Manolo logotype

Att skapa kontraster

Bild 317025

En stil utan självdistans är blek. En lyckad klädstil får aldrig kännas kirurgisk avskalad utan kräver små inslag av humor och en stor gnutta personlighet. Till stor del inspirerad av The Sartorialist lysande fotoblogg kommer här sex enkla sätt att skapa kontraster och sätta en personlig prägel på sin stil.

Väst under kostym
Åtskilliga timmar framför The Sartiorialist har onekligen stor inverkan på ens uppfattning av stil. Upphovsmannen till bloggen Scott Schuman har förmågan att fånga detaljer som för ett otränat öga går obemärkt förbi. En detalj som Schuman till stor del själv förespråkar är att bära en kontrasterande väst under kostymen främst för att ge en snygg övergång till byxorna. En färglad väst eller cardigan fyller även en praktiskt funktion genom att lyfta upp slipsen något för att ge den ett snyggare fall.

Materialmix
Det finns all anledning att prioritera kvalité högt. Känslan av sköna naturmaterial som möter varandra är svårslagen. Här dämpar kashmirens mjuka yta linnetygets grova struktur på ett föredömligt sätt. Detta inramas av en kavaj i tunn lammull och en grovt vävd ylleslips. Polyester, någon?

Bild 317026

Läderskor utan strumpor
Att många tvekar inför denna detalj är inte särskilt konstigt. Det manliga benet har rent modemässigt väldigt låg status. En rad modedesigners är dock av en helt annan åsikt och ekiperar sina modeller helt strumplösa i allt från lediga sneakers till formella oxfords. Visst, är det en skön känsla i att skippa strumporna, eller snarare bära strumpor som lågt skaft som inte syns.

Bild 317027

Lekfulla armband
Även om det är fullt förståeligt att många inte ens skulle komma på tanken att bära färgglada plastkulor runt handleden, skapar denna detalj till en kostym med oklanderlig passform en oslagbar kontrast, som inte minst talar om bärarens nonchalanta inställning till sin kostym. Armbanden bärs med fördel tillsammans med uppknäppta manchetter för att ytterligare förstärka den avslappnade intrycket.

Bild 317028

Kragfoder
Den som berhärskar att använda sin kavajs kragfoder för att kombinera med andra plagg och färger har kommit långt. Denna detalj är främst synlig på sportigare blazrar, och till detta breda slag är det inte att rekommendera att vika upp kragen för att visa fodret.

Bild 317029

Färgklick i bröstnäsduken
En enkel vit bröstnäsduk kan med fem stygn av färglad tråd ändra skepnad helt. Ibland är något så subtilt fullt tillräckligt för att väcka ens intresse och ge stilen en helt unik karaktär.

Bild 317030

Foto: Olof Enckell. Kostym från Brian Dales, cardigan Pringle of Scotland, skjorta Boggi, slips Church's, skor Italigente

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Skor Smycken

Andra artiklar om varumärkena: Boggi Pringle-of-Scotland
#1 Dorian Gray säger
2008-05-27 17:30 - Anmäl

Mycket stiligt Olof!
#2 MF säger
2008-05-27 17:50 - Anmäl

Håller på att gå in mina loakes och har redan fått skavsår, hur ska jag kunna gå utan strumpor?. Antar att jag behöver "svetta in dem" rejält!
#3 Hattlös säger
2008-05-27 18:03 - Anmäl

#2 mitt tips är att du har på dig skorna i korta pass medans du sitter hemma i tv-soffan, gjorde det med mina C&J då dom var nya. satt för det mesta utan strumpor tills dom blivit varma, sen var det bara att slänga in skoblocken.

Dock lider jag inte av fotsvett vilket borde innebära ett bekymmer för strumplösa övningar...
#4 T säger
2008-05-27 19:09 - Anmäl

#3, gjorde du detta för att vänja dig vid skorna eller som någon form av förberedelse för att bära skorna utan strumpor?

Sen kan jag tipsa om att kombinera två av tipsen: Om man känner får att gå strumplös kan man sätta armbandet runt fotleden istället
#5 P säger
2008-05-27 21:23 - Anmäl

Kul med tipset om bröstnäsduken!

#4 Personligen så tycker jag att fotsmycken är bland det värsta som finns, speciellt på män! Men smaken är som...
#6 T säger
2008-05-27 21:41 - Anmäl

Jag kan själv inte tänka mig att varken gå utan strumpor eller med ett armband, men för den som kan tänka sig är mitt tips möjligen intressant, tänkte främst på en bild från Sartorialist, kan leta fram den om intresse finns.
#7 Måns säger
2008-05-27 22:04 - Anmäl

tycker att ett armband eller halsband i glada plast färger gör under för en annars mycket seriös klädsel !
#8 Greve säger
2008-05-28 08:17 - Anmäl

Man får mycket kredd på dagis när man hämtar sin lille kille med hanses egenhändigt hopknåpade armband på sig, särskilt till kostym, vilket oftast är fallet för mig!

Vidare anser jag att uppknäppta button-down främst passar på en italiensk gentleman med svart kostym och bruna skor. Det är attityd!

Trevlig dag, alla!
#9 W2Best Stil säger
2008-05-29 12:51 - Anmäl

En riktigt bra artikel! Jag har funderat på att producera något liknande ett tag, men nu tog du idén. : P Jag måste säga att jag är alldeles för dåligt på att kolla på sartariolistbloggen. Kan bero på att jag inte kan stava till det. :P
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.