Manolo logotype

Elegant Sportig?

Bild 317274

I modesammanhang är sportkollektionerna smått föraktade. För att inte tala om klädvalen kring idrottsgalorna. Rör det inte anrika sporter som tennis, ridsport eller cricket är sport helt enkelt stilens antites. Eller? Går det att klä sig sportigt utan att helt förlora sin stilmedvetenhet?

För den som inte vill klä sig i uteslutande high tech-material eller friluftskläder kan det vara svårt att ta in sportiga element i sin klädsel. Det är dock långt ifrån omöjligt. Många italienska märken är ett tydligt exempel på detta. Märken som Fay, Zegna Sport eller Hogan vars kollektioner aldrig lär bli high-fashion, men heller aldrig strikt tråkiga, representerar alla denna stil. De genomsyras av den italienska uppfattning kring att vara välklädd, där en blazer i kashmir och sportig pullover i funktionsmaterial inte nödvändigtvis innebär en självklar kontrast.

Det som gör denna stil intressant är att den passar väl för svenskt modeklimat. Idag är det faktiskt få jobb som kräver en enhetlig kostym varför vi istället måste hitta nya vägar att klä oss elegant. I Sverige har det närmast blivit standard för vardagsklädseln med jeans och jacka. Istället för att försöka ägna energi åt höstens trender, har vi mycket av lära oss av italienarnas känsla för sober exklusivitet. Konsten att blanda gammalt med modernt på ett naturligt sätt.

Det finns dock en rad fällor. Elegantare sneakers, något märken som Tod´s och Bally gjort sig kända för, passar utmärkt till en ledig blazer och chinos, men till en striktare tolkning av kostymen behövs ett par klassiska läderskor med klack. Likaså känns solglasögon med närmast utomjordiska design och enorma klockor med superavancerad utrustning mer lämpade för friidrottstävlingen än en vardagsklädsel.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Bally Fay Hogan
#1 Bear säger
2008-08-23 17:11 - Anmäl

Korrigering;
"Rör det inte ÖVERKLASSsporter som tennis, ridsport eller cricket är sport helt enkelt stilens antites."

Några fler bilder hade inte skadat.
#2 Serafio säger
2008-08-23 18:10 - Anmäl

Föredrar isåfall hellre äkta belgisk avantgarde, sportig ghettoflört a la Versace eller en Dolce&Gabbanainspirerad gayflört med idrottsvärlden, med uppklädda överdelar och glänsande pösiga byxor i polyester och nylon med skinande revärer som underdel.
Kan vara grymt snyggt om man inte är gentleman, men sant att det är svårt att få en sån stil att fungera utanför catwalken. Jag skulle gärna gå klädd så men gör det inte eftersom det är för sunkigt och schlafsigt i allmänhetens ögon och rent löjeväckande i de modemedvetnas.

Hade det varit en stil som signalerade överlägsenhet och pondus bara man bar upp den hade det inte varit några problem, men nu är det inte det.
Finns gott om andra extrema stilar som helt rör sig åt det uppklädda, dekadenta och överdådiga som är mer anpassade för att tysta kritikerna. Sånt som signalerar extrem karaktär som vanliga dödliga inte kan bära upp.
#3 Dmitri säger
2008-08-23 19:26 - Anmäl

Ang. själva artikeln: Vore kul att se lite nya outfits i detta tema utan att nödvändigtvis försöka eftersträva de typiska exemplen som ridsport, motorsport osv. Något nytt som vi kan sätta våra tänder i och begrunda. Kan man ens försöka utstråla en sportigare look som går ihop med ens intressen utan att behöva ta hjälp av de vanliga plaggen? Hur skulle en boxare eller gymnast se ut i så fall?
#4 T säger
2008-08-23 20:48 - Anmäl

Jag är skeptiskt till kobinationen elegans och sport, förhoppningsvis kommer det en veckans outfit eller anant bildmaterial som kan övertyga mig om motsatsen.
#5 Leo säger
2008-08-23 22:46 - Anmäl

Nu till bloggen: visst går det att klä sig sportigt utan att förlora stilen. Och det behöver inte vara "sportiga brittiska jaktkläder". Jag tycker att Hugo Boss Orange har en del snygga, sportiga plagg. Även Polo har ju en del sportigt; t.ex. deras klassiska piké förstås, men även någon rugbytröja - en utmärkt fritidsstil om det känns för välklätt med chinos och kabelstickad bomullströja... Det senare kan väl anses vara sportigt och passande för gentlemannen men samtidigt alltför fint för att åka i en Golf -93 till en risig sommarstuga.
#6 R säger
2008-08-23 23:22 - Anmäl

Artikeln i fråga var något rörig, försöker greppa alla olika poänger som olof försöker få fram men det verkar ligga mycket mer bakom att klä sig sportigt elegant än vad som uttryckts i denna artikel. Självklart är det så men andra artiklar här på manolo som tar upp en klädstil lyckas ändå förmedla en eller två kritiska punkter för att lyckas med denna. Och så nästa artikel som tar upp ännu en eller två punkter och till sist är det bara en fråga om accessoarer kvar. Här får jag intrycket mer att två eller tre olika artiklar har slagits samman(sportigt elegant, det svenska modeklimatet och hur det kombineras med arbetsplatsen samt inspirationskällor för att pigga upp vårt eget medvetande kring hur vi klär oss idag. eller något åt det hållet :) och sen kortats ner. Jag tror att en artikelserie i stil med t.ex. det som skrivits om preppy skulle ge mycket mer. Som artikeln är nu får jag mest veta att det går att blanda olika material och plagg av varierande karaktär med varandra även om det inte är helt uppenbart, men det visste väl de flesta som läser manolo redan :)
#7 R säger
2008-08-23 23:23 - Anmäl

en smiley för mycket blev det tydligen
#8 /M. säger
2008-08-24 00:39 - Anmäl

Bear - Cricket är Indiens nationalsport. Jag har varit där ett antal gånger och jag skulle inte säga att överklass är det första intrycket man får.
#9 Serafio säger
2008-08-24 02:50 - Anmäl

Det stämmer att jag tog upp sportmodet som teoretisk möjlighet, och modets begränsningar i verkligheten.

Ta som exempel Justice omtalade och bannlysta video till Stress.
Det är konst, med förortselement där sportinslag är en grundläggande del.
Mode behöver inte stanna vid vad en grishyad svenssonakademiker skulle ta på sig i verkligheten eller ens vad jag skulle ta på mig.
#10 Mattias säger
2008-08-24 08:10 - Anmäl

Inlägget känns aningen tunt i min mening, och som tidigare nämts, fler bilder skulle ingen dö av.
#11 Farbror Barbro säger
2008-08-24 09:39 - Anmäl

Jag börjar bli så förbannat trött Serafio och hans dumheter. Han får fortsätta att härja med sina personliga påhopp utan att Manolo reagerar. På andra forum tar man bort inlägg som innehåller personangrepp eller stötande språk, men inte här. Jag frågar mig varför. Man kan inte ens anmäla inläggen till en moderator. Det är dags att Manolo gör något åt detta.
#12 Olof säger
2008-08-24 09:43 - Anmäl

Alla kommentarer som inte direkt rör ämnet har tagits bort och vissa kommentarer därför också redigeras. Var vänliga och håll er till ämnet framöver.

Angående själva artikeln kan jag i efterhand hålla med kritiken att den är något tunn. Detta är en stil som jag är ganska ny för och tanken var därför mer att se vad ni tycker om den. Jag kommer dock absolut att ta med mig er respons!
#13 Kinesen säger
2008-08-24 13:06 - Anmäl

Intressant, kan bara stämma in i kören som vill ha bilder och uppslag.
Höstracingen var ju iochförsig en bra start
#14 Gäst säger
2008-08-24 14:18 - Anmäl

den här stilen känns aningen förlegad...
#15 Johan säger
2008-08-24 17:00 - Anmäl

Bra med borttagna inlägg, ett av få ställen där censur tillför något positivt.

Hur som helst, denna stilen är något som verkligen inte faller mig i smaken. Jag skulle aldrig ta på mig en tröja, men blixtlås i halsen.. Det blir för mycket gymnasie-kille över det.

Denna stilen känns som ett dumt mellanting, det faller platt liksom. Isåfall föredrar jag snarare antingen eller, antingen en skön klssisk stil eller en, riktigt sportig stil med funktionell skid/klätterjacka, jeans och kängor/sneakers.

Eller finns här någon som verkligen skulle ta på sig den där tröjan med blixtlås i halsen?
#16 Björn S säger
2008-08-24 18:01 - Anmäl

Om man i grunden är välklädd och lägger till en "sportig" detalj, d.v.s. byter läderskor mot sneakers eller sin vanliga jacka mot något sportigare blir det snyggt och sportigt samtidigt (om man gör det med sunt förnuft förstås). Det är svårare att sätta ihop en hel outfit där vartenda plagg är "sportigt", och få det att se bra ut...
#17 Rickard säger
2008-08-26 07:38 - Anmäl

Fler Bilder tack.. mkt mer bilder.. skippa massa tramsnack!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen