Manolo logotype

Fråga Manolo: Fritidsjacka?

Bild 317211

Hej! Jag är ute efter en fritidsjacka. En jacka jag ska kunna ha till älgjakten och harrfisket i september. Gärna vattentålig och hyfsat varm. Vill inte se ut som ett rymdskepp i några konstiga gore-tex material. Tänk naturfärgade plagg. Nu tänker ni säkert Barbour och jag klarar inte av det. Vill helst undvika en sådan, ok om det hade varit för 10 år sedan, då kanske. Nu känns det så hopplöst "Grev Turegatan-Porsche Cayenne-Rosé" - ja ni vet vad jag menar. Har ni något annat förslag? MVH Joel

Först och främst är det tråkigt att Barbour fått en sådan stämpel. För det är onekligen mycket fina jackor, vars design är lika funktionell som oförskämt snygg. Att jackorna sedan blivit en symbol för påhittad överklassmentalitet är beklagligt, men absolut inget som bör hindra en från att bära dessa jackor. Du kan dock vara lugn. Det finns alternativ till Barbourjackan.

För det första finns det något mindre välkända tillverkare, med en design snarlik Barbours välkända vaxade oljerockar. Fördelen med just de vaxade jackorna är att de går att använda vid an rad olika tillfällen och till vitt skilda stilar.

Bild 317212
Vaxad jacka från Walkabout

Bild 317213
John Partridge

Är du ute efter något lite robustare är tweedjackor ett alternativ. Sanningen är att tyngre tweedtyger gör sig bättre i jackmodell än som kavaj. Tjocka traditionella tweedtyger är ju framtagna för en kylig herrgård och inte ett modernt kontor, vilket gör dem närmast omöjliga att bära inomhus som uddakavaj. På senaste tid har det även kommit något funktionellare tyger som går att tvätta i maskin. Och det är klart att som fritidsjacka är det viktigt att den enkelt går att tvätta.

Bild 317214
Visserligen en tweedjacka från Barbour, men där tankarna snarare går till en Land Rover är Porsche-Suv.

Sedan finns det självklart en rad andra material om du varken vill ha high tech-material, tweed eller vaxad bomull. Här två exempel:

Bild 317215
Berettas kollektion innehåller dels kläder tydligt ämnade för jakt, men även en del plagg som mycket väl kan bäras till en vardagsklädsel. Jackan ovan är i ett för Beretta unikt framtaget material som kallas för Gardone, vilket är en blandingen mellan Cordura och bomull.

Bild 317216
Det går självklart inte att glömma amerikanska Filson i sammanhanget. Här en jacka i mollskinn.

Översta tweedjackan från J.L. Powell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Barbour Beretta Filson
#1 Kaskar säger
2008-08-05 22:34 - Anmäl

Klockrent! I och med dagens hällregn kände jag att jag behövde en uppdatering på jackfronten och undrade vad jag skulle göra för att hitta en Barbour som inte är Barbour :)

Det finns ju även Belstaff men de är så löjligt dyra att jag tammetusan tror att tillochmed Stureplans-stekarna ser det värt att lägga tio tuss på en midjekort oljerock...

Så trevligt med tips på variation men jag tycker Manolo kunde blicka länkarna mer till Svedala. Korrekt att visa tillverkarens hemsida men de brukar sällan ge information om var plaggen går att få tag på. I Sverige. Och går de inte att få tag på i Sverige så tycker jag att det bör påpekas. Jag läser ju Manolo för att få tips p åvad jag kan köpa, att det finns ett par blaka rosa sockar på 5th Avenue, NY kan vara kul att se men det blir ju en slant ifall jag ska flyga över för att köpa dem...
#2 T säger
2008-08-06 00:04 - Anmäl

Apropo hällregn skulle det vara intressant att se en liknande artikel om just regnplagg, det var något jag funderade på när jag gick till jobbet idag. Dels några olika alternativ för överkroppen, men även några olika varianter skodon; stövlar, galosher eller andra skor lämpliga att plaska i vattenpölar. Även teorier om hur man bäst skyddar byxorna från väta uppskattas.

Som sagt gärna en regnartikel åt det här hållet, för den här artikeln var riktigt bra.
#3 Murray säger
2008-08-06 01:09 - Anmäl

En mycket välskriven artikel, med underbara förslag. Tweed är för övrigt ett vettigt val som hanterar väta väldigt bra. Annars skulle jag föreslå att vi gör ett gemensamt försök att återta Barbours oljerockar från den ovannämnda gruppen, vars namn i stilsammanhang icke bör nämnas. För det går inte att komma ifrån att det är riktigt bra jackor det handlar om.
#4 oscar säger
2008-08-06 06:26 - Anmäl

Om man är säker i sin stil hindras man inte av en överklass stämpel, barbour är och kommer alltid att vara en klassiker på jackfronten. Personligen tycker jag man ska se plagget för vad det är och inte vad det har blivit!
#5 Niklas säger
2008-08-06 06:34 - Anmäl

Håller med om att Barbours kläder är alltför bra för att ges upp bara för att man inte giller en del av de människor som bär dem. Min Barboursamling, som påbörjades för rejält länge sedan, och då och då kompletteras med något nytt, blir bara mer och mer snyggt sliten vartefter åren går.

# 2; apropå att skydda sina skor vid regn, så rekommenderas jag galoscher från norska Swims (det finns nån gammal artikel om dem på Manolo tror jag). Jag använder dem regelbundet till och från arbetet. På så sätt kan jag ha skor med lädersula på mig även regninga dagar, utan att förstöra de fina skodonen.
#6 Johan säger
2008-08-06 07:27 - Anmäl

Hörrdu Oskar.

Om något har blivit någonting, då är det väl någonting?
#7 Kaskar säger
2008-08-06 08:08 - Anmäl

Det bästa alternativet är såklart jaktbutiker. Jag gjorde en snabbgoogling på morgonen och det finns så många alternativ att jag nästan baxnade.

Sen tycker jag det är onödigt att klaga på felstavade inlägg men när jag läser mitt första inlägg här så måste jag ju beklaga mig. "Ovärt" och "bleka" ska det naturligtvis vara.
#8 oscar säger
2008-08-06 10:03 - Anmäl

Johan..

Om en barbour jacka är till och gjord för jakt, men idag blivit en Muf parkas, har den då inte fått ett fiktivt rykte som den egentligen inte förtjänar. Alltså blivit någonting som den från början inte är? Om du är så imbicill att du inte förstår uttrycket tycker jag bara synd om dig.
#9 Leo säger
2008-08-06 11:48 - Anmäl

Kan varmt rekommendera en jacka från P.G. Field. Googla på det, ni kommer inte hitta mycket, mer än att märket säljs av Edinburgh Woollen Mill. Märket saluförs alltså bara i Storbritannien. Flyg dit billigt med Ryanair så blir jackan nog inte dyrare än en Barbour.

Jag var i Skottland för en månad sedan och sprang på en jacka från P.G. Field av ren slump. Hade aldrig hört talas om det innan. Den ser nästan exakt ut som en Barbour och jag upplever kvaliteten som tillfredställande, även om jag förstås inte har hunnit nöta på jackan. Men nu kommer det bästa av allt: priset. Jackan skulle kosta 80 GBP, mycket billigt redan, men var på realisation nedsatt till 30 GBP. Sanslöst - ca 400 kr.

Barbour är förstås exklusivare än P.G. Field i alla avseenden, förutom ett: i Sverige (och generellt, även om jag inte känner till P.G. Fields allmäna utbredning i Storbritannine) är Barbour oerhört mycket vanligare.
#10 Joel säger
2008-08-06 12:45 - Anmäl

Riktigt bra tips Olof! Tack för ett så snabbt svar.
Mvh Joel
#11 Joel säger
2008-08-06 12:46 - Anmäl

.. förresten känner du till någon svensk återförsäljare av Filson?
#12 En Pojke säger
2008-08-06 12:58 - Anmäl

Jag skiter fullständigt i stureplansstekare, vart inhandlar jag en barbour i göteborg?
#13 Niklas säger
2008-08-06 13:13 - Anmäl

# 11, Nej det finns ingen svensk återförsäljare av Filson, tyvärr. Naturkompaniet sålde deras prylar ett kort tag på nittiotalet. Men det går bra att handla på deras sajt. Jag har gjort det flera gånger utan problem. Det går också bra att göra en telefonbeställning, de är mycket tillmötesgående.
#14 Farbror Blå säger
2008-08-06 13:23 - Anmäl

Jag förstår inte rädslan för Barbour. Varför ska man försöka hitta en jacka som ser ut som en Barbour men inte är det? Är det själva namnet som får vissa att rygga? Fånigt värre. Jag räds då inte en överklasstämpel.
#15 Nelson säger
2008-08-06 15:20 - Anmäl

Ja, Barbour jackor är kanon i mânga olika situationer, typ skogsarbete, fiske, jakt eller bara promenera. Berretas kläder sys bla av Brioni, Jackorna är fantastiska och praktiska. Fast jag föredrar Tweed, out of this world!

Synd bara att Barbour har fâtt snobbrykte, fast snobbar är bara töntar, sâ skit i dem...
#16 Mattias säger
2008-08-06 15:53 - Anmäl

som #2 nämner, praktiskt snygga kläder till regniga dagar vill vi se Olof!
#17 Sebastian säger
2008-08-06 16:49 - Anmäl

Det verkar vara ett sådant förakt mot, som ni kallar det "Stureplansstekare". Många av dom har riktigt bra klädstil! Varför klanka ner på dem?
#18 Murray säger
2008-08-06 19:52 - Anmäl

Skall man köpa Barbour bör man göra det över nätet. Helt klart bättre priser och urval än i svenska butiker. Rekommenderar vad som verkar vara Barbours officiella återförsäljare på nätet, http://www.outdoorandcountry.co.uk.
#19 M säger
2008-08-06 20:42 - Anmäl

#17: Are you for real? Stureplansstekare är själva definitionen av dålig stil. De är det levande beviset på att gott om pengar verkligen inte är detsamma som god smak och stil.
#20 T säger
2008-08-06 21:31 - Anmäl

Kanske är lite sent att komma med nu, men en annan artikel jag väntar på är en liknande denna för läderjackor.
#21 Leo säger
2008-08-06 22:55 - Anmäl

#14: Du frågar väl generellt, men jag känner mig träffad.

Jag valde ett alternativ till Barbour enbart av ekonomiska skäl - P.G. Field är nästan identisk (finesser, grön, brun manchesterkrage) men kostade 400 kr på rea. Jag skulle hellre ha en Barbour men kunde inte motstå detta pris, det blir ju pengar över till annat. En Barbour kostar trots allt 3000 kr i Sverige.

Tycker dock inte att man skall vara rädd för Barbour, oberoende av vilka som bär den och hur de bär den, så har den ett härligt arv. Min nästa vaxjacka blir säkert en Barbour.
#22 Leo säger
2008-08-06 22:57 - Anmäl

#12: NK Sport i Göteborg saluför Barbour. Även Ströms har den. Skulle inte bli förvånad om det finns fler butiker.
#23 vetabaest säger
2008-08-07 08:18 - Anmäl

Jag har en sjukt sliten Barbour. Fortfarande på?
#24 Leo säger
2008-08-07 14:36 - Anmäl

#23: Behåll den tills den faller i bitar. Så bärs en Barbour med värdighet. :)
#25 vetabaest säger
2008-08-08 08:33 - Anmäl

#24 Jovars. Problemet är att den börjar få en inte alltför smickrande lukt. Vädring funkar inte och kemtvätt förstör vaxet. Vad göra?
#26 Leo säger
2008-08-08 10:17 - Anmäl

#25: Då den ändå måste vaxas om med några års mellanrum (en väns Barbour är 5 år gammal och har tappat allt vax), kan väl kemtvätt följt av nyvaxning vara ett alternativ?
#27 Niklas säger
2008-08-08 12:25 - Anmäl

# 24: Om en Barbourjacka luktar illa, kan den ibland räddas genom att läggas i en plastpåse och sedan läggas ned i frysen i nån vecka. Att kemtvätta och sedan nyvaxa funkar inte så bra. Vaxet tränger nämligen igenom och förstör de kläder man bär under.
#28 vetabaest säger
2008-08-08 13:44 - Anmäl

#27 Det ska genast provas! Faktum är att jag har både kemtvättat den och vaxat om den. Lukten hänger kvar. En skön blandning mellan stall, svett och fuktig källare. Funkar på landet, men det vore ju fint att kunna nyttja jackan även i stan igen.
#29 eric säger
2008-08-11 16:18 - Anmäl

J.L. Powell jackan var cool tycker jag. Någon som känner till om märket finns tillgängligt i butik i Sverige eller Danmark?
#30 Jocke säger
2008-08-11 17:27 - Anmäl

Den översta jackan i tweed, är det möjligen en alan payne med patronficka och hela köret? Tänkte köpa en sån förra hösten i en butik i Sollentuna men när jag hade bestämt mig var storleken slut :\ Någon som vet vart man får tag i en sådan idag?
#31 Jonas L säger
2008-08-13 10:24 - Anmäl

Vet någon vad det är för modell på Filsonjackan? Har skummat hela deras webshop utan att hitta just den modellen?

mvh
Jonas
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.