Manolo logotype

Klä din son

Bild 317198

De skriker på bussen, kräks sporadiskt och väcker dig mitt i natten. Listan över argument mot att skaffa barn kan göras lång. Tills dagen du inser att det finns tweedkavajer från Hackett och Ralph Lauren i barnstorlek.

Medan andra drömmer om att lära sin son cykla eller fiska, är andras högsta önskan att få introducera sin son för skräddaren. En av dem var John Brodie som skrivit en lysande artikel i ämnet för Men's Vouge. Brodie var trött på att behöva klä sin son i t-shirts med superhjältar eller kläder för minihipsters. Han valde därför att besöka de klassiska modehusen och insåg där att utbudet av barnkläder ibland överträffade det för vuxna.

" When he rolled into nursery school one morning in a navy-blue cardigan, a Brooks Brothers repp tie, jeans, and a pair of black Jack Purcell sneakers, he looked cooler than I could ever hope to be — like a shrunken member of the Strokes."

Att klä sitt barn utifrån sin egen fåfänga betraktats vara ett lika politiskt inkorrekt agerande som att tömma en oljetanker i Östersjön. Barn skall växa upp med sunda värderingar om att det är insidan som räknas. Detta förutsätter att mode är en ytlig uttrycksform som uteslutande grundar sig i samhällets skeva ideal, där kläder endast är en uttryck för bärarens snobberi. Som att kläder med något dyrare prislapp av ren automatik rymmer blaffiga logotyper.

Det är tydligt att debatten är skev. Det är fullständigt acceptabelt att köpa en stylad barnvagn med aluminiumfälgar åt sitt barn, men att vilja klä sitt barn i snygga kläder är allt annat än accepterat. Ingen skulle tveka om det gällde att lära sitt barn uppskatta god mat eller bra musik. Varför skulle det vara något skillnad att lära sitt barn uppskatta välsydda kläder?

Bild 317199
En hundtandsmönstrad linnekavaj från Ralph Lauren för farsan? Vänta lite här nu, 29 cm i bröstmått?

Bild 317200
Går det att få bort jordgubbssylt från en Seersuckerkavaj?

Läs även Men's Vouges snygga modereportage med barnkläder. Översta bilden från Brooks Brothers.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Hackett Ralph-Lauren
#1 T säger
2008-07-29 21:34 - Anmäl

Underbart, måste börja jobba på det här ;)

Nackdelen är väl att barn växer ur sina plagg så fort, det finns förståss second hand för barn också, men ska jag själv inte köpa begagnat så kommer jag inte klä mitt framtida barn i begagnade kläder heller. Jag får väl avvakta tills jag blivit stenrik.
#2 eric säger
2008-07-29 22:01 - Anmäl

jo det är klart att man vill se en eventuell framtida son klädd i tweedkavaj lysna på Bob Dylan och dricka starkt blandad saft ur konjakskupa, som pappa.
Men som sagt så växer rackarna för fort för att det ska vara värt att köpa sådana kläder.
#3 Leo säger
2008-07-29 22:16 - Anmäl

Det finns en praktisk dimension som berör barnkläder men inte riktigt mat eller musik. Som nämnts ovan; barn växer snabbt ur kläderna, och vidare så åker de rutschkana m.m. vilket sliter hårt på kläderna. Diskussionen leds därmed in på lyx; behöver ett barn R.L.-kavaj? Behöver en vuxen man en Porsche, när världen svälter? Jag vill ogärna moralisera; världen är orättvis, så har man möjlighet att klä ungen i tweed - ja varför inte. Men hade jag haft "kulorna" (och ungen!) så hade jag kanske valt något mer diskret, inte minst för att undvika eventuella mobbningssituationer för den lille...
#4 Björn S säger
2008-07-29 22:39 - Anmäl

#2: LOL, "starkt blandad saft".

Jag tycker detta är bisarrt. Kan inte tänka mig att barn skulle vilja sticka ut (som det ju innebär att klä sig i kavaj i Sverige innan man gått ut grundskolan) på det sättet. Det är ungefär samma sak som att ge barnet ett prettonamn. Ganska taskigt.

F.ö. hamnade jag i en diskussion med en bekant (som hade jobbat på dagis) härom dagen om ett endabarn som hade märkeskläder i småbarnsåldern. Det envisades tydligen med att kissa ner sina Ralph Lauren-underkläder. Undrar om de tänker på det när de syr upp dem?
#5 Murray säger
2008-07-29 22:46 - Anmäl

Helt klart underbart. Men som #4 sade, så är det en social dödsdom för barn ifråga att klä sig i annat än t-shirts.

Förutsatt att barnet använder dessa kläder till vardags. Däremot anser jag att de i artikeln uppvisade plaggen skulle göra sig utmärkt på en julmiddag hemma hos farmor, eller tillställning av dylik karaktär.
#6 Dorian Gray säger
2008-07-29 23:32 - Anmäl

Störta problemet som jag ser det är att barn är oförmögna att till fullo uppskatta hur snyggt klädda de skulle kunna vara. Mycket bättre att köpa en tweedkavaj till sig själv då, istället för att kasta pärlor till svin.

Känns som om barnen lätt blir en levande skyltdocka för föräldrarnas goda smak (och tjocka plånbok), men visst - det är ju tanken som räknas...
#7 Diego de la Vega säger
2008-07-30 04:20 - Anmäl

Är linnekavajen från RL verkligen hundtandsmönstrad?
Påminner mer om Prince de Galle. Kan någon reda ut begreppen?
#8 Simon säger
2008-07-30 06:12 - Anmäl

Hundtandsmönstrad eller inte. Jag vill ha linnekavajen från RL! Och slipsen och skjortan med för den delen! Måste börja tokdeffa om jag ska komma in i bröstmått 29. Sen var det ju det här med armlängden också :)
#9 Simon säger
2008-07-30 06:13 - Anmäl

Förresten... Var är bröstnäsduken? Ska det vara snobbigt på de små så ska det :)
#10 Räven säger
2008-07-30 06:51 - Anmäl

"... he looked cooler than I could ever hope to be â€" like a shrunken member of the Strokes."

The Strokes har aldrig haft stil.
#11 don Dandelion säger
2008-07-30 07:52 - Anmäl

Nej, detta föll mig inte alls i smaken, det är snarare motbjudande.

Själv uppskattar jag bra kläder, och fina accessoarer, men att använda mitt barn som det senare skulle vara riktigt osmakligt (att använda det som det förra skulle väl i och för sig vara ännu värre, men på ett annat sätt).
#12 Daniel säger
2008-07-30 08:06 - Anmäl

Jag ser två kategorier av barn här, dels de lillgamla töntarna som inte får vara med och leka och dels snobbungarna som inte får vara med och leka. Sorry ;)
#13 ajl säger
2008-07-30 09:26 - Anmäl

Såg en unge som var klädd som på andra bilden här om dagen. Jag uppfattade det som provocerande.
#14 Mathias säger
2008-07-30 09:31 - Anmäl

Jag klär gärna mina barn i vackra och stilrena kläder men jag försöker alltid att välja rätt kläder för rätt tillfälle. Eftersom jag själv knappast tar på mig tweedkavajen på tennisbanan så sätter jag knappast på min son en kavaj när han går till dagis eller lekplatsen... Men det är uppenbarligen lite kontroversiellt att klä sina barn snyggt även till mer eller mindre festliga tillfällen. Det märks att människor reagerar - och ibland även negativt - när mina barn har kavaj & slips eller klänning, i synnerhet om det betraktaren inser att plagget kommer från RL, Burberry eller Gant istället för H&M...
#15 don Dandelion säger
2008-07-30 09:43 - Anmäl

Jag reagerar alltid negativt när jag (in-)ser att någon bär kläder från Gant, oavsett bärarens ålder.

Att klä upp sina barn till ett speciellt tillfälle är en helt annan femma än att klä ut dem till vardags; följer man inte med i det resonemanget har man, enligt min mening, allvarliga problem.
#16 MK säger
2008-07-30 10:19 - Anmäl

#15, Vad är det för fel på Gant? Om man bortser från de kläder med för blaffiga
#17 MK säger
2008-07-30 10:22 - Anmäl

Ni får ursäkta, skulle vara...om man bortser från de kläder med för blaffiga och utmärkande loggor så har det mycket snygga plagg tycker jag, tex skjortorna.
#18 Acke säger
2008-07-30 10:28 - Anmäl

Ja, det är viktigt att inte glömma bort de kära barnen...

På Dubbes Klockor skrev vi i december om Klockor till barnen (http://www.dubbe.nu/?p=204), klart att grabben ska ha en riktig klocka också!
#19 T säger
2008-07-30 11:44 - Anmäl

#16 Nej, förutom kläderna de säljer så är det väl inte direkt något fel på Gant.

Givetvis är klädslarna ovan inte vardagsuniform för barnet utan kanske mer tänkt vid tillfällen då man bjudit in folk eller dyl. Jag tror inte heller att barnet kommer mobbas för sin klädsel; barn, i den ålder som passar i kläderna ovan, bryr sig inte lika mycket om utsidan, det kan tvärtom hjälpa att han är klädd så om det ger honom självförtroende.

I mer vardagliga sammanhang, som t.ex. på dagis, kan det ju räcka med en snygg pikétröja och ett par manchesterbyxor, men en icke-vit skjorta är ju inte helt uteslutet det heller.
#20 don Dandelion säger
2008-07-30 12:15 - Anmäl

#19 +1 på den kommentaren om Gant!

Ett barn som i 5-årsåldern börjar bygga sitt självförtroende kring sina kläder ligger nog bra till för att bli rejält olycklig vad det lider...
#21 Johan säger
2008-07-30 15:43 - Anmäl

Hehe, det sista setet var riktigt snyggt faktiskt... Får väl börja skämma bort min lillebror trots allt. De måste ju läras tidigt...
#22 ACO säger
2008-07-30 15:59 - Anmäl

Detta är inte annat än vidrigt! Det är precis lika patetiskt som fotbollsförädrar som vill attt barnen ska bli bäst i världen och pushar dom till att träna! Vid ett festligt tillfälle kan det eventuellt vara okej men annars är det ju verkligen sjukt löjligt.

Spara pengarna och ge dom till kidsen senare så kan dom börja bry sej om vissa kläder senare om dom vill.

Sen förövrigt

"Ingen skulle tveka om det gällde att lära sitt barn uppskatta god mat eller bra musik."

God mat är en sak, men låt för helvete dina barn lyssna på den musik dom vill! Att lära upp sina ungar med viss klädsel eller viss musik eller vafan det än må vara är inget annat än riktigt jävla löjligt.

Ursäkta om det är rörigt men var så frustrerad när jag skrev så det får ni hålla till godo med!
#23 helmertz säger
2008-07-30 20:11 - Anmäl

Låter som ett smart sätt att få barnen att se ned på sina jämnåriga som inte har lika fin "stil", redan från början. Är det inte det man är ute efter kanske man borde tänka till en gång extra.
#24 Danni säger
2008-07-30 20:27 - Anmäl

haha klart man ska klä sina barn fint om man är så gammal så att man har barn villsäga :P
#25 Mathias säger
2008-07-30 22:50 - Anmäl

Det är intressant att ta del av vissa kommentarer och de starka reaktioner som välklädda barn väcker. När jag klär mina barn så är syftet definitivt inte att de ska ser ner på andra barn, uppfattas som bisarra, beskrivas som osmakliga eller provocera någon vuxen… Ni får ursäkta, men det är knappast sunt att reagera så på små barns kläder…

För mig handlar det bara om att mina barn ska vara rätt klädda vid rätt tillfälle och se bra ut på samma sätt som jag är mån om mitt eget utseende och mina kläder. Det är ju lite besynnerligt att frågan om välklädda barn väcker anstöt – i synnerhet på en hemsida som diskuterar mode. Antagligen så är det den norsk-svenska Jantelagen som slår till i kombination med svenskars omhuldande av funktionella fritidskläder… För den specifika klädstilen – gymnastikläder, t-shirts med diverse logotyper och funktionsplagg - tycks ingen ha något problem att "påtvinga" sina barn.

Det slår mig även att frågan om barns klädval kanske inte är lika kontroversiell i länder där skolväsendet fortfarande tillåter skoluniformer? Eller i länder som saknar det svenska förbudet att vara välklädd? Eller där kläddintresserade vuxna inte fördömer föräldrar som köper en snygg kavaj till sin son och provoceras av små barns klädval?

Mathias
#26 Diego de la Vega säger
2008-07-30 23:10 - Anmäl

Bra, Mathias. Många skulle behöva höja blicken över gräsroten och vidga perspektivet. Trots att vi är inne i en underbar, varm period av året är det åtskilliga som snöat inne, oförmögna att förstå att Tomelilla inte är världens centrum. Därmed inget ont om Tomelilla.
#27 T säger
2008-07-30 23:28 - Anmäl

Det jag menar med min kommentar om självförtroende är att barnet valt kläderna själv och därför troligtvis kommer trivas i dem, jag tror inte att barn i 5-årsåldern lägger stor vikt vid vad andra barn har på sig. Jag tror heller inte att ett välklätt barn ser ner på andra barn, jag tror inte alls att barnet ser det som att han är finare klädd.

Som jag sa tidigare handlar det inte om att barnet går i kostym och C&J-brogues till dagis. Snarare handlar det om att byxorna inte nödvändigtvis är i denim eller något med snörmidja, och att tröjan är en piké eller skjorta istället för en t-shirt. Sen kan jackan bytas ut mot en skuren som en kavaj. Först vid finare tillfällen tas kostymen och fluga fram.
#28 don Dandelion säger
2008-07-31 10:43 - Anmäl

#25 Mathias: Jag är orolig för att du klär ut ditt barn för att försöka säga någonting om dig själv, och det har jag i princip någonting emot.

Vill mitt barn bära frack till dagis är det hjärtligt välkommet att göra det, men jag kan inte tänka mig att behandla min egen avkomma som en accessoar - it's as simple as that!
#29 Mathias säger
2008-07-31 17:19 - Anmäl

Till # 28 – Don Dandelion. Tack för din omtanke om mina barn, men du behöver inte vara orolig… Jag vill klä mina barn bra, snyggt och ändamålsenligt – vilket innebär att det ofta blir lekvänliga kläder och ibland kavaj & slips. Att jag väljer deras kläder med omsorg innebär inte att jag använder mina barn som accessoarer…

Det finns knappast någon förälder som medvetet vill klä sina barn i fula och opraktiska kläder utan föräldrar väljer faktisk de kläder de tycker är vackra, klädsamma och praktiska. Jag är övertygad om att i stort sett alla föräldrar är måna om sina barns kläder och utseende. Så varför väcker det så starka reaktioner att enman med god smak väljer att ekipera sina barn i stilrena kvalitetskläder?

Mathias
#30 don Dandelion säger
2008-07-31 17:59 - Anmäl

#29 Nu gled du över till "stilrena kvalitetskläder", och då hamnar vi litet i en annan dager. Jag vet inte vad ett stilrent barnplagg är, men jag har ingen invändning mot att barn bär kvalitetskläder, eller vackra kläder.

Med detta sagt, tror jag inte att NÅGON väljer att sätta på sitt barn RL eller BOSS, eller något annat skryt-logotyp-märke för att kläderna håller en så god kvalitet (det gör de ju dessutom inte). Jag är synnerligen övertygad om att bevekelsegrunderna för ett sådana val är helt andra, och jag har redogjort för dem i tidigare inlägg!
#31 Stefan säger
2008-07-31 18:24 - Anmäl

Haha, jag har en fin bild från lekis, då vi skulle ta gruppfoto och jag satt med röda manchesterbyxor rutig skjorta och fluga. Så gick jag klädd rätt så ofta när jag var liten. Av egen fri vilja. När man tänker på det såhär i efterhand så är det konstigt att de andra barnen inte retade mig :)
#32 O N säger
2008-08-01 19:15 - Anmäl

hahaha!
jag vill ha barn NU!
#33 Leo säger
2008-08-01 21:51 - Anmäl

Haha, efter att ha sett #31 slog det mig just att jag hade vit skjorta & slips på dagis. Samt portfölj och rakvatten! Allt precis som min enda förebild då - pappa!
#34 L säger
2008-08-04 19:36 - Anmäl

Bara löjligt att klä upp sin knatte i vuxenkläder. Tycker som det ibland kan kännas som föräldrar använder sina barn som skyltdockor för att visa sin egen framgång. Snuskigt. Barn ska ha barnkläder som tål lera och gräsfläckar. Stiliga kavajer är för grabbar med åtminstone tillstymmelse till skäggväxt.
#35 Stenstavold säger
2008-08-25 11:28 - Anmäl

Kul diskussion om barnens outfit. Jag köper gärna denna typ av plagg till mina barn. Detta för att undvika att komma till dagis och se att flera andra har exakt samma t-shirt eller byxor. Att det sedan är lite dyrare kan det vara värt... Dessa kläder är juni en betydligt bättre kvalitet och köper man de mer "klassiska" färgerna och snitten kan faktist lillebror/syster också få användning av de. Då kan man faktiskt se det som en investering???
Fram för mer klassiskt och mindre massproducerat!!
//S
#36 eric säger
2008-09-05 09:34 - Anmäl

http://www.mensvogue.com /clothing/articles/2008/08/dressing_my_son
#37 Anders säger
2008-10-05 15:37 - Anmäl

Jag kan sakna den tiden då pojkar var klädda i skorta med fluga bullulsbyxor och ricktiga läder sandaler med spännen på.
Och till det en välkammad kortklippt pojkfrisyr.
Hoppas att det modet kommer tillbaka som smala jaes och stickad tröja nu har gjort tillsammans med adiddas,puma, och convers orginalskor .
pojk och herr modet har aldrig varit så snyggt som det var ifrån 1930 till1970.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.