Manolo logotype

Att välja solglasögon

Bild 317037

Ingen accessoar ger lika mycket attityd till klädseln som ett par väl välda solglasgögon. Med allt för stort fokus på trender och märken väljer många tyvärr helt fel båge för sitt ansikte och personlighet. För att inte se ut som ett utstuderat modeoffer ger vi er därför fem viktiga tips att tänka på.

Hitta din bågtyp
Solglasögon handlar lika mycket som vanliga glasögon att hitta en bågtyp som passar ditt ansikte. Hur trendigt det än må vara med runda solglasögon är det långt ifrån alla som passar i det. Det skrivs ofta om många regler över vilken typ av bågar som lämpar sig för olika ansiktsformer. Oftast är dessa allt för förenklade, utan det handlar minst lika mycket om vilket uttryck bäraren vill signalera med sina bågar. För den oerfarna glasögonbäraren kan detta vara svårt att veta, varför det är extra viktigt att besöka flera olika optiker för att till slut hitta någon som passar ens stil. En god relation med ens optiker är minst ika viktigt som relationen till skräddaren och skomakaren.

Tänk på glasögonens färg
Lika viktigt att bågarna klär ditt ansikte bör även dess färg passa in. Olika material och färger ger helt olika intryck som är viktiga att fundera kring. En svart färg markerar bågens form tydligt, medan en sköldpaddsfärgad modell upplevs som något lugnare och mer i ton med ens hudfärg. Likaså är det viktigt att tänka på själva materialet. Metaller uppfattas ofta som ganska hårt och kallt.

Matcha din klädstil
En ytterligare viktigt aspekt är hur glasögon bör passa ens klädstil. Lika snygg kontrast som ett par klassiska Persol eller Ray-Ban Wayfarer kan vara till en uppklädd stil med kostym, lika töntigt kan samma stil bli med ett par Oakley sportbågar. Kontraster är snyggt, men det får inte kännas som att det ena elementet tar allt för mycket uppmärksamhet från det andra. Just sportbågar till kostym tenderar att ge en känsla av att personen hellre vill vara ute och jogga än kontrollera bokföringen. Ingen vill se ut som en borttappad friidrottare i sin kostym.

Kvalité vs budget
Många väljer en billigare modell av rädsla för att glömma sina solglasögon på någon uteservering. Även om detta är ett rationellt beteende, finns det flera fördelar med kvalitetsbågar. Främst är det en stor skillnad på bra glasögonbågar och billigare diton, vilket inte minst yttrar sig i materialet och gångjärnen. För den som bär glasögon dagligen är denna skillnad uppenbar, men de som använder solglasögon som en modeaccessoar tänker sällan på denna typ av detaljer. Att investera i ett par välgjorda glasögon medför också att de används betydligt mer frekvent och över fler säsonger. Den som ständigt byter glasögon inför varje säsong kommer att ha svårt att faktiskt lära sig att trivas med sina bågar. Solglasögon kräver liksom vanliga bågar lite tid att vänja sig vid. Annars ger personen bara ett ansträngt och utstuderat intryck att verka cool.

Skippa märkesmanin
Det absolut största felet folk begår när de väljer glasögon är att de väljer glasögon utifrån märket. Tyvärr har modemärkena insett potentialen med att låta sin feta logga pryda glasögonen. Självklart skall den som vill ha märken på sina bågar välja det, men tänk på att formen alltid kommer att vara viktigare än själva märket. Dessutom är det väldigt lätt att tröttna på kläder och inte minst glasögon med allt för framträdande logotyper.

Bild: Ray-Bans odödliga Wayfarer.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Glasögon

#1 Axl Rose säger
2008-06-04 08:06 - Anmäl

Finns det någon klädsel ett par pilot inte passar till?
#2 Steven säger
2008-06-04 08:40 - Anmäl

Tips på schyssta modeller utöver wayfarer och persol (649 och 714).
#3 lovisa säger
2008-06-04 08:42 - Anmäl

någon som vet om id-minerals är prisvärt?
#4 Dan S. säger
2008-06-04 09:01 - Anmäl

Börjar så smått komma över att varannan solglasögonbärare har likadana sköldpaddsfärgade wayfarers som jag har. Det var lite jobbigt först, men nu bryr jag mig inte längre för dom är så snygga (och passar mig)

En annan sak är att för någon sommar sen satt vi några stycken och provade varandras solglasögon och nån sa typ "Dan, ditt ansikte passar till alla glasögon", varpå alla börjar fnissa. Tydligen skulle det betyda att man har ett lite runt och tjockt ansikte. Nån annan som hört det?
#5 SW7 säger
2008-06-04 09:58 - Anmäl

Dan, var glad for ditt runda fejs! Mitt ar litet och smalt = inga glajjor passar!

Mina gamla Wayfarers funkar hyfsat dock, men jag har inte kommit over att alla andra har dem. Jag alskar dem fortfarande, men kanske forsoker jag hitta ett altenativ i sommar. Ray-Ban-varianten som De Niro har i Taxdriver ar stencool. Pa honom iallafall...
#6 T säger
2008-06-04 11:23 - Anmäl

Jag har bara ett par just nu, färgade så de passar inte allt, men jag är väldigt nöjd med dem och ingen annan har likadana.

Något man kan tänka på när man väljer bågtyp är om man har tydliga ansiktsdrag eller inte, har man tydliga drag så kan det vara snyggare att välja en mer återhållsam modell för att slippa väldiga kontraster och ett lite oroligt intryck.
#7 Dorian Gray säger
2008-06-04 21:09 - Anmäl

Ett stiligt alternativ till Wayfarers är Ray-Ban Clubmasters. Lite mer 50-tal, och ger ett mindre rockigt och mer sofistikerat intryck!
#8 Mocoso säger
2008-06-05 12:40 - Anmäl

Hade varit kul att få se exempel på väl valda bågar till rätt ansikten. Även illa valda bågar hade varit intressant.
#9 Carl säger
2008-06-05 18:45 - Anmäl

Jag respekterar allas åsikter men....
Solglasögon är ju för turister !!
#10 Aron säger
2008-06-06 14:38 - Anmäl

Giarre har en miniguide för vad man ska tänka på när man väljer bågar.

http://www.giarre.com/info/rightframe.php
#11 Love säger
2008-06-07 11:10 - Anmäl

Angående wayfarers och märkeshysterin kan det vara värt att nämna att de äldre "upplagorna" (mina är från tidigt 80-tal) inte har något ray-banmärke på sig överhuvudtaget, utan endast en mindre text på insidan av bågarna. De saknar även det groteska märket på själva glasen, som jag sett att de nyproducerade har.
#12 Nyph säger
2008-06-07 20:32 - Anmäl

Märket på RayBans glas tar man bort med försiktigt med en skalpell. Det är ju riktigt glas, inte plast som på många andra bågar. Jag vill i alla fall inte gå omkring med en logga mitt i nyllet.
#13 Åsa_ säger
2008-06-07 21:01 - Anmäl

Förr var det ingraverat BL i glasen (Bausch & Lomb) men nu gör Luxottica Ray Ban och med den fula påmålade loggan. Tack för skalpelltipset! Jag har en "glasögonblogg" där någon kanske kan snappa upp lite tips om både vanliga glasögon och solglasögon.
www.brillor.blogg.se
#14 Toby säger
2008-06-09 10:02 - Anmäl

#9. Nej, solglasögon är för alla som vill minska risken för starr samt slippa gå omkring och kisa.
#15 Markus säger
2008-06-09 11:09 - Anmäl

Jaha.....Den här artikeln kan vara den mest intetsägande ever!
Det lät som att man skulle få lite tips om glasögon för huvudformen, det är ju det det handlar om egentligen! Man kan inte ha ett par glasögon om de är helt fel för ansiktet bara för att det är mode!! Det är ju smaklöst!
Vem vill förresten se ut som den klassiska "bokföraren" det låter ju jävligt stiff och grått!
#16 SW7 säger
2008-06-09 17:04 - Anmäl

#13, ok, forst erkanner jag att jag hakade pa Wayfarer-trenden forra sommaren... men visst ar BL ingraverat i glaset! Kanske hittade jag en version faktiskt tillverkade av Bausch & Lomb, inte vet jag. Den fula loggan ar ganska liten och enkel att ta bort.
#17 Erik D säger
2008-06-09 18:12 - Anmäl

Någon som har tips på hur man på ett par nyinköpta Wayfarers får bort den förbenade loggan från sidorna av bågarna? Sandpapper? Stämjärn? Vinkelslip? Mycket tacksam för goda tips!
#18 Serafio säger
2008-07-19 23:42 - Anmäl

Har ett par rätt stora, sköldpaddsmönstrade bruna solglasögon från Valentino, utan synlig logga och utan det där skarpa strecket som på Valentinos bågar ofta brukar dela de båda halvorna mitt itu och ge lite vulgo futuristisk känsla.
De vrider sig lätt efter ansiktet och glasen är breda, men inte så mycket att man tänker på det.

Tycker själv att det är världens snyggaste. Rätt djärva utan att bli extrema. Finns ingenting med dem man direkt kan påpeka som störande eller fel.

De passar perfekt till mitt ansikte men det bästa är att de ger en balanserad glamourfaktor och elegans till alla klädstilar. De smälter ihop med stilen vare sig det är långärmad kashmirtröja och keps, kostym, eller t-shirt.

Har haft dem i 3 år och aldrig hittat en snyggare modell trots att jag letat.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.