Manolo logotype

Fråga Manolo: Prylförvaring

Bild 317073

Hej, under större delen av året finns det som bekant anledning att i Sverige bära jacka. I denna kan man då förvara sina nödvändigheter såsom plånbok, nycklar, mp3-spelare och mobiltelefon. Men var gör jag av dessa saker under sommarmånaderna då jag inte har någon jacka att lägga de i. Det är både obekvämt och fult att fylla byxfickorna med alla dessa prylar. Mvh Andreas

Jag håller helt med dig om att det är jobbigt att behöva bära sina prylar i byxfickorna. Inte bara påverkar det byxornas fall negativt, utan det är dessutom ombekvämt och till lättare sommarbyxor finns ständigt en oro att saker ramlar ur fickorna. Alternativ till förvaring är något som diskuterades tidigare på Manolo. Då var främst manbagen i ropet. En mindre väskmodell som genom en större ögla på sidan går att bära kring handleden för att på så sätt slippa axelremsväskor som förstör kavajens fall eller portföljer som tar onödigt mycket plats. Manbagen fick väl aldrig det genomslag som många hoppades på, även en numera hängiven skara fått upp ögonen för denna företeelse. The Sartorialist fångade här ett bra exempel.

Ett snarlikt och smidigt alternativ till denna väsktyp är en enkel dokumentportfölj utan handtag. Även om den är ganska platt i sitt utförande rymmer den genom sin följsamhet ens mest väsentliga prylar som mobil, plånbok och mp3-spelare. En klassisk portfölj är oftast något otympligare och lämpar sig allra bäst för kontoret. För den som har en redan ganska sportig stil och sällan bär kavaj rekommenderas en nättare axelremsväska, likt den nedan från Mulberry. En lädermodell är annars väldigt tidlös och lämpar sig för alla typer av stilar.

Bild 317074

Utvägen för den som vägrar att släpa med sig en väska är en lättare kavaj. Fördelen med kavaj framför jacka är att detta plagg känns mer naturligt att använda inomhus, även om denna gräns självklart är något flytande. En ofodrad kavaj i exempelvis linne eller bomull är dock tacksamt att bära även vid varmare grader och inte minst för en danskväll på krogen. De som tror att en kavaj tvingar en att beställa öl i baren har inte förstått konceptet.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Mulberry
#1 Andy säger
2008-06-17 20:19 - Anmäl

en snygg tygpåse/väska är inte fel heller!
#2 Gäst säger
2008-06-17 21:25 - Anmäl

Fat även ofodrade kavajer kan ofta bli för varmt att bära och saknar inte sällan innerfickor just för att de är ofodrade

"De som tror att en kavaj tvingar en att beställa öl i baren ha inte förstått konceptet."
Va?
#3 filip säger
2008-06-17 22:04 - Anmäl

"De som tror att en kavaj tvingar en att beställa öl i baren ha inte förstått konceptet."
Touché!
#4 E Jensen säger
2008-06-18 03:06 - Anmäl

Manbag !!!
mulberrys anthony inte fel ;)
#5 Oskar i Malmö_ säger
2008-06-18 06:31 - Anmäl

Muberrys variant av axelremsväskan som heter Tony
är ännu snyggare tycker jag. Har axelrem i läder istället för kanvas och ett lock istället för blixtlås. Känns mycket mera rejäl och bearbetat. Håller säker längre och det är viktigt med tanke på att Mulberry vet att ta saftigt betalt.

Att fylla sommarkavajfickor med mobiler plånböcker samt nyckelknipor är kanske inte så bra för kavajens passform?
Sommarkavajer är ju ganska tunna. För övrigt är det sällan bra att ha ngt överhuvudtaget i kavajens fickor utom sedelklämman och ficknäsduken
#6 Gabe säger
2008-06-18 07:26 - Anmäl

Cargopants! Massor av fickor.... äh, jag bara skojar. Lösningen heter förstås väskor av olika slag. personligen har jag svårt för manbags och använder hellre en messengerbag - inte de största modellerna utan mera lagom för att kunna transportera plånkan, mobilen, nycklar, mp3 och - faktiskt - en tröja eller tunn jacka. Har samlat på mig några stycken från Manhattan Portage, Timbuk, Crumpler och Patagonia som jag alternerar med beroende på tillfälle och humör. Samtliga rymmer även min laptop.
#7 Räven säger
2008-06-18 07:33 - Anmäl

#6: Japp, Timbuk2 Laptop Messenger sitter som en fläskläpp på en skitig logdans- klockrent, med andra ord.
#8 Olof säger
2008-06-18 07:40 - Anmäl

Anonym och Oskar i Malmö - Ni har helt klart en poäng i det ni skriver att kavajen förlorar formen om den fylls med allt för mycket prylar. Därför är det viktigt, vilket borde ha förtydligas i texten, att personen väljer att ta med sig så lite prylar som möjligt. En kavaj rymmer enkelt en smalare plånbok, nycklar, mobiltelefon och eventuellt en lättare kamera utan att den direkt tappar formen. Min erfarenhet är att det beror på vilka fickor som används. Prylförvaring i innerfickorna påverkar inte kavajens form i samma utsträckning som att fylla eventuella ytterfickor, även om det senare aldrig är att rekommendera, med undantag möjligtvis för grävande journalister. Det går också att tänka på att balansera upp kavajen något genom att fördela prylarna jämt över båda sidorna.

"De som tror att en kavaj tvingar en att beställa öl i baren ha inte förstått konceptet." - Syftade mest på att många blir onödigt stela i sina kavajer på uteställen. Det finns ju en anledning att välja följsamma kavajer. :)
#9 Martin säger
2008-06-18 08:01 - Anmäl

Jag vill ha: http://www.ymylholster.com/
#10 Gabe säger
2008-06-18 08:09 - Anmäl

Kära #7: Du har så rätt, några stilpoäng på stans nattklubbar får man förstås inte med en messengerbag. Är det kavaj-läge lämnar jag givetvis väskan hemma och laddar kavajfickorna enbart med det absolut nödvändigaste: Kort, sedlar, dörrnyckel samt mobilen. Ingen plånbok alls således - det förstör bara en snygg kavaj. har man kvinnligt sällskap är jag inte främmande för att trycka ner allt i hennes handväska och därmed slippa barlasten helt och hållet... ;-)
#11 don Dandelion säger
2008-06-18 08:25 - Anmäl

Väska bär man väl bara på väg från och till jobbet? Att springa omkring med väska på fritiden trodde jag var någonting som småbarn sysslade med... Olidligt fult och fjantigt är det hur som helst.

Kavaj bär man gärna varje dag, och i dess innerfickor ryms nycklar, mobiltelefon och plånbok, utan att ett fint fall går förlorat.

Ni som bär väska på fritiden, spänner ni fast skateboarden på den också, månntro?
#12 Gäst säger
2008-06-18 08:47 - Anmäl

Har ni inga byxor på er?
En mobiltelefon, en nyckelkippa och någon form av kort-/pengahållare får väl plats i vilka byxor som helst utan att puta eller tynga ned för mycket. Orka släpa med sig en väska man förlägger vid första stopp...
#13 T säger
2008-06-18 10:51 - Anmäl

Finns det möjlighet att logga IP-addressen/MAC-addressen hos de som heter anonym och göra namnet till Anonym1,2,3... blir förvirrande när fler anonyma läsare svarar, eller det kanske skulle vara emot PUL?
#14 Cheap säger
2008-06-18 12:15 - Anmäl

@ #13
Helt klart finns möjligheten, åtminstone att registrera IP-adressen. Huruvida det är emot PUL vet jag ej, men om man tittar på olika communities runtom på nätet där anonyma kommentarer får läggas (exempelvis www.bilddagboken.se) så kan det misstänkas att adressen får loggas så länge den person som lägger kommentaren informeras om detta. Fast man lär väl inte får publicera den för övriga läsare på sidan, fast en etta eller tvåa kunde ju vara okej, eller?

I alla fall håller jag med, kan de inte bara skriva några siffror i namnraden? =S
#15 Olof säger
2008-06-18 12:41 - Anmäl

T och Cheap - Jag tror tyvärr det är svårt att ändra på men skall höra efter med någon mer teknisk kunnig! Kommentarerna är dock numrerade för att det skall gå att särskilja dem ifrån varandra, även det det inte går att veta om två som skrivit under "anonym" är en och samma person eller inte.
#16 andreas säger
2008-06-18 13:31 - Anmäl

Slänger ner allt i min flickväns väska om hon är med!
Men seriöst, detta är jävligt jobbigt. man vet inte var man ska göra av allt!
#17 Dansken säger
2008-06-18 14:11 - Anmäl

Jag vill ha händerna fria och väljer därför axelremsväska av nåt slag. Ett problem som då uppstår är att den sabbar axlarna på min kavaj, för att återknyta till vilket plaggs fickor man inte bör överfylla. Skit helt enkelt, vad göra?

(väskan sabbar kavajen på två sätt: dels blir silhuetten knas om ena axeln är nedtryckt ->ena sidans slag skrynklas, dels blir de på sikt permanent deprimerade och deprimerande.)
#18 Leo säger
2008-06-18 15:40 - Anmäl

Så här löser man problem med solglasögon: välj ett par vanliga bågar med oslipade glas, och sedan påhängssolglasögon som kan fällas upp. När så krävs, t.ex. vid möte med någon, fäller man bara upp sina svarta glas!!! ;)
#19 Martin säger
2008-06-18 17:00 - Anmäl

Har inte läst föredetta kommentarer, vill bara flika in med en reflektion.

Jag befinner mig tillfälligt i Frankrike, där jag bor och jobbar ett litet slag. Det var en chockerande syn första gången jag fick se en väldigt "häftig kille", i tjugoårsåldern, komma bärandes på vad i mina ögon var en handväska. Bandet gick över axeln, som en enremsväska man bär på ryggen, men den här var liten och bars på framsidan av kroppen, alltså i magregionen, lite mer på sidan av kroppen.

Detta har jag senare sett är ett väldigt hett mode i Lyon där jag befinner mig. En av fem killar mellan 15 och 30 har dessa väskor och speciellt på kvällarna när de går på stan.

Den här väsktypen är vrålful enligt mig, speciellt jämfört med handledsväskan som länkas i texten. Den var riktigt het!
#20 BroderAdam säger
2008-06-18 17:08 - Anmäl

Varför finns det inga snygga laptopväskor? Alla är så plastiga och sportiga, var kan jag hitta en mer klassisk väska som inte skriker "DET HÄR ÄR EN LAPTOP!"?
#21 Geography säger
2008-06-19 08:47 - Anmäl

BroderAdam, vet inte om dessa kan kallas klassiska. Men det är iaf. sjyssta laptopväskor.

http://www.timbuk2.com/tb2/products/laptop/
#22 Daniel säger
2008-06-19 08:59 - Anmäl

Jag har på sistonde använt en brun papperspåse helt utan tryck, modell XS kanske 25 cm hög. Den är en sån lite "lyxigare" variant med tvinnat handtag men i övrigt utan utsmyckningar. Får plats med plånbok, mobil, nyckelknippa, solglasögonfodral och mobil, sen är den full. Fördelen är att den ser väldigt opretentiös ut men utan att för den sakens skull se ut som en plastkasse från ICA.
#23 FlushGordon säger
2008-06-21 10:49 - Anmäl

Olof, en mycket bra artikel då det handlar om ett aktuellt problem för oss män! Det är alltid samma problem som uppstår när man ska gå en vända på stan. Man vill ju (oftast) ta med sig mp3-spelaren och som alla vet så är den oerhört otymplig. Man får genast börja sålla bort det som absolut inte är nödvändigast. Mulberry-väskan är för övrigt jävligt juste!
#9 Martin: Haha, den var ju klockren! Den var till en viss förvåning jävligt cool, men den känns lite för mycket Miami Vice, lite väl satsigt...eller? =)
#24 Vincent säger
2008-06-22 18:50 - Anmäl

När det gäller Mp3-spelaren, använd mobilen. De flesta mobiler kan ju fungera som mp3-spelare nuförtiden, köp ett litet minneskort till den på 2-4 gb (betydligt billigare än att slösa pengar på en sidoväska på 2000). Lägg mobilen i ena fickan, en liten kort/sedelhållare i andra fickan, och nyckeln till huset i den lilla "nyckelfickan" som oftast finns över högra framfickan på jeansen. Det kommer inte sticka ut, och du slipper tänka på att släpa med dig en väska eller ta på dig en kavaj (som garanterat kommer få dig att svettas som en gris i sommarvädret).
#25 Jacob säger
2008-06-22 23:14 - Anmäl

Till en början kan jag direkt rekommendera att fimpa alla typer av "smartcase" i metall, de tynger ner byxor/kavaj bra mycket mer än antingen bara kort+sedlar(+klämma) eller någon mindre lädervariant.

En av mina tankar när jag köpte min mp3spelare var för övrigt just att den var väldigt liten, den får plats i bröstfickan på kavajen utan att synas.

I övrigt får flickvännen (något motvilligt) tjäna som packåsna, en såndär liten väska hade jag tyvärr förlagt innan jag hunnit säga bögslunga.
#26 Zigi säger
2008-06-23 07:50 - Anmäl

Personligen gillar jag mindre axelväskor. Har hittat ett märke som har blivit en klar favorit. Tyska märket JOST, finns på http://www.leonhard-heyden.com/en/html/reg_00/index_jost.html . De har enligt mig snygga, anonyma och ytterst välgjorda väskor för män. Har en svart Divider som följer med mig året runt =)
#27 Farbror Barbro säger
2008-06-23 14:34 - Anmäl

Vilka problem folk har...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.