Manolo logotype

Fråga Manolo – När klä sig riktigt elegant?

Bild 317024

Hej Manolo, era artiklar om klassiskt herrmode har verkligen inspirerat mig att i högre utsträckning våga börja använda alla de där plaggen jag samlat på mig för att de helt enkelt varit för oemotståndliga, trots att det oftast blev jeans och t-shirt till vardags. När jag nu istället nästan alltid åtminstone har skjorta blir det allt tråkigare att gå på många tillställningar, då folk går i t-shirt på allt från festliga middagar, barndop, (vissa) bröllop, teater och restaurang. På ett dop häromveckan, i kyrkan, bar endast en liten minoritet av männen ens skjorta. Vid ett teaterbesök nyligen var det bara ett fåtal som bar kostym, och de flesta av dessa var uppenbart utländska besökare. Jag har väl inga direkta synpunkter på hur folk klär sig, det är upp till var och en (så länge det inte är rent smärtsamt för ögonen), men det medför trots allt vissa problem för mig. Jag vill ju nämligen gärna klä upp mig själv, men kan inte med att komma mycket bättre klädd än värdarna eller andra huvudpersoner vid tillställningen! Även min flickvän, med förkärlek för eleganta klänningar, har liknande problem; när kan man egentligen klä sig riktigt fint, om inbjudningarna till överklassens herrgårdar inte direkt hopar sig på dörrmattan? mvh, Jacob

Lika intressant som denna fråga är att diskutera kring, lika omöjligt är det att ge ett bra och konkret svar. Med största sannolikhet finns det inget, men jag skall försöka att ge dig ett svar utifrån min egna uppfattning utan att sväva iväg allt för mycket.

Att stilen skall spegla ens egen personlighet är närmast grundskola inom begreppet mode. Även om det är lätt att säga, efterföljs det väldigt sällan. För om sanningen skall fram är detta betydligt svårare än vad det verkar. Utan att förkovra sig allt för djupt i detta ämne är det bara att inse att en stil som byggs kring osäkerhet aldrig blir bra, och tyvärr har väldigt många en hämmande respekt för det välklädda. Många skulle säga att det är svensk jantelag. Jag tror helt enkelt det handlar om en vanor. Det finns en felaktig uppfattning, som inte minst har diskuterats flitigt här tidigare, att en klassisk kostymstil är stel och snobbig. Denna bild bygger på okunskap och tyvärr förstärks den av ibland snorkiga klassiska herrekiperare som själva lever i denna bubbla.

Andras osäkerhet skall dock inte hindra varken dig eller din fru från att känna er välklädda. I mitt tycke så länge eventuella klädkoder följs är det närmast omöjligt att vara för välklädd. Saknas det klädkoder på tillställningen är det egentligen fritt fram för en klädsel upp till kostymens formalitet. Sedan tycker jag att man skall utnyttja de tillfällen som ges. Ett besök på restaurangen eller teatern är utmärkta tillfällen att klä upp sig. Ett av mina absolut främsta stilminnen är från La Scala i Milano. Det var väldigt lätt att särskilja två typer besökare. Dels milaneserna själva som bar mörkblå kostym, perfekt putsade skor och snygg slips på sitt alldeles eget personliga sätt utan att bli en i mängden. Sedan fanns det turisterna. Inte sällan i urblekt skjorta, jeans och på sin höjd en illasittande kavaj. Efter den kvällen stod det väldigt klart vilken av dessa grupper jag ville identifiera mig med.

Även om majortiten av besökarna på en restaurang bär t-shirt och jeans finns det ingen som helst anledning för er att följa deras standard. Ett geniunt intresse för kläder och stil övervinner andras osäkerhet att våga klä upp sig. Även om du i kostym idag inte sällan betraktas som en påfågel i sammanhanget går det inte att låta andra styra över din stil. Att känna sig säker över sin egen stil gör att det är väldigt svårt att ta till sig konstiga blickar från de som tror att Café uppfann herrmodet.

Bild: Gieves & Hawkes

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 cris säger
2008-05-27 06:26 - Anmäl

Som en vis man sa: "When you're going to a party and don't know how to dress - always overdress! You can always say your going somewhere else later."

Oavsett lustigheter tycker jag män (och kvinnor) ska sluta skämmas för att klä upp sig. Det här verkar framför allt vara utbrett i stockholm, rädslan att sticka ut, att vara sig själv och inte se ut som alla andra.

Klä dig så att du känner dig snygg. Oavsett om det är jeans och bruna crocket & jones skor med matchande bälte och skjorta eller en tredelad italiensk kostym med slips och bröstnäsduk. Det ger blickar, höjer självkänslan och är alltid uppskattat. Kanske tycker någon att det är "för mycket" men det torde vara ett ytterst litet fåtal. Desto fler kommer vara avundsjuka "Varför klädde inte jag mig så?" "Varför _kan_ inte jag klä mig så?" "Var hittar man de kläderna?"
#2 Kinesen säger
2008-05-27 06:50 - Anmäl

Så länge man klär upp sig och inte ut sig är det mesta OK.
ja frack på pyjamasparty kanske man ska undvika om man inte är alldeles för exhibitionistisk.....
#3 Erik säger
2008-05-27 08:01 - Anmäl

Eller som Glenn O'Brien sa: It's always better to be overdressed than underdressed for any occasion. It will appear that you are going somewhere better later."
#4 Gianni säger
2008-05-27 08:50 - Anmäl

Mr. O'Brien också sa: "If you are overdressed, you might feel stupid. If you are underdressed, you will look stupid."
#5 Deogol säger
2008-05-27 09:33 - Anmäl

vis herre den där, O'Brien
#6 don Dandelion säger
2008-05-27 09:51 - Anmäl

Själv bestämde jag mig helt enkelt, när de stilmässiga snedtramp som hör ungdomen till var avklarade, för att fortsättningsvis alltid vara välklädd. Jag fick höra kommentarer om det till en början, men vidhöll som svar att jag inte såg någon anledning till varför jag skulle klä mig slarvigt eller fult, och numer får jag aldrig annat än positiva omdömen om min klädsel.

Jantelagen må vara ett utbrett fenomen, men så länge man är övertygad om sin egen stilsäkerhet rinner dess yttringar av som vatten på en gås.

Kamrater i alla län, klä upp er!
#7 Magnus säger
2008-05-27 11:35 - Anmäl

Vad som verkar ha undgått alla utom frågeställaren är hur otrevligt det kan vara att vara mer välklädd än värden/värdparet. Huvudregeln är som de flesta framhåller att din egen klädsel är din ensak men ibland måste man låta någon annan hamna i centrum.
#8 SW7 säger
2008-05-27 12:04 - Anmäl

# 6 - right on Don! Haller med till fullo.

# 7 "...men ibland måste man låta någon annan hamna i centrum."

Ja... Kan du klargora? Sjalvklart ska man inte ta upp plats pa en fest dar det inte ar onskvart. Sjalvklart ska man, for det mesta, lata andra sta i centrum, men vad menar du i kladvag for att undvika eventuella blickar och kommentarer? Ska man medvetet kla ner sig, eller bara ha en trist stil? Att medvetet kla sig en niva hogre an vardparet eller gasterna, eller att spela pajas, ar fel, men sa dum ar ingen i detta forum!
#9 don Dandelion säger
2008-05-27 12:20 - Anmäl

#7 I sådana fall tror jag att det är värdparet det är fel på; antingen har de misslyckats med inbjudan, eller så kan de inte klä sig.

I övrigt är det självklart som #8 påpekar - att klä sig bra har ingenting med uppmärksamhetspanik att göra.
#10 DeTomaso säger
2008-05-27 12:49 - Anmäl

#7: Intressant synpunkt, men jag tror risken är ganska liten att en "finare" klädsel skulle flytta centrum från festvärden. Det är nog snarare gästens beteende som orsakar detta. Sen är det väl ganska svårt att gissa sig fram till vad som är lämplig klädsel och hur värden eventuellt skulle reagera. Sanolikheten är nog större att värden faktiskt känner sig hedrad att man gjort sig besväret att klä upp sig för hanns/hennes fest.
#11 Dansken säger
2008-05-27 12:56 - Anmäl

#7-10: Fast... ska man gå efter klassiska stilregler (vilket man förstås inte måste!) så är det inte schysst att klä sig finare än värdparet. Att sen bete sig så man tar fokus från dem är förstås snäppet värre! Men det är klart, en del värdar/värdinnor (ffa värdar) gillar ju att klä ned sig lite på sin egen fest just för att gästerna ska kunna känna sig lite avslappnade, och det kan man ju aldrig förutse. man kan inte chansa på jeans och tennisskor bara för att värden kanske väljer kavaj och uddabyxor...

Sen är ju inte uppklätt alltid synonymt med iögonenfallande! Beroende på sällskap förstås, så kan en mörk kostym väcka mindre uppmärksamhet än tröja+skjorta+slips, ssk om slipsen sticker ut, även om de flesta nog skulle hålla med om att kostymen är mer dressad. Man kan ju även göra sin finklädsel mer eller mindre uppmärksamhetssökande: färgval, byxlängd, skor, accessoirer etc. Slår t ex vad om att turkosa strumpor till kritstreckskavaj väcker mer uppmärksamhet än t ex en mainstream-slips, trots att slipsen tekniskt sett är mer "dressad".
#12 Hengo säger
2008-05-27 13:42 - Anmäl

Ett sätt att få klä upp sig varje dag är att skaffa ett jobb där detta förutsätts. Jag bär sjalv kostym i princip varje dag på jobbet, vilket gör att jag får regelbunden användning för hela garderoben. Det gör också att det blir mer motiverat att köpa riktiga kvalitetsgrejer ur ren kostnadssynpunkt.
#13 don Dandelion säger
2008-05-27 14:04 - Anmäl

#11 Ska vi vara klassiska och tala om regler, är det ohövligt att bjuda någon till kalas utan att råda om klädsel på inbjudan - följer man rådet är saken ur världen, annars är man en idiot.

Jag har aldrig upplevt detta spörsmål som ett problem; vid de tillställningar (eller hos de värdar) där detta spelar någon roll, vet man alltid vad man förväntas ha på sig, och i annat fall är det ingen som bryr sig ö h t.

En värd som inte bryr sig om att lämna en klädkod på sin inbjudan, och sedan blir besvärad om någon klätt sig "för bra", är i min mening en usel värd.
#14 Sebastian säger
2008-05-27 14:47 - Anmäl

Kanonbra artikel! Jag klär mer än gärna upp mig tilvardags trotts massa spydiga kommentarer.
#15 Magnus säger
2008-05-27 16:40 - Anmäl

#8: Jag tror dessvärre att somliga i detta forum är så dumma.

Att jag tog upp frågan beror på att det var en del av frågeställningen som jag kände att varken svaret eller kommentarerna berörde, dessvärre kan jag inte formulera någon bra regel för när man kan klä sig riktigt elegant och inte.

Tycker att 11#, dansken är inne på rätt spår här.
#16 Dorian Gray säger
2008-05-27 17:33 - Anmäl

Jag klär mig alltid elegant och ser ytterst sällan mig själv som överklädd - snarare att alla andra är underklädda.
#17 Gust. säger
2008-05-27 19:52 - Anmäl

#13
Om vi skall vara klassiska och tala om regler så innebär en utelämnad klädselangivelse på inbjudan att det är högtidsdräkt (frack) som gäller. Tyvärr är det sällan så inbjudarna menar. Åtminstone i de kulturproletärkretsar där jag rör mig.
#18 Gustav säger
2008-05-28 09:12 - Anmäl

Intressant artikel, tack ska du ha Olof.
#19 Gäst säger
2008-05-28 18:08 - Anmäl

Utan mening att låta allt för klyschig, vill jag påstå att diskussionen är så jävla SVENSK att det skriker om det. Självfallet hör det till stil och klass att klä sig rätt utifrån de förutsättningar som finns, såsom omgivning och förväntningar, men problemet är att en stor del av vår befolkning helt saknar denna känsla. I Sverige är det något fult och annorlunda att klä upp sig, och den som gör det förutsätts ha attitydproblem eller snobbistisk inställning.

Själv arbetar jag inom den ganska stelbenta revisionsbranschen på ett av de fyra stora firmorna och i en av Sveriges största städer, och en lekman skulle säker tro att min vardag kontras av klädkoder och etikettramar - FEL! Jag är i stort sett den enda på kontoret som klär mig i kostym (oftast utan slips), byter skor varje dag och ibland "go absolutely crazy" med en bröstnästduk. För detta får jag utstå lustiga kommentarer och dylitk i fikarummet, nu senast var det någon som inför 20 personer påpekade att han aldrig sett mig i annat än kostym - so what? Jag klankar inte ner på att de klär sig som förbannade sossar, var min innersta och första tanke men givetvis lät jag inte den yttras, dels med hänsyn till relationen med kollegorna och dels då jag egentligen inte menar det och det inte är därför jag klär mig som jag gör. Jag trivs i det, det är min stil och jag tycker det passar i mitt yrkesutövande. Uppenbarligen måste jag klä ner mig för att passa in till och med i denna bransch, och i annat fall ska jag få veta att jag inte ska tro att jag är något mer än någon annan - som om den uppfattningen satt i mina kläder.
#20 Björn S säger
2008-05-28 18:33 - Anmäl

Om man verkligen är snyggt klädd (snygg får här beteckna en skala som korrelerar, men inte sammanfaller, med uppkläddhet), så är man. Det kommer vara en uppenbar sanning för alla. Inget någon säger kan ändra på det.
#21 don Dandelion säger
2008-05-28 22:05 - Anmäl

Ja, det är kanske litet svenskt, vad vet jag. Trist är det hur som helst, och oändligt tröttsamt.

Över huvud taget tycker jag att det känns hyffsat gammalt med allt som nödvändigtvis måste vara behäftat en viss klädstil - jag klär mig, precis som #19, som jag gör först och främst (eller egentligen helt och hållet) för att jag trivs med det, inte för att göra någon billig poäng.
#22 Smeagol säger
2008-05-28 22:10 - Anmäl

#19: Var betydligt mer uppstyrt än så när jag arbetade på Grant Thornton, men däremot var det inte många som trivdes i sina kostymer, vilket syntes och därför är ungefär lika illa som att klä sig i ledigare kläder.
#23 SW7 säger
2008-05-29 07:57 - Anmäl

Jag tror tyvarr #19 ar inne pa ratt spar... svenskar tror att man gor ett 'statement' i hur man klar sig (manga gor kanske det, men da har man missuppfattat allt!). Jag har under langre tid bott i Frankrike och England och dar fatt genuint menade komplimanger for att jag klar mig snyggt/elegant. Hemma i Sveirge far jag istallet vem-fan-tror-du-att-ar-blickar nar man har kvaja aven om man inte 'maste' eller har brostnasduk till kostymen. Som sa mycket annat i svensk vardag sa gor man politik och klassfraga av det hela. Varfor? Behover man verkligen dra in politiken? Kanske var det battre forr, jag vet inte, men nar jag kollar pa kort pa morfar (som var arbetare och pa vansterkanten) sa var han alltid stiligt kladd!
#24 Jacob säger
2008-05-29 11:29 - Anmäl

Ja, jämför bilder på 1 maj-demonstrationer från 10-50-talen (eller kyrkobesök för den delen). Även de fattigaste arbetarna hade sin finaste kostym, stiliga rockar och hattar. Jämför med idag... det handlar till största delen om attityd.

Läste nån ganska intressant artikel, minns inte var, angående musik, klass och stil. Svarta soulartister från underklassen (på Motown mm) hade alltid väldigt ambitiösa scenkläder, det var helt enkelt ett tillfälle för dem att vara riktigt fina. Vita artister från medelklassen däremot klädde NER sig (eller klädde ut sig), tänk punkare, rockers, m fl.
#25 Björn S säger
2008-05-29 19:26 - Anmäl

#23: Kanske klädde man upp sig i högre grad när man skulle fotograferas förr i tiden. Hur länge sedan talar vi om?
#26 n0ir säger
2008-06-10 19:12 - Anmäl

Jag klär upp mig för mig själv, inte i lika hög utsträckning för andra.

Det finns naturligtvis vissa grundläggande kriterier i en persons klädsel som hör till det sociala samspelet, som t.ex. att inte klä sig anstötande, men fr.f.a. så klär jag mig i kostym varje dag på arbetet (trots att jag inte alls varken förväntas eller behöver ha detta) för att det gör att jag trivs.

Jag känner mig mer motiverad, jag har lättare att gå in i en yrkesroll och jag känner mig lite lagom elegant.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.