Manolo logotype

Aristocrat Chic

Bild 317103

Preppystilen har dominerat våren. Drömmen om den perfekta Ralph Laurenstilen har fått ett jeansland att börja klä sig i chinos och kavajer av seersucker. Tyvärr blir effekten när en stil blir allt för utbredd att den hämmar snarare än inspirerar. Som en motvikt mot det tillknäppta behövs därför ett nytt modeideal. Ett ideal som ger utrymme för kontinental elegans där materialval blir det grundläggande elementet.

Rådande modeideal med chinos, button down-skjorta och ljusa sneakers är inte på något sätt en dålig kombination. Tvärtom är detta en enkel och snygg klädsel som klär de allra flesta. Tyvärr är det som med alla stilar när de blir allt för vanligt förekommande att de förlorar sin dynamik och blir istället en standarduniform för alla med hyfsad samtida förankring. Mode behöver som alla vet olika stilriktningar för att blir riktigt intressant. Därför måste dagens moderna preppyideal släppa på tyglarna för att ge plats åt en mindre tillknäppt och naturligt elegantare stil. En subtilt lyxig stil med utrymme för lekfullhet.

Vad innebär då stilen aristokratisk chic? Stilen beskrivs bäst som kontrollerad dekadens. Det finns tydliga inslag av safari, även om denna stil är mer urban i sin framtoning. Samtidigt är den långt ifrån lika glammig och prålig som jetsetstilen. Sinnebilden av bäraren har visserligen en gedigen akademisk bana, men är långt ifrån tweedekiperad Stiff Upper Lipp. Intresset för litteratur och konst genomsyrar hela stilen, vilket kännetecknas genom nonchalant virad scarf runt halsen och markerade bågar. Bågar som lätt kan misstas vara valda utifrån nördmodet. Det finns dock ingen som helst ironi i valet av glasögon, utan personen bär stolt sina sköldpaddsmönstrade bågar uteslutande av estetiska skäl. Att de tar plats är för att påvisa en färgstark personlighet, inte dölja ett intresse för dataspel och tvivelaktiga internetvanor.

Själva grundelementet i stilen är halsduken, som företrädelsevis är av kashmir eller vid allt för varmt väder linne. I övrigt är kläderna välskräddade av avskalad och enkel design. Funktionsmaterial är som att svära i kyrkan, och vid sidan av möjligtvis glasögonen är plast i någon som helst form helt otänkbart. På skosidan är brogues lite för stelt. Snarare då en slank lädersko från Santoni eller klassiska ökenkängör i mocka. Möjligtvis ett par eleganta sandaler. Men då sitter också en benvit kostym på kroppen.

Bild 317104
Jeff Goldblum som Captain Hennessey i Wes Anderson Life Aquatic har förstått stilen väl.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Ralph-Lauren Santoni
#1 Herr S säger
2008-06-28 18:12 - Anmäl

MJAE::::: YTTERST TVIVELAKTIGT ENLIGT EGEN UTSAGO VAD BETRÄFFAR KRETINISMENS MANDOLINSPELANDE VULGÄRGETTER::::: FÖGA TILLFREDSTÄLLANDE KAN TYCKAS D:V:S: MKT DUMT;;;; MJAE:::::
#2 T säger
2008-06-28 18:57 - Anmäl

Herr S; va?
Helt klart ett intressant inlägg, lite som en futuristisk godsägare
#3 psifi säger
2008-06-28 19:24 - Anmäl

herr S: BITCH you're not makin any sense!
#4 #4 säger
2008-06-28 23:37 - Anmäl

haha, alltså, ibland är ni bara för underbara. Är det här inlägget skrivet med en liten gnutta självironi så är det faktist både roligt och intressant, men är det helt allvarligt så är det.. ehm.. allvarligt.

Varför detta högtravande språk? För att visa att ni har en "gedigen akademisk bana"? Känns det inte jobbigt att vara 20+ och förespråka en stil som passar medelhavssnyggingar på 40+ med skrattrynkor och grånande tinningar bäst?
#5 Marcus säger
2008-06-29 02:39 - Anmäl

Mja allvarligt talat, tonen i vilken texten är skriven i känns tillika gymnasialt krystad som onödig och en analogi angående att bära frack i högstadiet skulle kunna tillämpas för att beskriva den. Att vara sofistikerad är inte detsamma som att bära näsan bland de moln i vilka ni hyser de tankar ni har om era modemässiga excesser.

Det blir bara töntigt, ungefär som texten jag skrev ovan.
#6 Richard säger
2008-06-29 04:02 - Anmäl

Nja, jag vet inte om tesen/erna håller. Tomato - Tomato, typ. Och jag tycker då inte att preppystilen är så utbredd, som texten vill få det till. Jeansrövarna och Ed Hardy tischorna är fortfarande betydligt fler. Iaf sett landsomfattande. Då jag ser de första upprullade chinosbenen på Harrys i Karlstad, kan jag börja hålla med.
#7 Olof säger
2008-06-29 08:11 - Anmäl

Tanken med hela artikeln var att inspirera till en stil som tillåter just en gnutta självironi och humor. Att det skulle avspegla sig även i texten blev därför ganska självklart. Visserligen är det en stil jag själv gillar på ett icke-ironiskt sätt, även om det alltid är mycket roligare att presentera den med glimten i ögat. Jag trodde rubriken var tillräckligt talande för denna humor.. :)
#8 Juristen säger
2008-06-29 08:54 - Anmäl

Fullkomligt strålande artikel!

Jag tycker det är hemskt att iaktta hur det svenska språket sakteliga förfaller år efter år, både rent grammatiskt och hur nyanserna i vårt vackra språk används.

Bland dessa kommentarer visas än en gång detta förfall. Enligt mitt förmenande har Olof i denna artikel visat hur svenska språket kan användas nyanserat, intressant och i det närmaste musikaliskt. Att innehållet dessutom tilltalar mig till det yttersta gör inte euforin mindre. Tack Olof!

För det fall någon ställer sig frågande inför min ålder är jag 27 år.
#9 rja säger
2008-06-29 09:01 - Anmäl

Det är en väldigt överdrift att påstå att preppystilen skulle ha nått någon slags mainstreamstatus. Jag har kanske sett 4-5 killar med den stilen under hela juni månad och då bor jag ändå i Stockholm.

99% av svenska män har samma stil som de hade 1998 med enda undantaget att kläderna är lite mer kroppsnära i passformen.

Min poäng är att det är väldigt lätt att bli "hemmablind" när man skriver om mode, och att tro att ens egen ankdam är ett stort hav.
#10 Räven säger
2008-06-29 09:42 - Anmäl

#4: Jo, men så är de lite smågubbiga på Manolo också. Jag inväntar en artikel där de förspråkar "korrekt" humor och talar sig varma för Hasse och Tage, haha.
#11 no. 11 säger
2008-06-29 10:24 - Anmäl

#9, då ser du tyvärr ganska illa, alternativt rör dig sällan utomhus. Det är ett utbrett stilideal. Frågan är varför det av den anledningen per definition blir någonting negativt. Varför är mainstream så farligt?
#12 Joakim säger
2008-06-29 10:41 - Anmäl

En ganska fånig artikel. När modependeln verkligen svänger så kommer det vara kraftigare än mellan preppystil och aristokratisk chic som egentligen bara är två utryck av samma tid och mode.
#13 ## säger
2008-06-29 11:37 - Anmäl

"Rådande modeideal med chinos, button down-skjorta och ljusa sneakers". Gör ett studiebesök i Norrköping där är verkligen inte chinos och button down-skjorta rådande modeideal. Här är det jeans, jeans och jean som gäller oavsett var man ska gå.

Var på en förfest i gårkväll, till vilken jag inte orkade klä upp mig allt för myckt utan tänkte istället komma ledigt klädd just i chinos och en button down-skjorta av bättre kvalité. Detta till trots får jag höra av "jeans och t-shirt"- maffian (vissa hade dock "klätt upp sig" med kortärmade skjortor med hemskt tryck, usch) att jag var pretantiöst överklädd.

Jag skulle snarast ha velat hävda att det var de andra som var underklädda, men jag höll tand för tunga. Kan det vara så att jag har rätt och alla andra fel, för egentligen borde ju "nivån" sättas efter vad majoriteten har på sig.

Men, men, nästa gång kommer jag ändå inte att ta på mig jeans och kortärmad skjorta jag står hellre ut med att få höra att jag är överklädd.
#14 don Dandelion säger
2008-06-29 12:16 - Anmäl

#8: Med anledning av din benägenhet att bedyra det fina i ett nyanserat användande av det svenska språket, vill jag passa på tillfället att föreslå dig en kvällskurs i just detsamma; du skriver nämligen själv riktig illa!

Skruva ner ambitionen något, så klarar du säkert biffen bättre framledes.

Artikeln var litet som belgiska jordgubbar: Bra i brist på bättre, men ingenting mot någonting bra.
#15 Dansken säger
2008-06-29 12:20 - Anmäl

Haha, igår sa en parisiska jag språkades med på krogen att "Oh, yoör pants and shoes look söu frrench, not lite all thi ömericön böys" angående mina upprullade chinos, röda strumpor och bruna cap-toes (resegarderoben är rätt liten och har definitivt inte hängt med i adelsdekadensen som förespråkas här).

Hon hade förstås rätt. Sgs alla amerikanska killar körde på jeans + skjorta, och de som inte gjorde så hade avskyvärt fula skor.

Nu visade just denna flicka ha "un petit ami" hemma i frankrike, men jag ser det ändå som en framgång och fortsätter med chinos ett tag till...
#16 Jens säger
2008-06-29 12:33 - Anmäl

Kan inte alla som kritiserar andras inlägg gällande språket bara lägga ner. Detta är ingen "språksajt". Lägg inte så stor vikt vid det då vi bara kommer längre ifrån ämnet som är mode. Varför måste ni hela tiden hävde er? Visa er modekunskap istället så inläggen blir värda att läsa.

Tack för ordet.
#17 Pär säger
2008-06-29 14:26 - Anmäl

Det är intressant att se alla språkpoliser här, som verkar ha fastnat i ett mönster. "Huvudsaken är inte att vinna, utan att se till att motståndaren förlorar". Ju mer man påpekar andras brister gällande språk och klädsel, desto bättre framstår man själv. Eller?

Jag blir nästan ledsen när jag ser hur utbrett sånt är idag. Det enda folk gör är ju att leta fel och försöka trycka ned andra, glädje och medmänsklighet verkar ju ha åkt rakt ut genom dörren. Och då är jag ändå inte gammal gubbe, utan bara 24 år gammal.
#18 Juristen säger
2008-06-29 14:27 - Anmäl

#14: Vadan din hetska ton? Jag har på intet sätt sökt upphöja mina egenskaper som skribent till skyarna. Inte heller har jag klandrat dina kunskaper. Jag förmedlade blott två synpunkter: 1) Olof har skrivit en mycket bra artikel, och 2) svenska språket håller på att förfalla. Du får mer än gärna påpeka dessa synpunkter, däremot betackar jag mig för angrepp på mitt språk utan närmare konkretisering från din sida.

För övrigt håller jag med #16, denna blogg berör ämnet mode snarare än språk även om ens språk påverkar en individs utstrålning lika mycket som kläderna denne bär. Dock vill påpekas att syftet med min kommentar enbart var att berömma Olof vilket borde vara i sin ordning, eller?
#19 Räven säger
2008-06-29 14:46 - Anmäl

#13: Jag tycker att du ska gå andra fester. Vad är de för anala stackare som slår ner på folks klädstil på en fest?

Sedan är det upp till var och en om man går runt i chinos, jeans, lederhosen, brandhjälm eller mantel. Omväxling förnöjer.
#20 n0ir säger
2008-06-29 14:56 - Anmäl

Jag gillar det här! Preppystilen känns lite uttjatat (och dessutom har jag en naturlig aversion mot både jeans och chinos till kavaj). Skönt med lite "kontrollerad dekadens". Får i.a.f. mig att plocka fram Birch-Jensens fantastiska bok "Manlig fåfänga" ur bokhyllan (som tillsammans med Roetzels "Gentlemannen" borde vara obligatorisk i alla mäns bokhyllor!).
#21 don Dandelion säger
2008-06-29 20:44 - Anmäl

#18 Pretto.
#22 T.W. säger
2008-06-29 22:23 - Anmäl

Jag vill ge Olof en eloge för att han, trots att ett stort antal personer, likt #4, fördömer den ordentliga och vackra svenskan, står upp för det svenska språket!

För övrigt är jag 19 år.
#23 Dån Dånielsson säger
2008-06-29 22:27 - Anmäl

#18: Bry dig inte om Don D, han är gammal och gaggig
#24 don Dandelion säger
2008-06-29 23:53 - Anmäl

#22 "Fördömer den ordentliga och vackra svenskan"..? Jo tack, du hade inte behövt meddela att du fortfarande puberterar, det märks med all önskvärd tydlighet.

#23 Gammal är äldst.
#25 David säger
2008-06-29 23:56 - Anmäl

Juristen (#18): "Inte heller har jag klandrat dina kunskaper". Nej, det borde du nog avstå från att göra. Den meningen är nämligen rätt så obegriplig, såvida du inte är radikalt anti-intellektuell och tycker att kunskap är dåligt. Precis som #14 påpekar, försöker du uttrycka dig på ett högtravande språk och misslyckas med det. Om det svenska språket förfaller så är det delvis ditt fel.

T.W. (#22): Din kommatering är bedrövlig att läsa, och du vet inte vad du pratar om. Jag håller inte med kommentar #4 om att artikelns språk är högtravande (se kommentar #18), men har du själv läst artikeln?

"I övrigt är kläderna välskräddade av avskalad och enkel design." Nej, så kan man inte skriva. Man kan inte skrädda något av design. Mig gör det inget, men du gör dig till åtlöje om du berömmer artikelns "ordentliga svenska". Och det är uppenbart att du gör det enbart för att se kultiverad ut.

Ni fjortisar som vill leka punchkonservativa: kan ni inte också leka att bildning och erfarenhet ger rätt att uttala sig, och sedan leka att ni drar konsekvenserna av det i några år?
#26 Dansken säger
2008-06-30 05:30 - Anmäl

OK, man ska låta bli idiotdiskussioner, men, nä jag kan inte.

I stort håller jag med #25. Mamma Mia, hundar börjar tala mat. Hela tråden har spårat ur för länge sedan, och jag har svårt att förstå hur var och varannan tråd i detta forum alltid vandrar samma väg ned i språkträsket? Har vi inget att skriva om mode; är det därför vi så träskar ned oss i språket? Jag kan nämligen ta att en modeartikel är lite halvdant skriven, och ffa att kommentarerna är det, så länge de tillför någon slags relevant kunskap (i detta fall om mode eller stil). Ni som vet nåt: skriv för bövelen, och jag ska inte gnälla på hur ni skriver det.

Jo, om ni försöker skriva på ett sätt som ni inte behärskar. Jag kan ta att all världens illitterata språkliga dvärgar överträffar mig (borde jag använda excellerar?) i mode, löpning, musik, ja gud vet vad. Jag bugar mig och tar tacksamt emot den kunskapen, så länge de håller sig till just sitt sagda ämne, och inte ska låtsas kunna något de inte kan. Skriv hur ni vill, men skriv på det sätt ni kan. De flesta modegenier har antagligen inte läst sin Strindberg, och blev duktiga(st) ändå. (sen kan jag personligen tycka att det är stiligt att ha ett rikt språk, ungefär som att vissa kan uppskatta att man kan jonglera en fotboll eller tar 120kg i bänk. Men det är inte mode (se, jag börjar en mening med "men", vad ska ni göra åt det?)).

Lånta fjädrar klär dåligt, mina herrar, och detta är väl ett modeforum?
#27 Räven säger
2008-06-30 11:13 - Anmäl

#26: Du har rätt angående lånta fjädrar. Hallickar bär fasanfjädrar noggrant nedstuckna i sina hattar.
#28 rja säger
2008-06-30 13:06 - Anmäl

#25 Du har helt rätt, även om dem som kritiken riktar sig mot inte har vett nog att förstå det

Ingen är gladare än jag om det blir mode att uttrycka sig korrekt och civiliserat, men se för Guds skull till att skaffa er den där bildningen innan ni börjar svassa runt med högtravande språk. Inget är så enkelt att genomskåda som någon som försöker skriva svårare än vad de i själva verket förmår.
#29 don Dandelion säger
2008-06-30 15:22 - Anmäl

#25,26 & 28 Som man säger nu för tiden (litet sådär dekadent): Word.
#30 Chris säger
2008-06-30 18:21 - Anmäl

Appropå diskussionen, kan rekommendera denna artikeln. Mkt bra http://permanentstyle.blogspot.com/2008/03/when-style-becomes-costume.html
#31 T.W. säger
2008-06-30 23:27 - Anmäl

#24 don Dandelion.
Det jag menar är att Olof står upp för en svenska som tyvärr blir allt mer sällsynt i Sverige varför jag, Precis som #8 Juristen, berömmer honom för det.
Vad som i min svenska skulle tyda på att "jag är i puberteten", kan jag inte se. Läs vår avtalslag och du lär få ett mer nyanserat synsätt!

Efter en tur i huvudstaden idag, lade jag märke till hur få det var som , trots den av Manolo hävdade chinos-hysterin, bar chinos. Det kanske är den rådande väderleken som är orsaken?
#32 don Dandelion säger
2008-06-30 23:59 - Anmäl

Jisses... Jag vet inte var jag skulle börja, så jag låter bli.
#33 Korven säger
2008-07-01 11:30 - Anmäl

Det är väl klart att man måste få skriva med ett språk man inte riktigt ännu behärskar, hur ska man annars lära sig? Att sitta och traggla hemma framför datorn, utan att visa sina alster för någon, så att att när man är duktig nog kommer att lämna ut ett mästerverk man får nobelpriset för, händer inte. (Nu finns där säkert en del felaktigheter i föregående mening men det skiter jag i.) Att hela tiden ta på sig en för stor kostym (för att fortsätta med klyschor, som verkar vara populärt bland de "språkkunniga" här) är ett bra sätt att växa i den. Språket utvecklas i möte med andra.
#34 Scrat säger
2008-07-01 22:31 - Anmäl

#17 Pär, det var fanimej det vettigaste jag har läst på länge. Håller verkligen med i att det är lite sorgligt när man tänker hur vanligt det är med nedtryckande kommentarer bland "vuxet" folk. Ok att det förkommer bland tonårsgrupper, men att denna mobbing kultur följer med upp i åldern är på nått sätt lite tragiskt.
#35 Gust. säger
2008-07-02 08:33 - Anmäl

Ehuru något uttjatad finner jag den så kallade preppystilen synnerligen tilltalande. Den härstammar från en tid då universitetsstudier tydde på förfining och borgerlig bakgrund och inte sågs som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.
Det ni kallar 'aristocrat chic' är, om jag har förstått saken rätt, en mer utstuderad, flamboyant, excentrisk variant av preppystilen. Hurra för den! Dock tycker jag att den bör få fler europeiskt inspirerade drag. En lämplig inspirationskälla kan vara Anthony Blanche i TV-serien Brideshead Revisited. Några svenska inslag kan också få plats i stilen. Jag föreslår att vi återupptar bärandet av studentvärja, eller åtminstone studentkäpp.

#25: Den gyllengula drycken heter punsch.
#36 . säger
2008-07-02 13:21 - Anmäl

Manolo, denna okunnighetens, trångsynthetens och fulländade idiotins helgade hemvist. Är det inte dags att ta bort kommentarfunktionen?
#37 Gäst säger
2008-07-02 14:25 - Anmäl

#36 Är det inte dags att du surfar här ifrån?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen