Manolo logotype

Vad garderoben inte behöver

Bild 317065

Vi har de senaste tio veckorna listat den moderna garderobens nödvändigheter. Nästan helt i onödan. En komplett garderob sträcker sig nämligen långt utöver chinos och vita button down-skjortor. Plagg som garderoben klarar sig väl utan, men som är livsnäring för bäraren.

Idealbilden av den urbana mannen, alltid smakfullt klädd i välbalanserad Filippa K-utstyrsel, är stark. Välskräddad i Made-to- Measure från topp till tå ständigt med välstruken skjorta och maniskt polerade skor. Diskret och genomtänkt klädd med väl avvägd modefaktor. Men framförallt basplaggets fanbärare nummer ett.

Skall sanningen fram är detta inte mer än ett uppdiktat mönsterbeteende. Strävan mot det perfekta kan lätt få motsatt effekt från den önskade, och istället för stilsäkert blir det lika slätstruktet som opersonligt. En orginell garderob kan aldrig byggas kring kirurgisk precision. Paradoxalt är därför målet med en genomtänkt stil att utstråla begreppets tydligaste kontrast, spontanitet.

Att forma sin personliga stil är inte en rationell process. Det handlar inte om att gå från punkt A till B. Stil är som vilken konstform som helst. Det tar tid att utveckla och på allvar kunna uppskatta välsydda kläder. Därför kan en garderob aldrig uteslutande bestå av basplagg. Tvärtom behöver en komplett garderob lika mycket personlig galenskap som sunt förnuft.

En garderob behöver tredelade linnekostymer, chinos prydda med fasanmotiv, linnebröstnäsdukar i blommigt mönster, lasergraverade sneakers och udda vintageklockor. Lika mycket som den behöver sina klassiker behöver garderoben limiterade t-shirts, matchat bagageset, slipsar med elefantmönster och kanske främst Gieves & Hawkes skor prydda med ett brougemönster utformat efter skottsalvan från ett hagelgevär.

Tyvärr syns denna galenskap allt för sällan och ofta sträcker sig mäns mod till ett par färgglada strumpor. Visst finns det dagar då basplaggen är ens bästa vän, men att varje dag klä sig utifrån denna mentalitet ger en allt för monoton stil. Att aldrig unna sig en käftsmäll mot funktionalitet genom en paisleymönstrad bröstnäsduk eller ljus linnekavaj innebär ett betydligt färglösare liv. Det är livskvalité att våga gå ifrån sitt ibland hämmande basplaggtänk. Som att en dag i veckan byta ut sin nyttiga fruktsmoothie mot en fin årgång Merlot. Du behöver inte dricka hela flaskan, utan det lilla är ofta fullt tillräckligt.

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Filippa-K
#1 duderino säger
2008-06-15 21:33 - Anmäl

Word
#2 Diego de la Vega säger
2008-06-15 21:37 - Anmäl

Ordbehandling
#3 Dorian Gray säger
2008-06-15 21:46 - Anmäl

Intressant läsning!
#4 Max S säger
2008-06-15 21:49 - Anmäl

En av de bästa artiklar jag läst här, håller med till 100% om att det behövs mycket mer mod!
#5 T säger
2008-06-15 22:14 - Anmäl

Snygg bild som vanligt och jag instämmer i texten. Jag tycker verkligen att den urbane mannen förknippas med Filippa K, det är ett riktigt svenne-märke, själv styr jag runt det.
#6 ix säger
2008-06-16 05:54 - Anmäl

Bra, Olof!
#7 Gäst säger
2008-06-16 08:31 - Anmäl

Ett roligt crescendo i en artikelserie vars humoristiska höjdpunkter bl.a. innehöll förslag om bärande av ickesvarta skor och vit näsduk i bröstfickan.
#8 rja säger
2008-06-16 12:18 - Anmäl

Håller för ovanlighetens skull inte med Olof denna gång. Rena, strikta, hela, klassiska, välsittande, välmatchade kläder räcker - det behövs inget ytterligare. Perfektionen är bohemisk/utstickande i sig, eftersom så få män lyckas nå den. Att hålla på med en massa crazy detaljer är bara effektsökeri som drar ner helheten IMO.
#9 ötzi säger
2008-06-16 12:43 - Anmäl

"Vi har de senaste tio veckorna listat den moderna garderobens nödvändigheter. Nästan helt i onödan. En komplett garderob sträcker sig nämligen långt utöver chinos och vita button down-skjortor"

Det är därför ni ska fortsätta serien i långt mer än 10 artiklar. Men annars håller jag med, man måste vara lite crazy. Försök klä er i mer färger, inget är så upplyftande som galna färger
#10 tommy säger
2008-06-16 12:46 - Anmäl

Jag håller nog med Olof. Jag vill gärna tolka det han skriver som att perfektionismen lätt kan leda till glädjens undergång eller som andra väljer att säga det: "det bästa är många gånger det godas fiende"...
I allmänhet är det ju inte svårt att klä sig snyggt om man har ymnigt med stålar. Har man inte färgöga, kan man köpa även den tjänsten och allt blir liksom till slut väldigt perfekt. Men litet mer utmanande blir det för majoriteten som skall hitta sig bland alla dessa stilar, termer och begrepp.

Jag har själv hunnit uppleva stil, etikett och trender mellan folk och olika länder. Men hur mycket jag än tycker det är snyggt att se en perfekt helhet som klippt ur en modetidning, kan jag inte låta bli att tycka, att den också i regel blir något klinisk och artificiell. Det blir liksom litet skyltdocka över en del som tar sig själv för allvarligt. Perfekta varsel utan personlighet.
Just där tycker jag Olof träffar huvudet på spiken: Låt också dig själv och din personlighet få litet plats i helheten.

Och snyggt behöver inte alltid vara så dyrt (liksom dyrt minsann inte alltid är snyggt!) Den som behärskar detta område och vågar sätta litet egen prägel på sin stil, är oftast dem jag kommer i håg i efterhand. Egen prägel och stil behöver inte alls resultera i en obehärskad färg/stilcirkus, tvärtom.

Slutligen önskas Manolo-gänget en riktigt trevlig midsommar ifrån 'vänorten' Helsingfors ;-) Tack än en gång för många intressanta och välskrivna artiklar under våren 08.
#11 Axel säger
2008-06-16 12:53 - Anmäl

Bra artikel Olof!

Lite off-topic men, har du Olof eller någon annan tips på en snygg crickettröja? (Vet att RL har en del) Är det bomull som gäller där eller funkar även ull?

Ciao
#12 Sebastian säger
2008-06-16 13:50 - Anmäl

#5: Att Filippa K skulle vara ett svennemärke är att ta i...
#13 Isse säger
2008-06-16 14:11 - Anmäl

Har jag sett de skorna förr?
#14 Modelbehaviour säger
2008-06-16 14:50 - Anmäl

Vad sägs om att fortsätta med basplagg men ge det där lilla extra med din personlighet och karisma och inte förlita sig på en tokig näsduk eller en skjorta med en påfågel.
#15 Marcus säger
2008-06-16 18:46 - Anmäl

jag tycker att ni inriktar er lite för mycket på enbart färgkombinationer med klassiska plagg, siluett osv, nytänkande, var uppmärksammas den? själv klär jag mig i jättestora kjolar och tajta byxor, nu är jag ute och cyklar.. skjut mig
#16 Johan säger
2008-06-16 18:59 - Anmäl

Jag fattar inte. Vad är det garderoben inte behöver?
#17 Gäst säger
2008-06-16 22:00 - Anmäl

#16: Fula chelsea boots med "hagelskottmönster" som kändes kul hösten 2006.
#18 Martin säger
2008-06-17 12:40 - Anmäl

#16, #17: Eller så tolkar man rubriken som att artikeln handlar om kläder som inte är nödvändiga för basgarderoben men som är viktiga för att stilen ska bli personlig.
#19 Olof säger
2008-06-18 10:40 - Anmäl

Ett intressant tillägg, redaktörerna bakom holländska modemagasinet Fantastic Man anger för Style.com fasanprydda chinos från Ralph Lauren som en av de tio viktigaste plaggen i sina garderober. Är onekligen en stor skillnad på vad som betraktas som basplagg i Holland i jämförelse med Sverige.

http://men.style.com/fashion/10_essentials/061408
#20 91:an säger
2008-06-19 06:01 - Anmäl

Vad garderoben behöver är en man som med rak rygg, gott självförtroende och, utan att hysteriskt titta på vad man får och inte får ha på sig, som själv avgör vad han vill ha på sig och vad han tycker är snyggt. Om det sedan är Filippa K, Brioni, Tom Ford eller Dressman, "skiter" han i. Han kan stå för sina val. Till skillnad från en del svagsinta, ängsliga och ryggradslösa "män" som nervöst måste fråga bl a Manolo, vad som passar varje gång de ska klä sig.
#21 Tsör säger
2008-07-18 08:51 - Anmäl

till 91:an
Vad folk som du inte förstår är att man kan ha ett intresse för mode. Det handlar inte alltid om att vara "rätt" inför andra människor..Självklart är det ett snäpp vassare om man klarar av att klä sig själv...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.