Manolo logotype

Du väljer vad du ser

Bild 317229

Krönika: Om en bild säger mer än tusen ord, motsvarar korten där jag finns med ett uppslagsverk över hur man gör för att förstöra ett i övrigt fint fotografi. Det är lustigt, jag ser mig själv i spegeln varje dag och det är sällan jag skäms. Jag har aldrig varit killen som får telefonnummer kastade efter sig på krogen, men jag har heller aldrig behövt tvinga mig på någon. Så hur kommer det sig att det i album efter album är Quasimodos bror som står och håller om min tjej, dricker öl med mina vänner och slappar i min hängmatta? Den unga man jag ser på korten bor inte ens granne med den bild som jag har av mig själv. Är det så att jag är en ful rackare med talang för att missa det uppenbara? Vad skulle annars kunna förklara varför ett "Kodak moment" för alltid kommer att betyda att jag inte är med på bilden?

Jag vill inte göra det här till en större sak än vad det är, vilket jag naturligtvis redan gjort genom att skriva om det, men det går inte att komma ifrån att utseende spelar roll. Och det måste väl ses som en universell sanning att det inte är kul att vara ful. Vi gör ju alla vårt bästa för att se bra ut. Klär upp och ned oss för att imponera på vår omgivning. Jag vill inte tänka på hur mycket tid jag lagt ned på att polera min egen yta. Att då ständigt få små fyrkantiga bevis på att det varken gjorde till eller från, är lika upplyftande som att få höra "det är inte dig det är fel på, det är mig" när flickvännen väljer att göra slut. Extra påtagligt blir det såhär i sommartider då semestern ska återupplevas med hjälp av kameran. Att se min fula nuna på parad genom hundratals foton (visst är det så att jag med digitalkamerans hjälp kan ta så många kort att jag till slut fångas på en acceptabel bild, men den skit jag måste vada genom för att ta mig dit gör att det sällan är vät det) får mig att vilja sätta mig i ett mörkt hörn och klunka T-röd.

Tyvärr är det inte bara kameran som envisas med att sticka nålar i min självbild. En sommar för några år sedan när jag var på semester betalde jag i ett svagt ögonblick en karikatyrtecknare 200 kronor för att föreviga min ungdom. Uppflugen på en pall kunde jag se hur glada turister strömmade förbi ned mot hamnen medan femtioöreskonstnären lät mitt ansikte få nya dimensioner på pappret. En svensk familj hade inte allt för bråttom och valde att stanna för att se det färdiga resultatet. Eftersom de inte varit med när vi började och jag själv satt i tyst koncentration, hade de ingen aning om att jag var svensk. Deras dialog blev därefter.

Flickan - Pappa, kolla vad bra det blir.
Pappan - Ja, han är verkligen duktig.
Mamman - Ja, men så har ju pojken också ett tacksamt utseende för skämtteckningar.

"Ett tacksamt utseende för skämtteckningar" - Den kommentaren tillsammans med de bilder som finns på mig, utgör tunga argument för varför jag borde vara tacksam för varje dag som min flickvän inte kisar med ögonen när vi är i samma rum. Men jag känner mig ju inte ful. Och frågan är väl vem som tar skada av att jag tror överdrivet gott om mig själv. Vad spelar det för roll att bevisen pekar åt ett helt annat håll, vad säger att jag inte kan bestämma mig för att vara en snygg kille och leva därefter? Världen tar form i betraktarens ögon och det är upp till mig att välja vad jag ser. En sak är säker, mitt liv kommer inte att bli roligare för att jag låter fotografierna vara sanningen. Istället borde jag helt enkelt sluta kolla på dem och dansa vidare i livet som den åtråvärde kille jag är i mitt huvud. Så får det bli.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Pete säger
2008-08-08 18:05 - Anmäl

oeusnh
#2 House säger
2008-08-08 18:15 - Anmäl

Blir så trött när jag läser sånt här.

Har du haft en kväll när du bara var helt jävla awesome och så när du kom hem så märkte du att du hade en stor jävla finne mitt i pannan?

Det enda tjejer bryr sig om är HUR DET PÅVERKAR DIG!

T.ex.
Du ser finnen->Det påverkar dig->ditt humör sjunker, du tillåter dig inte vara en cool snubbe->tjejer/alla märker->du tror att det beror på att du är ful.

BRA SLUTSATS! Så får det verkligen bli!

KÄRLEK/ HOUSE
#3 O N säger
2008-08-08 18:22 - Anmäl

ok, jag brukar inte klaga det är tråkigt.
men snälla, radera detta!
#4 Dansken säger
2008-08-08 19:24 - Anmäl

Äh vafan, det var väl en alldeles lagom vettig krönika kring hur den självbild man har tack och lov inte bara formas av (utan oftast krockar med) hur man ser ut på bild.

Tänk er motsatsen, de som får en kick av att se sig själva på bild och därför exponerar sig så mycket de bara hinner. Där har ni väl ett antal presumtiva Big Brother-vinnare?
#5 Carl säger
2008-08-08 19:33 - Anmäl

Oj, det var schön läsning :P
#6 Peter säger
2008-08-08 20:45 - Anmäl

Det skulle kunna vara jag som skrev det där.. lider av precis samma problem, snygg i spegeln ful på kort. MIn Fru påstår att det är för att jag alltid pratar när någon tar kort men det hjälper inte ens att posa. Tänk om man kunde ha en kamera på baksidan av spegeln, då kunde man visa alla att man faktiskt kan bli bra på bild...
#7 Björn säger
2008-08-08 23:24 - Anmäl

Självupptaget nonsens. Analys på lägsta nivå. Språkligt oinspirerande. Gå tillbaka till det ni brukar i ställe för dessa navelskådande krönikor.
#8 Dorian Gray säger
2008-08-08 23:57 - Anmäl

Tack för en bra krönika!
#9 H säger
2008-08-09 01:23 - Anmäl

Mitt i prick ! Håller med till fullo, kamera bakom spegeln vore det bästa!
#10 Tigern säger
2008-08-09 02:02 - Anmäl

Hahaha, klockers! Spot-on..
#11 Serafio säger
2008-08-09 03:25 - Anmäl

Varför det ska vara ett sånt stort tabu att prata om utseende och självförtroende förstår jag inte. Jättebra artikel. Det blir ledsamt att lyssna på folk som hela tiden verkar anse att man inte pratar om sånt och att "man ska vara nöjd med den man är".

Nu är det såhär, alla är individer, både fysiskt och mentalt. Vissa ser bra ut och skiter i sitt utseende, andra ser bra ut och bryr sig enormt mycket. Så finns det de som ser mindre bra ut och aldrig bryr sig, och så finns det de som bryr sig jättemycket och upplever sin fulhet eller t.o.m alldaglighet (ja, vissa upplever ett helt normalt, friskt men alldagligt utseende som en psykisk börda som drar ned deras livskvalitet).

Vad som inte behövs är generella psykologpredikningar av hur man "borde" se på sig själv.
Det finns folk som ogillar sitt utseende som blir hjälpta av kognitiv terapi, långt ifrån alla dock.
Så finns det de som vill fantisera att de ser bättre ut än de gör och vara den som de upplever själva att de är.
Sen finns det människor som lägger sig under kniven också, och faktiskt mår bättre av det trots att omgivningen inte ser några egentliga fel.

Det är mycket farligt och negativt att generalisera saker som självförtroende, självbild och utseende och tro att alla mår bra av samma saker och att alla fungerar likadant i grunden.
Det finns psykologer och hobbypsykologer som t.ex kan motarbeta vissa personer mentalt genom att försöka få dem att acceptera sig själva medans det finns folk som egentligen har helt andra problem men som tar tilld rastiska åtgärder som kirurgi.
Varken det ena eller andra behöver nödvändigtvis vara fel, när det gäller individer.
Samhället måste lära sig respektera detta.

Om någon hittar ett sätt att bli lycklig och nöjd, vare sig det är att undvika kameran eller att ta till kniven, så låt dem göra det, hur svårt det än kan vara att förstå andra ibland, gör åtminstone ett försök.
#12 Monte81 säger
2008-08-09 07:12 - Anmäl

klockren krönika och skönt skriven. Garvade hela krönikan.
#13 Det Stora Blogg Experimentet säger
2008-08-09 08:47 - Anmäl

Riktigt skön krönika.

Ni är väl med i det stora bloggexperimentet?
#14 Gäst säger
2008-08-09 09:50 - Anmäl

Intressant krönika. Det där med utseende är komplicerat. Visst spelar utseende roll men samtidigt när betraktar omgivning och pratar med min "tjejkompiser" inser jag trots att det som ofta eftersöks oftast inte har så mycket med själva utseendet att göra.. Utan att överdriva alltför mycket är det inte absolut inte inte de snyggaste av mina vänner som har störst framgång hos det mtsatta könet. Visst utseende spelar stor roll men det finns nog annat som spelar ännu större roll. det skulle bli en lite bättre värld att leva i om fler insåg det. I synnerhet vi killar som på ett sätt ofta blir våldsamt mycket mer utseendefixerade när det kommer till att attrahera det motsatta könet. Det skulle jag kunna skriva flera krönikor, eller varför inte en avhandling ;)..
#15 lano säger
2008-08-09 10:30 - Anmäl

Riktigt bra artikel! Gillar skarpt när man kan relatera till något =) Välskrivet alternativ -manolo- för oss som inte vill bidra 'en 17 årig tjej i stockholms innerstad' veckopeng!
#16 Mattias säger
2008-08-09 19:04 - Anmäl

So, man ser ut som man gör och det går inte att ändra på i någon större utsträckning. Svaret är så uppenbart att det är pinsamt. Varför bry sig om sådant som man inte har en chans till at påverka om vi nu bortser från tandblekningar, träning, klädsel, bränna (fake eller ej) osv osv.

Osäkert 'utseende-tugg' hör verkligen inte hemma på Manolo...
#17 Hugo säger
2008-08-10 07:07 - Anmäl

Trodde aldrig killarna på manolo var så osäkra på sig själv och som sagt ovan, känns inte som attityden hör hemma här.
#18 Kristofer.b säger
2008-08-10 10:59 - Anmäl

Välskrivet.
#19 Mattias säger
2008-08-10 13:08 - Anmäl

Skulle vara intressant att höra vad Olof har att säga om det hela...?
#20 Woria säger
2008-08-10 16:01 - Anmäl

Hahaha!

För det första; skön krönika! Är så j*vla trött på folk som är så konservativa att de inskränker sig till att bli matade med samma gamla sörja!

Hur skall man utvecklas om man inte prövar på nya saker och trampar ny, outforskad mark?

Visst, utveckling behöver inte betyda att det i sig medför någonting hållbart, men jag tycker ändå att det är bra av Manolo att pröva det här!

För det andra;
Folk som "Mattias" (#16) och "Björn" (#7). Om ni skall vara så trångsynta, varför ens bemöda sig med att läsa något ni inte tycker om?

Använd er tid till något annat - och helst ej till onödiga kommentarer som speglar föga imponerande tankekraft!PS.
Mattias (#19):
All respekt till Olof, men varför skulle han skriva en kommentar om vad Daniel har skrivit? Det är trots allt D.s krönika!

Dessutom äger Olof inte sidan (även om han utan tvekan är den som håller den fräsch med bra artiklar!); något som du borde veta om om du hållit dig uppdaterad.
#21 Olof säger
2008-08-10 16:12 - Anmäl

Jag tycker att krönikan och kommentarerna tydligt pekar på vårt behov att uppvisa självförtroende. Det är viktigt att komma ihåg självförtroende inte är ett statiskt begrepp. Självförtroendet blir ju bara starkare av att ifrågasätta och reflektera kring vår självbild som denna krönika gör. Tyvärr upplever jag att många killar har en skev bild av begreppet. Att det skulle handla om att bara uppvisa en viss attityd och att det då är tabu att prata kring. Och ibland tror jag att denna frenetiska jakt av självförtroende hämmar ändamålet. Det är viktigt att inse att det tar tid att bygga upp självförtroende.

Sedan för mig är det betydligt viktigare att kavajen faller snyggt på ett foto än själva ansiktsuttrycket.. :)
#22 Olof säger
2008-08-10 16:19 - Anmäl

Woria - Det blev en kommentar ändå, hoppas det är okej! :) Jag började ju trots att på Manolo genom att kommentera det som skrevs..
#23 Woria säger
2008-08-11 22:16 - Anmäl

@Olof
Haha, att neka dig rätten till en kommentar är som att neka kungen sin rätt till sitt residens!

Bra kommentar förresten, ville bara påpeka att du ungefärligen gjorde det jag beskrev i min tidigare kommentar; nämligen att du började på något nytt, "trampade ny mark", därav resultatet som goda Manolo-läsare kan följa och inspireras av. :)
#24 Erik säger
2008-08-19 05:51 - Anmäl

Fan vad jag känner igen mig i den här krönikan.
#25 Håkan säger
2008-08-28 10:01 - Anmäl

Jag instämmer med nån talare ovan som skrev att ens utseende eller rättare sagt självbild egentligen styrs av vilken "Mindframe" man har. Du verkar vara en skitskön kille - lev i den känslan så löser sig resten. Om inte annat mår du bättre med dig själv under tiden. En polare hade sett en dokumentär om nån snubbe som jobbar med att göra skyltdockor och den killen berättade att det ofta händer att tjejerna som står modeller för dessa dockor (dvs de "perfekta" kropparna) ofta ringer efter avgjutningen och undrar om han möjligen kan "fila lite på den där detaljen" eller "förminska/förstora den där kroppsdelen" osv. Dvs, ingen är nog riktigt nöjd med sig själv. Intressant text hur som helst. Håll flaggan högt!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.