Manolo logotype

Klädd efter ålder?

Bild 317152

Lillgammal eller gubbsjuk? Vår rädsla för att verka yngre eller äldre än vår faktiska ålder är ett ständigt aktuellt ämne. Något som inte minst avspeglar sig i vår klädsel. Hur viktigt är det då egentligen att vara klädd efter sin ålder? Är det okej att som 40-åring bära neongrön t-shirt med grafiskt tryck eller som 17-åring att bära tweedkavaj och paisleymönstrad slips?

Många skulle direkt avfärda detta och mena att stil är något som skall påverkas av ens ålder. Sanningen är som vanligt ofta betydligt mer komplex.

I grund och botten handlar stil om att skapa dynamik mellan bäraren och plagget. Egentligen beror det inte om vad det är för typ av plagg utan hur plagget är konstruerat. En tweedkavaj som är framtagen med en äldre herre i åtanke lär inte klä en gymnasieungdom. Däremot kan denna typ av kavaj i en smal siluett utan kavajaxlar breda som flygplansvingar utgöra en riktigt snygg kontrast för en yngre persons klädsel. Bärarens ålder behöver alltså inte avspegla sig val av klädesplagg utan snarare i hur personen bär det.

Ett annat grundläggande element för en lyckad klädsel är att alltid ta hänsyn tills sin kroppstyp. Mycket av det som modemärkena tillverkar är anpassat för yngre målgrupp. Därför måste äldre män acceptera att de kommer inte att se yngre ut genom att klä sig som 20-åringar. För en sak är säker. Långt ifrån alla klär i vad som för tillfället är trendigt. Detta är egentligen helt oberoende av ålder. Ett tydligt exempel på detta är skjortkragar, vilket diskuterades förra onsdagen. Senaste åren har de allra flesta svenska modemärken uteslutande använt sig av väldigt små och smala skjortkragar. Sannolikheten att en kille som bär kostym eller kavaj till jobbet valt denna typ av krage till är påtaglig. Det är absolut inget fel i mindre kragar, men för en person med lång hals och stort ansikte skapar en liten krage obalans. Detta gäller självklart även vid omvänt scenario. Det viktiga är välja plagg efter ens kroppstyp.

Duktiga herrekiperare ser denna typ av detaljer och hjälper dig att hitta plagg som klär dig oavsett ålder. För kläder som inte är anpassade efter ens kroppstyp är heller aldrig smickrande för ens ålder, och det finns ingen som helst anledning att klämma sig i de smalaste byxorna som går att hitta. Alla kan inte förväntas tillbringa stora delar av sitt liv på gymmet med perfekt tvättbräda vid 40 års ålder. Låt istället skräddaren genom exmpelvis ett par byxor sydda frontveck rätta till ölmagen.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 T säger
2008-07-09 22:34 - Anmäl

Tjusig bild, intressant läsning.
#2 Diego de la Vega säger
2008-07-09 22:42 - Anmäl

Jeans och T-shirt hade morfar redan på 50-talet. Hur nytt och ungdomligt är det! Åldersfixeringen är påtaglig och något insnöad. Betonghäckarna rockar. Nä, vi försöker nog, som alla före oss, ta efter den äldre generationen som vi vill efterlikna. Inget nyskapande här inte.
#3 rja säger
2008-07-10 05:14 - Anmäl

Jag anser själv att det fungerar bättre att klä sig äldre än sin faktiskt ålder än att klä sig yngre. Män över 40 som bär trendiga kavajer till vita sneakers ser mest löjliga ut, som om de försöker imponera på alldeles för unga tjejer eller desperat "hänga med sin tid".
#4 Bedstefar säger
2008-07-10 07:17 - Anmäl

Det er bedre at klæde sig ældre, end man er, end at klæde yngre end man er. I Danmark er det desværre sådan, at mange mænd i 30'erne og 40'erne klæder sig, som de stadig er 23 år.
#5 Jiger säger
2008-07-10 07:50 - Anmäl

40-åringar som studsar runt i hiphopkläder, basketdojor och basebollkepsen bakochfram är naturligtvis vidrigt (Jo, de finns faktiskt. Jag såg en på stan häromdagen). Men 17-åringar som ekiperat sig i gubbkostym från Götrich är inte mycket bättre.

Drar man det inte för extremt åt något håll tycker jag att man tänja lite på gränserna. Vad som är acceptabel klädsel för ens ålder har ju onekligen breddats jämfört med för 50 år sedan.

Men experimenten bör vara mer restriktiva med stigande ålder.
#6 Gäst säger
2008-07-10 09:16 - Anmäl

"Män över 40 som bär trendiga kavajer till vita sneakers ser mest löjliga ut, som om de försöker imponera på alldeles för unga tjejer eller desperat "hänga med sin tid"."

-Som om vita tennisdojor och linnekavajer skulle vara något tidsbundet....
#7 T säger
2008-07-10 11:16 - Anmäl

#6, jag tror inte han syftade på en så smakfull och tidlös kombination som vita tennisdojor och linnekavaj.
#8 JR säger
2008-07-10 11:37 - Anmäl

Skönt att vara 28.
#9 rja säger
2008-07-10 11:53 - Anmäl

#6, #7 Nej jag tänkte mest på reklambyrålooken. Äldre tunnhåriga män med svartbågade glasögon som klär sig som tjugoåringar.
#10 tommy säger
2008-07-10 12:38 - Anmäl

Til Bedstefar skriver jeg på dansk fordi jeg er dansk :-)
Jeg er hel enig med dig. Det ser virkelig galt og fjollet ud at ikke acceptere alderen sin. Men gabet mellem 23 og 30 er nok ikke særlig stort i forhold till f. eks. 25 og 35, syns jeg. Da bliver det kun slemmere!

Och därtill: En persons individuella yttre spelar även in. Nu tänker jag inte bara på en ölmage och rynkor under ögonen. En del personer är klart yngre till sin habitus än deras faktiska ålder. För dem kan en yngre still (fortfarande) sitta ganska bra. Men man kan nog inte klä sig till denna föryngring, i fall den inte är en given likt gåvan från ovan.
#11 Räven säger
2008-07-10 16:06 - Anmäl

Habitus? Pierre Bourdieu, någon?
#12 Diego de la Vega säger
2008-07-10 19:16 - Anmäl

Vi närmar oss citronens kärna. Hellre en räv bakom örat än en boa runt halsen.

När man handlar kläder krävs ett visst sorts kapital. Hur reproduceras handlingsmönster, hur sprids de vidare från generation till generation och inom de olika sociala strukturer som finns i samhället. Med habitus har vi fått ett redskap att klassificera olika handlingsrepertoarer och hur dessa reproduceras. Bourdieus habitusbegrepp skiljer sig på ett intressant sätt från det betonade klassmedvetandet som en förutsättning för att gå och handla. Handlandet sker som ett resultat av nedärvda handlingsmönster om vilka man är omedveten. Habitus är spontanitet om vilken man är omedveten. Att impulsköpa utan att veta varför, skulle man kunna säga.
#13 Micke-Tallinn säger
2008-07-10 20:54 - Anmäl

min bekant klädhandlaren är sisådär 70 och lyckas med konststycket att med sin klädsel uttrycka ungdomlighet utan att förlora sin åldersbetingade värdighet. Klassiskt i grunden med en och annan ungdomlig detalj. Ett föredöme.

Men i övrigt misstänker jag att personlighet är viktigare än ålder - en trist 17-åring klär nog bättre i klassisk stil än i senaste inneplaggen, medan en levnadsglad och vital gubbe nog klär bättre i något ungdomligt.

När man pratar om kläder och hög ålder är det lätt att framför ögonen få upp gubbar som inte köpt nya kläder på 30 år eller bara köpt billiga kläder de senaste åren, då saknas självklart stil, vilket snarare beror på tappat intresse för stil än på ålder.
#14 Diego de la Vega säger
2008-07-10 22:23 - Anmäl

#13, väl talat. Allt för få förstår distinktionen mellan hög ålder och att vara gammal, eller tvärtom.
#15 mr. säger
2008-07-11 11:57 - Anmäl

#13, håller med. Personligheten är viktig, bara man vågar och vill så tror jag att man kan bära upp trendiga klädplagg även om man är gammal på ett elegant vis. Det gäller givetvis att det inte går till överdrift.
#16 mojo säger
2008-07-11 12:28 - Anmäl

tja.. det finns som sagt alla sorter.. Det finns naturligtvis absolut äldre personer som klär aldeles utmärkt i något även funger på yngre förmågor och tvärtom. Reklambyrålooken irriterar mig på andra grunder än att den skulle vara ett sätt för 40+män att se unga ut. Dog förresten inte den här åldersfixeringen ut för ett par decennier sedan? Well, den lever säkert kvar på landet.
#17 Robert säger
2008-07-11 12:39 - Anmäl

Min kropp är lika vältrimmad som när jag var 18 (jag är 35 nu). Därmed har jag ett större utbud av kläder att tillgå. Hade jag haft ölmage, som en del, så hade jag ju knappast gått omkring i tight t-shirt. Uppmana folk att sköta sin hälsa istället för att syssla med åldersdiskriminering. Klä er som ni vill, för bövelen!
#18 Pappa säger
2008-07-12 11:43 - Anmäl

Uttrycket "klä sig efter ålder" ger mig rysningar, för det brukar vara liktydigt med förbud för dem som är över 50 att bära allt som är personligt, spännande, trendigt osv. Tillåtet är:

Kostym av klassiskt snitt
Kavaj av klassiskt snitt
Udda ullbyxor, grå eller beige
Skjorta i diskreta färger och mönster
Slips
Enkel lammullströja

Men ungefär där tar det slut när det gäller inneplagg. Chinos och piké kan ge böter medan t-shirts, tröjor med tryck eller detaljer, alla former av jeans, shorts, utanpåskjortor, sportkläder och så vidare, ger fängelse.

I och för sig är det väl inte fördelaktigt med kläder som framhäver kroppen om man inte har en kropp värd att framhävas, men det gäller ju oavsett ålder.

Men jag tror att det inte bara handlar om kroppsestetik, utan föreställningar om hur äldre "ska" vara. Och det är något annat än aktiva, nyfikna och flexibla, vilket de förbjudna plaggen kan förknippas med. Eller är jag helt fel ute här?

Jag önskar i alla fall att stilpolisen lättar på reglerna för äldre.
#19 Niklas UK säger
2008-07-12 14:27 - Anmäl

Eller så stramar vi åt reglerna för de yngre! Efter 20 års ålder är det anstalt för den som har t-shirt med tryck och jeans... :D
#20 Isak säger
2008-07-12 15:44 - Anmäl

Någon som ser serien House M.D.? Gregory House är närmare 50 och bär ofta kavaj till t-shirts med tryck. Ungdomligt alltså. Jag anser att det funkar. Vad tycker ni?
#21 Bobo säger
2008-07-13 13:38 - Anmäl

Jag är skeptiskt inför t-shirts med tryck. Skjortor med tryck är ännu värre. Byxor med tryck skall vi inte prata om.
#22 Diego de la Vega säger
2008-07-13 15:24 - Anmäl

Till vissa plagg kan det passa bra med knappar med tryck. Praktiskt också.
#23 Ola säger
2008-07-13 15:30 - Anmäl

#19 Ojoj då får jag passa på att frossa i t-shirt med tryck under de månader jag har kvar. :D
#24 GeorgeVII säger
2008-07-13 16:03 - Anmäl

Möter varje morgon påväg mot min läroanstalt en äldre herre, runt 75, han cyklar alltid, bär jeans och tshirt och ser riktigt ungdomlig och vital ut. Visserligen har han tatueringar över ena armen, och snowboardglasögon för att slippa vinden,men tuff är han.
#25 Johan säger
2008-07-23 15:08 - Anmäl

#20 Isak

Gregory House... längtar till höstsäsongen drar igång igen!
#26 Farbror Barbro säger
2008-07-23 19:06 - Anmäl

Jag märker att åldersfascismen visar upp sitt fula tryne här av alla ställen: Män över 40 år som klär sig "ungdomligt" eller "trendigt" är patetiska , de måste klä sig "efter sin ålder" osv. Vem fan har bestämt det? Jag skiter högaktningsfullt i vad som är passande i era ögon. Det handlar inte om att man inte kan "acceptera sin ålder", vad fan nu det betyder. Det handlar om ett genuint klädintresse, och det är inte åldersbundet. Jag ogillar all typ av intolerans och diskriminering och jag trodde verkligen att de som besöker Manolo var mer vidsynta. Skäms mina herrar!
#27 Stilpolisen säger
2008-07-23 19:23 - Anmäl

Så så, sansa sig lite nu. Här krävs uppenbarligen ett ingripande. Självklart är det på det viset att medelålders män ska tänka på sin värdighet och klä sig i en mer klassisk och vårdad stil. Vi lever i en tid då 50-åringar vill anamma de ungas livsstil i stället för att acceptera att man inte längre är 20. Det finns något tragiskt i det.
#18. Du kanske är ironisk, men de regler du sätter upp är korrekta och bör följas. 40-åringar ska inte klä sig som 20-åringar.
#28 don Dandelion säger
2008-07-23 21:26 - Anmäl

Jovars, men annars är det kul med kläder, som flickan sa...
#29 Bert K säger
2008-07-24 06:01 - Anmäl

Ännu roligare utan...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.