Manolo logotype

Förhoppningar inför fotbolls-EM

Bild 317031

Det hade varit en lek att klaga på den smaklöshet som fotbollsspelare ofta uppvisar. De är som om de levde i en helt annan tid. En tid då smaklöst slitna designerjeans fortfarande var högsta mode. Problemet ligger dock inte i fotbollsspelarna själva utan hur de av modemagasinen ständigt hyllas som stilikoner.

Det går verkligen att ifrågasätta på vilka grunder Aftonbladet valt att hylla den brittiska landslagsmannen Rio Ferdinand för sin stilkänsla. Särskilt när det finns brittiska fotbollsstjänor som får Ferdinand att framstå som en ängslig barnunge. Historiskt sett är det främst George Best som kompletterade en mångsidig Playboystil med ett leverne därtill. Dagens motsvarighet är David Beckham som med sin blandning av skräddarsytt från Savile Row och Tom Ford inte sällan uppvisar en strålande stilkänsla.

Svenska fotbollsstjärnorna är tyvärr sällan särskilt mycket att hänga i granen när det kommer till stil och kläder. Problemet när många inte minst unga killar ser upp till dessa är att de då utvecklar ett osunt förhållande till begreppet stil. Det är inte så att svenska fotbollsspelare själva skall utmålas som stilens värsta fiender. Problemet är snarare alla modemagasin som gång på gång låter fotbollstsjärnor pryda deras framsidor. Egentligen är det ganska absurt att personer som generellt är totalt ointressanta för ett modesammanhang blir sedda som stilikoner.

Det är inte så att det nödvändigtvis måste finnas en motsättning mellan att vara välklädd och fotbollsspelare, men att kalla fotbollsspelare för vår tids största stilikoner förstärker bara en daterad syn på manlighet. Precis som om ett enormt fotbollsintresse skulle befoga manlig fåfänga till en större grad. Tiden då Beckham gick i spetsen som den metrosexuella mannen är förbi. Beckham har onekligen gett många män stilmässigt självförtroende, men nu är den stora frågan snarare att ge män underlag att utveckla en personlig stil. Därför bör Zlatan inte få pryda ett omslag till en modetidning förrän han på allvar utvecklat ett intresse för milanesisk herrkonfektion.

Bild: Inte direkt inspiration för sommaren, men en av Beckhams främsta utstyrslar i kamelfärgad ytterrock.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 T säger
2008-05-28 22:16 - Anmäl

Visst är Beckham ofta snyggt klädd, frågan är bara om han kommit på det själv. Personligen tror jag han fått mycket hjälp, men bortser man från det så är han ju en stilmässig förebild för alla huliganer och chavs därute.
#2 Gäst säger
2008-05-28 23:06 - Anmäl

Totalt ointressant, varför bry sig hur andra klär sig, man klär väl sig själv? Sen få andra ha mjukisbyxor, svantatueringar eller designerjeans med hål i om dom vill..
#3 Canestrini säger
2008-05-29 07:46 - Anmäl

Tack och åter tack. Trodde jag var ensam om att ha denna uppfattning i denna galna värld.
Friends do not let friends get tribal tattoos... or shop at Jack&Jones
#4 rja säger
2008-05-29 08:00 - Anmäl

Håller med. Visst finns det undantag, men generellt sätt är det lika intressant att se fotbollsstjärnors garderober som att höra dem prata om filosofi och kvantfysik - dvs inte alls. De flesta fotbollsspelare tycks ha utvecklat en talang på bekostnad av alla andra. Intervjuerna efter matcherna brukar vara riktigt pinsamma... (men det kan ju också bero på journalisternas dåliga frågor)
#5 Greenis säger
2008-05-29 08:03 - Anmäl

En som jag dock tycker har bra stil i svenska landslaget är Rami Shaaban. Tråkig men helt okej:P Zlatan dock ska vi inte ens tala om..
#6 Anders säger
2008-05-29 08:08 - Anmäl

lustigt, reagerade också över just Rio Ferdinand och de bilder Aftonbladet hade på honom, totalt smaktlöst...
#7 Tant Brun säger
2008-05-29 08:16 - Anmäl

Ett annat orosmoment är det stilmässiga desinformationsministeriet vi känner som TV4-Sverige. Att de gång på gång tillåts kräka upp Sveriges sämst klädda TV-profiler tycker jag är mycket obehagligt.

Ursäkta den negativa tonen men jag tyckte att det behövde sägas...
#8 Max S säger
2008-05-29 08:20 - Anmäl

Ett orosmoment är ju Sofi (stavning?) på Aftonbladet. Allt hon gör är ju helt galet...
#9 Ghostfriend säger
2008-05-29 08:38 - Anmäl

Varför finns det ingen modeblogg för killar som inte har råd att handla märkeskläder?
#10 Storbasen säger
2008-05-29 08:56 - Anmäl

Fotbollsfolk är och förblir mjukisbrallor med baggy t-shirt! De senaste årens maskerad med slipsbärande sportjounalister och kostymspelare är en fejk och förbannad lögn.
Den enda som är ärlig är Lagerbäck himself med sin illa sittande träningsoverall.
#11 Mattijahs säger
2008-05-29 09:05 - Anmäl

Så sant, så sant. Ibland kan jag bli förbannad på hur dåligt klädda dessa överbetalda slashasar är. Ungefär som när någon kliver ur en vacker Jaguar, iförd mysbyxor.
#12 SW7 säger
2008-05-29 09:27 - Anmäl

# 9 starta en! Eller sluta gnalla... om du kollar noga sa presenteras flera fynd pa Manolo. H&M varvas exempelvis med dyrare plagg. I manga fall ar de dyra plaggen, skor exempelvis, en investering. Inte ett modeinkop. Ett par valgjorda klassiska skor kan du ha gladje av i artionden. En kostym eller klassisk skjorta likasa. Men jag kan forsta din frustration, jag var sjalv fattig student for inte sa lange sedan och har fortfarande ganska limiterad kladbudget. Se dina inkop som en investering med hjalp av planering. Da har vem som helst rad att kla sig snyggt.

# 10 - Bra talat! Vill instamma.
#13 Viktor säger
2008-05-29 09:44 - Anmäl

Snygg rock!"Håller me tant brun. det avtryck som tv4:s sportjournalister (framförallt dem iaf) har gjort i det här sammanhanget är rent utsagt skrämmande! Slipsknutar lika stora som texas, tantfrisyrer och skjortkragar som gör att man vill slänga ut tv:n genom fönstret! Tar varje tillfälle i akt för att kunna spy galla över tv4! Denna våta filt över Sveriges eter!

Visst är det frustrerande att se hur Zlatan ellerLjungberg pryder omslag på tidningar som förvisso inte jag själv köper. Men vetskapen om att många andra gör det och kanske ser detta som ett stilmässigt ideal kan vara oroande.

Fast är det inte lite väl trångsynt att säga att Zlatan inte skulle få pryda omslaget på en modetidning, vilken som helst, förrän han på allvar utvecklat ett intresse för milanesisk herrkonfektion. Beundransvärd och eftersträvansvärd är den i allra högsta grad! dond´t get me wrong. Men nog måste det finnas utrymme för andra sätt att utrycka sig än så! Var man än bor eller gör.
Den är väl inte den enda rätta. Inte i mina ögon iaf.
#14 Olof säger
2008-05-29 10:03 - Anmäl

Viktor - Just milanesisk herrkonfektion var egentligen bara ett exempel för att knyta an till staden han spelar fotboll i. Tanken var mer att han inte borde få pryda framsidan till en modemagasin innan att faktiskt utvecklat ett genuint intresse för mode på det ena eller andra sättet.

Angående stilen sportjournalister ofta uppvisar, vore det att stampa rakt in i ett getingbo rent stilmässigt sätt.. :)
#15 Jocke säger
2008-05-29 10:25 - Anmäl

Bilderna på Rio Ferdinand tycker jag var rent ut sagt gräsliga.. hittade väll 1 som såg helt okej ut men resten det lämnar vi osagt. Dock har vi ju alla olika stilar och det är väll bara att acceptera att vi alla klär oss olika (vilket är bra).

Beckham har väll förövrigt en skaplig stil, den varierar ju väldigt mycket. Men o andra sidan bär han ju i princip alltid upp kläderna perfekt...
#16 Finten säger
2008-05-29 10:25 - Anmäl

Jag tycker Patrik Ekwall klär sig fint.
#17 Karl säger
2008-05-29 10:47 - Anmäl

Speaking of P. Ekwall: http://youtube.com/watch?v=hDJ7IRS4krA
Hahaha!
#18 Robert Prytz säger
2008-05-29 11:09 - Anmäl

"Precis som om ett enormt fotbollsintresse skulle befoga manlig fåfänga till en större grad" - Nej, men vem har någonsin påstått detta? Men det kanske är så att det faktiskt finns ett antal fotbollspelare som klär sig bra? Liksom det finns ännu fler som klär sig dåligt. Precis som i vilken yrkeskår som helst, t ex bland skådisar, artister osv. Prova att byta ut ordet "fotbollspelare" i texten "till skådespelare" och ta ett par dåliga exempel från det yrket, t ex Ashton Kutcher eller Ben Stiller. Texten och resonemanget blir då precis lika (o)hållbart. Det låter mest som att Olof med sin skarpa ton och något ologiska resonemang hänger upp sig på att de just råkar vara fotbollspelare. Varför det undrar jag?
#19 Storbasen säger
2008-05-29 11:13 - Anmäl

Finten och jocke. Nej, nej Herr Ekwall vill vara stilig men kan tyvärr inte. I mina ögon ett praktexempel på en man som inte lyckas att bära något rätt. Skulle han tagga ner och sluta med "brun utan sol" och tandblekning kanske han skulle se något mer respektabel ut. Nu: Mest pajas!
Beckham utstrålar ej heller han stil i mina ögon. Han kan köpa hela Prada utan att för den skull vara genuint stilig.
Glöm ej att stil inte bara sitter i kläder. Man måste bära upp dom på ett trovärdigt sett och utstråla bekvämlighet. Detta är en konst som få inom sportvärlden klarar.
#20 Viktor säger
2008-05-29 13:14 - Anmäl

Är det månne det slutgiltiga beviset för att stil inte kan köpas för pengar?
#21 F säger
2008-05-29 14:31 - Anmäl

Olof Mellberg klär ju sig väldigt snyggt och verkar vara allmänt rätt fåfäng.
#22 Gäst säger
2008-05-29 14:39 - Anmäl

Beckham är ett tveksamt val. Jovisst, han syns i bland på bild med fina kamelfärgade rockar, men lika ofta ses han i stora färdigslitna jeans, solglasögon som gjort en fluga avundsjuk och stora silversmycke. Hans fru ska jag inte tala om mer än att hon ofta ser ut som ett skatbo och klär sig som en nyrik rumänska.
#23 Storbasen säger
2008-05-29 15:27 - Anmäl

Re 21: Tja smaken är som baken
http://www.stureplan.se/frame.php?main=/articles/1662/
#24 Kim säger
2008-05-29 15:43 - Anmäl

det var visserligen ett tag sedan, men såg någon dokumentär om beckham där han berättade han typ köpte ett par nya vita svennesneakers om dagen.

Ur en intervju med Andres Lokko från waywewar.blogspot.com:

J: Om vi talar om manligt modeintresse, föds det av fenomenet metrosexualitet? Om det nu ens finns något som metrosexualitet eller om det bara är en marknadsföringsfasad för märket David Beckham?

A: Vad David Beckham gör är att vara fotbollens Peter Siepen, att vara fullständigt clueless. Han är en av världens tre sämst klädda människor. Det enda Beckham gör är ju att ta på sig grejer utan att ha en aning om varför.
#25 Anders säger
2008-05-29 17:50 - Anmäl

snacket om att "tv4-profilerna" har breda slipsknutar känns något passé då det var 5-10 år sen dom körde den stilen. Visst kan man diskutera huruvida dom klär sig bra eller inte men OFTAST (med Ekwall som undantag) klär dom sig faktiskt rätt bra, diskret och lite tråkigt men ändå inte smaklöst.
#26 RR säger
2008-05-29 19:05 - Anmäl

Hur fan kan man säga att david beckham klär sig fult? han kan bära upp en plastpåse, allt den karln tar på sig är snyggt! han är en trendsetter, punkt slut.
#27 H säger
2008-05-29 19:31 - Anmäl

Fotbollsmänniskor är med mycket få undantag fula slashasar! Rio Ferdinand hahahah den var bra!
#28 Björn S säger
2008-05-29 19:45 - Anmäl

En framgångsrik fotbollsspelare är alltid
-vältränade
-rika

En kombination som gör att de ofta både kan bära upp och ha råd med de snyggaste kläderna. Är det någon av dem som dessutom orkar leta rätt på snygga kläder så har han ett bra utgångsläge så att säga...
#29 Storbasen säger
2008-05-29 20:49 - Anmäl

Yta är tyvärr inte allt. Klar som faen dom har snygga kläder, modehusen dränker dom i kostymer och annat.
Problemet är inte kläderna utan stilen / känslan. Beckham och andra idrottsatleter funkar skitbra i typ streetwear men senaste årens kostym-maskerad bland fotbollsspelare känns klart påklistrad.
Gillar själv fotboll men hela fotbollslag i mörkgrå Bosskostymer känns fel.
#30 DeTomaso säger
2008-05-29 20:57 - Anmäl

#23: Tack för att du tippsade mig om denna fantastiska sida vars existens var helt okänd för mig tills nu (ett sundhetstecken?). Fan, vad jag känner mig välklädd när jag ser dessa bilder...
#31 zlatan säger
2008-05-30 05:56 - Anmäl

Vem fan bryr sig?
#32 Jesper A säger
2008-05-31 10:58 - Anmäl

#5 vem fan är inte välklädd i en bajendress ;) annars i stort så tycker jag att det flesta fotbollsspelarna klär sig om inte fult, väldigt tråkigt dock så e italienska tränare som Mancini och Spaletti ytterst välklädda allt som oftast i skräddarsydda kostymer
#33 Björn S säger
2008-06-09 18:57 - Anmäl

Donadoni, Italiens förbundskapten, håller stilens fana högt. Då och då i bild under pågående match mot Holland, om ni har möjlighet att kolla. Det är påfallande hur sunkiga alla andra ser ut i jämförelse.
#34 Serafio säger
2008-07-19 23:46 - Anmäl

Slitna jeans borde utrotas. Fullständigt. Jag tycker aldrig det kan vara snyggt, på någon, någonsin.
#35 Bugge säger
2008-07-20 08:59 - Anmäl

#34

Alla vet att galanta damer tycker om t-shirt och slitna jeans, så varför hålla på och larva sig med kavaj och annat trams. Bara groggluder går på det.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen