Manolo logotype

Män & mode - del I

Bild 317245

Att skönhet och yttre blivit en allt viktigare del i mäns liv ses idag som något självklart. Badrumsskåpen blir allt fullare, klädseln allt mer genomtänkt och modetidningarna allt fler. Men hur påverkar egentligen vårt sätt att klä oss av att vi är just män? Vad innebär det egentligen att som man vara modemedveten? I dagens krönika ger Daniel sin syn på saken och i morgon kommer Olof att behandla samma fråga.

Visst har det hänt något. Säkert inte lika mycket som vi vill tro, men män inte ser på sig själva med samma slöa blick idag som de gjorde igår. Det har naturligtvis alltid funnits de som visat överdrivet intresse för sitt eget yttre, men tidigare stack de ut från mängden. Nu är de mängden. De är du och jag, din granne och de flesta han känner. Varför är väl egentligen den intressanta frågan, men eftersom vi inte sysslar med grävande journalistik utan valt att surfa på den ytliga våg som stavas manligt mode, kommer den här texten istället att handla om det manliga sättet att närma sig sitt yttre.

Hur mycket vår inställning till fåfänga än förändrats så är vi fortfarande män; vi gråter sällan, är raka i kommunikationen och fyrkantiga när det gäller allting annat. Vi kastar oss inte in i nya saker, utan tar hellre omvägen förbi välkända riktmärken, platser där vi varit förut och där vi känner oss hemma. Kvalité är en sådan plats. Vi förstår kvalité. Det har varit en faktor som styrt oss när vi köpt bil, båt, hus, hoppar vi bakåt ett antal årtionden var det till och med något vi tog hänsyn till när vi "valde" fru. Därför är det självklart att kvalité får följa med när vi nu ska erövra vår eget yttre. För kvalité hjälper oss att förstå det som annars är främmande. När det kommer till de kniviga besluten känns det tryggt att klockan har ett atomur, att skorna är randsydda och att kavajen inte är limmad utan hålls ihop av precisionssydda trådar. Finns det också ett varumärke där bakom med antik historia kan vi verkligen pusta ut, då är det ju klassiskt!

Att klassiskt mode åter kommit i ropet samtidigt som män vaknat upp och insett att de ser ut som skit, kan omöjligt vara en slump. Det finns för många element i det klassiska modet som rimmar med hur vi killar fungerar. Vi har alltid varit mer lojala mot varumärken än kvinnor. För oss är det viktigt med principer och att skapa relationer till de saker vi omger oss med. En kvinna skulle aldrig välja att tillägna hela sitt liv åt ett fotbollslag som aldrig vinner, det gör vi. Så när vi nu yrvaket stapplat ut i butikerna tar vi det säkra före det osäkra och väljer plaggen som har en historia, så att vi kan relatera till dem.

Jag är sådan. Jag googlar vin som jag fått av vänner innan jag dricker det, det ger mig helt enkelt mer njutning av att veta vad det är jag låter rinna ned. Och på samma sätt är det med kläder, har de en historia ger det en extra dimension när jag bär dem. Men samtidigt känns det ganska olustigt om normen ska vara en konserverad klädstil från det förgångna. Det manliga modet och kläderna vi bär är värda mer än så. Vi kan aldrig stoppa ned dem i en fyrkantig låda utan måste låta dem få tala till våra estetiska sinnen, inte sätta strypkoppel på dem genom att redan på förhand använda kol 14 metoden för att bestämma vad som är rätt och fel.

Jag säger inte att vi ska sluta sträva efter en klassikt look, men jag tycker att vi ska sluta fega: vara öppna för nya intryck, tumma på gamla sanningar och släpp på några av våra principer (vi kommer bara att få fler ju äldre vi blir). Jag vill se ett manligt mode som fortsätter utvecklas, jag vill ha fler Peter Sipens, som kanske inte riktigt lyckas med tricket att få en potatissäck att se chick ut, men som i alla fall har modet att försöka. Man skapar inte nya klassiker av gamla. Den enkla sanningen borde tala för sig själv.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 kibbe säger
2008-08-16 14:40 - Anmäl

sanningshalten är dubiös,
män som vi... spelar kubb, vi frös
glamliv, champagne, smakar tungt
flexa göten, shunare, vill ha bakar, ungt
de tighta, de nicea, kazameckflow,
persbrandt, de e ingen beck show
ni skiter knäck, oh! har slut på bläck, oh!
min bil har däck, oh! på kartan,
du är en fläck, oh! de e så ja rullar
på natten, baz mode, oh ja knullar
ja göre stort, i grytjan, ja röre fort
du har ess i par, ja har stööööre kort
#2 don Dandelion säger
2008-08-16 16:09 - Anmäl

Perfekt krönika.
#3 Daniele säger
2008-08-16 16:22 - Anmäl

Jag fattar inte poängen med krönikan. Uppenbarhetens spegel. Sen att det är stavfel förvärrar saken avsevärt.
#4 Fredrik II säger
2008-08-16 16:28 - Anmäl

En ganska trist och alltför generaliserande krönika.
#5 Jakob säger
2008-08-16 16:32 - Anmäl

Fåniga heteronormativa machomän kanske fungerar på det sätt som du uttrycker det i din kröknika, men annars tror jag inte att män som grupp "fungerar" på nåt speciellt sätt som du uttrycker det.
#6 Björn S säger
2008-08-16 16:40 - Anmäl

Är det det här som krönikören vill ha sagt? :

"Män har lyckligtvis blivit alltmer modeintresserade på senare år, men föredrar trots det, i förhållande till kvinnor, kända och ansedda märken och kollar gärna upp ett inköp innan vi genomför det. Vi borde i stället våga mer och lita på våra egna känslor och intryck."

I så fall var det ett ganska omständligt sätt att skriva det.
#7 Jacob R säger
2008-08-16 18:53 - Anmäl

Alla verkar inte förstå att en bloggs kommentarfunktion gör att inläggen förhoppningsvis fungerar som en startpunkt till en diskussion, att den sista punkten inte är slutgiltig som i en krönika.

Jag tycker att diskussionen Daniel tar upp är viktig och intressant. Vad är det som gör att så många män fastnat för "klassiskt" mode, när bara kvinnor med subkulturella böjelser skulle få för sig att ha 40-50-talsskådisar som stilikoner?
#8 Kinesen säger
2008-08-16 19:06 - Anmäl

Totalt ointressant !
#9 QzP säger
2008-08-16 22:38 - Anmäl

Ehum, hur många män är det nu igen som anvnder klassiska kläder här i Sverige? Nej ärligt, är det kostymgänget eller T-shirtgänget som leder än så länge?!

Att vissa av oss försöker hålla till välkända märken är väl inget konstigt men inte heller helt rätt, på samma sätt kan vi säga att alla tjejer vill ha gucci.

Vad är det vi ska göra? Strunta helt och hållet i klassiska stilregler och blanda helt vilt? Nja, det lyckas alla catwalk så bra med.

Har vi verkligen blivit så mycket modemedvetna eller handlar det bara om att det är mera accepterat att vi "klär ut" oss idag?
#10 rja säger
2008-08-16 23:45 - Anmäl

Intressant krönika, men

1. Det är fortfarande _ytterst_ få män som har någon som helst koll på eller intresse för klassisk stil (jag tröttnar aldrig på att påminna Manolo-skribenter om verkligheten utanför bloggbubblan). De flesta män rafsar åt sig det de kommer åt på rean eller det de tror flickvännen vill att de ska köpa.

2. En annan anledning till att män i högre utsträckning intresserar sig för klassiskt mode jämfört med kvinnor är att variationsmöjligheterna för män är begränsade (än så länge). Det handlar om fin skjorta kontra ful skjorta snarare än skjorta kontra någonting helt annat.

3. "Nörderi" tycks vara en stereotypt manlig grej, men det begränsar sig inte till klassiskt mode. Det finns t.ex. åtskilliga sneakersnördar.
#11 T säger
2008-08-16 23:59 - Anmäl

Jag spinner vidare på #10 rja säger.
Jag funderar ibland på det här med att modet sprider sig. Är det verkligen så? Eller kan denna och andra bloggar bara vara helt vanliga dagböcker över folk som upptäcker mode? För mig har utveckligen gått från alldeles för stora kläder, som jag skulle växa in i så småningom (vilka fortfarande är för stora idag och jag är inte liten), till en period av riktigt hardcore-streetwear, till ett väldigt klassiskt mode. Jag kan inte låta bli att fundera om det inte är en utveckling vissa personer genomgår och genom att porten och kliva in i denna värld får bilden av att fler och fler kommer in i denna värld och att den blir större. I sjävla verket kanske den världen alltid funnits där och att det är en själv som fördjupar sig i denna värld
#12 T säger
2008-08-17 00:18 - Anmäl

forts. från ovan, råkade trycka på skicka:

I sjävla verket kanske den världen alltid funnits där och att det är en själv som fördjupar sig i denna värld och upptäcker saker som man tidigare inte sett. Därför kanske man misstar det för att det är intresse som breder ut sig allmänt, man tror att det poppar upp affärer lite varstans fast de egentligen alltid legat där, det är bara ens intresse som vidgats.

Och med Internets hjälp blir det lättare att hitta information om sitt intresse. Så för de som levt med intresset under längre tid än kan det lätt verka som att fler är intresserade av mode nu än förr, eftersom man lättare kan komma i kontakt med likasinnade.

Jag håller med rja om att majoriteten svenskar fortfarande hasar runt i jeans och t-shirt med tryck på (gärna siffror!), men att media börjat rapportera mer och mer om mode. Det är dock något man oftast hittar i gratistidningar . Min teori här är att det för det första är bra utfyllnadsmaterial, att hitta några riktiga nyheter att skriva om är svårare än att fylla en sida med bilder från modevisningar och säga att det är blommigt som gäller i sommar, för att nästa vecka belysa det fina i färgen grått - altså ungefär lika modemedvetet som vilken svensk som helst.

Att mäns fåfänga brett ut sig må vara sant till viss del, men jag tror att det har alltid funnits män som tagit hand om sitt yttre. Det är bara metoderna som ändrats från att göra morgongymnastik till någon hurtbulle på radio till en mer kommercialiserad variant som innebär köp av krämer och behandlingar. Jag tror dock att denna branch riktar sig lika mycket till kvinnor som till män, jag tror att det handlar om att få kvinnor att få män att köpa produkter, inte att män - generellt - är intresserade av skönhetsprodukter.
#13 David säger
2008-08-17 00:41 - Anmäl

Det här var den mest könscementerande, neokonservativa skit jag läst på länge, och det gör mig jävligt upprörd att bara en (1) av elva kommentarer rör den aspekten av krönikan.
Krönikans kärna gör en intressant poäng, men med utgångspunkt i en så sned världsbild kan jag inte tillgodogöra mig ett ord. VAD, förutom socialt nedärvda vanföreställningar, säger att "en kvinna skulle aldrig välja att tillägna hela sitt liv åt ett fotbollslag som aldrig vinner, det gör vi"? Tog inte samhället livet av den här sortens könsgeneraliseringar på 70-talet? Vad fan hände?
Manolo är möjligen inte rätt forum för en genderdiskussion, men det borde uppenbarligen vara.
#14 Dansken säger
2008-08-17 03:24 - Anmäl

#13: Ord. Nu slipper jag skriva.
#15 ajl säger
2008-08-17 07:14 - Anmäl

Jag hoppas för min del att Manolo aldrig blir forum för "genderdiskussion" och att jag endast undantagsvis tvingas konfronteras med obskyra hitte på-begrepp som "heteronormativ" bland kommentarerna, även i fortsättningen.
#16 Gustav säger
2008-08-17 08:07 - Anmäl

#13: Bra! Instämmer.
#17 Dansken säger
2008-08-17 08:11 - Anmäl

#15: Precis, gender och heteronormativ är förstås mer påhittade begrepp än t ex att en "outfit" är "sartoriell" (citat från tidigare i våras). Kanske utanför de akademiska kretsarna?
#18 Maja säger
2008-08-17 08:32 - Anmäl

håller helt med #13, och förstår inte riktigt tonen i krönikan. för samtidigt som den är klart sarkastiskt mot manliga föreställningar, verkar den ändå helt köpa den om att män "tänker klassiskt och kvalitativt". poängen med att skriva ironiskt om könsroller är väl att i slutet vända det till "ta-da, så här trångsynt är det alltså inte, män kan också gråta!", men istället avslutas krönikan med en uppmaning om att klä sig lite mer vågat. ganska lam avrundning för ett i övrigt intressant ämne.
#19 anon säger
2008-08-17 09:09 - Anmäl

Har ni mött någon som seriöst tror att det inte är någon skillnad alls mellan könen? Inte jag, men ändå är det tabu att skriva det.
Vi har alla olika åsikter om hur män och kvinnor är, jag står visserligen inte bakom krönikörens syn på könsskillnaderna men jag förnekar inte att könsskillnader finns. Jag kunde inte bry mig mindre om vad skillnaderna mellan könen beror på, må det vara genetiskt eller inlärt, men icke desto mindre finns dem där!
Det är tråkigt att folk inte klarar av att bilda sig en egen uppfattning utan istället litar mer på vad de läser än vad de hör, ser och upplever. Att dom sen menar att det gör dem mer upplysta än andra finner jag inte ord för.

Väx upp
#20 Svullo säger
2008-08-17 10:06 - Anmäl

"Hur mycket vår inställning till fåfänga än förändrats så är vi fortfarande män; vi gråter sällan, är raka i kommunikationen och fyrkantiga när det gäller allting annat."
Pinsam krönika, fylld med fördomar och förutfattade meningar. Dessutom ofrivilligt komisk i sin pretentiösa stil.
#21 rja säger
2008-08-17 12:54 - Anmäl

Kan inflika att jag håller med om kritiken mot könsstereotyper. Läste det dock som ironiskt menat...

Inte för att jag vill att Manolo ska bli en diskussionssajt för genusfrågor men ett påpekande: man kan hävda att det finns skillnader mellan könen i vissa avseenden, utan att därför hävda att samtliga dessa skillnader är biologiskt betingade. Att en könsroll är socialt inlärd gör den inte mindre verklig eller verkningsfull.
#22 A säger
2008-08-17 14:11 - Anmäl

Vad tycker ni, ökar vårt behov och intresse för meningen bakom kläderna?
#23 QzP säger
2008-08-17 15:54 - Anmäl

#21 Det verkar som du har samma uppfattning som mig angående könsroller: de skapas efter miljö vi lever och blir uppfostrade i. Allt är inte biologiskt, tyvärr då folk vill så gärna placera folk i fack.

Nu när jag pluggar på gymnasiet ser jag tjejer som är mer intresserade av sina hobby t.ex. sport och killar som vårdar sitt ytre istället för att hugga ved. Alltså börjar det bli allt mer och mer accepterat med att varje individ har förmåga att forma sina liv utan att fastna i gamla könsroller.

Samtidigt vill jag fortfarande fråga vart alla dessa sharp dress men är, gömmer de sig runt hörnet när jag går runt centrum?!
#24 ajl säger
2008-08-17 17:45 - Anmäl

# 17 (Dansken): "Outfit" och "sartoriell" är begrepp som knappast kan anses vara förknippade med någon modern politisk agenda, såsom s.k. queerteori (bara namnet är ju skrattretande) och andra tvivelaktiga vetenskaper som av någon anledning funnit sin väg in i den akademiska världen under de senaste åren.

Jag kan dock hålla med om att krönikan var aningen "mossig".
#25 Daniel säger
2008-08-18 07:20 - Anmäl

Oj oj oj, som vanligt är det ganska svårt att förutse vart diskussionen på det här forumet ska dra iväg efter att man skickat in sin text.

Det här var inte menat som något inlägg i könsdebatten. Jag drog saker till sin spets för att det skulle öka läsvärdet, inte för att cementera någon bild av hur män och kvinnor förväntas vara. Kanske borde jag ha tänkt ett varv till på hur det skulle kunna uppfattas.

Någon skrev att det var ofrivilligt komiskt i sin pretentiösa stil, tja jag får väl se det som en komplimang då jag helt klart trivs bättre med att vara ofrivilligt rolig än tråkig.

Vad jag försöker säga med texten är att allt för många killar tar den enkla vägen när det kommer till mode, har man ingen naturlig läggning för att kombinera färger och plagg så fastnar man gärna i detaljer som skor, klockor och kavajer. Jag tror att anledningen till detta är att de går att mäta med andra parametrar än det subjektiva - det är snyggt, eller det är fult, inne eller ute. Den inneboende osäkerhetens hos dessa killar gör också att de gärna attackerar de som inte tänker på samma sätt och som vågar utmana de klassiska föreställningarna om vad som ser bra ut. Och det är bara tråkigt och dumt. Sedan finns det otroligt många undantag mot detta, men dem är det ju inget roligt att skriva om.
#26 Dansken säger
2008-08-18 11:11 - Anmäl

#24: jag skulle nog kunna påstå att många av de begrepp som införts i vårt dagliga språk under senare år är minst lika politiskt färgade som de du anser införts i det akademiska språket, ovan. T ex det mesta som har med konsumtion att göra. Skillnaden är att diskursen idag går mot att vi tror/vill tro/fås att tro att konsumtion är något helt naturligt, en naturlag som människan bara glatt lyder under. Och, just det, i konsumtionspropagandan ingår t ex stilhysteri. Lika bra att få det sagt. Lustigt va, samtidigt som jag är intresserad av stil och själv gillar att konsumera? Vem sa att det ska vara enkelt?
#27 tommy säger
2008-08-18 11:35 - Anmäl

Kankse man allmänt tolkar denna artikel något kritikst och snävt. Den kanske främst syftar på att öppna dörrarna (diskussionen) litet och släppa in nya sidovindar i en annars så kärvt jo/nej-klimat.

Begreppet manlighet är oerhört komplicerat och blir inte mindre dito av att man försöker tolka den genom kläder och smak, såsom här på just denna blogg. Manlighet varierar redan mellan olika läner och kulturer - t.o.m. inom det lilla Norden.... Det som endel anser vara manligt, är det inte alls i andras ögon. Och att väva in hetero/homo- aspekter i sammanhanget komplicerar ytterligare till det (med detta inte sagt av även den diskussionen i sig kan vara riktigt intressant ur ett klädesperspektiv).

Gamma stil är är evigt klassisk och med jämna mellanrum rullar samma plagg iland på modets arena, likt återkommande svallvågor (ta t.ex. duffeln). Den klassiska smaken utgör ett slags grundval kanske aningen likt blues och vissa andra genrer inom musiken.

Men ingen säger ju att man måste vara slav under det klassiska modet och se det som en "on eller off". Det är säkert tillåtet att "pick and choose" som britterna säger. I klädesvärlden blandas gammalt med nytt och därför uppkommer nya spännande inslag som likt musiken mynnar ut i nya understilar (t.ex. rapmusiken och sedermera alla möjliga avarter som utnyttjar inslag av denna, men på nya sätt). Jag ursäktar att jag lånar yankebilder från musiken, men det beskriver kanske något av vad som också försiggår i klädesvärden. Den som till 100 % efterlever det klassiska herrmodet alltigenom, kunde kanske jämföras med en person som endast lyssnar på renodlad swing, klassisk rock & roll och några andra, klart definerbara genrer men inget annat.

Till sist skulle jag vilja säga att "manlighet" är något som är en högst individuell och personlig grej. Man kan vara manlig på väldigt många olika sätt. James Bond är manlig men det är också en vältränad kille på sin motorcykel i välsittande skinnkläder eller en modemanekäng med "förfinade" (alltså inte samma som feminina) drag.

Det handlar väl rätt långt om hur denna manlighet sitter med just ditt eget ego och din "habitus". Därför är det viktigt att man går in i sig själv och tar reda på vem man är, vad man står för och vad som passar en själv bäst - och så är det väl i princip bara "köra på". Är man bekväm med sig själv och sin habitus, så brukar den egna manligheten också framträda på ett fördelaktit sätt. Det är i klara rollkonflikter eller tydliga wanna-be-misslyckanden som det kan bli fel, löjligt eller rent osmakligt. Lyckligtvis brukar sådana feltramp ganska fort rätta till sig själva, eftersom det inte "känns rätt".
#28 Martin säger
2008-08-18 17:47 - Anmäl

känns som att det är mycket antaganden här? Är det den manliga modebloggsfären som utgör "observationsgrupp" för denna krönika eller är det gemene man? Jag vill bestämt hävda att män i allmänhet inte är speciellt angelägna om att huruvida skorna är randsydda eller kavajen är limmad etc. Jag tror inte heller att de är speciellt medvetna om olika märkens historia. Ralph Lauren går åt som smör i solsken men Brooks brothers känner väl max en tusendel av befolkningen till. Min bedömning är att män hellre köper fem hm-skjortor än en från kiton.
#29 Man? säger
2008-08-21 11:24 - Anmäl

Sluta via mig.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.