Manolo logotype

Internet, den nya herrekiperaren

Bild 317171

Internet har förändrat mannens stilmedvetenhet. Från att uteslutande varit en fråga om att följa de senaste trenderna syns nu ett djupare intresse för kläder och stil. Stilforum och modebloggar vågar ifrågasätta de traditionella mediernas uppfattning kring mode, vilket introducerat det klassiska herrmodet för en helt ny generation.

För fem år sedan slog den metrosexuella mannen igenom. Med David Beckham som förebild fick vi män ett helt nytt ideal att sträva efter. Hudvårdprodukter, regelbundna besök hos frisören och en allt större acceptans för att prioritera vår klädsel var huvudingredienserna. Tidningar som tidigare tillägnat hela sitt innehåll åt lättklädda modelltjejer och tips om raggningsrepliker utvecklade renodlade modemagasin. Samtidigt vann bloggen erkännande, vilket öppnande möjligheterna för modet att sprida sig än snabbare. Vad som tidigare varit känt för en liten intresserad grupp blev nyhet för den stora massan. Plötsligt visste allt fler i fikarummet Pradas konceptuella formspråk för nästa vårsäsong.

Effekten borde rimligtvis vara att dagens män är betydligt mer fåfänga och måna om att följa de senaste trenderna. Sanningen är en helt annan. I skuggan av den kvinnliga modejournalistiken vars huvudfokus ligger på kändisars klädvanor har en stor del av det manliga modet gått mot det klassiska, och modemedvetenhet har på många sätt utvecklats till ett skällsord. Medvetenheten för män rymmer helt andra aspekter. Som att särskilja ett par randsydda skor från skor med limmad sula, balansera slipsknutens storlek med skjortkragens vidd och inte minst knyta sin egen fluga. Saker som lätt kan misstagas vara snobberi, men i själva verket speglar mäns ökade intresse för kläder.

Internet odlar sofistikerade kunder som ställer krav på kvalité. Det tydligaste exemplet på detta är de stilforum som vuxit fram. Innhållet fokuserar främst på klassiskt herrmode med i vissa fall över 20 000 aktiva medlemmar från hela världen som diskuterar allt från de bästa italienska skjortorna till Londons främsta skomakare. På många sätt den moderna herrekiperaren, med en samlad kunskapsbas som är helt unik. En kunskap som tidigare endast varit tillänglig för en begränsad skara människor med mycket pengar. Nu visar initierade läsare att herrmodets själ ligger i skrädderiet där strävan efter genuint hantverk och plagg anpassade efter bärarens kropp är betydligt viktigare än designerns ego.

Tyvärr har de traditionella medierna inte hängt med i utvecklingen. Istället för att utnyttja den kunskap som läsarna besitter och underlättade spridningen av denna gör de traditionella medierna ofta exakt samma sak som tidigare fast på nätet. Det finns en enorm potential genom interaktionen mellan läsare och skribent som nätet erbjuder, vilken hämmas av allt för stort fokus på ofta ytliga trender och kändisideal. Sofistikerade kunder är något alla branscher mår bra av och inte minst modevärlden. Konsumenter som vågar ställa krav och ser bortom modeprofilers pekpinneattityd uppmuntrar inte bara en hållbar konsumtion utan gör dessutom modet betydligt personligare.

Inlägget ovan är en del av ett reportage Manolo skriver för Expressen Kultur som kommer att fokusera på hur Internet har förändrat mäns klädvanor. Vi vill därför gärna höra hur Internet påverkat ert sätt att klä er. Har Internet gjort mannen mer stilmedveten?

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Bugge säger
2008-07-16 20:54 - Anmäl

Jag kan väll inte säga att någon hängt med i utveckling eftersom det tog minst 10år från internet blev tillgängligt i Sverige till den första modesidan för män dök upp på internet. Och kom igen Olof, har du aldrig läst Expressen? Trodde ingen ville synas i den blaskan frivilligt förutom Linda Rosing.
#2 SimonUH säger
2008-07-16 21:03 - Anmäl

Låter intressant, ser fram emot hela artikeln! (även om DN Kultur hade ringt lite bättre). Internet fick mig att slänga min Puma Racers; den dagen förändrades mitt liv, det var det första steget mot att bli den otyglat fantastiska människa jag är idag :D Tack internet!

Internet har som alltid anonymiteten som fördel, inte alltid sin egen utan även andras anonymitet. Att kunna få en anonym och bred åsikt/tips om ett köp eller ett plagg är oftast mer effektivt än att fråga t.ex. kompisar eftersom svarets tygnd ofta definieras av vilken relation man har till personen snarare än innehållet i kritiken/hissningen (Sommarens bloggord, har alltid vilja använda det). Dessutom har man ju en total immunitet mot att göra bort sig på nätet, den vilsna femtonåringen (alt. tysken) kan fråga 'hur långt man ska dra upp tubsockarna i sandalerna?'.

Post scriptum: Skulle se fram emot om ni URL-droppade lite svenska modeforum/communities.

/ Simon @ http://NoSympathy.blogg.se
En pseudopretentiös blogg, krönika, kåseri och tanklöst dravel om en värld där subjektivitet är kung, ironi är syre och syra är ironi. Välkommen.
#3 Björn säger
2008-07-16 21:24 - Anmäl

Troligt att DN skulle publicera inläggen på Manolo...
#4 T säger
2008-07-16 21:38 - Anmäl

Internet är en ovärderlig källa av information om den granskas kritiskt. Är man intresserad av något så går det med stor sannolikhet att fördjupa sig i det genom att "Googla". Det gick även tidigare genom att t.ex. gå till ett bibliotek eller besköka en skräddare eller skomakare, Internet gör detta mer tillgängligt så att alla kan fördjupa sig lite utan att behöva ha det där brinnande intresset som bara finns hos vissa.
#5 Patric säger
2008-07-16 21:42 - Anmäl

Internet är bra. Kolla runt och få inspiration där är enklare än att gå runt i butiker. Men jag föredrar nog att handla ute på stan.
Känns bättre att prova kläderna innan man tar fram kortet.
Köper man något över nätet och det ser ut som ski.. så
kan det vara svårt och besvärligt att byta.
#6 don Dandelion säger
2008-07-16 22:40 - Anmäl

Mitt i prick; mycket väl skrivet!

Att texten råkar hamna i Expressen är väl mindre lyckosamt, men strunt samma.
#7 Richard säger
2008-07-16 23:40 - Anmäl

Olof tar över media Sverige, först Manolo :) och nu expressen...Snart kommer alla i hela Sverige vara anglofiler :P
#8 Humbult säger
2008-07-17 07:33 - Anmäl

Bra text.

Expressen är ett utmärkt forum för att publicera artikeln. Du får mycket fler läsare, än på DN/SvD. Dessutom når du en ny målgrupp som inte så ofta läser om randsyddaskor och kavajslag.
#9 Bugge säger
2008-07-17 07:51 - Anmäl

#8

Sexpressen och Aftonblaskan är inte utmärkt till något alls. Allt de skriver om är senaste foppatofflan eller flickan som fick gosedjursfnatt och kröp in i automaten.

http://www.expressen.se/nyheter/1.1234124/fritzl-orolig-for-sitt-utseende-vill-ha-ansiktskram
#10 Humbult säger
2008-07-17 08:25 - Anmäl

Nu handlar det inte om vad kvällspressen skriver eller dina personliga utlåtande om vad som är bra/dålig journalisitik, utan vilken målgrupp Olof kan nå med sin text.

Expressen.se är heller inte samma sak som Expressen kultur:
http://www.expressen.se/kultur
#11 rja säger
2008-07-17 09:24 - Anmäl

Återigen - det här handlar om kanske 1% av den manliga befolkningen, de flesta följer modeflugor eller bryr sig inte alls. Du har rätt i de övergripande resonemangen men jag tror att du (liksom när det gäller anammandet av preppystilen) ganska grovt överskattar hur många män som är involverade i de här aktiviteterna. Åk till en medelstor svensk stad och du kommer att upptäcka hur minimal påverkan bloggar som Manolo har.
#12 rja säger
2008-07-17 09:27 - Anmäl

Med det sagt så hyllar jag den folkupplysning som Manolo delvis är och skulle kunna vara. Här finns massor av bra information och råd för de som är villiga att söka upp dem.
#13 Luigi säger
2008-07-17 16:03 - Anmäl

Väldigt bra points i den här artikeln - tack vare Internet finns det så mycket mera information på hands att i alla fall jag har blivit mer intresserad av mode och framför allt det klassiska modet - även mer än tidigare. Jag har en fråga som egentligen inte har någonting att göra med detta artikel och som inte är väldigt aktuell just nu heller. Det gäller skor för hösten för jag planerar att köpa bruna läderskor (kanske oxfords, kanske brogues, brunt i alla fall) för hösten. Problemet är bara att alla klassiska läderskor jag gillar har lädersula som inte är speciellt händiga i vårt klimat. Naturligtvis kunde jag använda galoscher, men som gymnasielev tycker jag att det är lite för svårt eftersom jag borde ju ha någon plats för dem när jag tagit av dem. Alltså, finns det ordentliga gummisulade läderskor någonstans?
#14 Gäst säger
2008-07-17 16:38 - Anmäl

# 13 Luigi - kop skor med ladersula! Ga sen till en duktig skomakare. For ett par hundralappar sa lagger han pa en diskret gummisula. Detta gor att skorna kommer halla langre och klara det svenska klimatet hyfsat bra. Jag gor sa med alla mina pjucks, Allen Edmonds och C&J men aven med billigare varianter. Det funkar fint. Ladersulan syns inte och skon ger fortfarande ett elegant intryck.
#15 space lounge säger
2008-07-17 17:50 - Anmäl

Jeansforum där man kan diskutera och få kontakt med representanter från Denim Demon, Flat Head, Samurai, Ironheart, Kato, Julian Red m.fl.

http://ringxring.com/forum/
#16 Johan säger
2008-07-17 18:42 - Anmäl

Om inte annat så har allt givetvis blivit mycket mer tillgängligt. Man KAN intressera sig, det är inte enbart några få personer som skriver för en tidning om hur det SKA vara, om man vill vara "inne". Även om man inte bor mitt i största staden och umgås med modeintresserade personer så kan man nu även få inspiration, tillgång till affärer etc. Även om många väljer att gå till "vanliga" affärer kan internetaffärerna ändå visa vad som finns och vilken affär som har vad och vilket märke som tillverkar vad.
#17 Olof säger
2008-07-17 18:42 - Anmäl

Det är jätteroligt att läsa era kommentarer! Vår tanke med detta uppslag är att låta er läsare vara delaktiga i hur innehållet utformas. Det är enligt min uppfattning vad som gör nätet unikt. Därför vill jag gärna höra mer av era åsikter i ämnet!

Anledningen till att vi valt att skriva om just klassiskt herrmode som ämne är för det enorma intresse vi möts av här på Manolo. Jag skulle gärna vilja veta vad ni tror detta beror på? Varför tror ni att ett inlägg om randsydda brittiska brogues får över 30 kommentarar på bara några dagar, medan intresset för vad som händer på catwalken oftast är betydligt svalare?
#18 Luigi säger
2008-07-17 18:53 - Anmäl

#14 Tack så mycket. Jag måste väl tro att läderskor med lädersulor verkligen tål vädret när så många säger så. Lädersulade skor är bäst, har inte sett några bra gummisulade - de verkar alltid vara ganska fula. Jag kommer troligen inte ens använda mina nya skor på vintern utan mest på hösten, så det är bara regnet som är problemet - viktigast är ju att lädersulan inte förstörs och att mina fötter inte blir våta.
#19 Gäst säger
2008-07-17 21:03 - Anmäl

Expressen? jag är spyfärdig..
#20 Mattias säger
2008-07-17 21:28 - Anmäl

#17 Olof:

Kanske för att skorna var snyggare än modevisningarna? Eller så är det helt enkelt så att väldigt många här vill ha en snygg och bekväm stil (och i Sverige rätt så utstickande faktiskt) som också håller länge. Då blir klassikt mode ett naturligt val. Och det är bra gjort av er att ni inte avrekomenderar det till unga heller (jag är t.ex. "bara" 17 år) utan i stället kommer med grundläggande tips. Det är ju väldigt svårt för oss som är yngre eftersom vi inte känner någon som kan så mycket (i alla fall i mitt fall), eller att det ens är personer i ens närhet som använder den här sortens kläder.

Och jag har också lite förslag på hur innehållet på manolo ska utformas. Något jag skulle vilja se är en sorts FAQ med herr- och skobutiker (och ev. skräddare och skomakare) för de stora städerna och Internet. Jag har själv skickat in en fråga till er om det här angående Stockholm, men jag har inte fått något svar. Det vore också bra i fall medlemmarna själva kunde hjälpa till eftersom ni förmodligen inte har koll på hela landet. Eftersom jag har rätt så bra koll på Östersund( eftersom jag bor där) så skulle jag kunna hjälpa till och fylla i Östersund. Det här är bara ett förslag men jag hoppas på att ni kan ta åt er av det eftersom det är väldigt bra för resor (eller t.om. hitta något nytt i sin egen stad).
#21 Kristofer B. säger
2008-07-17 22:56 - Anmäl

Modejournalistik har traditionellt sett legat nära skvallerjournalistiken med samma brist på självdistans och intelligens. Målgruppen har varit densamma. Människor som inte intresserar sig för kläder av estetiska skäl utan för att de är rädda att inte hinna med i trenderna. De traditionella medierna har aldrig lyckats (om någon ens har försökt) ändra på detta. Själv är jag lika intresserad av om Beckham rakar benen eller inte som jag är intresserad av Cuccis senaste kollektion. Varför skulle jag bry mig om kläder som knappt går att få tag på och som har en livslängd på maximalt några månader innan de blir helt utdaterade. Sedan tror jag inte The Satorialists påverkan på den nyvaknade manliga stilmedvetenheten kan överskattas.
#22 Kristofer B. säger
2008-07-17 23:06 - Anmäl

Expressen har för övrigt en utmärkt kultursida, även om den finns mest för att höja statusen på resten av tidningen.
#23 # säger
2008-07-18 14:28 - Anmäl

Intressant text, synd bara att de flesta som köper expressen eller A-bladet hoppar över deras halvvettiga kultursidor till förmån för hjärndött skvaller och skrämselhistorier. Men man får ta ett steg i taget, idag Expressen-kultur imorgon DN-kultur. :)
#24 Humbult säger
2008-07-18 15:06 - Anmäl

# 21 Bra kommentar.

Ibland undrar jag om inte mitt intresse för herrkläder beror på att jag är en samlare. När jag var barn var det hockeybilder, sen blev det skivor och en period var det sneakers.

Nu skulle jag inte säga att jag samlar på kläder. Men den känsla jag får när jag öppnar garderoben och ser skjortorna hänga på rad (färgkoordinerade så klart) liknar den jag fick som liten grabb, bläddrandes i hockeyalbumet.

Att bygga upp den perfekta garderoben är helt enkelt ett långsiktigt, tidskrävande och något nördigt projekt som jag tror kan tilltal många män.
#25 Björn S säger
2008-07-19 08:34 - Anmäl

#24: Huvet på spiken. Finns inget så skönt som en varierad, balanserad rad snygga upphängda skjortor. Det är en lyx och tillfredsställande ordning. I kombination med ångesten man känner när man inte kan hitta något hemma att ha på sig för ett givet tillfälle (det var ett tag sen nu, gudskelov), är det en bra förutsättning för ett modeintresse.

Internet är en given plats för diskussion och inköp av kläder. Det som saknas är möjligheten att på ett smidigt sätt prova dem. Jag skulle personligen gärna se affärer där det bara fanns provkläder, och som man sedan beställde hem nya exemplar av på nätet.
#26 Nummer 26 säger
2008-07-19 09:58 - Anmäl

Men hallå, hur bra koll har ni egentligen? Expressens kultursidor (liksom Aftonbladets) är relativt ansedda och skiljer sig från tidningarnas övriga innehåll. För det mesta publiceras där duktiga skribenter (som ofta även jobbar för andra medier, tex P1:s kulturredaktion, som självklart har större cred). Så Expressen är inte fy skam, ur kultursynpunkt. Ha lite koll innan ni uttalar er.
#27 Daniel säger
2008-07-19 10:10 - Anmäl

Manolo och The Sartorialist är världens bästa sajter. punkt slut.
#28 Richard säger
2008-07-21 01:16 - Anmäl

Humbult har givetvis alldeles rätt. Män är nördiga samlare. Om det så gäller bilar, hi-fi utrustning eller single malts.

Så att mäns syn på mode har gått åt det klassiska hållet med "kukmätningar" om vilka märken som är bäst och hur man skådar en lädersula på mils avstånd, ligger helt i linje med vilken genusteori som helst. Vilket även slår hål på Olofs slutsats.

"Saker som lätt kan misstagas vara snobberi, men i själva verket speglar mäns ökade intresse för kläder."

Män är snobbar i allra högsta grad och mer bakåtsträvande än kvinnor. Mode och kläder har bara, med god hjälp av media, råkat komma in i våra radar. Varför det märks mer just för tillfället.
#29 Diego de la Vega säger
2008-07-21 07:33 - Anmäl

Vi ska aldrig förväxla elegans med snobberi. Fashion fades, style is eternel.
#30 Magius säger
2008-07-23 10:23 - Anmäl

Oo alltid lika taskigt när man byter språk för att det ska vara lite coolt och sen stavar fel Diego =P

Däremot måste jag säga att generellt sett är det ju helt enkelt kul med att bry sig och ha stil, oavsett om det är snobberi eller klassisk stil (i betraktarens synvinkel)
#31 Diego de la Vega säger
2008-07-24 19:50 - Anmäl

Magius, tack för Ditt vänliga påpekande. I distraktionen när jag skrev förväxlades jag till franskan.
#32 Manolo.se » Arkiv » Manolo ekiperar Expressen Kultur säger
2008-07-25 14:01 - Anmäl

[...] tidigare berättat har vi och tre andra nätkollektiv blivit tillfrågade att utforma varsitt uppslag för Expressen Kultur [...]
#33 Diego de la Vega säger
2008-07-25 19:32 - Anmäl

#32, shoot man !!!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen