Manolo logotype

Svensk modementalitet behöver mer Tom Ford

Bild 317034

Gästkrönika: Jag jobbar på ett stort företag som behöver regler och rutiner för att business as usual ska betyda att folk strävsamt knegar på istället för att sitta och pilla sig själva i naveln mellan åtta och fem. Bland annat styrs vilka hemsidor vi får besöka. Att fördjupa sig i manligt mode på Manolo och King är inga problem, medan sidor som Cafe.se resulterar i röd flag. Jag har alltid förutsatt att min arbetsgivare ryggat från sidans inslag av tits and ass, men efter att nyligen ha klickat in mig på TomFord.com är jag inte lika säker. Guccis förra mirakelman har gjort begreppet "sex säljer" till religion och efter några visuellt explosiva sekunder på sidan var jag ganska säker på att jag skulle få sparken. Sedan slog det mig att sidan uppenbarligen var öppen för besök och att jag troligtvis dragit förhastade slutsatser kring vilket surfande som accepteras av företaget. Tits and ass var inte problemet, så frågan är vad det är man på ledningsnivå inte gillar med Cafe.se.

En annan reflektion från besöket på TomFord.com är att hans förhållningssätt till kläder och mode ligger otroligt långt ifrån allt det vi ser på den svenska marknaden. När läste ni senast om en svensk designer som pratade om sexiga kläder? Trots att det finns en intim relation mellan kläder och sex verkar det i Sverige inte vara fint nog att göra kläder som skapar attraktion. Överdimensionerade parkas och kavajer som slutar vid naveln kanske ger utrymme för människor att återspegla sin personlighet, men man ska vara bra full för att det ska kittla genitalierna. När det äntligen görs ett svenskt försök att penetrera arenan för kläder med sex appeal är det från en designer som spenderat merparten av sitt liv med att sy upp galaklänningar till Carola och hennes vänner. Där Tom Ford är en machobög med klädsamt mjuka inslag som använder sig själv som referenspunkt för att ta fram kläder med lite umpf, är det svårare att se var Lars Wallin hämtar sin inspiration. Det är utan tvekan ett vackert hantverk, men det är tveksamt om hans broderade kavajer någonsin kommer få någon att känna: give me some of that hot piece of ass.

Det vore så befriande att se ett svenskt märke som skippade krusidullerna och hade som främsta ambition att göra sina kunder lite hetare. Idag ligger för mycket fokus på kläderna och för lite fokus på oss som ska bära dem. I ett youtube klipp med några år på nacken pratar Ford om sina tankar kring senaste Guccivisningen. Där lät han catwalken bada i tusentals rosenblad och nothing compeers to you strömmade ut ur högtalarna. "I wanted to make such a beautiful show that people actually cried for fashion". Visst är han en sann pekoralist, men vem bryr sig. Vi behöver mer chick i vår vardag och vi behöver fler kläder som får folk att vilja ta av sig kläderna.

Daniel Fält

Ett annat mycket underhållande Youtubeklipp där Tom Ford visar upp sitt nya butikskoncept.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: tom-ford
#1 Steven säger
2008-05-31 16:23 - Anmäl

Mycket intressant faktiskt, något jag gått och tänkt på ganska länge. Kan detta vara någon form av reaktion på den sk "nördlooken"? Tips för en mer sexig garderob?
#2 virre säger
2008-05-31 16:24 - Anmäl

Sant! Varför har ingen tänkt på det tidigare?
#3 Patrik säger
2008-05-31 16:40 - Anmäl

Författaren verkar inte vara så bra på engelska.

"peace of ass", "compeers"

Snälla korrekturläs nästa gång! På Internet kommunicerar vi mestadels med text. Om man således skriver som en idiot får man finna sig i att bli betraktad som en sådan.
#4 virre säger
2008-05-31 17:31 - Anmäl

#3: Klart det är viktigt att det som skrivs är lättläst och förståeligt, men huvudsaken är ju ändå att budskapet går fram. Inte sant?
#5 Axl Rose säger
2008-05-31 17:45 - Anmäl

Jag håller med #3 och tänkte precis fälla samma kommentar. Jag har egentligen bara två frågor, som inte har med artikelns budskap att göra men som påverkar detsamma genom att föra fokus från det!

1) Tror du att din arbetsgivare tillåter att du privatsurfar till vissa sidor, men inte till andra, bara för att en spärr ligger inne på vissa?

2) Varför använder du engelska ord i en stor del av artikeln? Jag förutsätter att du kommer från något engelsktalande land (vilket dessutom förklarar särskrivnignarna), i annat fall är det för mig obegripligt hur man kan välja att förstöra en annars bra artikel genom att slänga in en löjlig mängd låneord och fraser som det finns svenska motsvarigheter till.
#6 T säger
2008-05-31 18:43 - Anmäl

Jag gillar Tom Fords uttryck personligen, samtidigt vill jag inte att det ska slå igenom i Sverige. Man får ofta höra hur Sverige är ett land där många testar nya idéer m.m., detta stämmer säkert men majoriteten av invånarna klär sig ändå som kloner. Tom Fords playboy-aktiga uttryck passar inte alla och eftersom jag gillar det vill jag altså inte se dessa kloner anamma den stilen, det är inte meningen att alla ska se ut som playboys.

Sen vill jag även påpeka för tidigare kommentatorer att artikeln inte handlar om filtersystemte på författarens arbetsplats, och att jag visserligen noterade felstavningen av piece, men att jag trots detta (lite ironi) förtod budskapet.
#7 Axl Rose säger
2008-05-31 18:51 - Anmäl

#6 - Då förstod du inte heller min kommentar. Jag betonade att jag förstått vad artikeln handlade om, och det var inte det min kommentar gällde utan det rent språkliga missödet. En journalist vill lika gärna höra kommentar på sin skrivkonst som det budskap han förmedlar, eftersom det förstnämnda till stor del även påverkar det sistnämnda.
#8 #8 säger
2008-05-31 20:05 - Anmäl

Det här inlägget är så dåligt skrivet att de språkliga misstagen helt står i vägen för varje försök att faktiskt ta till sig budskapet. Stavfelen är illa nog, men bara en liten del i allt som är fel. Är det här resultatet av uppköpet?
#9 godsägare persson säger
2008-05-31 21:20 - Anmäl

Tja, roligt att se någon från SEMC här.
#10 ötzi säger
2008-06-01 00:57 - Anmäl

#3 och #5

skriv själva jävla töntar
#11 Smeagol säger
2008-06-01 08:46 - Anmäl

Kul med lite variation på Manolo.
#12 Andy säger
2008-06-01 09:28 - Anmäl

pwc is da shit!
#13 Krone säger
2008-06-01 11:34 - Anmäl

Manolo handlar faktiskt om manlig stil, bryr sig herrarna bara om den svenska som används föreslår jag att ni tittar på "Värsta Språket" istället.
#14 anonymus säger
2008-06-01 11:58 - Anmäl

#13: Fast det är rätt stillöst att vara en stilistisk och verbal dvärg. Eller full när man skriver?
#15 Wictor säger
2008-06-01 12:32 - Anmäl

#14 Så illa är det inte.
#16 Olof säger
2008-06-01 12:54 - Anmäl

Vi är som sagts tidigare väldigt tacksamma för kritik, men en stor del av den kritik som framförts ovan har en onödigt hård ton. Det avspeglar sig tyvärr på diskussionerna som förs och jag ber er därför att hålla en hög och konstruktiv nivå på kritiken. Detta för att Manolo skall fortsätta att vara en givande mötesplats för alla som är intresserade av manlig stil!

Vi kräver inte att alla skall uppskatta allt som skrivs här och vill någon visa sitt missnöje är ni varmt välkomna att kontakta mig via olof@manolo.se.
#17 Axl Rose säger
2008-06-01 15:14 - Anmäl

Olof:

Beträffande mina kommentarer så gäller de uteslutande vissa språkliga felsteg i artikeln och INTE ämnet som sådant eller artikelns budskap. Jag tycker det var en bra artikel men anser att allt som publiceras för ett större antal personer bör korrekturläsas och kvalitetssäkras. Med andra ord tycker jag inte skribenten ska klandras utan snarare redaktionen, som uppenbarligen inte har bra rutiner för just korrekturläsning, vilket även påpekats flera gånger tidigare. Anses ni er inte ha tid att göra en korrekturläsning MED korrigeringar eller varför släpper ni igenom texter med fel eller språkliga missöden? Det gäller som sagt inte artikeln ovan utan Manolo i allmänhet.

Jag tycker ämnet i artikeln vad intressant och det är tråkigt att diskussionen nu gått över till att handla om svenska språket istället (även om jag var delaktig i att det blev så).

Vad gäller artikeln i sig så undrar jag om Tom Ford-konceptet kan fungera i Sverige med tanke på den rådande feministvågen i vårt land. Andra länder har högre i tak, tror jag. Desvärre är vi svenskar så jävla rädda för att trampa någon på foten, och de senaste åren finns det ett stort antal feminister som på heltid är beredda att peka ut de som gör det.. så mycket för friheten.
#18 mitch med flytdunken säger
2008-06-01 15:27 - Anmäl

"Jag tycker det var en bra artikel men anser att allt som publiceras för ett större antal personer bör korrekturläsas och kvalitetssäkras"

Underbart att se hur hela ditt inlägg är en orgie full av stenar i glashus.
#19 Steffo säger
2008-06-01 17:17 - Anmäl

@ 18

Det heter inte "Kaststen i glashus", det heter "Såga när man sitter i trähus" ;)

Och ja... det skall man inte göra #17. Skall man kritisera någons stavning, grammatik eller liknande gäller det att kolla sin egen först.

För att återgå till huvudämnet, dvs artikeln, så tycker jag istället att det skall uppmuntras till andra åsikter, bredare tyckande osv. Hur kul kan det vara att skriva en gästkrönika för att sedan bli sågad utifrån språket i den istället för innehållet? Nästan synd att man kan vara anonym på Internet.
#20 Dansken säger
2008-06-01 18:19 - Anmäl

#17: Så du menar att feminismen motverkat snarare än medverkat till ökad frihet? Tillåt mig småle. F ö tror jag vår jämställdhetsiver snarast bidragit till att män i Sverige (-s större städer) "får" vara intresserade av kläder, och att herrmodet idag spänner från traditionellt maskulina till mer genusmässigt avkodade stilar.

#19: Icke desto mindre skadar det inte att korrläsa sin text. Om man ser hur mycket tid man investerar i att skriva, så är den där finishing touch:en väl värd sin lilla extra arbetsinsats. Annars är det som en skräddarsydd skjorta som visar sig sakna en knapp. Eller i detta fall ett par knappar. Fan, t o m mina forumkommentarer har färre stav-/grammatiska fel.
#21 T säger
2008-06-01 19:03 - Anmäl

#20, Jag tror inte att han menar det. Jag tror att han syftar på den moralpanik som råder när bilder som Tom Ford:s parfymkampanj syns. Det handlar då inte om jämnställdhet utan om ett behov från den som klagar att hävda sig och få folk med sig under feminismens banér, fast det inte har med feminism att göra.
#22 Daniel Fält säger
2008-06-02 06:53 - Anmäl

Språkfel förstör alla texter. Det går inte att ta till sig budskapet om man hela tiden ska behöva köra på stavfel och särskrivningar. Jag ska aldrig göra om det.
#23 Schulman säger
2008-06-02 07:36 - Anmäl

Tom Ford är en jävla cola knarkande bög, Skitkass.
#24 Daniel Fält säger
2008-06-02 08:35 - Anmäl

#23 är han dålig för att han är homosexuell och tar droger, eller för att han gör fula kläder?
#25 Axl Rose säger
2008-06-02 19:08 - Anmäl

#18 och #19:

Jag klandrade som sagt redaktionen som inte kvalitetssäkrar texter, inte skribentens språkfärdigheter. Jag har inte påstått att jag är perfekt och just av den anledningen vore jag tacksam om någon kvalitetssäkrade en artikel jag skrev åt en större massa. Vad är det ni inte förstår? Läs inlägget igen om ni inte hänger med.
#26 Axl Rose säger
2008-06-02 19:12 - Anmäl

"Hur kul kan det vara att skriva en gästkrönika för att sedan bli sågad utifrån språket i den istället för innehållet"

Skojar du eller? Vill du på något vis förhindra kritik till fördel för skribentens välmående? Är du emot alla former av demokratiska rättigheter?

GIVETVIS ska man få kritisera en text oavsett om det är en gästkrönikör eller en nobelpristagare som skrivit den.
#27 Axl Rose säger
2008-06-02 19:14 - Anmäl

Dansken:

Vad har feminismen med manlig klädsmak att göra? Nu är du helt ute och cyklar...
#28 Dansken säger
2008-06-02 22:30 - Anmäl

#27: Varför frågar du mig, jag trodde du visste? Jag citerar din text (inlägg #17) nedan (fast den kanske inte var din, folk kapar ju varandras nick hela tiden)

"Vad gäller artikeln i sig så undrar jag om Tom Ford-konceptet kan fungera i Sverige med tanke på den rådande feministvågen i vårt land. Andra länder har högre i tak, tror jag. Desvärre är vi svenskar så jävla rädda för att trampa någon på foten, och de senaste åren finns det ett stort antal feminister som på heltid är beredda att peka ut de som gör det.. så mycket för friheten."
#29 Gäst säger
2008-06-03 06:44 - Anmäl

Inga kläder i världen kan hjälpa upp stilen hos någon som skriver som en treåring.
#30 Daniel Fält säger
2008-06-03 08:20 - Anmäl

# 29 Förutom om man är en treåring. Du anar inte hur mycket stiliga kläder det finns för just treåringar. Dock inget från Tom Ford....
#31 Hans säger
2008-06-03 18:32 - Anmäl

Killar <3 Robotar verkar vara det nya
#32 Kit Walker säger
2008-06-03 19:25 - Anmäl

T-forden är sååå förra seklet. Kom med nåt fräscht!
#33 Ronaldino säger
2008-06-03 21:06 - Anmäl

Det ser ut som en diskuission på dagis!!
jag fattar inte hur kan man klaga på stavfel eller liknande.
Jag är icke svensk ,men detta betdyder inte att man måste våra rädd för att skriva eller prata i andra språk.....
är detta en modeblogg eller en boxingarena?
Italienare som kan mode men icke bra svenska...
Ciao
#34 Axl Rose säger
2008-06-04 08:05 - Anmäl

Dansken:

?

Finns inget i det citatet som rör manlig klädsmak. Läs igen.. gör om, gör rätt.
#35 Dansken säger
2008-06-04 09:54 - Anmäl

#34 Min bäste herr Axel Roos. Måhända var jag helt ute och åkte velociped utan påhängsmotor, men när jag läser nedanstående (och jag citerar igen, dvs följer er uppmaning att göra om, göra rätt) som kommentar till en artikel om just Tom Ford och manlig stil, ja då antog jag att du menade något om hur den "rådande feministvågen" påverkar hur "Tom Ford-konceptet kan fungera i Sverige" i just avseendet manlig stil. Måhända menar du något helt annat. Lider jag av ett allvarligt synfel, kantänkas? Kanhända får du förklara dig i mindre dunkla termer. Måhända är allt en trasa. Om jag nu är så jävla trög att jag inte fattar ditt budskap, kanske du själv vill förklara vad du menar, dvs göra om och göra rätt?

"Vad gäller artikeln i sig så undrar jag om Tom Ford-konceptet kan fungera i Sverige med tanke på den rådande feministvågen i vårt land. Andra länder har högre i tak, tror jag. Desvärre är vi svenskar så jävla rädda för att trampa någon på foten, och de senaste åren finns det ett stort antal feminister som på heltid är beredda att peka ut de som gör det.. så mycket för friheten."
#36 Gäst säger
2008-06-04 10:14 - Anmäl

Handlar det om att göra en distinktion mellan egentlig smak och faktiskt utlopp för smak, måhända?
#37 Axl Rose säger
2008-06-04 11:08 - Anmäl

Jag tolkar artikeln som att den handlar om designerskapande och i viss del även marknadsföring, inte om mäns smak för kläder av en viss typ. Du har uppenbarligen tolkat det på ett helt annat vis.

Mitt påpekande gällde den feministvåg som, tyvärr, begränsat vår demokratiska frihet i flera avseenden. Ett exempel är friheten att tillverka och marknadsföra "sex appeal". Det är precis vad Tom Ford gör, och jag har tolkat det som att artikeln handlar om just det förfarandet. Jag tror inte det skulle gå hem i Sverige eftersom kontroversiella företag i regel inte fungerar i det här landet. Vi begränsas för mycket av feminism, socialism och "medelmåttlighet" och du får inte en helsida i en dagstidning med så kallat "sexistisk" annons. Det skulle du få i Italien. Eller England.

Med Tom Ford-konceptet pekar jag på ovanstående och inte på de produkter företaget lanserar, för de vet jag fungerar i Sverige och feminismen har inget inflytande på manlig klädsmak i den bemärkelsen, utan i sammanhanget enbart på företagets sätt att lansera dem.

Tragiskt att du låst dig så mycket på detta och vägrar ge dig förrän du förstått vad jag menar. Som att förklara för ett barn. Gå vidare när du inte förstår, det finns lättare resonemang där ute som du säkert greppar bättre.
#38 Dansken säger
2008-06-04 14:23 - Anmäl

#37 Jag uppskattar din uppriktighet i att du bevisligen inte tål varken att petas på, eller ha fel. Vi kan diskutera sakfrågan huruvida feminismen begränsat den demokratiska friheten i Sverige eller annorstädes en annan gång (jag tror ärligt talat inte du har så mycket på fötter där annat än sedvanlig grötmyndig indignation över ifrågasättandet av traditionella genusroller, men må så vara), men den andra sakfrågan: tror du verkligen inte att "feminismen" inverkar även på vår klädsmak, precis som en del strömningar i samhället i övrigt? Vi drar det till extremen: Varför tror du det androgyna 40-talsmodet kom just då? Varför tror du punkarna såg ut som de gjorde? Yuppies på 80-talet? Slump? Någon enskild "stilikon"? (manolos mest inavlade ord). Nix.

Sen får du hålla med mig eller inte. Jag tål avvikande åsikter, och jag ser inte de som hyser dessa som "barn" (ovan). Men jag har svårt med de som är så arroganta att de inte ens bemödar sig att förklara trots att man ber dem. Då ligger de farligt nära sanningen att "det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta". Nu har du förklarat, tack för det, du hade bevisligen en tanke bakom ditt inlägg. Det säger liksom mer än "läs om, läs rätt" vilket på sin höjd duger att skrika efter nån, inte i en diskussion.

Slutligen tror jag inte du behöver bekymra dig om min förmåga att begripa eller diskutera, vilket borde ha framgått härvidlag. Men, dina sista meningar kanske är en "note to self"?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

In The Shop - Introducing: The Slim...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen