Manolo logotype

Rör inte min kavaj stekare

Bild 317158

Krönika: Mäns klädvanor på krogen är ett intressant fenomen att betrakta. Med alkoholen försvinner alla former av stilideal och en ofta obeskrivlig smaklöshet tar över. Vad är det egentligen som gör denna klädsel accepterad? Varför klär sig den svenska mannens som värst på krogen?

Efter att ha tittat runt på lite vimmelbilder från tennisveckan i Båstad är detta den absolut sista platsen på jorden jag vill befinna mig för tillfället. Även om dessa bilder kanske inte är representativa för samtligas stil sätter de verkligen fingret på den värsta av alla stilar, partymodet. Jag vet inte riktigt vad det är som händer, men på krogen tycks alla stilideal totalt raderade. Efter ett par drinkar blir det plötsligt okej att knäppa upp skjortan till naveln, bära pilotglasögon inomhus och i värsta av alla fall sätta slipsen på huvudet. Den enda person i världen som kommer undan med kontorssnararan runt huvudet heter Percy Nilegård, en psykiskt instabil ärkekapitalist som helt saknar empaiti för andra människor. Inte ens ironi kan förlåta detta beteende.

Det är väl en sak när 18-åringar med lite erfarenhet från kroglivet anammar detta stilideal, men att 30-åringar klär sig efter exakt samma standard är totalt obegripeligt. Inget är så gräsligt som gubbsjuka förpackat i krogmiljö, och bara för att det inte finns några direkta klädkoder på krogen betyder det inte att vad som helst är accepterat.

Att klä sig snyggt på krogen borde vara hur enkelt som helst. Det är ett av få tillfälle som tillåter en festligare klädsel som inte styrs av några formella klädkoder. Finns det något annat tillfälle som är lika tacksamt att klä sig för som en uteservering en sen sommarkväll? Att hitta en snygg stil för krogen är inte direkt kärnfysik utan en välsittande skjorta, snygga skor och eleganta byxor är oftast fullt tillräckligt.

Men istället för att anstränga sig något drabbades de allra flesta av någon slags machohybris och låter sin klädsel helt grundas i raggpotentialen. En tjej som klär sig i kortkort med synliga stringtrosor och alldeles för tight topp som visar en för stor del av magen är närmast otänkbart. Men när en kille dansar med bar överkropp på bardisken till 2003 års electrohits är det tydligen ett helt accepterat beteende. För mig är det ingen som helst skillnad. Och de som väl klär upp sig i kavaj drabbas inte sällan av en ansträngd attityd där all form av ödmjukhet försvinner.

Nästa gång du skall klä sig för krogen, dumpa all machoattityd och klä dig sofistikerat snyggt. Eller som A.P.C:s grundare Jean Touitou så elegant uttryckte det för Style.com: "If you can tell a man's sexuality by the way he dresses—like a "gay" uniform or a "macho" uniform—that's disgusting".

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Gäst säger
2008-07-12 18:55 - Anmäl

bra skrivet, finns inget odrägligare än brat-kulturen FY FAN! nee länge leve väldskräddade snygga kläder ;)
#2 # säger
2008-07-12 19:22 - Anmäl

Väl talat, räcker med att kolla rådande modé på krogen i Norrköping; illasittande slitna jeans, och kortärmad skjorta med blaffigt tryck/brodyr som knäpps upp till naveln.
#3 Marcus säger
2008-07-12 23:05 - Anmäl

Alla borde äga en: http://nelly.com/productInfo.asp?qProductId=123012&qProductColorId=1&qNavigation=&qNavigationBrand=&qNavigationClass=&qNavigationGroup=&qBrand=&qClass=&qGroup=&qStyle=&qSize=&qPage=1&scrollBarSelectedIndex=4&qFilterType=2&language_id=1&gender=2
#4 Dansken säger
2008-07-13 02:18 - Anmäl

En beklagansvärd faktor i det hela - förutom att det hela antagligen bara grundas i nåt slags missriktad osäkerhet - är ju att en massa ladies faller för de där grabbarna. Alkohol (eller är det osäkerhet, kanske en del av den vara också) tenderar ju att förvandla både män och kvinnor till nåt slags primala mörkervarelser, och den som klär sig och beter sig som en neandertalare kan casha in och gå hem med en vacker kvinna vid handen, medan den sofistikerat klädde jag-dricker-med-måtta-delikatessöl-från-lokalt-elitbryggeri, får sitta kvar och sjunga med Morrissey:

"If you're so funny
Then why are you on your own tonight ?
And if you're so clever
Then why are you on your own tonight ?
If you're so very entertaining
Then why are you on your own tonight ?
If you're so very good-looking
Why do you sleep alone tonight ?
I know ...
'Cause tonight is just like any other night
That's why you're on your own tonight
With your triumphs and your charms
While they're in each other's arms..."

Nu jävlar ska jag ut och se om Moz har fel för en gångs skull.
#5 Piké säger
2008-07-13 06:30 - Anmäl

Skön artikel av Jean Touitou som ni länkar till :) Undebar läsning
#6 Sebastian säger
2008-07-13 08:37 - Anmäl

Att knäppa upp skjortan och bära pilotglasögon inomhus är absolut inget stilideal men det tycker nog inte dom som gör det heller... Att ha kul ute på krogen och släppa på tyglarna känns självklart för min del! Jag vet att många av dessa "stekare" läser och klär sig tillsammans med Manolo till vardags... Var inte så stel och kom med i matchen!
#7 Simon säger
2008-07-13 16:56 - Anmäl

Bara på tal om ingenting: Nån som vet en bra sida (gärna svensk) eller butik i stockholm där jag kan hitta ett par bruna, snygga skinnkor? Jag letar som en tokig. Det mesta som finns verkar till synes vara för lite kvalité till för mycket pengar.
#8 Humbolt säger
2008-07-13 17:11 - Anmäl

Simon: http://www.pediwear.co.uk/
#9 Daniel säger
2008-07-13 19:23 - Anmäl

Jag håller faktiskt inte med där. Piffiga bröstnäsdukar med fasanmönster, manchesterbyxor och tofsloafers i all ära, jag gillar det själv till vardags, men det hör inte hemma på en riktigt minnesvärd och rolig fest. Där ska man inte stå vid baren iklädd stickad slipover och diskutera vintageklockor, man ska stå på borden med en smaklös slips runt huvudet och spruta gratis champagne. Är det fest så är det!
#10 Sebastian säger
2008-07-13 19:36 - Anmäl

haha kunde inte sagt det bättre själv!
#11 Sebastian säger
2008-07-13 19:38 - Anmäl

P.S jag syftar givetvis på Daniel
#12 Diego de la Vega säger
2008-07-13 20:10 - Anmäl

#7, när Du är i Stockholm kan jag rekommendera Hötorgshallen. Där finns det flera handlare som har riktigt snygga skinnkor, i brunt och mera röda färger.
#13 Marcus säger
2008-07-13 20:43 - Anmäl

#12, Vad tar de för en skinka då? En brun dvs.
#14 rja säger
2008-07-13 20:51 - Anmäl

Känns som att du slår in öppna dörrar här...
#15 Räven säger
2008-07-14 06:47 - Anmäl

#9: 73 % av alla män som sprutar champagne har erektionsproblem och/eller drömmer om golden showers.
#16 Daniel säger
2008-07-14 08:13 - Anmäl

...och så har vi de riktiga partydödarna som bara står vid barfisken och tråkar alla med torr statistik.
#17 oscar säger
2008-07-14 08:31 - Anmäl

Jaghåller med #9, dessutom tycker jag författaren av denna artikel har misslyckats om den ska handla om någon utbliven förkärlek till brats? Var och en skäms för sig och om är trött på glesbygdsmodet bör man kanske bege sig till en opera istället? Om jag har fattat kroglivet rätt bryr man sig först och främst om att ha roligt iställer för hur guld detaljerna på skorna är matchade med klockarmbandet!
#18 Axl Rose säger
2008-07-14 14:06 - Anmäl

Din artikel blev något som mest liknar ett slag mot "bratkulturen" a la svensk avundsjuka istället för en konstruktiv artikel om mode.

Slips runt huvudet? Bar övergropp i baren? Pilotglasögon på dansgolvet? Helt ärligt, vad är det för ställen du hänger på? Folk verkar uppenbarligen ha jävligt kul där, men det kanske är lite mycket Åstorp över det om det händer varje helg. Jag kan inte minnas att jag någonsin beskådat dessa fenomen på en svensk nattklubb. Förutom pilotglasögonen, som jag under en fantastisk fylla tog på mig och hade jävligt kul i till kl 5 på morgonen - jag skiter i vad torrbögen i baren tycker om min stilmedvetenhet när jag druckit en halv liter bacardi och klockan är 5 en lördagnatt, det är inte jag som står i mina finaste skor i en mörk bar där ingen lägger märke till min klädsel ändå, dricker mitt andra glas vin och stör mig på att folk har det jävligt kul 10 meter längre bort. Att festa handlar väl att ha kul och givetvis är det kul att klä sig snyggt, men om du låter det överskugga allt annat framstår du lätt som en torr fanatiker snarare än en schysst kille med stil.
#19 Gäst säger
2008-07-14 14:47 - Anmäl

#19 Schysst kille med stil = "jag skiter i vad torrbögen i baren tycker om min stilmedvetenhet när jag druckit en halv liter bacardi och klockan är 5 en lördagnatt."

Ar det deifnitionen pa "schysst kille med stil", eller har jag missuppfattat?

Mycket bra artikel. Sa fort man riktar kritik mot ett svenskt fenomen sa betyder det inte avundsjuka... aven om man, som vanligt, bemots med den kritiken. Det behovs flera slag mot den osmakliga "bratkulturen".
#20 von Bull säger
2008-07-16 15:17 - Anmäl

Idag är ju alla brats nästan.. så jävla misslyckat :-) Även de som jobbar på en industri och bor hemma är vääärsta stekarna på helgen.. mycket nöje!
#21 Carl-Johan säger
2008-07-16 21:26 - Anmäl

Daniel & Sebastian

Jag mår riktigt dårligt av att Ni ens existerar..
#22 Erik säger
2008-07-16 22:59 - Anmäl

Även brats har sin egen klädstil så som ni har eran. Håller med Daniel och Sebastian, vem fan bryr sig om vad man har på sig på en fest när folk har som roligast. Men visst ni kan stå nyktra i baren och kommentera folks kläder medan vi har roligt på borden med slipsen på huvudet.

Mår rikitgt dåligt av att Carl-Johan ens existerar!
#23 BroderAdam säger
2008-07-17 14:41 - Anmäl

Två faktorer får en att välja en något mer nerklädd stil på krogen (tygsneakers, jeans, skjorta):
1. Den outhärdligt höga temperaturen som absolut inte blir bättre om man hänger på sig en kavaj.
2. Kalaspackade nötter som spiller ut sina drinkar på en om man råkar befinna sig på fel plats i fel nanosekund. När jag går ut tar jag aldrig på mig något som inte lätt går att tvätta efteråt.
Men, sen är väl detta lite charmen med krogen också. :) Det finns tack och lov ställen som är helt rätt för en uppklädd still och ett mer sofistikerat alkoholintag.
#24 Bugge säger
2008-07-17 15:05 - Anmäl

Brukar också köra a la jeans och skjorta. Dock tycker jag joggingskor eller sneakers som ni kallar det är grymt fula, men det är väll enda alternativet när det spills och är blött på golvet. Bara att köra i tvättenmaskinen dagen efter :)
#25 Kristofer B. säger
2008-07-17 23:02 - Anmäl

Det gäller att gå på rätt ställen när man går ut. Brukar vara trevligare på sådana ställen. Ingen sprutar mousserade vin på en, beställer helrör eller våldtar på toaletten. I Stockholm är kontrasterna ofta slående. Men man har iaf ett val.
#26 John säger
2008-07-18 11:23 - Anmäl

Verkar som en del kritiker inte har förstått att detta är en krönika och inte en vanlig artikel. Det är alltså helt tillåtet för skribenten att öppet lägga in sina personliga värderingar i texten som enligt mig är "en konstruktiv artikel om mode." något som #18 uttryckte att det inte var. Vill även upplysa Axl Rose att skribenten har titta på vimmelbilder från Båstad (inte vart på någon specifik klubb) och man kan väl säga att det är den del modebrott som begås om man klickar runt lite på nätet och ser efter på egenhand.

Personligen uppskattar jag ett gott barhäng med en öl, några vänner och ekivoka skämt. Självklart finns det tid att dra ner på dansgolvet och rockröven av hela stället men det måsta ju vara på en nivå där man inte går fullkomligen bannans på allt. Det är så vidrigt att se en kille stappla runt på dansgolvet letandes efter ett ben att jucka mot som en viagrapumpad Golden Retriever. Bara för att man står i baren betyder inte det att man är eller har tråkigt?

Sedan skulle jag vilja ha ett förtydligande från Olof (skribenten.)
Vad menar du med " Inte ens ironi kan förlåta detta beteende"?
Får man inte spexa till sig när man är på fest? Ta på sig ett par ful-snygga glasögon och köra äggdans är det oförlåtligt beteende?

Sjömannen ber inte om vind, han lär sig segla!
#27 Diego de la Vega säger
2008-07-18 14:23 - Anmäl

#26, undrar var uttrycket "blås Kajsa, blås" kommer ifrån och vad innebörden är.
#28 Farbror Barbro säger
2008-07-18 15:05 - Anmäl

" Ta på sig ett par ful-snygga glasögon och köra äggdans är det oförlåtligt beteende?
Svar: Ja
#29 hoggy säger
2008-07-19 11:28 - Anmäl

Stil borde väll handla om att klä sig efter ändamål. Så om man nu tycker "alla andra" på krogen klär sig fel, så kanske man borde titta på sig själv istället.
#30 Yohn säger
2008-07-19 11:48 - Anmäl

Bra skrivet. Brat- och stekarkulturen kan brinna i avgrunden och dö!
#31 Joakim säger
2008-07-26 18:32 - Anmäl

Det finns ingenting som är "kul" med att knyta en slips runt huvudet. Vad skulle det vara? Brats gör det för att de tror att de är coola. Att man beter sig annorlunda på krogen är det dock inget fel på. Klart man ska få ha kul. Men slips runt huvudet?
#32 Gäst säger
2008-07-26 23:16 - Anmäl

r
#33 Gäst säger
2008-07-26 23:20 - Anmäl

krogen = bra umgänge, david guetta på full volym, sprutande skumpa, slipsen på huvudet. Sen är det bara att veva på. tackar nån nej till det då vet jag inte vad...
#34 Anders säger
2008-08-13 15:13 - Anmäl

Det viktiga är nog att välja ställe, inte att välja kläder...

Om nån sprutar champagne, eller om jeans skulle anses "nedklätt" (eller bröstnäsduk uppklätt för den delen), då är det helt enkelt fel ställe...

Är inte "slipsen på huvudet" jävligt klockan 04 en firmafest 1985 för övrigt? Har inte varit i huvudstaden på sistone och sett fenomenet, är det verkligen vanligt?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.