Manolo logotype

Skjortaxel på kavaj

Bild 317079

Den finns en uppsjö med kavajguider som påpekar vikten av att kavajen sitter bra i axlarna. Något som väldigt sällan diskuteras är kavajaxelns form, där själva konstruktionen och mängden stoppning kan förändra hela kavajens intryck. Att utforma en kavajaxel är en hel vetenskap och många skräddare har sin helt unika konstruktion. En av många är den så kallade skjortaxeln.

Napolitanska skräddare kallar formen för Spalla Camacia; en helt naturligt fallande axel som genom välkända namn som Kiton och Luigi Borrelli vunnit erkännande över hela världen. Det som ofta skiljer de napolitanska skräddarna från sina kollegor i Rom är axelpartiets runda och naturliga form, inte sällan helt utan stopping. Många andra italienska skräddare använder sig av relativt raka axlar. Kavajaxlar utan stoppning ställer nämligen betydligt högre krav på exakthet i förhållande till bärarens axlar, varför de är relativt ovanliga inom konfektion. Även de tidigare nämnda klassiska Neapelmärkena väljer ofta stoppning i sina konfektionskavajer.

Det är viktigt att särskilja två olika kavjaxlar ifrån varandra; con rollino (sluten söm) och spalla camicia (skjortsömm). Den sista är ofta den som något felaktigt benämns som ett slags samlingsnamn för napolitanska kavajaxlar. Dessa två begrepp syftar till hur kavajens ärm sys fast med axelpartiet. Slutet sömm är vanligaste bland dagens kavajer och innebär att kavajaxeln och ärmen viks ihop nedåt, vilket bildar en ärmkulle. Används skjortaxeln sys ärmen och axeln ihop pekandes horisontellt. En sluten söm med relativt mycket stoppning i ärmkullen ger en konkav form, medan skjortaxeln är betydligt rundare.

Varför är det då viktigt att veta detta? Det är vilket tidigare diskuterats centralt att skilja på siluett och passform. En kavaj kan vara relativt rak med mycket stoppning, utan att passformen behöver vara felaktig. Det är snarare en fråga om personlig smak. Vissa föredrar kavajer med en hyfsat rak form och relativt tydig stoppning, medan andra vill åt den naturligt fallande axeln som beskrivits ovan. Oavsett tycke är det viktigt att reflektera över denna typ av fråga. Det är lätt att lägga lite för stort fokus på tyg vid val av kavaj. Likaså kollar många yngre idag som söker ber figurnära kavajer väldigt mycket på hur de sitter i midjan och glömmer därför axlarna. Kavajaxelns form sätter på många sätt prägel på helhetskänslan av kavajen, och även en lätt linnekavaj kan med för mycket stoppning förlora sitt lediga intrycket.

För att påvisa hur stor skillnaden faktiskt kan vara följer här tre kavajer vars axlar har helt olika stoppning och form. Tyvärr är ingen av dem sydda I Neapel.

Bild 317080
Skjortaxel som följer naturligt följer axlarna.

Bild 317081

Fallande form med sluten söm

Bild 317082

Relativt rak stoppning


Källa: Ask Andy About Clothes
Foto: Olof Enckell


Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Isse säger
2008-06-19 20:00 - Anmäl

Jag är smalt byggd och har en Acne kavaj med retsamt rak stoppning, vilket gör att jag ser oproportionerligt bredaxlad ut till mina smala ben och armar. Tycker det är snyggast med en model som följer axeln.
#2 Krone säger
2008-06-19 21:07 - Anmäl

är det bara jag eller har den nedersta kavajen horribelt breda slag?
#3 eric säger
2008-06-19 21:52 - Anmäl

At #3 - Med tanke på att det är en dubbelknäppt kavaj tycker jag inte det.

I övrigt vill jag bara tacka för ännu en bra artikel.
#4 Axel säger
2008-06-19 23:47 - Anmäl

Tack för en mkt bra artikel Olof! Intressant och lärorik!
#5 Kinesen säger
2008-06-20 01:00 - Anmäl

#3 Håller med dig slagen på sista kavaje är horribla.
Första kavajen är enligt mitt tycke snyggast, även de slagen är aningen breda dock.
För övrigt anser jag att sandaler borde förbjudas.
#6 T säger
2008-06-20 10:57 - Anmäl

Mönstrade kavajer tenderar att dra uppåt axlarna, det gör att axeln ser väldigt spetsig ut, och bäraren ser lite tunn ut. Men för enfärgade eller melerade tyg kan det fungera, det ser lite ledigare ut.
#7 Bedstefar säger
2008-06-20 17:41 - Anmäl

De mænd, der har firkantede skuldre, kan godt klare en jakke med uforede aksler, men mænd med aksler, der hælder, bør vælge en jakke med for i akslerne.
#8 n0ir säger
2008-06-25 14:10 - Anmäl

En mycket bra artikel! Informativt, bildande och på en behagligt högre nivå än vad man är van vid i blogg-Sverige. Det känns skönt att man kan lära sig något nytt (nu avser jag både det tekniska likväl som utifrån de mer personliga tolkningarna). Kudos!

Den understa kavajen ser ut att vara dubbelknäppt. Misstänker därför att det kan se helt okej ut trots ganska breda slag, men det är ju naturligtvis svårt att avgöra utan att se en hel profil.
#9 Manolo.se » Arkiv » Rätt proportioner I: Axlar och slag säger
2008-09-22 19:23 - Anmäl

[...] går inte nog att betona. På många sätt utgår faktiskt kavajens silhuett från axlarna. Som tidigare diskuterats grundar sig ett lyckad kavaj inte bara i axlarnas bredd utan även dess form. Även om själva [...]
#10 Manolo.se » Arkiv » Proportionerna säger
2008-12-28 20:28 - Anmäl

[...] Silhuett vs passform - Tio kännetecken för en sportig kavaj - Skjortaxel på kavaj - Attityden sitter i [...]
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.