Manolo logotype

Klädd för Picknick

Bild 317022

Det finns stilmässiga dilemman som slår det mesta i sin omgivning. Som att hitta den perfekta vikningen på sin bröstnäsduk och vilken snörning på skorna som ger ett lagom nonchalant intryck. Dessa frågor får i tider när vädret bjuder på sann njutning prioriteras bort till förmån för den kanske allra viktigaste frågan, den perfeka picknickklädseln.

Som umgängesform har picknicken sitt ursprung i 1300-talets Storbritannien då detta mat serverades utomhus inför jakt. Själva ordet härstammar från franskans "le pique-nique" vilket kom till under 1600-talet. Picknickens genomslag kom dock under den den Viktorianska eran i mitten av 1800-talet då framstående författare som Dickens och Jane Austen skildrade detta fenomen.

Mycket har hänt sedan dess, och tanken på att vi idag skulle sitta på en picknickfilt i kashmir iklädda tredelade benvita kostymer ter sig väldigt främmande. Picknicken skall för den delens skull inte underskattas när det kommer till kläder. För få tillfällen är så outnyttjade när det kommer till kläder som picknicken. Ingen klädsel blir så snygg som den som genom ett glas rosé speglar solnedgången.

Rätt klädd för rätt tillfälle brukar vara ledordet. Picknicken kräver en klädsel som är ledig och funktionell, samtidigt som den är somrigt elegant. Inte direkt shorts och t-shirt. Chinos är alltid en snygg grund, tyvärr är de ljusa färgerna betydligt känsligare mot gräsfläckar vilket gör att mörkare byxor är att föredra. För den som tröttnat på chinos är ett par tunnare manchesterbyxor att rekommendera vilket ger ett något mer uppklätt intryck än exempelvis ett par jeans. Till detta utgör en enklare bomull- eller linnekavaj, gärna ofodrad, ett perfekt komplement. En tunnare bomullshalsduk är även det ett ultimat plagg att ha för picknicken då detta med fördel viras runt halsen när det blir lite kallare framåt kvällen.

Många av er skall säkert ut på picknick ikväll. Hur ser er perfekta picknickklädsel ut?

Källa: Foodtimeline.org

http://www.foodtimeline.org/foodpicnics.html#whatis

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Dorian Gray säger
2008-05-24 18:49 - Anmäl

Plaggen på bilden verkar bli en mycket god kombination. Mörkblåa manchesterbyxor tillsammans med en ljusare seersuckerkavaj, vit skjorta och som accentfärg: en snygg näsduk i siden.

Grymt som vanligt Olof!
#2 jx säger
2008-05-24 19:01 - Anmäl

Jag undrar om inte Olof har den mest kompletta garderoben i Sverige. Grymt som vanligt Olof, dina bilder är alltid i världsklass mer sånt:)
#3 Marcus säger
2008-05-24 19:04 - Anmäl

Manchesterbyxorna ser mycket väl ut å vara Our Legacy, misstaget jag mig Olof? :)
#4 Mattijahs säger
2008-05-24 19:46 - Anmäl

Kul artikel! Själv hade jag till eftermiddagens picnic: mörkbrun kostym, ljusblå skjorta, ljusblå strumpor, mörkbruna brogues. Till det serverades champagne, jordgubbar samt vegetariska grillspett! Allt på en Burberry-liknande filt.
#5 dny säger
2008-05-24 20:25 - Anmäl

Håller med!!!
#6 Jakob Eskilsson säger
2008-05-24 21:03 - Anmäl

Va fasen. Det är en picknick! Speciella kläder för att ta en fika? Hm, nu ska jag ju faktiskt ut och fiska, är sydväst det rätta plagget? Oj, han har gabardin på sig när ha målar, helt klart en karl med klass!
Någonstans passerades här gränsen för snyggt herrmode och blev till rent fjolleri. Seriösare artiklar tack!
#7 Dansken säger
2008-05-24 21:03 - Anmäl

...och jag sov bort en timme av kvällssol iförd upprullade marinblå chinos, vita plimsoles, vit ostruken skjorta och ljusblå V-ringad tröja ovanpå, med min grå kavaj under huvudet och min mörkbruna weekendbag (som innehöll en artikel jag jobbar på samt Hesses "Stäppvargen") vid sidan. Filten var nån billig kopia med obestämbart mönster.

Kanske en överdrift att kalla det picknick, men vad göra när man jobbat non-stop sen före nio i morse?
#8 T säger
2008-05-24 22:44 - Anmäl

Snyggt!
#9 Murray säger
2008-05-25 06:25 - Anmäl

"...och tanken på att vi idag skulle sitta på en picknickfilt i kashmir iklädda tredelade benvita kostymer ter sig väldigt främmande."

Men visst tusan vore det härligt? =)
#10 Dansken säger
2008-05-25 08:39 - Anmäl

#6: Mjae, så kategoriska behöver vi väl inte vara? Jag ser denna artikel mer som ett sätt att tänka kring ett fenomen (picknick) och hur man ska kunna uttrycka detta i kläder och kanske i inställning. Klart man kan gå ut och äta i gräset utan att bläddra igenom garderoben, men visst är det kul att omsätta ett "tänk" i praktiken, dvs i kläder?

Å andra sidan måste man ju få välja don efter tillfälle också. När jag drar och springer senare idag så är det tights och linne som gäller, och ett gräsligt fult vätskebälte. Jävligt bra grejer, men fula. Sådetså.
#11 P säger
2008-05-25 10:25 - Anmäl

#10: Ha ha! Vätskebälte måste nog vara en av de fulaste sakerna man kan bära, men som sagt, praktiskt.
#12 Modelbehaviour säger
2008-05-25 13:01 - Anmäl

Dansken, du gör helt rätt!
Behåll vätskebältet trots att det kanske estetiskt inte är så snyggt.
Den som bryr sig för mycket om sitt utseende när han eller hon tränar kommer aldrig få resultat.
Calvin Klein sa till mig en gång att en vältränad kropp är grunden till att se bra ut i hans kläder.
#13 Herr K säger
2008-05-25 13:52 - Anmäl

"…och jag sov bort en timme av kvällssol iförd upprullade marinblå chinos, vita plimsoles, vit ostruken skjorta och ljusblå V-ringad tröja ovanpå, med min grå kavaj under huvudet och min mörkbruna weekendbag (som innehöll en artikel jag jobbar på samt Hesses "Stäppvargen") vid sidan. Filten var nån billig kopia med obestämbart mönster.

Kanske en överdrift att kalla det picknick..."

Personligen skulle jag kalla det för överväldigande pretantioner. Men det är bara jag det.
#14 Herr S säger
2008-05-25 13:54 - Anmäl

"…och jag sov bort en timme av kvällssol iförd upprullade marinblå chinos, vita plimsoles, vit ostruken skjorta och ljusblå V-ringad tröja ovanpå, med min grå kavaj under huvudet och min mörkbruna weekendbag (som innehöll en artikel jag jobbar på samt Hesses "Stäppvargen") vid sidan. Filten var nån billig kopia med obestämbart mönster.

Kanske en överdrift att kalla det picknick..."

Personligen skulle jag kalla det för överväldigande pretantioner. Men det är bara jag det.
#15 Alex säger
2008-05-25 17:33 - Anmäl

Riktigt snygga brallor. Någon som har tips om var man kan hitta schyssta manchesterbyxor av någorlunda smal modell i Skåne eller på nätet?
#16 Olof säger
2008-05-25 18:30 - Anmäl

Alex - Precis som Marcus säger är byxorna från Our Legacy. Finns bland annat att köpa på Trés Bien i Malmö.

http://www.tresbienshop.net/
#17 Dansken säger
2008-05-25 20:40 - Anmäl

#13: Jag vet inte vad du bär för kläder, läser för böcker eller skriver för texter, men du kan väl dela med dig så kan vi jämföra pretentioner!

F ö så bytte jag inte precis om, eller packade väskan (förutom filten) för att gå ut och sova. Jag sover i de kläder jag bär till vardags, och läser det jag har i bokhyllan eller i väskan. Skrivandet är mitt levebröd, så det följer oftast med vart jag går. Pretentiöst blir det i mitt tycke först när man konstlar till det, t ex tar en bok som man inte begriper. Som en Carina Rydberg eller John Grisham...
#18 Falafel säger
2008-05-25 21:39 - Anmäl

#13 stavade fel på "pretentioner".
#19 Maximilian säger
2008-05-26 09:54 - Anmäl

Vet måhända någon av vilket märke scarfen som figurerar i bilden ovan är samt ett eventuellt inköpsställe för dito?

Tacksam för svar.
#20 Olof säger
2008-05-26 10:12 - Anmäl

Ursäkta, glömde skriva ut det. Scarfen är second hand.
#21 Emmanuel säger
2008-05-30 13:19 - Anmäl

All is well that ends well,
#22 Herman säger
2008-05-30 13:44 - Anmäl

Do not wash your dirty linen in public,
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen