Manolo logotype

Le Laboureur, fransk workwear

Bild 317295

1844 fick Adolphe Lafonte, vars farfar var verksam skräddare i Lyon, idén att utforma ett arbetsplagg efter snickares behov. Med smarta förvaringslösningar blev modellen snabbt populär inte minst bland konstnärer, som gjorde byxmodellen till sitt signum. Drygt 100 år senare växte samma tanke hos Primo Zélanti, som inledde sin verksamhet genom att sälja kläder till lantarbetare i södra delarna av franska Bourgogne. Kläderna, som var sydda efter Lafontes modeller, nådde snabbt stor framgång och blev grunden för varumärket Le Laboureur.

Idag har Le Laboureur cirka 30 anställda. Tillverkningsateljén ligger sedan 1973 strax utanför Digoin i södra Frankrike. Jean-Charles Zélanti styr verksamheten efter sin far Primos devis att erbjuda högkvalitativa arbetskläder i traditionsenliga modeller. I Frankrike köps kläderna idag till 80 procent av arbetare. Tygerna är idag lättare och modernare men slitstyrkan och designen är densamma.

Joar Nilsson upptäckte Le Laboureur genom sin chef som bar ett par byxor av märket. Joar som då plockade druvor i Frankrike blev snabbt intresserad av varumärket och fick idén att lansera Le Laboureur på den svenska marknaden. Efter att ha kontaktat företaget och fått den svenska agenturen beslöt Joar att sälja kläderna genom en webshop. Denna öppnades i mars 2008 och intresset har varit stort bland annat för kläderna att visat sig passar in i många olika sammanhang.

Joar menar att hans ambition från början var att erbjuda hantverkare ett stiligare alternativ till konventionella yrkeskläder. Sedan upptäckte han att de väckte nyfikenhet hos en betydligt större målgrupp, och att många uppfattade dem som riktigt stiliga. Han besökte t.ex. ett par där frun drev ett stuteri och ville använda kläderna i stallet, medan mannen valde att bära dem på sin sons bröllop. Arbetskläder för vardag och fest.

Plaggen är utformade främst utifrån sin funktionalitet. Vissa byxors höga midja ger stabilitet och tar bort glappet mellan tröjan och midjan vilket bevarar värmen. Samtidigt syftar byxornas vida ben till att öka rörligheten utan att fladdra kring anklarna. Den ursprungliga fickan för tumstocken kan idag lika gärna användas som en mobilhållare. Utöver byxor erbjuder Le Laboureur även jackor, västar, hängslen och kepsar. Materialen som används är lin, mollskinn och manchester.

Joar är själv hantverkare, stråtakstäckare, och klädbranschen är något helt nytt för honom.
- Det som framförallt tilltalar mig klädernas tidlösa snitt och funktionalitet. De kan nog aldrig bli mode, för mig representerar de snarare klassisk stil.

En ytterligare viktig orsak till Joars intresse är att all produktion fortfarande sker i Frankrike och fabriken utanför Digoin. Med en begränsad tillverkningskapacitet kan det ibland innebära en väntetid på upp till sex veckor för att få sitt plagg.
-Kvalitet ska få sin tid. Det är viktigt att produktionen faktiskt ligger kvar på den franska fabriken under schyssta arbetsförhållanden. Byxorna är värda att vänta på, de kommer aldrig att bli någon dussinvara. Avslutar Joar.

Bild 317296

Bild 317297

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Le Laboureur
#1 CT säger
2008-09-01 17:27 - Anmäl

Ledsen men känns bara 2 much "maskerad" över det, mollskin jackan + kepsarna va OK (de på bilderna). Men resten Nej tack!
#2 Somaton säger
2008-09-01 18:02 - Anmäl

Rätt långt från maskerad i min mening, där kläderna fyller sin funktion passar de även in stilmässigt. Alla kläder kan vara maskerad i "fel" sammanhang, snarare kul att det dyker upp alternativ till Blåkläder.
#3 Dan S. säger
2008-09-01 19:48 - Anmäl

Mollskin jackan var otroligt het!
#4 R säger
2008-09-01 19:49 - Anmäl

lika mycket maskerad som att ha på sig ett par jeans(arbetarbyxor från början) eller annan typ av funktionell klädsel.

Diggar jackan på så vis att det sällan ser snyggt ut med stora fickor på utsidan, i min mening, men här lyckas de väldigt bra.
#5 kt säger
2008-09-01 21:04 - Anmäl

Sjukt snygga kläder! Älskar brallorna http://www.lelaboureur.se/main.php?p=product&id=997&c=1
#6 Daniel säger
2008-09-01 21:18 - Anmäl

Håller helt med föregående talare, det här är riktigt snyggt. Ganska överkomliga priser också (inte billigt men heller inte riktigt dyrt). :)
#7 T säger
2008-09-01 21:47 - Anmäl

Det här var helt nytt för mig, mycket intressant, tittade på hemsidan och det fanns en del snygga plagg, det enda jag inte gillade var linningen i jackan som såg lite för Burberry-inspirerad ut.
Första bilden fick mig att tänka på ugglan Helge :)
#8 T säger
2008-09-01 21:57 - Anmäl

Foder menar jag, kom på det nu, det heter ju lining på engelska ;)
#9 Lance Uppercut säger
2008-09-02 07:29 - Anmäl

Bra inlägg!
Superballa kläder som har själ - I love it.

Och vilka härliga material...
Kommer önska mig en vingård i julklapp bara så att jag kan motivera bärandet av hela den tredelade linnekostymen.

Mer sånt här på Manolo.
#10 TeddyC säger
2008-09-02 09:22 - Anmäl

Värdet ökar radikalt i mina ögon när de är gjorda i Frankrike! Flytta tillbaka all produktion till Europa!
#11 ajl säger
2008-09-02 18:56 - Anmäl

Kul och uppfriskande tycker jag.
#12 Serafio säger
2008-09-02 19:19 - Anmäl

En del av de där grejerna är vansinnigt snygga, även som enskilda plagg.
#13 Dilé säger
2008-09-02 21:42 - Anmäl

Fantastiskt, känns som att gå in i en härligt murrig fransk jaktbutik el. liknande.. måste dock säga att för att inte ha en modeambition med kläderna har den svenske inköparen lyckats väl med presentationen. Traditionella kläder i trèsbienshop-miljö... gotta love it.
#14 Sophia säger
2008-09-03 06:56 - Anmäl

Men ni är så överklassiga. Tänk på hur de stackars snickarna i Frankrike liiiidigt. Och inte var det för att bli stilikoner ;)

Många av plaggen är snygga, men just byxorna med hög midja tycker jag är svårburna utan att hemfalla åt maskeradkänsla.

Gränsen mellan självständig stil och udda är hårfin.
#15 S McQueen säger
2008-09-03 12:17 - Anmäl

Sophia, gränsen må vara fin, men det är bara att hålla huvudet högt och utstråla att du har rätt. Då är det mycket lätt att hålla sig på rätt sida. :)

Snygga kläder för övrigt!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen