Manolo logotype

Sommartyget Madras

Bild 317046

När det blir sommar sneglar vi inte sällan på amerikansk mode. Denna och föregående säsong har seersuckertyget vunnit allt större intresse. Nästa amerikanska klassiker, visserligen med rötter i Indien, är madrastyget.

Madras är ett samlingsnamn för ett lättare bomullstyg som karaktäriseras av starka färger med stor mönsterrikedom. Tyget har fått sitt namn efter den indiska staden Madras, varifrån det först uppmärksammades av britter under 1700-talet. Tygets historia sträcker sig dock betydligt längre tillbaka. Redan 3000 år före kristus tillverkades föregångaren till madrasbomull i staden, då helt utan mönster. Efter att under 1300-talet exporterats till Mellanöstern och Afrika pryddes tyget med mönster från de lokala invånarna i Madras, vilket sedan kom att karaktärisera tyget.
En väldigt intressant sak med Madrastygets rutmönster är likheten med skotska tartanmönster. Under 1700-talet var södra Indien där Madras ligger, ockuperat av just skottar, varför flera hävdar att invånarna i Madras inspirerades av de skotska tartanmönstrena. Likheterna är inte bara synliga genom själva rutmönstret utan även färgerna är ofta de samma.

Framställningen av Madras sker helt för hand, med allt från färgning till vävning, i cirka 200 byar i närheten av staden. Under 1950- och 60-talet blev tyget på allvar populärt i Europa, men kanske främst USA där det fortfarande har en stark ställning som sommartyg. Inte sällan används det som grund för plagg av lappteknik.

Bild 317047
Brooks Brothers

Bild 317048
Bild 317049
Ralph Lauren

Bild 317050
A.P.C.

Bild 317051
Hickey Style

Bild 317052
J.Crew(liksom översta bilden)

Källa: Landsend.com

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: APC J.Crew Ralph-Lauren
#1 Moh säger
2008-06-09 18:11 - Anmäl

Jag GILLAR den flugan!
#2 Storbasen säger
2008-06-09 18:16 - Anmäl

Jag får epilepsi.
#3 Dorian Gray säger
2008-06-09 20:00 - Anmäl

Kavajen från Brooks Brothers var irriterande stilig!
#4 T säger
2008-06-09 20:07 - Anmäl

Mycket mönster är inte för alla, men ett rutigt plagg mår man nog bara bra av.
#5 Stefan säger
2008-06-09 20:13 - Anmäl

Really, really weird-looking!
#6 FarmerBoY säger
2008-06-09 20:40 - Anmäl

Jag gillar verkligen madras, men det känns väldigt svårburet.
Skulle vilja hitta nån att testa. Är det någon som vet bra inköpsställen i stockholm?
#7 David säger
2008-06-09 20:58 - Anmäl

Ja... Ralph Lauren på NK är expert på just madrass mönstret. Så dom borde ha. Även märken som Gant och Tommy Hillfiger kan ha plagg i madrass mönster!
#8 Micke säger
2008-06-09 21:49 - Anmäl

Vilka härliga bilder! och intressant, jag visst knappt nåt om madrastyg!......OK! inget! :)
#9 BroderAdam säger
2008-06-09 22:06 - Anmäl

Jag kan ta skjortorna, de blir grymt snygga med en enkel grå kavaj över. Men madraskavajer... det funkar inte riktigt för mig. Kul och inspirerande artikel för oss madrasbefriade nordbor i alla fall!
#10 alomolife säger
2008-06-11 14:01 - Anmäl

Abercrombie & Fitch kör mycket på "Madras", köpte ett par shorts där förra året: http://www.abercrombie.com/anf/onlinestore/collection/16927_01_d.jpg
#11 Dansken säger
2008-06-15 19:02 - Anmäl

#9: Håller helt med dig där. Det ligger säkert i mina vanor och kretsar som inbiten nordbo, men jag fixar inte grälla madrastyger. Som en detalj under något annat plagg, t ex en skjorta eller ett par shorts som sticker fram under en mer diskret kavaj skulle det möjligen gå, men annars funkar det bara på bild. Stod faktiskt och tittade på en sån kavaj på Brooks Brothers igår (utan att ha läst artikeln), som såg skitsnygg ut på provdockan. På mig såg det ut som en schizoid cirkusdirektör. Blev ingen sån.

För att återknyta till Brooks Brothers seersuckerkavaj/-kostym som disuterats tidigare, så testade jag förstås den också. Den var VID! Storleksmässigt stämde den rätt hyfsat i axlarna på mig (stl 40, brukar dra 39-40 om det inte är italienskt, som brukar kräva minst 40-41), men resten av kavajen var gjord för överviktiga cigarrökande 55-åriga republikaner. Bereden eder på att sy in den om ni beställer den på nätet, och bered er även på att slagen är rätt vida med nordiska mått mätt.

Hittade däremot just en italiensk bomullskavaj i ljust blåvittrandigt, som satt som en smäck. Den blev det!
#12 Chris säger
2008-06-16 19:09 - Anmäl

Hej,

Har någon här använt sig av Access USA för att handla via polo.com? Hur löste ni credit korts frågan och hur fungerade Access USA?

Tack på förhand
#13 Patrick säger
2008-07-11 22:46 - Anmäl

Jepp, Skottarna som "ockuperade" den delen av Indien gick endast omkring iklädda tartan trews och kiltar i diverse olika klanmönster... (Dessa givetvis i militära ullvikter så att den tropiska värmen riktigt kan bita in sig rejält.) Högst otroligt. Madras, liksom chinos och blazern omgärdas av en hel del mytbildning som eventuellt förhöjer dess status. Underhållande men ointressant. Tyget är däremot helt klart en omistlig del av det "americana" som omhuldats av alla TRAD märken sedan förra sekelskiftet. Madras kräver givetvis sin man, och då helst en med förfäder som klev av mayflower. Det handlar alltså om att köpa in sig i en del referenser, inte nödvändigtvis om att få allmän accept. Det är ett svårburet tyg, speciellt i europa. Amatören skaffar badbyxor i tyget (finns nästan varje säsong, varje år). Det är givetvis en enkel och feg approach. Badmode bygger på "här får man vara lite crazy" inställning. Alltså fegt. Något mer avancerat blir en single cloth (typ B.Brothers jackan högst upp). I Amerikanska filmer brukar dessa jackor vikas åt deckare på dekis, dörrförsäljare och gamla gubbar på golfbanan. Mer bilhandlare, mindre Hamptons alltså. Nej det är madras patch-works som gäller. I princip omöjligt att bära, väcker många muntra tillrop och fnitter. Har själv nästan alla plagg som går att sy av smeten, från kalsonger till flugor. Som någon korrekt kommenterade så är det dock bäst att krydda lagom med tyget. Tumregeln är ett plagg åt gången. Helst till (i övrigt) riktigt formella kläder. En hjälp för de som, liksom jag bryr mig om dessa subtila signaler:
Fusk (feg) madras = Abercrombie
Fin madras = Thom Browne (hans patchwork bygger på mindre rutor = mer onödigt jobb + riktig lining)
Bra madras = j.press/Brooks.Brothers/polo
Billigt (men bra) = jcrew/rugby by polo
Europeiska märken skall hålla sig borta från tyget och det diskar givetvis märken som a.p.c (som ju annars kosher.)

Fördelen med tyget är just dess svaghet. Det är extremt svårburet och därför aldrig speciellt svårt att få tag på. alltid på REA, ingen köper ju eländet. Nästan.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen