Manolo logotype

Förbättra din syn genom laserkirurgi

Bild 317066

Allt fler väljer att operera ögonen med laser för att slippa glasögon och linser. Samtidigt är medvetenheten om vad denna typ av ingrepp innebär och vilka aspekter som är viktiga att tänka på vid val av ögonklinik ofta låg. Dr Christos Lenis, som driver ögonklinken Novius, har arbetet med ögonkirurgi sedan 1987 och följt utvecklingen inom området. Han vet vad den enskilde bör tänka på inför ett laseringrepp.

De allra flesta ögonklinker arbetar idag utifrån LASIK-metoden, där ett "lock" i hornhinnan skapas med hjälp av ett ett kirurgiskt precisionsverktyg. Efter att ha lyft undan detta lock formas hornhinnan med hjälp av laser för att korrigera synfelen. Novius arbetar som Sveriges första ögonklink med en ny teknik som kallas IntraLase, där laser ersätter det kirurgiska precisionsverktyget vid processen att skapa ett lock i hornhinnan.
- Om du tänker dig att du skjuter laser på handen bildas ett sår som du kan sätta ett plåster över. Det går inte att sätta några plåster i ögonen. LASIK är en teknik som utifrån ögat skapar ett vävnadsplåster. Med IntraLase fokuserar laserstrålen på förbestämt ställe och djup. Sedan alstrar den små bubblor som skiljer vävnaden och skapar "locket"utan att skära. Med IntraLase undvicker man att använda skärande instrument i ögat, säger Christos.

Den ökade precisionen genom Intralase förbättrar inte bara läkningsförmågan, utan gör det även möjligt för allt fler att genomgå denna typ av ingrepp. Tekniken är fortfarande relativt ny i Sverige, men vunnit stort erkännade internationellt. Christos betonar samtidigt vikten för en ögonklinik och dess kirurger att ligga i fas med utvecklingen och att ständigt uppdatera sin tekniska utrustning.
- Det är en enorm skillnad när det gäller precision, vilket kraftigt minimerar eventuella komplikationer.

Trots den snabba utvecklingen inom området kan alla synfel fortfarande inte åtgärdas med laser.
- När det gäller synförbättring brukar vi särskilja om två olika grupper, 20-45 och 45-75 år. För den första målgruppen används ögonlaser mest frekvent för att korrigera synfel. Är synfelet gravt eller när hornhinnans tillstånd inte tillåter ett laserinregpp använts istället små tunna linser som opereras in i ögat mellan regnbågshinnan och ögats naturliga lins.Då fungerar ögats avståndsinställning oförändrat, säger Christos.

Mellan 25-30% av de som undersöks kan inte genomgå en operation, på grund av till exempel ögonsjukdom, tunn hornhinna, förstorad pupill eller torra ögon. Christos menar att det är viktigt att det är den opererande kirurgen som gör denna bedömning och deltar i hela processen från förundersökning till själva operation och kontrollen efteråt.
- Det viktigaste av allt för denna typ av ingrepp är att göra en korrekt bedömning. Det går inte att bara titta på ett papper utan det handlar minst lika mycket om patientens karaktär, inställning och förväntningar inför operationen. Den bästa undersökningen genomförs därför av kirurgen själv. Många väljer att istället ha en optiker eller sjuksköterska som gått en två månader lång utbildning för att få befogenhet att göra undersökningen. Detta skall jämföras med en ögonkirurg som har en mångårig utbildning och en helt annan kunskap inom området.
- För patienten upplevs själva operatioen egentligen som en bagatell. Det kräver bara lokalbedöving och tar cirka 30-35 minuter att operera båda ögonen. Sedan kan personen få tillbaka sin syn på eftermiddagen efter en operation. Men för att bli ögonkirurg krävs det en lång och komplicerad utbildning.

Bild 317067
Dr Christos Lenis

Hur stor är då garantin att denna typ av ingrepp kan korrigera ens synfel?
- För de vi väljer att operera brukar vi säga att 100% får en fullgod syn. Samtidigt går det aldrig att styra över läkningsprocessen helt och det finns alltid en risk för inflammation. Denna risk är dock med dagens teknik och kunskap väldigt liten. Vi brukar säga att 1 på mellan 10 000 och 15000 drabbas av seriös inflammation. Samtidigt minskar vi riskerna hela tiden genom att ständigt uppdatera oss med ny teknisk utrustning, säger Christos.

- Det skrivs mycket i medierna om personer som genom denna typ av behandling förlorat sitt mörkerseende. Vi frågar aktivt våra patienter om detta, och inte bara hur patienter fått förändrat ljusstyrka utan undersöker även detaljerat hur de uppfattar mindre nyansskillnader. Vi har dock inte stött på några sådana fall.

Att korrigera synfel genom laser är fortfarande ett relativt kostsamt ingrepp och priset ligger omkring cirka 30 000 för at operera båda ögonen beroende på vilken metod som används. Christos menar dock att eftersom ögonen är ett av våra viktigaste organ bör inte prislappen stå i fokus vid val av ögonklink.
- Det går inte att stirra sig blind på prislappen. Det absolut viktigaste är att ha fullt förtroende för sin kirurg. Att diskutera noga vad detta innebär och vilka risker som förekommer liksom förväntat resultat.

Bild 317068
Intralase skapar små gasbubblor i en cirkel som separerar vävnaden i hornhinnan. Lasern styrs av en dator som skapar ett exakt skräddarsytt cirkelmönster anpassat efter patientens hornhinna.

Bild 317069
Cirkeln är inte helt sluten utan ett litet område sparas som fungerar som ett "gångjärn" så att en tunn flik av hornhinnan kan lyftas bort.

Bild 317070
En annan laser behandlar själva synfelet.

Bild 317071
Fliken viks tillbaka och fäster av sig självt.

Bild 317072
Behandlingen som tar cirka 10 minuter per öga är klar. Oftast är synförmågan bra redan efter en dag.

Christos har tillsammans med sin bror och kollega Konstatin Lenis sammanställt en lista över viktiga punkter att ha i åtänke inför en operation.
- Gå till en ögonkirurg. Se till att han/hon är certifierad för att utföra den typ av ingrepp du planerar att göra.
- Dubbelkolla hur många operationer ögonkirurgen utför varje år. Bör ligga på 400-500 per år.
- Fråga vad deras komplikationsfrekvens är. Med laseringrepp bör den ligga på mindre än 1 procent. Ny teknik som Intralase, som eliminerar kniven i ögonlaseroperationer, reducerar kraftigt komplikationer och ger bättre resultat.
- Kolla vilken generation av utrustning kliniken har. Första generationen är numera gammal och ger sämre resultat, man kanske får bra syn generellt men mörkerseendet kanske inte blir så bra. Fjärde generationens utrustning är det senaste och bästa som finns just nu.
- Fråga vem som utför uppföljning och kontroller. Det bör vara kirurgen själv som gör förundersökning, operation och kontrollen efteråt.
- Fråga hur många ombehandlingar de utför – detta nummer bör ligga på under 1 procent.
- Fråga om operationen utförs i hel- eller halvsterilmiljö. Helsterilmiljö är naturligtvis att föredra eftersom det minskar risken för infektion.
- Är din ögonkirurg tydlig med för- och nackdelar med operationen? De bör ge dig tydlig information både muntligen och skriftligen.
- Be om referenser som du kan ringa – patienter som utfört just den operation du planerar göra.
- Gå inte bara efter priset, detta är ett stort beslut där kvalitén bör stå i fokus. Det kan vara frestande att falla för "rea-erbjudanden".

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 albin säger
2008-06-16 15:11 - Anmäl

det här stinker reklam lång väg;

"Den ökade precisionen genom Intralase förbättrar inte bara läkningsförmågan, utan gör det även möjligt för allt fler att genomgå denna typ av ingrepp."

det ska vara tydligt vad som är reklam och var som är undersökande journalistik, ni kunde väl i all fall skrivit "annons" i början av artikeln eller något...

jag visste att egmont skulle sabba manolo, här har vi beviset.
#2 Olof säger
2008-06-16 15:45 - Anmäl

Albin - Jag har tidigare skrivit detta, men att anklaga någon för att inte förhålla sig saklig till det den skriver är en mycket allvarlig anklagelse. Vill du diskutera detta är du varmt välkommen att kontakta mig via olof@manolo.se. Jag ser det som självklart och fundamentalt att särskilja redaktionellt material från annonsplats, varför jag som redaktör endast ansvarar för det redaktionella materialet.
#3 Ray-Ban säger
2008-06-16 15:51 - Anmäl

Informativt och bra, men i dessa tider av båghype hur många är det som på fullaste allvar funderar på att slänga sina glasögon till förmån för skalpellen??
#4 Stefan säger
2008-06-16 16:10 - Anmäl

Jag förstår INTE vad denna artikeln gör på manolo.se. Eller ska kirurgi vara en del av denna bloggen?
#5 Olof säger
2008-06-16 16:29 - Anmäl

Stefan - Vi försöker behandla stil utifrån ett brett perspektiv. Idén med just denna artikel är att ge lite mer information kring att korrigera sitt synfel genom laser för att slippa linser och glasögon, ett val som många står inför.
#6 MF säger
2008-06-16 16:30 - Anmäl

Intressant läsning för mig som har synfel.
#7 Björn säger
2008-06-16 16:32 - Anmäl

Men skärp er - det är samma person som skriver nu som tidigare. Att det här skulle ha någonting med ägandet att göra är ju bara löjligt.
#8 T-Burg säger
2008-06-16 16:39 - Anmäl

Jag har länge funderat över att förbättra min syn genom laserkirurgi, men har haft svårt att hitta bra information. Tack Olof.
#9 rja säger
2008-06-16 17:28 - Anmäl

Själv gjorde jag en ICL-operation (opererade in en extra lins i ögat) eftersom jag hade för kraftigt synfel för en LASIK-operation. Allt gick bra och jag ser perfekt. Ganska mkt smärta precis timmarna efteråt dock...
#10 Gäst säger
2008-06-16 19:43 - Anmäl

Hör vad du säger Olof men det här sänkte Manolo något oerhört i mina ögon. Inte bra! Tappar lusten!
#11 Gäst säger
2008-06-16 19:46 - Anmäl

Men skojar du eller? klart att ägarna påverkar dem som skriver.. bara för att man byter ägare så avskedar man ju inte alla anställda... denna reklamartikel var låg!
#12 Pär säger
2008-06-16 19:51 - Anmäl

Ni borde frågat om fenomenet "Halos". Det brukar många glömma bort att nämna. Givetvis får du inte sämre mörkerseende. Problemet är bara att alla ljuspunkter i mörkret får en ljusring runt sig, ungefär som när man tittar på en ljuspunkt med fuktiga ögon.
#13 Gäst säger
2008-06-16 20:14 - Anmäl

vilken skit
#14 Marcus säger
2008-06-16 20:21 - Anmäl

1. Skriv om mode / stil / kläder / skor / accessoarer istället.

2. Mer frekventa poster. En post om dagen är, enligt mig, alldeles för lite för att bygga en framgångsrik modeblogg på.
#15 Fredrik säger
2008-06-16 20:25 - Anmäl

att kunna gå utan glasögon om man inte har lust med det eller inte tycker att det är snyggt, är väl detta ett bra sätt att skapa sin egen stil?
#16 Gäst säger
2008-06-16 21:11 - Anmäl

#15

Endagslinser? Eller för den delen vecko/månadslinser? Det finns varianter som korrigerar de flesta synfelen och du riskerar inte att få dina ögon förstörda. Dessutom ändrar ögonen på sig allt eftersom man blir äldre och resultatet av en laserbehandling kanske inte står sig så länge.
#17 virre säger
2008-06-16 21:25 - Anmäl

i och med detta inlägg sjunker manolo i mina naturliga ögon....
#18 T säger
2008-06-16 21:45 - Anmäl

Jag har själv funderat på att göra något ingrepp, men jag är fortfarande för rädd att göra något, man drar sig lätt till minnes bilder på folk som gjort bröstoperationer med mindre lyckat resultat, det känns som att ögat är ännu känsligare. En annan fundering är om man behöver göra om operationen senare, jag uppgraderade mina glasögon - behöver jag uppgradera ögonen på samma sätt?!
#19 Björn S säger
2008-06-16 22:40 - Anmäl

Det tråkiga är inte att det skrivs för lite om mode, det tråkiga är att vartenda jädra inlägg skall följas av en massa intetsägande recensioner av detsamma. Vi kan ju titta på den här artikeln t.ex. Utan att räkna min egen är det totalt 18 kommentarer. Jag räknar till 7 som anknyter till texten över huvud taget, och inte bara är av typen "Olof/Den här artikeln/Den här bloggen är fantastisk/usel". Det innebär att jag måste bläddra förbi 11 kommentarer - nästan 2/3 - trams. Bespara mig och andra irritationen - använd betygssystemet i stället!
#20 LunarMys.se säger
2008-06-17 01:00 - Anmäl

Tycker ju att glasögon är snyggt så varför ska man göra ett ingrepp när det ej behövs. Kan ju tänka mig att man får biverkningarna på köpet efter.
#21 Jocke säger
2008-06-17 05:49 - Anmäl

Denna artikel passar bättre på Illustrerad Vetenskaps hemsida! Vad sysslar ni med?!
Och kom inte med nån efterhandskonstruktion om att detta skulle ha med mode eller stil att göra. Ren komersiell reklam. Riktigt illa!
#22 Fredrik II säger
2008-06-17 06:27 - Anmäl

En välskriven artikel, visst, men jag - som vissa andra - har lite svårt för att se vad det här har att göra med mode... Jaja, glasögon eller ej, är väl ett modeval. Men då finns ju linser. Och om det är just det som det är frågan om räcker det väl med att poängtera det valet och alternativen.

Nä, den här artikeln läser jag hellre på ett annat ställe än på manolo.se. Här vill jag ha kavajer, skjortor, skor, bröstnäsdukar och annan klädporr. Det som Olof har visat sig så otroligt bra på!
#23 MartinO säger
2008-06-17 09:37 - Anmäl

Jag gjorde LASIK operation i april förra året. Såg en halo när jag tittade på ljuspunkter i de första 2-3 månaderna. Mest irriterande vid mörkerkörning.

Fick 0,8 i syn på båda ögonen. Det är samma som jag hade med linser/glasögon.

Har inga problem såhär ett drygt år efteråt.

Själva operationen var läskig. Det gick fort, men man hörde hur lasern brände och det luktade bränt hår.
#24 R säger
2008-06-17 14:46 - Anmäl

ETT VARNINGENS FINGER

- för alla typer av ögonoperation med laser

Det finns inte en enda ögonläkare som själv har genomgått en laseroperation för att korrigera synfel.

Anledningen är helt enkelt att det medför stora risker bortom de omedelbara komplikationerna ( t ex inflammationer). Metoderna har inte funnits tillräckligt länge för att läkarkåren med säkerhet kan veta vilka effekterna blir under ett längre tidsperspektiv.

Som sagt, försök hitta en ögonläkare som själv har genomgått dylik operation.

Har en bekant som arbetar hos en av världens ledande tillverkare av oftamologiska preparat och han har således en nära kontakt med alla ögonläkare i landet; alla läkare har samma ståndpunkt privat, men till patienterna (pengarna) är det en annan ton.
#25 Isse säger
2008-06-17 14:47 - Anmäl

Känns ju som att detta saknar anknytning till mode helt och hållet. Värdelös läsning.
#26 Olof säger
2008-06-17 15:41 - Anmäl

Jag skulle vilja kommentera och förtydliga två saker som har diskuterats här . Först och främst ämnets relevans för sidan. Vårt mål är att utforma sidan efter era önskemål och föra en kontinuerlig dialog kring detta. Därför måste vi också testa lite nya artikelidéer, som skiljer sig något från det vi brukar skriva om, för att se hur intressanta dessa är för er. Manolo är inte heller en renodlad modeblogg, utan vi försöker ha bredd på innehållet även senaste tiden främst fokuserat på just stil och mode. Vi kommer dock att ta till oss kritiken som uppkommit med denna artikel.

Att artikel skulle vara reklam vill jag ta starkt avstånd ifrån. Jag har medvetet valt att genomföra en intervju med en kunnig inom området för att artikelns innehåll inte på något sätt skall speglas av mina personliga åsikter. Likaså är det grundläggande för oss att gränsen mellan vad som är reklam och redaktionellt material är solklar. Det som är reklam på sidan är det som står under annonser på högersidan. Det övriga som skrivs på sidan är redaktionellt material, som skrivits utan några ekonomiska intressen. Inte heller är den ersättning jag får på något sätt styrd av vad jag väljer att skriva om.
#27 Dansken säger
2008-06-17 16:31 - Anmäl

#20: Precis, vissa av oss funderar på fönsterglas och så kommer en artikel om hur man slipper den kanske mest iögonenfallande (sorry för den) accessoaren av alla. Inget annat syns väl så bra, och inget annat kan vara så snyggt (ansiktspiercings syns också bra, men...)
#28 d.ä. säger
2008-06-17 21:41 - Anmäl

#20
Såväl som folk utan synfel ska kunna gotta sig i snygga glasögonbågar i artiklar på Manolo kan väl folk med synfel kunna läsa om diverse sätt att slippa dem? Det är inte alla dagar i veckan man känner att glasögon är snyggt eller framförallt, inte bekvämt. Själv har jag försökt med linser men med gravt synfel (och måhända bristfällig optiker) blev det inte något av det.

Bra av dig Olof att skriva en artikel om detta. Visst jag kan också tycka det är en del "reklam" i texten men den ser jag mestadels som rena citat från läkaren själv. Heja Olof!

Slutligen, vill man inte läsa artiklar likt denna kan man väl bara låta bli? Det finns gott om andra artiklar i så fall. Att bloggen inte uppdateras "frekvent" hindrar inte mig från att läsa den. Desto mer spännande om det skett en inläggsexplosion.
#29 d.ä. säger
2008-06-17 21:43 - Anmäl

Ursäkta mig, vände mig närmast till inlägg #20 och #27. Hoppas jag förstod er rätt, annars kan min replik te sig en aning aggressiv.
#30 T säger
2008-06-18 10:55 - Anmäl

Det är ju klart att en affärsman framhåller sin produkt om man intervjuar honom, lite kritisk får man vara när man läser. Det är solklart inte reklam.
#31 Dansken säger
2008-06-18 14:13 - Anmäl

#29: Klart du har helt rätt i det du skriver. Jag kan inte ta min önskan att bära glasögon som nåt slags intäkt för att folk inte ska få fixa sig en korrekt syn. Så ond är jag inte.
#32 Carl säger
2008-06-20 04:29 - Anmäl

Lite objektivitet hade förlåtit artikeln som är lite väl off-topic.....
#33 meh säger
2008-06-20 21:07 - Anmäl

Pär: mja, man får en ökad bländningsbenägenhet i mörker, av just den anledningen du nämnde (halofenomen), så man kan nog argumentera för att mörkerseendet i sin helhet kan bli nedsatt.

För att nyansera debatten lite kan man ju undra hur många av Sveriges ögonläkare på de större sjukhusen som underkastat sig liknande behandling, insatta i frågan som de är. I min stad (med ett av Sveriges största universitetssjukhus) har jag inte hittat någon än, trots att i stort sett alla har korrigerbara brytningsfel.

För den som önskar mer oberoende information, om än på fikonspråk för den oinsatte, se SBU:s (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) hemsida och rapport: http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/3/Operation_brytningsfel_ogat_200704.pdf
#34 Emma säger
2009-05-22 07:33 - Anmäl

Jag har opererat mig hos novius. Jag op inlasik på båda ögonen och det gick hur bra som helst. Vi verkligen rekommendera novius för dig som ska operera ögonen. Bra bemötande, proffsigt och man kände sig verkligen väl omhändertagen. Priset ska man inte stirra sig blind på utan operera dig där den bästa utrustningen finns!!!
Jag har aldrig ångrat mig. Det här var det bästa jag kunde göra.
#35 Raderad säger
2011-03-22 22:37 - Anmäl

Någon som opererat sig hos Vårda ÖgonKlinik, http://www.varda.se - de gör bara LASEK , och inte LASIK som är vanligt. Någon som vet varför?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.