerhört duktiga på material utan mönstren brukar vara mints lika inspirerande. Inte sällan är det ursprungligen brittiska mönster som italienska väverier tolkat. Fördelen med italienska tyger är att de är anpassade för ett varmare klimat, vilket gör att de ofta går att bära inomhus.

Bild 317300
Kashmirfrossa från Carlo Barbero.

Skokultur
Det är lätt att bli något romantiserande över italienares förhållningssätt till kläder. På en viktig punkt skiljer de sig dock mot majoriteten av oss svenskar, skor och framförallt då vardagsskor. Nedanför alperna finns inte en tillstymmelse till fula skor. En halvhög ökenkänga i mocka är en säker investering.

Bild 317301
Santonikängor.

Ingen detalj är för liten
Kragfoder, armbågsskydd i mocka eller kontrasterande kavajknappar. De minsta detaljerna och accessoarerna är också ofta de påtagligaste.

Bild 317302
Finn fem excentriska detaljer. Foto: The Sartorialist.

Kavajärmen
En perfekt skuren kavajärm speglar inte bara en längd så att skjortmanschetten syns. Att ärmarna inte är för vida är minst lika viktigt för att ge ett välskräddat intryck. Något som ofta kan behöva justeras hos skräddaren.

Bild 317303
Från Zegna

Kontinental byxlängd
Byxlängd är helt något som bör justeras utifrån personlig smak och tycke. Personligen gillar jag Luciano Barberas regel att byxorna precis skall nå ner till skon:" I do not want to see your socks, but I do want to see your shoes."

Bild 317304
Det är mycket som stämmer med denna klädsel. Men observera särskilt byxlängden. Foto: The Sartorialist

Vardagselegans
Vardag och fest behöver inte vara varandras antitester. Att i vardagen ta på sig en kavaj eller byxa ut gympaskorna mot ett par mockaloafers är terpi för själen.

Bild 317305
Belvest

Skjortkragen
Italienska skjortor karaktäriseras av relativt vida skjortkragar i en vågad form. Elegant och levande.

Bild 317306
Skjortsamling Boggi

Ylleslipsen
En tradition av relativt breda skjortkragar lämpar sig väl för ylleslispen, en accessoar som på många sätt är talande för den italienska stilen. Omtanke för material i kombination med avslappnad elegans.

Bild 317307
Perfektion återigen fångad av The Sartorialist

Tröjan under
En stickad cardigan eller tunn ulltröja och inte sällan med dragkedja i halsen under kavaj är vanligt förekommande i södra Europa där kavajen ofta bärs som en jacka. En tunn tröja är även snyggt till en enhetlig kostym.

Bild 317308
Välklätt från Boggi

Enkelhet med omtanke
Framförallt är italiensk stil synonym med enkelhet. Liksom italiensk matlagning där råvarorna får spela en central roll, ligger stort fokus på material. Det är ett mode att njuta till utan att känna sig stressad över vad som är rätt i höst.

Bild 317309
Enhetligt från Corneliani. Översta bilden från Brunello Cucinelli

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide

#1 Leo säger
2008-09-03 20:57 - Anmäl

Detta var en mycket bra påminnelse om varför italienska kläder var de kläder som gjorde mig verkligt intresserad av stil och hantverk. :) Att jag nu drar åt det anglosaxiska är en annan femma, "italiano-stilen" kommer alltid att vara en liten del av Leo.
#2 Björn S säger
2008-09-03 21:12 - Anmäl

Jag föredrar något längre byxben. Kul att ni tagit till er av önskemålen om fler bilder, och snygga var de också! Härligt!
#3 T säger
2008-09-03 21:30 - Anmäl

Tu vou' fa' L'Italiano!
Underbar artikel, med inspirerande bilder såväl som text. Jag vet inte vad jag ska skriva utom att det här var mitt i prick!
#4 Max S säger
2008-09-03 22:03 - Anmäl

Jäkla schysst med så mycket bilder!
#5 Romeo säger
2008-09-04 05:44 - Anmäl

Tack för en bra artikel. Vackra bilder också.
#6 Garderners delight säger
2008-09-04 06:21 - Anmäl

Att fördjupa sig är trevligt och utvecklande. Stickspår dyker upp och tar en vidare på vägar man inte tänkt. Fördjupning som genererar lust och nyfikenhet kan föda nya bilder av dig själv och världen. Jag tackar för en vacker och inspirerande artikel om Italienskt klädskapande, den ger åtminstone mig nyfikenhet och lust. Att värna om detaljer, om tyger och struktur i dessa samt mönster och färgsättning är en fördjupning som kan ta oss närmare oss själva. För det är ju där våra "yttre uniformer" ska förankras, med de vi är, vår personlighet. Det är där kärlek uppstår liksom tydlighet inför omvärlden. Det finns upplevelser som inte är riktigt möjliga att beskriva i ord. Jag ska ta ett enkelt exempel; För mig som av vissa outklarade skäl känner en slags lockelse i det anglofila, tenderar att välja skjortor från England. Men inte rakt av. Jag har verkligen undersökt och provat olika skjortor från olika engelska skjorttillverkare men kan inte komma ifrån att jag helst väljer Harvie & Hudson! Jag vet inte varför. Det är bara så att deras skjortor känns bäst för mig. Men som sagt jag kan inte i ord säga varför. Bortvalda är Hilditch&Key, Coles, TM Lewin och skjortor från Italienska Zenga, Canali (Nja, kanske inte ändå) osv.
När jag läser artikeln ovan så tänker jag att det också handlar om hur dessa Italienare på ett utsökt sätt låter material och återhållsamhet i färgsättning långsamt skapa en syntes som är både stilfull, elegant och spännande. Kanske detta inte varit möjligt utan fördjupning och prövande över tid, vilket vi alla behöver tillåta oss för att få ihop oss själva som den person vi är med vad vi väljer för slags kläder.
Tack för en mycket fin artikel.
#7 Simon säger
2008-09-04 07:04 - Anmäl

Detta romantiserande av italienskt herrmode! Man förväntar sig att en resa till Italien skulle vara en stilbildande inspirationsresa. Men majoriteten av de italienska männen som jag såg var kraftigt överviktiga och hade noppiga, lite för stora gubbyxor buret tillsammans med kortärmade skjortor. Inte allt för sällan lite för korta så att man såg den putande magen i glappen mellan skjorta och byxa. De må kunna kläder i teorin och på catwalken. Men stilsäkerheten är nog, som i så många andra länder, förunnat ett fåtal intresserade som allt som oftast är huserande i storstäderna.
#8 Paul K säger
2008-09-04 07:35 - Anmäl

#7
Efter ett flertal resor till de Italienska storstäderna kan man inte annat än hålla med.
#9 Dansken säger
2008-09-04 08:34 - Anmäl

Jag ska bara ge en no-brainerkommentar: Det här var ett otroligt snyggt och inspirerande reportage (om sen Italien inte lever upp till drömmen - f*ck it!)
#10 floppy säger
2008-09-04 08:42 - Anmäl

#7/8 Jag besökte norra Italien så sent som i början på Sommaren och tyckte tvärtom att den absoluta merparten var väldigt mycket mer välklädda en vanlig vardag än vad jag ser om jag spatserar omkring någon annanstans än runt Svampen en tisdagseftermiddag. Italienarna verkar ha en faiblesse för kavajer och inga jeans så långt ögat kunde nå. Många såg väldigt "classy" ut enligt min mening däremot var det som ni skriver hel del övervikt på de äldre.
#11 Serafio säger
2008-09-04 09:26 - Anmäl

Jag tycker den pippinetta lilla stil som de traditionella italienska herrarna är så stola över ibland kan vara aningen överdriven.
Inte alls vräkig eller vulgär men likväl överdriven i den bemärkelsen att det känns för genomtänkt och stelt.

Italienare som Luciano Barbera och hans familj får rutig ull att kännas steril när de bär den. Liksom merparten av de italienska män man ser på the Sartorialist.
Visst är det fint och välklätt på ett sätt, men samtidigt ger dessa män inte sällan intryck av att de knappt kan röra sig naturligt, utan att kläderna är till för att posera i. Även om detta inte är fallet så är det denna stelhet och konstlade perfektion som är tråkig.
Jag tycker det är fjolligt med, i synnerhet äldre, män som är så strikt genomtänkta "med en touch av excentricitet" i form av något starkt gult eller rutigt rosa som bara gulligullar ihop med en prince of walesrutig, gråbrun ullkavaj som ger helhetsintrycket av vaxdocka på Madame Tussauds.

Jag har alltid gillat Valentino, hans design som är mer europeisk jetset än familjeföretagare i tionde generation från Bologna eller Parma, men inte mannen själv eftersom denna sinnebild av välklädd italiensk liten gentlemannaaristokrat mer ser ut som en stel docka när han rör sig och likt många äldre italienska män inom modebranschen mer sysslar med posering än någonting annat.

Personligen gillar jag något som mer kan beskrivas som modernt elegant, dyra material och klassisk grund men moderna snitt och ungdomliga, ibland lite vräkiga, detaljer med attityd.
Stiliga kläder i kashmir och exklusiva material och dova färger men till detta kan jag bära high-top sneakers och en liten kedja eller metalldetalj eller t.o.m en diskret detalj med strass eller glada färger.
Många jantelagsfittor och stela gentlemän kommer bli provocerade och vilja håna eller kritisera när de läser detta men min stil är verkligen en modern aristokrat, rebell, dandy och lite mörkrets prins på samma gång. Det är så elegant och lyxigt att ingen spartansk vänstermänniska skulle klä sig så och så pass diskret och nonchalant vräkigt att det är en örfil för de ärkekonservativa puritanerna men framförallt så är det tveklöst välklätt och snyggt.
En stil som är ganska långt från de stela The Sartorialistposer man ser hos de docklika italienska gubbarna.
En avslappnad, tillbakalutad och av traditioner obunden stil helt befriad från rutiga, brandgula näsdukar även om jag ibland kan välja en stilmässig grund som är i det närmaste en kopia av någon italiensk stereotyp men sen forma den efter eget tycke.

<em>Inlägg redigerat - Manolo</em>
#12 Simon säger
2008-09-04 09:46 - Anmäl

Helt off topic. Men cred till Larry King som går loss med en dubbel slipsgrop. Missförstå mig rätt. Jag framhåller inte Larry King som någon form av stilideal, men hans slipsknut för dagen är grym!
#13 Serafio säger
2008-09-04 11:25 - Anmäl

Tydligen redigerades ett helt stycke bort för att jag använde några förbjudna uttryck.

Det jag tänkte säga var att många yngre italienare verkar klä sig som strandraggare i slitna jeans, t-shirts med tryck och geleindränkta igelkottsfrisyrer med stråk av senapsgul blondering i.
#14 JR säger
2008-09-04 11:50 - Anmäl

--Serafio

Haha, fortsätt med inläggen, eller ännu bättre öppna en egen blogg. Skriva kan du i alla fall om än kanske inte lika bra som du själv anser.

-- Manolo

"Nedanför alperna finns inte en tillstymmelse till fula skor" visst vore det kul om det var så? Men så är det självklart inte, vem har varit i Italien och kommit hem med den åsikten? Bruna klumpsneakers, ovårdade fyrkantiga skor m.m. finns precis som i andra länder även i Italien. Möjligen är frekvensen snygga skor högre än i Sverige men det är inte samma sak som ert uttalande ville påskina.
#15 JR säger
2008-09-04 11:51 - Anmäl

Jag glömde förresten säga: högsta betyg till artikeln Manolo!
#16 Herr K säger
2008-09-04 12:15 - Anmäl

#11 Serafio. Man blir ju onekligen lite intresserad av din klädstil. Finns det några bilder på nätet där man kan se hur du klär dig. Jag tror att många är nyfikna och skulle kunna få lite framtida inspiration. Tacksam för svar!
#17 Dansken säger
2008-09-04 12:49 - Anmäl

Precis, Serafio, ett sån't inlägg förpliktigar lite. Med tanke på ordrikedomen skulle man lätt kunna säga att din stil har "allt". Alltså bokstavligt talat. Och vad gäller klumpsneakers och fyrkant-tåiga dojjor söder om alperna så, ja, så är det.

Men inspiration kan man aldrig få för mycket av, särskilt inte i min håla, där det mest positiva man kan få höra för sin klädstil är a) "Ska du hålla föreläsning, du är ju så uppklädd" (kollega), resp b) "Vad stilig du är" av en skenheligt leende råkristen kille som aldrig haft en hederlig åsikt de senste tio åren.
#19 En Pojke säger
2008-09-04 15:13 - Anmäl

Trevligt Manolo, mycket trevligt.

Serafio, även jag skulle vilja se några bilder. Jag har haft en rätt så negativ bild av dig fram tills nu, men du verkar rätt vettig. Förstärk detta genom ett par bilder.
#20 Fido säger
2008-09-04 16:06 - Anmäl

Manolo, ge fan i att "redigera" Serafios inlägg. Klåfingrigt! Det är ju hans mustiga ordval som håller den här bloggen levande just nu. Kul ord: jantelagsfittor.
Också bra: "... de stela The Sartorialistposer man ser hos de docklika italienska gubbarna". En njutning. Dessutom stämmer det. Jag är också trött på den stela italienska stil som framträder på så många "stilbloggar". Det lämnas ju inget utrymme för äkta spontanitet.
#21 Olof säger
2008-09-04 16:23 - Anmäl

Fido - Självklart, undviker vi helst att redigera inlägg, men när vi uppfattar ordval som direkt stötande måste vi ta bort dem. Det är centralt för att vi skall kunna föra en givande diskussion att alla reflekterar över sitt språk och ton i texten. Det speglar stämning bland diskussionerna.
#22 Fido säger
2008-09-04 16:50 - Anmäl

Ja, herregud vad alla är politiskt korrekt och ängsliga, låt språket vara lite grovkornigt och färgstarkt i bland, det livar upp. Folk är så förbannat finkänsliga, väluppfostrade och rent ut sagt mesiga. Därför behövs det någon som Serafio, en konstnär som inte bör censureras i sin gärning. En fyrbåk i det tilltagande höstmörkret i vårt lilla konformistiska sossesamhälle.
#23 LunarMys.se säger
2008-09-04 16:51 - Anmäl

Ja detta var verkligen trevligt må jag säga.
#24 Olof säger
2008-09-04 17:16 - Anmäl

Fido - Jag är övertygad om att Serafio kan uttrycka sig på ett färgstarkt sätt utan att använda ord som uppfattas som stötande och provocerande. :)
#25 salle säger
2008-09-04 17:17 - Anmäl

#23: Vad är det som är trevligt? Är du ironisk?
#26 Leifoso säger
2008-09-04 19:57 - Anmäl

Forza Italia!
Italienska kläder, bilar, mat och viner =&amp;gt; la dolce vita ;-)
Vi hade en italiensk konsult på jobbet för ett tag sedan, han var 65+ och den mest välklädde i gruppen.
#27 Leo säger
2008-09-04 20:32 - Anmäl

Tycker det är bra att viss censurering sker. Visst skall man få uttrycka sina åsikter men en del som skrivs är direkt kränkande (om inte av specifika personer så av specifika grupper) och skulle kanske vara straffbart om det basunerades ut till en fysisk person. Att det nu sker i skrift på nätet är inget skäl att låta det stå kvar.

Låt oss hålla kommentarerna på en anständig nivå. Jag tycker att Manolo fungerar som ett kanonbra debattforum, till skillnad från t.ex. King som har mer av forumkaraktär på sin sida men inte ens hälften så genomtänkta kommentarer som på Manolo.

Alltså, tummen upp för alla fina kommentarer här, det märks att många av oss har ett genuint intresse för kläder.
#28 anonymius säger
2008-09-04 20:36 - Anmäl

italienarna är ett mästervärk! bra men bilder, mera sådant!
#29 Oskar säger
2008-09-04 20:36 - Anmäl

Vi gillar alla att leva i tron om att Italien / italienare är så fantastiska. En romantisk syn, men också väldigt osann. Jag tillbringade ett halvår i Milano. De bäst klädda människorna jag träffade var utlänningar. Precis som några redan påpekat ovan så är det mycket träningskläder, sneakers (fast mer mycket "träningskaraktär") ovårdade skor, ja ni förstår. Italien är inte ett rikt land. Ungdomen är mer ute efter "snabba cash" än att vårda den kultur som finns / fanns.

Men vi kan gärna fortsätta att odla myten om Italien här. Det kan vara vår hemlighet.
#30 Ronaldhino säger
2008-09-04 22:59 - Anmäl

# hej Oskar,
Vilken område och vilket folk träffade du i Milano?
Du har rätt det är väldigt stora problem med ungdomar i Italen osv.
Men ... Men du hade säkert lite Parmaskinka framför ögon...för visst i Milano finns många välkladda Herrar och
Framförallt Kvinnor!! Jag har bött 27 år i Italien...Tå taget Torino Milano en dag mellan kl 7-9 på mörgonen och titta... du kan se 90% av personer väldigt välkladda,,,, det är som att titta på ett modevisning , det finns ett kultur som med maten... som i Sverige inte finns.
Men jag håller med dig att ungdomar använder inga kostym och vårda kulturen...
#31 poker säger
2008-09-07 10:10 - Anmäl

Efter att ha rest i jobbet till Italien flera gånger per år i snart 8 år (framförallt Milano men även Rom och Sardinien) så måste jag hålla med #30 Ronaldhino, särskilt de lite äldre italienarna har verkligen bra mycket oftare än andra en skön stil. Att kalla dem stela posörer och liknande baserat på foton från The Sartorialist känns lagom underbyggt, jag tror mycket beror på att det är sådana foton han gillar.

Sen måste jag hålla med flera andra här att det är mycket snack och lite verkstad på herr Serafio...

Gällande eventuell censur så är Manolo ansvariga för eventuella kommentarer på "deras" sida och om kommentarer kan klassas som stötande mot vissa folkgrupper (i detta fall antar jag yngre italienare) så måste de agera. Låt oss försöka stödja Manolo och inte sänka nivån på diskussionerna till en nivå som gör att de måste censurera inläggen!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.