Manolo logotype

Världens bäst klädda

Bild 317210

Listor är i modesammanhang ett smått föraktat koncept. Vanity Fairs närmast legendariska lista över kändisvärldens bästa klädda är ett undantag. Men hur väl speglar egentligen listan vöver vilka som skall anses vara vår tids bäst klädda?

På den omtalade listans syns skådespelare, europeiska aristokrater, politiker och allmänt socitetsfolk. Herrsidan bjuder på föga förvånande namn som Daniel Craig, Kanye West, Lapo Elkann, David Beckham och Brad Pitt. Något mer spektkulära är då filmskaparen Julian Schnabel och modekejsaren Karl Lagerfeld.

Är då dessa herrar världens bäst klädda? Svaret är både ja och nej. Craig har de senaste åren gått i bräschen för ett sofistikerat och uppklätt mode, vilket fått många kändisar att främsta som rena lufsar med sina halvknutna slipsar och något för trendiga kavajer. Det är lätt att tro att Craigs stilkänsla endast är ett resultat av Tom Ford som numera förser Bond-skådisen med oklanderliga kostymer, men även innan då britiska Savile Row-skräddaren Kilgour stod för kläderna uppvisade Craig stor stilkänsla.

När det kommer till Kanye West och Lapo Elkann börjar de redan bli något uttjatade som stilikoner. Båda har dock en väldigt genomarbetat stil som skiljer sig på många sätt. Medan West bokstavligen talat bär allt från de stora modehusen, på sitt alldeles personliga sätt, syns Elkann allt som oftast i ärvda kostymer från sin farfar Gianni Agnelli. David Beckham och Brad Pitt måste även de anses något daterade i sammanhanget. Intressant att notera är dock att både Beckham och Bitt liksom Craig ofta syns i kostymer från just Tom Ford. Att Karl Lagerfeld och filmskaparen Julian Schnabel, vars garderob omfattar ett par orangetonade glasögon och en uppsjö av pyjamasar, är med på listan är ett klart hyllande av excentrikern.

På tal om amerikanska magasin. Details har för sitt senaste nummer intervjuat John Varvatos, Thom Browne och Michal Bastian där dessa tre toppdesigners diskuterar allt från den moderna amerikanska stilen till hur mäns inställning till mode förändras. Se klippet här nedan.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: tom-ford
#1 Gäst säger
2008-08-04 20:06 - Anmäl

Det är ju lätt att se "väklädd" ut när man får paltorna från de stora desingerhusen samt har stylister som piffar till en. När var Brad Pitt snyggt klädd senast? Att han bar J.Lindeberg för något år sedan säger väl allt.
För min del är topp 3 av de bäst klädda männen (nu och dåtid):

1) Wes Anderson - alltid personlig med sin skräddarsydda manchesterkostym som funkar till allt och i alla sammanhang.
2) Peter Sellers - ta vilken bild som helst...
3) John F. Kennedy - en sann hjälte.
#2 Jonas säger
2008-08-04 20:18 - Anmäl

Den som tycker att Lapo Elkann klär sig med stil kan ju ta en titt på denna bild:
http://www.fashionitaly.com/index/2007/01/06/lapo-elkann-mette-in-moto-la-moda/

Eller bilden till vänster här:
http://www.verycool.it/2006/12/06/lapo-elkann-rampollo-si-nasce-trendsetter-si-diventa/

Eller varför inte bilden överst här:
http://www.dandyism.net/?p=793

Stilfullt? Snyggt?
#3 McMurphy säger
2008-08-04 20:34 - Anmäl

Brad Pitt tycker jag gott kan vara på den där listan. Kanske inte så innovativ, men allt som oftast oklanderligt klädd.

Många andra som man inte känner till alls. Men efter att ha sett bilderna kan man ju bara häpna över vissa, tex bröderna Clemente i uppknäppta skjortor och kostymer som skulle smälta in i mängden på vilket lastbilsflak som helst under studentfirandet i flen.
#4 GeorgeVII säger
2008-08-04 20:46 - Anmäl

McMurphy, nog för att vi här i Flen ofta kan se hemska ut, så var det där nästan en elak liknelse, haha!

Angående artikeln så anser jag att Daniel Craig är en av de mest bildsköna männen i rampljuset, även om han kanske har stylister som gör det bästa av honom.
#5 BroderAdam säger
2008-08-04 20:56 - Anmäl

Jag är nästan beredd att tycka att det är god stil att anlita en stylist om man vet att man klär sig så taffligt att det behövs.
#6 John säger
2008-08-04 21:23 - Anmäl

Om man har en bäst kläddlista överhuvudtaget är man fel direkt, ingen klarar den rollen jämt.
Sök efter folk med bra outfits istället
#7 Manne säger
2008-08-04 21:25 - Anmäl

All som nr.1 nämner är sådanna som skrivits om i King, Så det känns inte så fräscht eller änns bra!
#8 jolle säger
2008-08-04 21:26 - Anmäl

Dagens läxa
Är du inte snygg så blir du inte det med snygga kläder heller!
#9 rja säger
2008-08-04 21:56 - Anmäl

Löjlig lista. Snygga människor är inte detsamma som snyggt klädda människor.

De bäst klädda männen i världen är sannolikt okända för Vanity Fair. Bland de kända skulle jag vilja inkludera Andre 3000 och Bernard-Henri Levy.
#10 Oskar säger
2008-08-04 22:03 - Anmäl

Varför sitter mannen i inslaget i sin stol med kavajen knäppt!?
#11 Leo säger
2008-08-04 22:14 - Anmäl

#9: Varför skulle han inte ha knäppt kavaj? Allt annat riskerar att se slafsigt ut. ;)

Vidare menar jag, apropå artikeln, att det inte är svårt att klä sig väl om man har mycket pengar... och har känsla förstås. Men det sistnämnda räcker inte.
#12 Oskar säger
2008-08-04 22:53 - Anmäl

#10 Slafsigt är utslina jeans, t-shirt och kavaj. Att sitta med kavajen helt knäppt tyder bara på dålig uppfostran...
#13 buckingham säger
2008-08-05 05:41 - Anmäl

#11 Nej, det tyder på att herr Browne är medveten om kavajens ursprung och att den SKA vara knäppt, även sittandes.
Brownes koncept går ut på att leka och vrida till traditionell manlig klädsel och känner man till hans dogmatiska regler för bärandet av plaggen gör man sig lite dum när man pratar om dålig uppfostran.
#14 Serafio säger
2008-08-05 06:08 - Anmäl

Jag har aldrig gillat David Beckhams stil. Han, och hans fru, är offer.
Är det bara jag som tycker det är en aning pinsamt när jag ser bilder från LA på detta par och hur otroligt tråkiga de ser ut?
Det enda som skiljer dem från Charlotte Perelli&CO är att de faktiskt är världsberömda. Fenomenet är dock detsamma.

Svenska slasktidningar och kändiskollegor har i flera år hyllat en sån som Perelli som en sann stilikon, blåst upp något som inte är någonting.
I Europa blev hon utskrattad för det opersonliga, gucciknarkande drägg hon är.

De internationella kändisarna har också sina själlösa Perellimotsvarigheter som är utvalda av tidningarna och skvallerfolket att gå i första ledet.
Grejen är den att media behöver gullegrisar, vare sig de är tomma skal utan substans eller faktiskt har det där lilla extra.
Varken Brad Pitt eller Beckhams, i synnerhet inte Beckhams, har något i stilväg som gör dem speciellt imponerande. Både Brad och David har många feta stilmissar och modevåldtäkter bakom sig som får ögonen att tåras men likväl hyllas t.ex Pitt för sin stil vad han än tar på sig.

I slutet av 90-talet var den som media hade valt som sin favorit ingen annan än Julia Roberts. Hon var enligt tidningarna bäst på allt, bäst klädd, snyggast, totalt i särklass. Media blåste upp hennes lön till skyhöga nivåer och gjorde henne till Hollywoods drottning.
Ungefär samtidigt hade George Clooney också en orimlig storhetsperiod, som media skapat åt honom. Han var inte ens filmstjärna från början, media gjorde honom till det.

De flesta av dessa stilikoner är påhittade av media. Beckham var aldrig snyggt klädd, det var lika illa som Fredrik Ljungberg.
Hans freakiga, totalt motbjudande frisyrer och trashigt bisarra klädstil under tidigt 2000-tal kan inte ha varit idealet för någon med god smak. Han var ju UTSKRATTAD i verkligheten, samtidigt som tidningarna beskrev honom som en som "frälst alla män som gillar mode och att fixa till sig".
De enda som ville se ut som Beckham var strandraggare, fotbollskillar och discoturkar.

Självklart är det så att världens bäst klädda personer inte är megakändisar. Så enkelt är det.
#15 Stilpolisen säger
2008-08-05 08:10 - Anmäl

Thom Browne är en skojig typ. Han har ställt upp ett antal regler för hur hans kostymer ska bäras; skorna ska alltid bäras utan strumpor, skjortslagen på vita button-down-skjortor ska vara oknäppta, slipsen ska vara instoppad i byxorna osv. Han har även återupprättat slipsnålen.
Däremot har han inte formulerat en regel om att man ska ha kavajen knäppt när man sitter. Men den mannen skulle aldrig knäppa upp sin kavaj frivilligt.
Över huvud taget är det positivt att han vill omgärda bärandet av kostym med ett regelverk, det ska självklart uppmuntras.
#16 Gabe säger
2008-08-05 08:34 - Anmäl

"De enda som ville se ut som Beckham var strandraggare, fotbollskillar och discoturkar.", skriver Serafio i inlägg nr 13. Jag måste säga att jag inte uppskattar de ofta extremt fördomsfulla beskrivningar av människor vars klädsmak inte anses "rätt". Den milt sagt hånfulla tonen när du avfärdar killar som spelar fotboll och turkiska medborgare som gillar att gå på diskotek (?) ger mig bara dålig eftersmak. Kan vi slippa rasistiska och intoleranta påhopp i fortsättningen tack? Det går faktiskt att förmedla en åsikt utan att göra övertramp.
#17 don Dandelion säger
2008-08-05 09:22 - Anmäl

Ja, inlägg #13 kunde Manolo gärna vara utan!
#18 Ola säger
2008-08-05 11:29 - Anmäl

Han heter Kanye, inte Kayne.
#19 Nelson säger
2008-08-05 11:39 - Anmäl

Kläder är personligt, kläd dig efter din personlighet och vad du gillar för färger och materialval. Jag kör med regeln pâ kavajer och skortor 10 âr. Skor 15-20 âr och kostymer i alla fall 5 âr.
Tweed av bra ull skall vara livet ut..... hâlla formen är tyvärr nödvändigt ':(
#20 Zapatero säger
2008-08-05 11:56 - Anmäl

En dag som denna hade man behövt tips på vind/regn jackor !
#21 T säger
2008-08-05 12:27 - Anmäl

Hur kan man vara uttjatad som stilikon? Förklara gärna detta för mig..

Är James Dean uttjatad som stilikon? Steve McQueen? JFK?
#22 David säger
2008-08-05 14:06 - Anmäl

Ett roligt korrfel i artikeln är att Daniel Craig omnäms som bondskådis, där det som troligen menas är Bond-skådis.

Eller har jag missat några filmer där han spelar bonde klädd i Tom Ford?
#23 Raz säger
2008-08-05 17:01 - Anmäl

#15: thom browne är väl snarare ute efter att bryta ner alla tråkiga kostymregler? (kanske var det du menade, men det framgick inte i alla fall för mig)
#24 En glad läsare säger
2008-08-05 18:00 - Anmäl

"Vanity Fairs närmast legendariska lista över kändisvärldens bästa klädda är ett undantag."

Jasså det tycker ni?

http://www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl10_bdl0809.jpg
http://www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl14_bdl0809.jpg
http://www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl17_bdl0809.jpg
http://www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl21_bdl0809.jpg
http://www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl24_bdl0809.jpg

Jag orkade inte fortsätta längre än drygt halvvägs in Vanity´s bildspel. Jag han se en leopard, ett par gräsliga klänningar, en lustig kavaj och ett par illasittande kostymer.
#25 En glad läsare säger
2008-08-05 18:01 - Anmäl

"Vanity Fairs närmast legendariska lista över kändisvärldens bästa klädda är ett undantag."

Jasså det tycker ni?

www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl10_bdl0809.jpg
www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl14_bdl0809.jpg
www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl17_bdl0809.jpg
www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl21_bdl0809.jpg
www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl24_bdl0809.jpg

Jag orkade inte fortsätta längre än drygt halvvägs in Vanity´s bildspel. Jag han se en leopard, ett par gräsliga klänningar, en lustig kavaj och ett par illasittande kostymer.
#26 En glad läsare säger
2008-08-05 18:11 - Anmäl

Jag kunde inte undvika vidare studier av listan.

www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl27_bdl0809.jpg
www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl33_bdl0809.jpg
www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl34_bdl0809.jpg
www.vanityfair.com/images/style/2008/09/stsl35_bdl0809.jpg

En lila man, en kvinna i odefinierbart kläde, en kvinna i toga och slutligen en Michael Jackson imitatör. Tala om att vara ute på hal is när dessa komiska höjdare klampar in på listan över världens bäst klädda.
#27 Daniel säger
2008-08-05 18:43 - Anmäl

Försöker ni uppdatera "Manolos legendariska lista över gnällspikar" eller vad är det frågn om?
#28 Gäst säger
2008-08-05 21:37 - Anmäl

#7 Manne: Jag läser inte King så jag vet inte vad du snackar om. Wes Anderson tvivlar jag på är omnämnd i den tidningen som stilförebild och vad gäller de andra två så är de ju tidlösa stilförebilder, eller ska man bortse från det bara för att namedroppa några nya, "fräschare" namn?

Förövrigt slås jag gång på gång av bristen hos i princip alla kändisar att få kostymen att sitta bra. Tror knappt jag sett någon kändisbild tagen efter 1967 där personen i fråga har haft rätt ben- och ärmlängd på sin kostym. Ta Bono som kan köpa hur många skräddarsydda svidar som helst men ändå ses på diverse bröllopsmingelbilder i två nummer för stor kavaj och en decimeter för långa byxor.
#29 Whedda säger
2008-08-06 11:59 - Anmäl

att vara en av de bäst klädda i världen kräver för mig att personen väljer stilen själv..annars ser ja dom möjligtvis som världens bäst UTklädda människor. jag vet inte om brad pitt och kanye har stylister som sköter allt åt dom men jag tror nog att den senare sköter sin stil själv. han har visat ett stort modeintresse genom att vara på i princip alla visningar nu i sommar. håller med en tidigare skribent om att det kan vara smart av vissa att anlita en stylist om man inte känner att man har tid/koll på mode och stil men då skall man knappast figurera på denna listan heller. stil är mer än bara plaggen du bär, det är hur du bär dom.
#30 Stilpolisen säger
2008-08-06 13:32 - Anmäl

#23: Ja och nej. Thom Browne vill bryta med gamla regler genom att införa nya. Vi kan inte leva utan regler.

http://www.esquire.com/style/fashion-story/properusage1007
#31 Nelson säger
2008-08-06 15:30 - Anmäl

Thom Browne är bara en pajas och inget annat, hans kläd-detaljer är tamefan skit fula. Bryt dina egna regler fór fan och var inte sâ stel.
#32 Whedda säger
2008-08-06 22:10 - Anmäl

#30 nelson

synd att alla inte är mer som du...varför hylla designer som gör nått nytänkande...jag respekterar om hans design inte faller dig i smaken men han är förmodligen den mest hyllade designern de senaste året så antingen har hela modevärlden fått fel uppfattning eller så känns det som att det är du som är pajasen.
#33 Whedda säger
2008-08-06 22:17 - Anmäl

jag kan tycka det är tråkigt att han väljer att införa regler för hur man ska bära hans kläder..jag har uppfattningen att du skall bära ett plagg oavsett märke på ett personligt sätt så att det inte blir som olof skrev här på sidan för ett tag sen att du ser ut som en skyltdocka...
#34 Robin säger
2008-08-06 22:45 - Anmäl

En kille som ni inte har nämnt är faktiskt Pharrell Williams! ;)
#35 Björn S säger
2008-08-07 17:35 - Anmäl

Nelson har rätt i sak.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.