Manolo logotype

Uppkavlade kavajärmar

Bild 317197

Det är svårt att beskriva vad fotobloggen The Sartorialist betytt för herrmodet. Genom ett sällsynt öga för detaljer och okonventionella sätt att komponera en klädsel är det en central inspirationskälla för den moderna mannen. Ett fenomen som upphovsmannen Schott Schuman dokumenterat flitigt senaste tiden är de uppvikta kavajärmarna. Av ren automatik tänker då de allra flesta dekadent 80-talsmode med Miami Vice som det främsta exemplet. Som alltid är dock farligt att av principiella skäl döma en detalj.

Vår inställning till kavajen är fylld av respekt, vilket inte sällan hämmar kreativiteten. Att vika upp ärmarna är ett ställningstagande att kavajen går att behandla som vilket plagg som helst. Då är det självklart också viktigt att poängtera att det finns en stor skillnad mellan kavajer och att detta är en detalj som främst passar en kavaj av ledigare snitt. Inget för en strikt kontorskavaj direkt utan snarare en sommarblazer av bomull eller linne. Undvik även kavajer med kraftigt stoppade axlar vilket kommer att ge bäraren en icke önsvärd 80-talsstil. Likaså är det inget för bäraren som vill följa reglelboken utan något som kräver en attityd som genomsyras av lite rock'n roll.

Det finns egentligen tre varianter för kavla upp ärmarna. Den första innebär egentligen bara att knäppa upp knapparna i kavajärmen och dra bak dessa mot armbågen. Ett annat alternativ är att vika skjortan över kavajarmen. En smalt vik brukar vara att föredra då ett något bredare lätt för tankarna mot Scarface. Det sista alternativet är att rulla upp kavajärmarna tillsammans med skjortan.

Här ett strålande exempel från The Sartorialist. Lägg även märke till den perfekt anpassade längden på kavajen vilket ger ett sportigt intryck.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Raz säger
2008-07-28 20:17 - Anmäl

Uppkavlade kavajärmar på sommaren är - typ - det bästa som finns.
#2 BroderAdam säger
2008-07-28 20:19 - Anmäl

Inressant iakttagelse, kul att The Sartorialist och Manolo kompletterar varandra så bra. :) "Knäpp upp knapparna i kavajärmen" - I'd like to see you try! ;)
#3 Stefan säger
2008-07-28 20:31 - Anmäl

Det är mycket uppkavlat som gäller nu. Till och med på t-shirtar ska man rulla upp ärmarna på. Jag tycker att det är snyggt!
#4 Leo säger
2008-07-28 21:22 - Anmäl

Men det är väl väldigt få konfektionskavajer som har uppknäppbara knappar? Endast de riktigt dyra? Har aldrig studerat konfektion från något finare än Sand (som ju inte alls är så väldigt märkvärdigt om vi pratar riktigt "lyx"), och på Sand kan man då inte knäppa upp. Kan man det på Boss? Tveksamt va? Går det ens på en vanlig Armani-kavaj?

Hur är det än förhåller sig (vilket jag gärna skulle vilja veta mer om - vad krävs egentligen för att hitta en kavaj vars ärmknappar kan knäppas upp?), så råkade jag läsa idag i "Gentlemannen" att brittiska skräddare och tillverkare endast skär upp de två nedersta knapphålen enligt standard. Blott på begäran skärs det tredje/fjärde hålet upp.
#5 Diego de la Vega säger
2008-07-28 21:40 - Anmäl

#¤, Leo, Du har helt rätt. Möjligheten att knäppa upp ärmslutet får Du beställa särskilt (om kavajen inte är skräddarsydd, för då hör det hantverket till).

Skälet till att skräddaren inte slår det sista "knapphålet" uppåt ärmen är för att den vid behov ska kunna längas.
#6 Leo säger
2008-07-28 21:51 - Anmäl

Aha, tack för infon, de la Vega!
#7 Murray säger
2008-07-28 21:51 - Anmäl

Förmodligen ingenting som jag själv skulle kunna bära upp; det är inte riktigt min stil. Men snyggt, om det görs på rätt sätt.

Ian Fleming, James Bonds skapare och en i allmänhet välklädd herre, lyckas här väl:
http://bp2.blogger.com/_Wbd-uMYmb_4/RhV_iEdDwcI/AAAAAAAAAq0/AWdmADhqtIY/s1600-h/Ian+Fleming+with+turnback+cuffs.jpg
#8 Serafio säger
2008-07-28 22:26 - Anmäl

Kavajen är det i särklass mest överskattade plagget inom herrmode.
Det är inte själva själen och hjärtat, grundstenen i en bra herrklädsel.
Kavaj är överanvänt och hur älskat detta plagg än må vara så får det allt för mycket uppmärksamhet.

Ta en tur på stan, eller sitt en dag på Arlanda och se hur överanvänd, felanvänd och missbrukad kavajen är. Även av de som anser sig "kunna mode".

En snygg svart eller brun kashmirjacka, en rejäl cardigan med knytskärp, en semi-kavaj utan axelstoppning och med dubbla bröstfickor i något grovt tyg... Alla dessa alternativ fullständigt äger sönder en traditionell kavaj om man kan bära upp det.
Det är så mycket snyggare.

Kavajen ska användas när det krävs, i jobbet eller på finare tillställningar. I övrigt ska man vara lekfull och skippa besattheten vid detta plagg.
Det är inte coolt eller snyggt och symboliserar inte modemedvetenhet eller en stark, självsäker personlighet att försöka klä sig som Jude Law eller någon annan kavajgalning som överexponerats i media.
Det blir opersonligt och töntigt.

Uppkavlade kavajärmar är något som över huvud taget inte intresserar mig. Känns opersonligt hur man än ser på saken.
#9 Leo säger
2008-07-28 22:40 - Anmäl

Intressant kommentar från Serafio. Det är dock inte mycket jag håller mig om. Främst vill jag kommentera den allra sista paragrafen; då väldigt få personer har uppkavlade kavajärmar (i förhållande till hur många kavajbärare det finns) så är det väl inte nödvändigtvis opersonligt? "Hur man än ser på saken"? Tycker snarare att det visar på just personlighet att man tillåter sig att kavla upp sin svindyra kavajärm, för dyr är den antagligen åtminstone om knapphålen kan knäppas upp.

Svårt att kalla kavajen överskattad, trots att den väldigt ofta bärs illa och fult. Tycker inte att misshandeln av den gör den överskattad. Snarare underskattad: få personer inser hur utsökt en kavaj kan bäras, om den är av rätt snitt, material osv.

Min våta dröm är en måttsydd och buteljgrön kashmirblazer från Brioni, med mitt eget adelsvapen på knapparna! Det tycker jag hade varit personligt!
#10 T säger
2008-07-28 23:49 - Anmäl

Att ta upp knapphålen kostar väl inte mer än ett par hundra kronor hos en skräddare. Det kan dock i vissa fall vara omöjligt p.g.a. ärmens konstruktion, och i andra fall estetiskt ofördelaktigt beroende på hur knapphålet är sytt och vad det är för tyg.

Mannen på bilden har inte direkt kavlat upp sina ärmar utan bara skjutit upp dem, det är den variant jag själv föredrar.
#11 Simon säger
2008-07-29 05:18 - Anmäl

Jag köpte nyligen en lillekostym på H%M. Glad och oväntad överraskning när jag märkte att knapparna i ärmslutet var upppknäppningsbara. Lägg till skor från Loake, en button-down skjorta och och en möstrad bröstnäsduk så har klass till en billig penning :)
#12 Simon säger
2008-07-29 05:22 - Anmäl

Jag måste lära mig korrläsa mina inlägg. Linnekostym såklart :)
#13 poker säger
2008-07-29 07:52 - Anmäl

Uppknäppbara knappar på kavaj finns på en del konfektionskavajer. Jag har bland annat ett par Tigerkavajer (från den tid Tiger fortfarande gjorde kvalitetskläder, nuförtiden är tycker jag tyvärr de gått ner sig ordentligt och kan inte påminna mig om när jag senast fick ha-begär efter ett Tigerplagg ) med den fina detaljen samt.

Skulle nog aldrig få för mig att kavla upp ärmarna ändå men mannen på bilden är ju grymt stilig i en stil som passar honom och som inte blir för "konstlad". Tyvärr tycker jag oftast att de som jag ser på stan (Göteborg) som kör med uppkavlade kavajärmar har läst lite för mycket Cafe/King och har en otroligt ängslig look där allt ska se ut exakt som ett tidningsuppslag - ingen personlighet alls i klädeseln.
#14 Raz säger
2008-07-29 11:48 - Anmäl

#9: adelsvapen? nu vill jag inte vara den som är den, men sådana detaljer tycker jag går allt för överstyr.
#15 Björn säger
2008-07-29 11:51 - Anmäl

"Mitt eget adelsvapen". Så fick du flagga med det. Jag skulle inte vilja ha mitt vapen på några knappar.
#16 don Dandelion säger
2008-07-29 13:58 - Anmäl

#3 "Jag skulle inte vilja ha mitt vapen på några knappar", så fick du också vara med och flagga! Mycket lyckat.

Själv tänker jag inte flagga alls (mystiskt, eller hur...), men däremot uttrycka mitt missnöje med upprullningsmodet; det må vara på byxor, t-shirts eller kavajer. Inget vidare i något av fallen.

#13 Tiger är väl inget att hetsa upp sig över, men snittet på många av deras plagg passar utmärkt på mig. Gäller kanske i första hand byxor, i och för sig, men jag har allt några kavajer från Tiger som jag trivs med.

När det gäller kavaj måste jag nog tillstå att jag tycker att passformen är allt. Det spelar ingen roll hur exklusiv och välsydd en kavaj är om den inte sitter rätt - hellre en välsittande skräpkavaj, i sådana fall!
#17 Leo säger
2008-07-29 14:38 - Anmäl

Visst, nu fick jag flagga, men vad spelar det för roll när "Leo" ändå är helt anonym här?

Skulle vilja ha knapparna för den egna känslan (nej, jag höjer mig inte över andra, men jag tycker det är en rolig detalj som är värd att utnyttjas), inte för att visa någon. Ingen skulle ju se ändå utan att titta riktigt noga. Till och med då kan ju betraktaren inte med säkerhet säga att det faktiskt handlar om ett vapen.

Knappar i guld (eller mässing) kan ju inte vara helt släta, det blir aldrig snyggt. Och det är svårt att tänka sig ett vettigt mönster. Skall man ha logotypen från någon brittisk klubb, eller kanske universitet, som man inte ens tillhör?
#18 Axl Rose säger
2008-07-29 18:49 - Anmäl

#14, #15: Den svenska avundsjukan lyser klart och tydligt som alltid. Som om det vore något fel att ha ett adelsvapen.
#19 Danni säger
2008-07-29 19:11 - Anmäl

Uppkavlade armar skitsnyggt! Kolla gärna in min nya mode blogg för yngre män och killar :)

http://simplylife-style.blogspot.com/
#20 Raz säger
2008-07-29 20:56 - Anmäl

#18: avundsjuka? nej tack, den diskussionen kan du behålla för dig själv.
#21 Micke N säger
2008-07-29 22:21 - Anmäl

Jag lyckades köpa mina två första kavajer med öppnade knapphål samma dag. Först en kostym från Rose & Born och sedan en bomullskavaj från Massimo Dutti.
#22 Räven säger
2008-07-30 06:53 - Anmäl

Adelsvapen? Vad unket. Vad blir nästa attiralj- Riddarkors med eklöv och svärd?
#23 H säger
2008-08-11 21:01 - Anmäl

#22: Hehe, kanske järnkors med diamanter
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen