Manolo logotype

Lädersula i Sverige?

Bild 317284

Skor med lädersulor sägs vara omöjliga att bära i svenskt klimat utan att först lägga på en gummisula. Något som ur ett rent estetiskt perspektiv kan ta emot. Är det då verkligen helt omöjligt för oss svenskar att bära lädersula och i vilken utsträckning är detta en fråga om sullädrets kvalité? Vi har frågat två skomakare vad de rekommenderar.

Peter Aglo driver Bäckmans Skoservice AB i Stockholm, som bland annat är auktoriserad skomakare av brittiska Church's. Han menar att det är inga problem att använda skor med lädersula så länge det är torrt ute, men att det bör undvikas vid regn.
- Sulan slits mycket snabbare när det är blött ute. Det bästa är därför att använda skor med lädersula när det är torrt och sedan använda skor med gummisulor vid regn. Ett annat bra alternativ är att använda galoscher. Sedan är det alltid viktigt att använda skorna försiktigt och låta dem torka ordentligt efter användning.

Peter menar att kvalitén på lädersulan spelar en viktig roll men att denna är väldigt svår att avgöra.
- Ofta krävs det ett visst användande för att kunna bedöma sullädrets kvalité. I regel är det som alltid med kvalitetsskor att man får vad man betalar för.

En annan viktig aspekt att ha i åtanke är hur bäraren sliter sina skor.
- Olika personer sliter sina skor på olika sätt. En person som exempelvis sliter sina skor mycket i tån kan sätta på ett tåjärn för att skona sulan. Det går även att sätta i en gummibit längst fram som fyller samma funktion, säger Peter Aglo.

Även Marcus Davidsson, som driver Davidsson Skomakeri i Uppsala och 2007 vann SM i skoreparation, rekommenderar sina kunder att lägga på en gummisula om skorna skall kunna användas utomhus vid regn. Samtidigt menar han att detta är långt ifrån en enkel fråga om gummisula eller inte.
- Risken med att sätta på en gummisula är att många börjar använda skorna utanför sitt rätta element. En sko blir inte mer lämpad för höst- eller vinterbruk bara för att det sitter en gummisula på. Det är lika mycket en fråga om skons ovansida. En ljus sko är betydligt känsligare för vattenstänk än en mörk.

Samtidigt påpekar Marcus liksom Peter Aglo att det finns stora skillnader mellan olika läderkvalitéer.
- Lädrets kvalité beror till stor del på hur länge garvats. Tyska Rendenbach som anses vara de främsta inom området låter sitt sulläder garvas i 12 månader. Vilket gör det mer kompakt och därmed även resistentare mot väta.

Men även de riktigt högkvalitativa lädersulorna menar Marcus är otillräckliga för regn.
- Lädret slits dubbelt snabbt i blött jämfört med torrt väder. När lädret blir fuktigt blir det också känsligare för underlaget och det kan lätt bildas fula märket efter exempelvis småsten.

För den som vill vara helt säker på att kunna använda sina skor vid regn rekommenderar Marcus att köpa en sko med gummisula.
- Nästan alla bättre tillverkare av randsydda skor har modeller med gummisula i sitt ordinarie utbud. Crockett & Jones var först med en sula som heter Dainite som de allra flesta tillverkare använder sig av idag. Men även här är det viktigt att komma ihåg att detta är inga vinterskor. De lämpar sig väl för hösten, men när det är snö och slask ute är grövre kängor det enda alternativet.

Marcus menar att det finns en missuppfattning kring finare läderskor och att en högre prislapp skulle innebära att skorna oavsett väder alltid går att använda.
- Har jag exempelvis ett par nya ljusa skor utan att satt på en gummisula när det börjar regna kommer jag definitivt att överväga att ta en taxi eller i värsta fall gå barfota. Detta är trots allt skor jag köpt för att jag tycker att de är snygga och då är det viktigt att anstränga sig för att hålla dem i bra skick.

Läs även Daniels tidigare intervju med Mäster Davidsson: The World According to Skomakaren

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Andrei säger
2008-08-26 18:44 - Anmäl

Bra artikel, det bör dock även nämnas att regnskor skall ha welted construction (och inte blake).
#2 don Dandelion säger
2008-08-26 18:54 - Anmäl

Tack för detta, Manolo! Exakt precis såhär vill jag att alla artiklar ska vara.
#3 Murray säger
2008-08-26 19:36 - Anmäl

Underbar artikel. Att vårda sina kläder är någonting som definitivt de flesta missar i dagens samhälle.
#4 Nanonym säger
2008-08-26 19:56 - Anmäl

#3: det är billigare att inte göra det.. iaf så länge man har skitkläder.
#5 Plakat säger
2008-08-26 20:44 - Anmäl

Bra artikel! Väldigt intressant att höra vad skomakarna har att säga.
#6 Johan säger
2008-08-26 22:33 - Anmäl

Mycket, mycket bra. Gillar de informativa inläggen, och detta var absolut ett av de bätte. Mer sånt!
#7 T säger
2008-08-27 00:45 - Anmäl

Mycket trevlig läsning, tackar för denna artikel.
#8 Oskar i Malmö_ säger
2008-08-27 07:04 - Anmäl

Ösregn i Malmö idag.
Hade Church´s läderskor med gummisula + galoscher till jobbet. Bälte och hängslen syndrommet? Icke tycker jag.
Inte så kul annars att sitta med skorna med genomblött ovanläder.
Skulle tro att skorna tar stryk av det också.
Håller med att galoscher är inte världens vackraste grej men jag tror inte att folk glor på ens fötter när man springer till jobbet på morgonen i skyfall. Eller?
#9 Daniel säger
2008-08-27 07:21 - Anmäl

Jag kör hellre med ett par billigare skor på väg till och från jobbet om jag tror att det kommer bli regn, galosher är inte snyggt hur mycket man än vill det. Det går ju faktiskt att byta skor när man kommer fram, så kan man köra med sina lädersulor inne på kontoret. Och gummisula är inte liktydigt med traktorsula a'la Lundhagskängor, finns faktiskt gummisulor som är väldigt tunna och nätta.

Jag sätter ändå alltid på en tunn slitsula av gummi, syns knappt. Är evigt trött på att sitta kvar på kontoret flera timmar och vänta ut regnet bara för skornas skull, eller låta en hel dag på stan bli förstörd bara för att man går och förbannar sig över att skorna blivit förstörda av vattenstänk. Det är inte värt det bara för att få känna sig som en connoisseur med sina lädersulor.

Bra artikel!
#10 Gabe säger
2008-08-27 07:22 - Anmäl

Klart intressant att höra fackmännens syn. Mer sånt!
#11 rubber säger
2008-08-27 08:12 - Anmäl

är det bara jag som gillar och tycker galoscher är snyggt o sofistikerat? Bra artikel!!
#12 Serafio säger
2008-08-27 08:13 - Anmäl

I Sverige saltar och grusar man vägarna vintertid. Denna skit ligger kvar under våren och en bit in på sommaren i vissa områden.
Det är rena mordet för lädersula.

Lädersula i Sverige bör endast användas på välsopade trottoarer i storstäderna från slutet av Juni fram tills den första snön kommer.

Alla som tror något annat lever i förnekelse. Sätt en tunn gummisula utanpå om ni vill överleva den svenska våren.
#13 Railmaster säger
2008-08-27 09:59 - Anmäl

Använder i princip alltid lädersulor och anser att skon tappar lite av sin själ om man klistrar på gummisulor. Är det blött ute så brukar jag använda ett par skor med lite tjockare lädersulor typ Church´s "Grafton" Har även några par med den omtalade Dainitesulan, den är toppen på vintern eller om man ska vara ute mycket i regnet. Det enda som man verkligen bör undvika med lädersulor är att gå på blöta trottoarer med grus på för det sliter något enormt. Som alla vet så måste skorna torka försiktigt i rumstemperatur om de blivit blöta och sedan ska man aldig använda samma skor två dagar i rad.
#14 don Dandelion säger
2008-08-27 11:50 - Anmäl

Precis som herr Davidsson påpekar i artikeln, handlar det väl mycket om sunt förnuft, det där med hur snabbt man saboterar sina dyrgripar. Själv lyckas jag oftast vara förberedd på regn (med ett paraply) och dessutom undvika att trampa i de djupaste vattenpölarna när jag är ute och traskar i blötväder.

Jag har flera par skor med enkel lädersula, som jag använder året om (visserligen mindre på höst/vinter/vår) och de har klarat sig fint än så länge. De får vila tillräckligt länge, precis som "Railmaster" förespråkar, och jag putsar dem ofta, åtminstone en gång i månaden. Till förväntat oväder väljer jag skor med gummisula.

Kan jag kosta på mig skor för 3 000 kr/paret, kan jag även kosta på mig att ta hand om dem! Basta!
#15 Oskar säger
2008-08-27 12:23 - Anmäl

Håller med #13 att skorna tappar sin skäl med gummisula. Dessutom så blir de mycket obekvämare då sulan förlorar mycket av sin mjukhet och elasticitet.

Man kan även byta ut lädersulan på ett par randsydda skor, vilket torde vara själva poängen.

Annars kan slutsatsen av artikeln bara bli en; använd galoscher vid väta.
#16 Ruphert säger
2008-08-27 12:41 - Anmäl

Rena självklarheter, rent av löjlig artikel.

Regnar det eller under höst/vinter , använd boots eller lämpliga regntåliga skor till jobbet/plugget och byt sedan om till läderskorna när ni är frame.
#17 Emil säger
2008-08-27 12:44 - Anmäl

Ett alternativ är att gå i regnet, slita sulan och sy på en ny sula. Kostar väl sisådär 600:-.

/Emil
#18 Storbasen säger
2008-08-27 12:52 - Anmäl

Det är ju ganska blött i England.
#19 tommy säger
2008-08-27 12:53 - Anmäl

Till 11: Ruben: Nej du är sannerligen inte "den ende". Jag tycker också att galoschen är ett utmärkt plagg. Inte tycker jag att den sticker fram så mycket heller. Svart mot svart hinner nästan ingen lägga märke till i dåligt väder. Och de finns ju i dag i ganska olika utförande och färger om man vill. Jag har (också) ett par barrgröna Swims, som är riktigt fina också med bruna skor.

De är lätta (vilket snygga bytesskor av nr 44 inte är!), tar inte plats på resor, kan diskret läggas undan och skorna är alltid skyddade och snygga.
Med skyddade skor menar jag hela skon. I våra stadsmiljöer är risken påhängande, att man blir påstänkt när man går för nära trottoarkanten. Det har även hänt mig, tyvärr. Dessutom är det inte endast undersulan som ogillar blötan. Också kanten av skon, framförallt den vinkel där lädret fogas samman med sulan är känslig. Den saltblandade sörja och annan lort som skorna får uthärda är, som #12 serafio ovan nämer, rena döden för lädret och kan bestående missfärga dina fina skor.
Även jag har länge funderat över om man förlorar något väsentligt i att låta halvsula en läderbottnad sko med en tunn och diskret gummisula. Nyligen lät jag i alla fall göra detta med två par nya skor, och har inte ångrat det ett dugg. Väldigt proffsigt arbete och känslan led inte ett dugg. Men jag kom åt at använda de bruna skorna ännu denna sommar, som nästan regnat bort helt och hållet. Därtill kan ett paraply ju vara ett utmärkt komplement.
#20 Simon säger
2008-08-27 20:40 - Anmäl

#18 Man inte glömma bort att det i (framförallt södra) Sverige så frekvent avnvända vägsaltet är döden även för de bästa läderskorna! England är blött, men sällan är trottoarerna fulla med både blött och salt slask.
#21 Henning säger
2008-08-27 22:45 - Anmäl

Är det någon som har hört något om (eller kanske rent av använder) Sohlen Tonic från Collonil? Produkten ska enligt uppgift skydda lädersulan från vattengenomträngning.
#22 Gäst säger
2008-08-28 05:38 - Anmäl

Det här med att överväga att ta taxi eller gå barfota om det regnar får mig att undra lite — talar vi här om skor för vardagsbruk, eller för vissa speciella tillfällen? Jag anser definitivt att de kläder och skor jag bär till vardags ska skydda mig från klimatet, inte tvärt om! Att då välja välja produkter som inte tål regn verkar rent vansinnigt, i alla fall om man vistas i Sverige.
#23 Daniel säger
2008-08-28 14:23 - Anmäl

Jag håller med #22. I begreppet stil ingår att kunna klä sig efter situationen. En slaskig aprildag är inte rätt situation för omtåliga lädersulor, och att inte kunna klä sig utifrån situationen uppvägs inte av att lädersulorna förvisso är tjusiga. Av samma anledning så klär jag mig inte i linnekostym i februari eller vinterrock i juli.
#24 Emil säger
2008-08-28 16:02 - Anmäl

"A man should look as though he has chosen his clothes with intelligence, put them on with care and then forgotten all about them." - Hardy Amies

Försök tillämpa det med de blöta lädersulorna :]
#25 Ronaldhino säger
2008-08-28 23:15 - Anmäl

Lädersula är bäst!!
om man lägger en hel läder sula i en hink vatten då drar i sig bara 35%vatten i 24 timmar och det torkar helt i 12 timmar , i norra Italien stader som Milano, Torino, Venezia kan jamföras nästan med svenk klimat..och det är inte många som har gummi sula i fina skor!!jag har levt 27 år i Italien och 15 i Sverige då vet och kan jämföras
klimatet..
Ett tips är att när kommer hem lägga skorna på sida.
För mig handlar också om känsla... om jag lägger gummisula då försvinner den känsla då är det bättre att sula igen när sulan är sliten.
No Gummi!!
#26 Henrik säger
2008-08-29 07:08 - Anmäl

Ett annat aber med lädersulor finns för oss som cyklar. En lädersula tenderar vara väldigt hal mot pealerna. Ibland rent av farlig. Så - välskodda cyklister gör klokt i att lägga på en gummisula, oavsett klimat.
#27 Daniel säger
2008-08-29 09:30 - Anmäl

#26, plus att pedalerna riktigt tuggar sig igenom lädret, i alla fall om man som jag har pedaler med metallpiggar som halkskydd. Även om man lägger på en tunn gummisula så förstörs det oskyddade lädret uppe i hålfoten.
#28 Skomakare Davidson säger
2008-09-03 15:49 - Anmäl

Henning:
Jag har testat Collonils sohlen tonic och märkte ingen skillnad över huvud taget. I längden kanske den hjälper lite grann. Hur som helst tror jag inte den kan skada, så testa den gärna på ena skon under en längre tid och se om det funkar.
#29 MLI säger
2008-09-10 08:31 - Anmäl

Läste precis artikeln och fick alla svar jag behövde. Kan man använda lädersula utomhus? Då mina skor främst skall användas som en lättare festsko. Man vill ju inte springa omkring med "tofflor" utomhus.
#30 Micke N säger
2008-09-12 14:21 - Anmäl

Grym artikel
#31 Jonas säger
2009-03-30 18:54 - Anmäl

Hoppas alla som debatterar om gummi vs läder har läst denna artikeln. Puss
#32 andreas säger
2009-06-01 18:26 - Anmäl

oj vilken bra artikel
#33 123 säger
2009-07-08 22:44 - Anmäl

Har skor med lädersulor fler bakterier än de med gummisulor? Eftersom de inte är täta undertill och därmed bör släppa in bakterier från marken och golven.
Dessutom borde en våt läder sula suga åt sig allt möjligt som finns under den eller i vattnet som den drar åt sig.
Någon som vet något om detta?
#34 Leo säger
2009-07-09 11:51 - Anmäl

#33 (123), det ligger ju i sakens natur att läder suger åt sig. Det är därför jag aldrig skulle bära lädersula på en skabbig nattklubbstoalett. Hur det förhåller sig med bakteriehalter låter jag vara osagt, men det behöver du säkert inte bekymra dig för.
#35 van Orton säger
2009-07-17 14:05 - Anmäl

Är det någon som vet hurtillsvida en tunn (max 1-2 mm) sparsula påverka skons form?
Förstör den ökade styvheten en fin randsydd skos (t,ex C&J Handgrade eller EdwardGreen) förmåga att forma sig efter foten, min skomakare som säljer C&J påstod inte att det skulle påverka formbarheten nämnbart, men är det någon som har några erfarenheter av detta? Samma sko med och utan sparsula eller liknande?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.