Manolo logotype

Den perfekta linnekavajen

Bild 317040

Materialval är sällan så viktigt som under sommarmånaderna. Många tycks tro att valet under denna period står mellan att minimera antalet kläder eller att svettas i skuggan. Med finess och förståelse för material går det dock att upprätthålla en sofistikerad stil året om. Inte sällan heter frälsaren linne.

Bernhard Roetzel, författaren bakom bland annat stilbibeln Gentlemannen, har i senaste numret av Bespoken, en för övrigt en mycket läsvärd tidning från brittiska Scabal om skräddarsydd livsstil, skrivit en initierad artikel kring lämpliga sommarmaterial för kostymen. En av värlens främsta stilskribenter och Scabal som driver skrädderi, säljer färdigsydd konfektion, men kanske främst känt som en av världens främsta tygleverantörer är verkligen en oslagbar kombination för den som uppskattar herrmode. En stor del av artikeln tillägnas just linnetyget där flera intressanta aspekter tas upp.

Den som läst Gentlemannen vet att Roetzel då är något vag i sin inställning till linne som kostymtyg. Efter att ha läst denna artikel uppvisar Roetzel tvärtom en är mycket positivt inställning till linne och menar att detta på många sätt är det optimala sommartyget. Inte minst gör den stora variationen av färger att linne går att använda till en uppklädd klädsel på jobbet såväl som under semestern i Västindien. Även om svenska klädkoder sällan är så strikta som i exempelvis Storbritannien kan det vara bra att tänka på att ett plaggs formella status främst grundar sig i färgen. Den som vill vara på den säkra sidan bör därför välja en mörkblå eller grå nyans för kontoret framför allt för ljusa linnekvalitéer.

En annan viktigt aspekt Roetzel tar upp är linnetygest tyngd. För även om linnetygets oregelbunda yta är en central del av materialets charm vill ingen att en kavaj skall tappa formen helt, vilket allt för lätta linnetyger tenderar att göra. Något tyngre linnekvaliteér ger samma yta, men bibehåller formen betyldigt bättre samtidigt som de minimerar risken att bli genomskinliga. Även linneblandingar med siden eller kashmir är vanligt förekommande för att ytterligare stärka tyget.

Liksom själva materialet är en viktig del är även konstruktionen central. Personligen tycker jag att en linnekavaj skall vara så avskalad som möjligt i sin kostruktion, gärna ofodrad eller halvfodrad, med undantag för ärmarna som kräver foder för att skjortmanschetten skall kunna glida ner smidigt. Även om ett lättare foder sällan påverkar kavajens andningsförmåga i större utsträckning blir känslan mycket lättare och ledigare. Likaså bör vadderingen vara så liten som möjligt för att ge en naturligt fallande axel. Napolitanska skräddare som är berömda för sina linnekavajer skippar ofta axelvaddering helt för att istället låta kavajen fall helt naturligt längs axeln. En av många är Luigi Borrelli som för sina lättare kavajer använder sig av en konstruktion som på många sätt påminner om konstruktionen för sina skjortor vilket företaget främst är kända för.

Många drar sig för att använda kavaj under sommaren, vilket självklart är lätt att förstå. Samtidigt fins det tillfällen då shorts och t-shirt inte känns särskilt lämpade där en förståelse för olika material och ett plaggs konstruktion gör det möjligt bära en kavaj avslappnat utan att behöva svettas ihjäl.

Bild 317041

Bild 317042

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Luigi-Borrelli Scabal
#1 Krone säger
2008-06-05 21:36 - Anmäl

Bra artikel!
#2 T säger
2008-06-06 00:48 - Anmäl

Bra artikel, och tjusig kavaj!
#3 Kinesen säger
2008-06-06 02:34 - Anmäl

Detta var ju en synnerligen välskriven och berättigad artikel. Kavaj på sommaren - självklarheter
#4 salubrin säger
2008-06-06 08:02 - Anmäl

Precis, bra artikel och nu för tiden är det en lätt kavaj istället för jeansjacka som gäller.
#5 Axl Rose säger
2008-06-06 08:41 - Anmäl

Bra! Mer kvalitetsskrivande likt detta.
#6 Johan säger
2008-06-06 10:02 - Anmäl

Mycket bra artikel.
På Bespoken's hemsida verkar finnas möjlighet att beställa gratis-ex av de två nummer som har kommit ut hittills. Har någon provat det?
#7 Olof säger
2008-06-06 10:16 - Anmäl

Johan - Jag har provat detta och kan varmt rekommendera en beställning. Sällsynt trevlig gratisläsning!
#8 Johan säger
2008-06-06 10:19 - Anmäl

Jag fyllde just i webbformuläret och hoppas nu på en snabb leverans (jag ska resa bort på torsdag).
Olof - hur länge fick du vänta på tidningarna?
#9 Olof säger
2008-06-06 10:24 - Anmäl

Johan - Det gick väldigt snabbt, fick dem efter 3-4 dagar.
#10 H säger
2008-06-06 12:10 - Anmäl

Linnekvajliteér ? Napoliansk? Neapolitansk eller napolitansk möjligtvis. Hur var det med korrläsning..?
Bra tips om Bespoken, beställde den.
#11 Björn S säger
2008-06-06 22:25 - Anmäl

Napolitansk menar han. Inte napoleansk. =)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen