Manolo logotype

Fråga Manolo: Uppvikta kavajslag?

Bild 317094

Hej! Har alltid undrat hur det egentligen är med det uppvikta kavajslagets vara eller icke vara. Nu senast såg jag Charles bära kavajen på detta vis i andra avsnittet av Brideshead Revisited. Är detta ett stilbrott eller en möjlighet? Mvh S.

Vad som enligt många skulle betraktas som ett uppenbart stilbrott, är för andra en självklarhet. När det gäller just uppvikta kavajslag är det många som tvekar. Att det skulle förstöra kavajens fall och bara ge sken av en snorig attityd. Uppvikta slag är visserligen inget som går att lära sig genom att läsa Gentlemannen från pärm till pärm, utan handlar uteslutande om bärarens inställning. Med rätt kavaj på rätt person är det dock tveklöst en snygg detalj som ger kavajen ett mer fartfyllt intryck.

Som alltid när det gäller att bära ett plagg på ett något okonventionellt sätt är själva plagget centralt och speciellt då materialet. Personligen tycker jag att en ledigare kavaj i exempelvis bomull, manchester, linne eller tweed är att föredra för den som vill vika upp slaget på sin kavaj. Dessa något styvare material har även fördelen att slaget håller formen bättre mot vad en exepelvis en kavaj i tunn ull skulle göra. En annan viktigt del är själva siluetten. Till en kontorsbetonad kavaj med rak siluett kommer denna detalj med största sannolikhet att framstå som att personen omedveten glömt att vika ner kragen. Nätta axlar och smal siluett kommer att ge den rätta attityden.

Självklart är även slagets form grundläggande, och då framförallt slagets bredd. Ett allt för brett slag kommer att bli något otympligt och ha svårt för att hålla formen. Raka slag är alltid något lättare, även om spetsiga inte på något sätt är omöjliga att vika upp. En viktigt detalj för den som tänker vika upp slaget är kragfodret. Det finns en hel del kavajer som matchar sitt kragfoder med en armbågspatch i samma färg. En framträdande färg öppnar möjligheten att matcha med den övriga klädseln.

Som alltid med denna typ av detaljer är det viktigt att det inte ser för utstuderat ut. Sanningen är att det blir som snyggast när personen spontant viker upp slaget för att skydda sig mot kyla eller regn. Huruvida detta har med personens inställning att göra eller får vara osagt. Det är dock svårt att stå framför spegel i timmar för att få till det perfekta viket. Bättre då att bara slänga på sig kavajen i farten.

Bild 317095

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Gabe säger
2008-06-24 19:02 - Anmäl

nej, nej, nej...... är min enkla åsikt. Det ser alltid extremt fånigt ut när man börjar fälla upp kragar! Enda tillåtna undantaget är på en trenchcoat eller en skepparjacka.
tycker gabe
#2 David säger
2008-06-24 19:10 - Anmäl

Gå in på www.polo.com och kolla om ni vill ha inspiration på uppvikta kavajsalg, för ralph lauren har nämligen så på dem flästa "sportcoats"...
#3 Mr P säger
2008-06-24 21:07 - Anmäl

Fungerar absolut, om det är rätt kavaj, en kavaj man kan använda som höstjacka tex, så har man en skön halsduk runt och sen kan man vika upp sina slag, kan se riktigt snyggt ut..
#4 T säger
2008-06-24 22:03 - Anmäl

Helt OK att vika upp när det blåser kallt och man inte har halsduk, tillsammans med händerna begravda i fickorna (eftersom man inte heller hade handskar) och axlarna uppdragna, gärna småspringandes i ett lätt duggregn.
#5 Jens säger
2008-06-25 09:01 - Anmäl

Instämmer med T.
#6 Maximilian säger
2008-06-25 10:05 - Anmäl

Eftersom nämnda Charles vek upp kavajslaget för att tillfälligt skydda sig mot den engelska snålblåsten och dessutom gjorde detta, om jag inte minns fel, med en sports jacket, måste man anse att det inte är ett stilbrott.
#7 rja säger
2008-06-25 10:19 - Anmäl

#6 Så "charles" bestämmer vad som är och inte är ett stilbrott? Nja, känns lite för auktoritärt för min smak.
#8 don Dandelion säger
2008-06-25 12:06 - Anmäl

Aldrig någonsin för att det ser bra ut - eftersom det ser fånigt ut - däremot självklart för att skydda nacken från väder och vind (så länge man själv står ut med att se litet fånig ut till dess man kommit inomhus...).

Det finns inget mer löjeväckande än medelålders män med uppvikt rockkrage en solig dag; maken till uttryck för ålderskris får man banne mig leta efter.
#9 Oskar i Malmö_ säger
2008-06-25 12:55 - Anmäl

Helt ok tycker jag att vika upp kragen till en tweedkavaj en ruggig dag (om man fryser). Trist om det blir till en utstuderad piff-detalj (även om kavajen har kragfoder i avvikande käck färg typ magenta, orange eller dylikt ).
Vissa detaljer är toppen att ha men man måste inte flascha dessa (t.ex kavajfoder, kragfoder, workingcuffs på kavajärm mm, varmt minkfoder i rocken?).
#10 Maximilian säger
2008-06-26 09:23 - Anmäl

#7 rja

Jag vet inte vilket modersmål du har, men jag har förstått att svenska inte är din starkaste sida. Kontentan av min kommentar var att uppvikandet av kragen inte var ett stilbrott, eftersom det gjordes som skydd mot vinden. Viks kragen däremot upp som en utstuderad detalj blir det dock ett stilbrott.
#11 ALFAHANE säger
2008-06-27 11:13 - Anmäl

Om du som bärare av en kavaj med uppvikta slag är orolig om det är "rätt" eller ej, finns det ett bra tips i detta spörsmål; Blir du vid en en social sammankomst upprepade gånger erbjuden hjälp med att vika ner slagen på din kavaj är du förmodligen lite snett ute. I annat fall finns det enligt min mening ingen orsak att tvivla över ditt stilval.
#12 Björn S säger
2008-06-29 11:01 - Anmäl

#11: Huvet på spiken!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen