Manolo logotype

Svenska modeprofiler om Yves Saint Laurent

Bild 317036

En av modevärldens främsta designers har gått ur tiden. 71 år gammal avled franska Yves Saint Laurent under söndagskvällen i sitt hem i Paris efter att under flera år lidit av svår cancer. Björn Borgs kreativa chef Peter Simonsson och Whyreds chefsdesigner Roland Hjort minns modelegenden och stilikonen Yves Saint Laurent.

Vad var det som gjorde Yves Saint Laurents formspråk så unikt?
- Laurents stil var extremt distinkt. Även om mycket av det han skapade var avantgarde och banbrytande för sin tid var inspirationen från det klassiska alltid synlig. Han lekte mycket med det androgyna, samtidigt som han skapade en väldigt maskulin dandylook. Under 70-talet stod han bakom en något femininare siluett med markerad midja som inte sällan kompletterades med en längre frisyr. Det var inte bara kläderna utan det fanns hela tiden en helhetsfilosofi, säger Peter Simonsson kreativ chef för Björn Borg.
- Det som är intressant med Laurent är att han har skapat en oförglömlig stil.

Hur har Laurent influerat dig personligen?
- Han har varit en av mina absolut viktigaste inspirationskällor. Även om vi på Björn Borg aldrig tolkat hans siluett rakt av har den glamorösa och flamboyanta känslan som YSL förmedlade alltid legat latent i vårt uttryck. Till vår första kollektion hade vi en grön färg som var väldigt inspirerad av YSL. Han hade en fantastisk känsla för färger som inte minst avspeglar sig i Laurents egna trädgård "Jardin Majorelle" I Marrekech, sydvästra Marocko, där flera av de färger som Laurent avvända sig av finns representerade.

Yves Saint Laurent beskrivs även som en av vår tids största stilikoner. Hur har Laurents personliga klädsel färgat modet?
- Laurent hade en helt fantastisk stil själv och är en av mina absolut främsta förebilder. Han var alltid oklanderligt klädd med superfin frisyr. Alltid väldigt samkfullt chic.

Idag drivs YSL av Stefano Pilati, som ofta hyllas för sina kollektioner. Hur väl lever Yves Saint Laurents formspråk kvar?
- Känslan i namnet är fortfarande väldigt stark och det finns en atmosfär kring märket som är svår att bryta ner. Samtidigt är det svårt att gå följe en sådan ikons fotspår. Jag tycker Pilati balanserar respekten för YSL med sin egen strävan efter att skapa nya uttryck väl.

Även för Whyreds chefdesigner Roland Hjort har Yves Saint Laurent varit en viktig inspirationskälla.
- Jag minns framförallt när jag gick i skola i Paris. Han sågs av alla som den allra största och det gick inte att gå miste om hans stjänstatus. Jag har själv ett väldigt starkt minne från Saint Laurents uställning på Tate Gallery i New York 1982 då jag var 14 år.

På vilket sätt har Saint Laurent påverkat modet?
- Det är främst på damsidan Yves Saint Laurent kommer att bli ihågkommen. Samtidigt har hans signum med den maskulina kostymdräkten för dam påverkat modevärlden generellt och inte minst herrmodet. Exempelvis har smokingen, som Laurent var först att introducerade som ett plagg för dam, med sitt smala snitt gjort tydliga avtryck även inom herrmodet.

Vad är ditt intryck av Laurents personliga klädsstil?
- Laurent hade ju en väldigt unik dandystil och det gick direkt att känna igen honom med de kraftiga glasögonbågarna. Jag vet speciellt en bild från slutet av 60-talet då Laurent står i sina karaktäristiska vita rock. Det är för mig sinnebilden av den ultimata kreatören.

Hur väl lever Saint Laurents formspråk kvar I dagens YSL med Stefano Pilati som chefsdesigner?
- Mycket finns kvar som det grafiska, färgerna och snitten, även om jag idag kan tycka att det blivit lite för modernt. Det är fortfarande väldigt snyggt, men jag gillar verkligen den nostalgiska känslan som fanns med Yves Saint Laurent.

Läs även: Bakgrund, Yves Saint Laurent
Bild: Rodeo.net

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Björn-Borg Whyred YSL Yves-Saint-Laurent
#1 virre säger
2008-06-02 19:50 - Anmäl

kul artikel
#2 Slique säger
2008-06-03 18:23 - Anmäl

Riktigt bra artikel idag. (y) Bra jobb.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.