Manolo logotype

Checklista för hösten

Bild 317217

Hösten är den välskräddade säsongen på året. Tiden då materialnjutaren får utlopp för sin fäbless. Efter en sommar i ofodrade linnekavajer är det dags att börja fundera kring höstgarderoben.

Materialens tid
Tweed, manchester, mollskinn, kashmir och flanell är alla argument som talar till höstens fördel. En riktigt lyckad höstklädsel lyckas blanda materialen på ett naturligt sätt.

Mönsterrik
Hösten är lika mycket mönstrens som materialens årstid. Prince-of-Wales-check, fiskben- eller hundtandsmönster får ofta en helt annan dimension i något kraftigare ulltyger.

Bild 317218
Som alltid när det kommer till Zegna, fantastiska material med en lika snygg siluett.

Små färgdetaljer
En bröstnäsduk i ytterrockens ficka, kontrasterande halsduk eller varför inte ett par färgstarka mockaskor. Medan sommarhalvåret överlag innefattar starka färger är hösten snarare en tid då små enkla medel lyfter din klädsel.

Underskatta inte det enkla
Med en lugn basklädsel i naturnära färger blir färgdetaljerna extra effektfulla. Brunt, beige eller grått slår ju heller aldrig fel. Våga även något ljusare nyanser för att lysa upp en mörk höstdag.

Prioritera skor
Lämna tygskorna hemma. Under hösten är det på allvar dags att satsa på kvalitetsskorna. Bra läderskor upprätthåller inte bara det yttre utan klarar dessutom dåligt väder galant.

Bild 317219
Höstkängor från Charles Tyrwhitt

Regnrocken
Alla behöver en något tunnare ytterrock för hösten. En klassisk trenchcoat eller car coat är båda väl investerade plagg. För den något sportigare rekommenderas en vaxad oljerock eller skepparkavaj.

Ytterrockens passform
En välsittande ytterrock är höstens bästa vän. Tyvärr väljer många en för stor storlek för att få plats med kavajen under. Testa istället en annan modell eller justera hos skräddaren. Hösten innebär något dyrare inköp, varför det är betydligt bättre att satsa på kvalité som håller för flera säsonger.

Halsduken
Accessoaren för alla lägen. En halsduk i finare ullkvalité som kashmir gör att den genom sin andningsförmåga går att använda under tidig höst såväl som kallaste perioden under vintern.

Bild 317220
Kashmirslips från Black.

Ylleslipsen
Den kanske mest underskattade accessoaren vi män har och perfekt för den som vill bära slips på ett ledigt sätt. Materialet är alltid tacksamt för att ge en snygg knut.

Dofta brittisk herrklubb
Efter att tweedkostymen under sommaren hunnit torka efter vårens fasanjakt är det dags att återigen att ta fram de något tyngre noterna i parfymhyllan.

Bild 317221
Gieves & Hawkes vet även de hur hösten skall hanteras.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide

Andra artiklar om varumärkena: Charles-Tyrwhitt Zegna
#1 T säger
2008-08-06 22:39 - Anmäl

Mycket trevlig läsning, har planerat en hel del höstinköp redan, hittils har jag siktat in mig på en viss jacka och halsduk. Trevligt att höstens parfymer kom med också.
#2 Leo säger
2008-08-06 23:03 - Anmäl

Haha, Manolo fortsätter i klassisk anda, jag tackar hjärtligast för er "approach"!

Själv har jag för avsikt att komplettera enligt följande:

- Mörkblå manchesterbyxor (tanken slog mig först efter en nyligen publicerad fråga här på Manolo! Härligt!).
- Något stickat, gärna en kashmirtröja från Ankar.
- Bruna (helst vinröd nyans, snarare än snigelbrun) läderskor.
- Den klassiska parfymen från Polo (gröna flaskan), och kanske även Safari (underbar Ralph Lauren-parfym), fast årstiden känns lite fel för den.
- Några måttsydda skjortor från La Chemiserie Traditionnelle.
#3 Robin säger
2008-08-06 23:48 - Anmäl

är ute efter byxor någon som kan ge lite tips
#4 Dansken säger
2008-08-07 05:31 - Anmäl

Som jag har sett fram emot hösten just av ovan nämnda skäl... Kan redan checka av ett par punkter (Jag räknar Burberry London till de tyngre höstdofterna, min har inte sett ljuset sen i mars...). Måste dock komplettera med skor (som oftast) och kanske ett par manchesterbrallor, har med intresse följt deras renässans. Att kallvädret ger en legitim ursäkt att bära kavaj över skjorta och tröja är inte fel det heller.

Skulle också vilja ha ett par rejäla (läs "ser ut som finare vadmal") kostymbyxor (m frontveck) i lite tjockare, grå ylle med öht lite grova detaljer (uppvik, fickorna).

Håller med om illasittande trenchar, men en lite för stor regnrock som rymmer kavajen är också ett måste (finns inget så irriterande och oelegant som att tvingas stå och åla sig in i en ytterrock, med kavajärmarna korvande uppför underarmarna, och slutligen stå och spänna och dra för att få allting rätt). Kan själv tycka att det bryter av nice mot en i övrigt smal silhuett om man hänger på sig en lite lösare ytterrock som man helst slipper knäppa (de många vintage-Burberrys som finns på 2:nd hand är ju ypperliga!).

Det där med kavajer i tweed och andra grövre material har jag alltid varit svag för, men problemet har varit att utbudet på sådana med mer ung/modern skärning varit så dåligt, åtminstone i Sverige. Vill ogärna se ut som Poeten Olsson som fyndat en tvånummerförstor på myrorna och just stoppat pipan med körsbärstobak. Tips mottages tacksamt.
#5 denni säger
2008-08-07 06:28 - Anmäl

Hej alla! tack för en bra artikel manolo. Till alla modeintresserade nu!!

Jag säljer en ny trench som ja inte använt. spana in bildena på uomo.

http://uomo.forumup.se/viewtopic.php?t=2295&mforum=uomo.

Priset är förhandlingsbart.
#6 malawiGW säger
2008-08-07 06:47 - Anmäl

Bra checklista, vad sags som en artikel om varje 'steg'? ;) Typ updateringar for denna host, vad som ar nytt men anda klassiskt.
#7 Niklas säger
2008-08-07 07:24 - Anmäl

Prova gärna Eucris från Trumpers. Det är en doft som är helt rätt i detta sammanhang.
#8 Simon säger
2008-08-07 07:50 - Anmäl

#3 robin --> Definiera vilken typ av byxor så kan nog folk komma med många goda råd :) Regnbyxor? Chinos? Jeans? Täckbyxor? Här finns folk av alla klädtyper!
#9 Prins O säger
2008-08-07 09:38 - Anmäl

#4 Dansken, Filippa K har en ny ganska slimmad kavaj som de kallar för 'Christian Tweed Jacket'. Kanske inte det mest intressanta tipset, men i den kommer du alla fall inte se ut som poeten Olsson. Den lär inte vara särskilt svår att få tag på. Kan även beskådas på deras hemsida. Hoppas att någon annan har fler och roligare tweedtips.
#10 A säger
2008-08-07 10:08 - Anmäl

Jag leat efter fina halsdukar i färgena grå,svart, gul, vit..
Nån idé vart kan hitta till bra pris.
H&M finns det mesta men de har inte gul halsduk..
#11 Maximilian säger
2008-08-07 10:18 - Anmäl

Någon som har koll på vad en kostym från Zegna kostar?
#12 Gäst säger
2008-08-07 10:30 - Anmäl

#7: Var hittar man Trumpers i Sverige?
#13 Richard säger
2008-08-07 10:49 - Anmäl

#10 Du kan alltid kolla AIKs souvenirbutik :P
#14 # säger
2008-08-07 11:01 - Anmäl

Härligt med höst igen (åtminstone klädesmässigt är hösten trevlig) . Tyvärr har jag en hel del som "måste" införskaffas, eller det som egentligen är tyvärr med det hela är nog mitt dåliga kassaflöde.

Men min plan är att försöka fynda lite på secondhand, det jag behöver ha främst är; trenchcoat, skor, en snygg väska, halsduk och dessutom har jag varit lite sugen på en tweedkavaj ett längre tag nu. Men precis som Dansken känns det lite som om de som finns främst är anpassade för äldre gentlemän.

För övrigt hur är det med att ge saker till en skräddare? Vad brukar det kosta att få en rock eller kostym insydd och brukar resultatet bli bra?
#15 Dansken säger
2008-08-07 11:48 - Anmäl

#9: FK duger gott i sammanhanget, jag är mer kinkig när det kommer till "riktiga" kavajer och kostymer. Här handlar det ändå mer om något för plugg och helg, och då ser jag inget prob med Filippa.

F ö är det lustigt hur vi går från sommarens medelhavsmode (linneskjorta, uppvik, ofodrad kavaj) till brittiskt när det blir höst. Jag säger inte att det är fel, egentligen är det väl helt logiskt att vi efter årstid härmar den region som har sådant väder större delen av året...
#16 rja säger
2008-08-07 11:55 - Anmäl

Trevlig artikel. dock känner jag inte själv att årstidernas växlingar påverkar mina klädval i särskilt stor utsträckning (förutom att jag lämnar vissa plagg hemma i sommarvärmen). Skulle inte kunna tänka mig att bära linnekostym (ogillar alla former av skrynklor) eller färgstarka kläder ens på sommaren.
#17 rja säger
2008-08-07 12:05 - Anmäl

För övrigt kan man nog glömma hösten minst en månad till - augusti brukar vara den varmaste månaden av alla.
#18 rja säger
2008-08-07 12:06 - Anmäl

"lustigt hur vi går från sommarens medelhavsmode (linneskjorta, uppvik, ofodrad kavaj) till brittiskt när det blir höst"

Tala för dig själv, här har vi en som bär brittiskt året runt.
;)
#19 Jesper säger
2008-08-07 12:38 - Anmäl

Ska man dofta brittiskt föredrar jag Mark Birley For Men, en mycket trevlig doft för en riktig gentleman.
Även om jag kommer hålla mig mest till Divine's L'homme Sage, en doft jag aldrig tröttnar på och dessutom gett helt fantastiska reaktioner hos det motsatta könet, samt Terre d'Hermès som är lite mer sofistikerad än l'homme sage.

En car coat jag verkligen kan rekommendera är den från Filippa K; väldigt ren i designen med dolda knappar och grym passform. Den blir min nästa löning...
#20 Niklas säger
2008-08-07 13:06 - Anmäl

# 12: Jag tror inte att Trumpers finns i Sverige, men det går att beställa från deras hemsida. Om man är i London ska man absolut inte missa att besöka någon Trumpers båda butiker. Den ena på Curzon Street, den andra på Jermyn Street. D et är en fin upplevelse att handla och kanske låta raka sig där.
#21 don Dandelion säger
2008-08-07 13:29 - Anmäl

#18 ...och här har vi en till!
#22 Carl-Olof säger
2008-08-07 14:14 - Anmäl

Tack igen Manolo för att vi slipper artiklar som: "höstens hetaste limiterade sneakers" eller dylikt. Den klassiska stilen håller i längden och er approach gör er unika och intressanta.

Trumpers finns mig veterligen inte i Sverige men det finns många internetsidor som säljer deras sortiment. Det är bara att googla.
Jag föredrar Trumper GFT som doftar relativt mycket citrus. Annars blir det som vanligt Dior Eau de Sauvage i höst också (liksom nästa vår, och sommar, och om och om igen...) Polos gröna är en klassikier också.
För alla anglofiler är Penhaligons Blenheims Bouqet riktigt fin. Även denna citrusbaserad. Är dessutom Churchills gamla trotjänare.

I höst blir det annars en ny grå kostym i med två knappar och snedställda fickor plus biljettficka. Tänkte spränga spargrisen och testa Hacketts bespoke sortiment i London.

Dessutom kommer garderoben fortsätta fyllas på med snygga lammullströjor från alla Göteborgs second hands.
#23 Dansken säger
2008-08-07 14:45 - Anmäl

#18: Jag kanske inte syftade på vad lilla jag har på mig (min impact på modet är väl tackochlov ganska liten...) men snarare på vad som haussats inte minst i detta forum och på The Sartorialist. (eller om man går ut på gatorna här och ser sig omkring)
#24 Prins O säger
2008-08-07 16:02 - Anmäl

#19: Håller med om att FKs car coats är snygga, men tyvärr har jag märkt att den som jag äger inte tål regn särskilt bra. Det läcker in vatten vid sömmarna, vilket inte bara leder till att man blir blöt på axlarna utan också att fodret riskerar att fälla färg på de kläder man bär under. Inte så kul.
#25 Gurra säger
2008-08-07 22:09 - Anmäl

Hur orkar ni alla att diskutera dessa gubb-kläder? Trist och dyrt. Larvigt. Jag är 48 år och älskar t.ex. adidas originals. retrolook kontra..kanske Carlings egendesignade trenchcoat. En jäkla coolig blandning av vagant-extravagant slöddrigt. Trista trökiga comments.
#26 H säger
2008-08-07 22:18 - Anmäl

Gurra: "En jäkla coolig..." Vilket ungdomligt och cooligt uttryckssätt!
Otroligt dumt inlägg av dig. Förklara för mig på vilket sätt Carlings (Carlings!?) och Adidas skulle vara intressantare att diskutera?
Jag är 28 år och föredrar mockabrogues framför Adidas och sannerligen Ralph Lauren framför Carlings. Är dina preferenser på något sätt bättre?
#27 Leo säger
2008-08-07 22:58 - Anmäl

...och jag håller med H, fastän jag är ännu yngre (25). Det finns nog mer lämpliga bloggar än Manolo för Gurra. "Gubb-kläder"? Jag ställer mig oförstående till påståendet att det är sådana som diskuterar, jag rycker på axlarna - tar mig en sup - och fortsätter glatt bläddra runt lite på Manolo.
#28 Hegel säger
2008-08-07 23:18 - Anmäl

Om ni tänker efter, kommer ni inse att ni är barn av samma samspel, där det intresse som nu blomstrar för det klassiska herrmodet, och som i sin tur är grogrunden för den här bloggens existens, inte vore möjligt utan det totala avståndstagandet från detsamma som Gurras generation står för.
#29 Leo säger
2008-08-07 23:31 - Anmäl

#28: Visst är det så, men det betyder inte att vi behöver kommentarer av det slag som diskuteras! Vi är ändå mycket väl medvetna om gemene mans uppfattning om hur man "skall klä sig", det är bara att titta på en stadsgata så ser jag alla de stilar jag aldrig själv skulle ha - och någon enstaka gång - så skymtar jag en elegant "gubbe" som inspirerar mig till min egen stil.

Men visst, jag vill inte tysta någon, utan tycker att folk skall få kommentera som de vill. Trots allt verkar en övervägande majoritet tycka om det som skrivs på Manolo, varför kommentarerna ofta blir intressanta och konstruktiva.
#30 O N säger
2008-08-08 08:06 - Anmäl

haha Carlings...
#31 Bedstefar säger
2008-08-08 14:05 - Anmäl

Den grå flannelkavaj er også en efterårsklassisker, og er langt mere diskret og brugbar end en tweedkavaj. Fotoet fra Gieves & Hawkes viser netop to flannelkavajer.
#32 D säger
2008-08-09 21:13 - Anmäl

Charles Tyrwhitt - försäljare i Sv/Sth ?
#33 Dansken säger
2008-08-10 22:42 - Anmäl

#32: Ingen vad jag vet, tyvärr. Butiker i Paris, UK och New York, (+madrid, Singapore och Kuwait, ser jag nu). Deras webbshop är dock superb, och frakten är så låg att du har råd att beställa en-två skjortor och testa storlek. Jag skulle säga att storleken i tum är som jag vant mig vid: Min stl 39-40 med hyfsat långa armar motsvarar 15.5 tum/35 tum i ärmlängd. Kom dock ihåg att de är brittiskt VIDA, varför du kan vilja ta slim fit, som bara är hyfsat vida. Deras bomullskavaj (marin, finns på hemsidan) är också väldans, väldans... jag svängde f ö deras låga ökenkängor i mocka på ett par barer i East Village igår, weee!

Filippa har, upptäckte jag just, en flanellkavaj i lite brittiskt retrostuk: smal, single-vented och med biljettficka. Dock är den knappast tidlös med t ex dolda knappar (kom igen, det är ju FK...), men jag impulsköpte den till hösten. Dessutom är tillhörande flanellbyxor ett trevligt exempel på hur gubbkläder kan göras väldigt unga pånytt.

#19 och #22: Vill ni dela med er av var ni hittade era parfymer, helst om de finns tillgängliga i Sverige?
#34 Micke N säger
2008-08-12 12:57 - Anmäl

#11 Maximilian:
NK har (inte enda men) en liten Zegna butik i NK Herr med deras "billig" Z konfektion. Där börjar kostymerna någonstans runt 6-7000:-
#35 andreas säger
2008-08-15 13:21 - Anmäl

Någonstans utöver Marlboro Classics egna affärer där man kan köpa Marlboro Classics Original Bags? Hittade en otroligt snygg messanger bag men den kostar styva 3.100 här i Malmö..
#36 cooltox säger
2008-08-26 19:21 - Anmäl

är det någon som vet vilket märke rocken killen på översta bilden har på sig han som står bakgrunden
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.