Manolo logotype

Sommartecken 2008

Bild 317015

Trender är när de fungerar som inspirationskälla snarare än tvångströja riktigt givande. Inför kommande sommar går det att urskilja en rad intressanta modefenomen och trender. Plagg upplever en renässans och klassiska stilbrott ifrågasätts. Här fem fenomen som lär avspegla sig i sommarens mode.

Chinoslivsstil
Ingen kan ha undgått rådande chinosfrossa. Från att ha varit jeanslandet nummer ett blev chinos i ett nafs närmast standardklädsel på alla som har minsta samtida förankring. Chinosen är dock inte bara ett plagg, utan en symbol för den avslappnade elegans. Tillsammans med button down-skjortan står chinosen närmast som en grundpelare fär JFK-idealet. Sommaren kommer till stor del att bestå av upprullade byxben och uppkavlade skjortärmar.

Bild 317016
Our Legacy (Trés Bien)

Materialval
När det under vinterhalvåret diskuteras flitigt kring kashmirs fördelar kontra lamull kännetecknas sommarhalvåret inte sällan av total ignorans för material. Istället för att utnyttja linne- eller sidenblandningars stora fördelar frossas det uteslutande i bomull och inte sällan i någon hokus pokusblanding av funktionsmaterial. Det vore väl magstarkt att påstå att denna bild har ändrat sig för denna säsong, men inget skulle göra en gladare än om fler började efterfråga kostymer i mohair och prioritera doften av randsytt kvalitetsläder framför överprissatta designermärken.

Bild 317017
Dubbelknäppt kavaj i linne från Acne.

Sartorial schizofreni
Att ena dagen bära läderskor i ett stycke för att nästa dag ta på sig ett par sneakers kan tyda på en viss delad personlighet, men också på en sund inställning till mode. Den som vågar bryta mot uppsatta stilregler och normer kring klädsel har allt att vinna. Respekt för plagg är inte samma sak som rädsla för att bära dem. Att skapa kontraster inom mode är visserligen långt ifrån nytt, men förhoppningvis lär fler inse charmen med ett par uppvikta jeans och kvalitetsläderskor utan strumpor.

Bild 317018
Skor Crockett & Jones respektive Paul Smith (Kurt Geiger)

Slipsklämmans upprättelse
Thom Browne har inte bara gett oss en siluett hämtad direkt från en 60 graders tvättmaskin följd av hänsynslös torktumling. Browne står till stor del även bakom slipsklämmans återkomst. Slipsklämman har länge betraktats som ett av de allra störa modemissarna. Nu börjar experterna tvivla. Visst, det finns fördelar med denna accessoar. Främst ger den slipsen ett snyggt fall. Läs här hur Browne själv vill ha slipsklämman. (via Rodeo)

Bild 317019
Slipklämma Brooks Brothers

Klockfetisch vs leksaksklockor
Det råder klockfeber för tillfället. Modebloggarna och magasinen fylls av superexklusiva klockor i limiterad upplaga. I klar kontrast till dessa står plastklockorna. Enkla och färgglada klockor som ser ut att vara hämtade direkt från leksaksbutiken. Manligt klocknörderi står mot självdistans.

Bild 317020
Bell & Ross

Översta bilden från Canali

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Acne Canali Our-Legacy Paul-Smith thom-browne
#1 johannes säger
2008-05-22 21:05 - Anmäl

Mycket bra artikel. Måste köpa Our Legacy-chinos snarast!
#2 T säger
2008-05-22 21:45 - Anmäl

Mycket bra artikel. Guldkanten på en annars tråkig dag för min del faktiskt. Själv har jag inte ett enda par jeans just nu och går lite i jeanstankar, känns som att man behöver minst ett par. Lite irriterande är det när folk kommer titta på mig som en modeslav nu när andra slutar använda jeans också, men vad ska man göra?
#3 Bobby E.2 säger
2008-05-22 22:01 - Anmäl

Bell & Ross är en enkel plastklocka?

/ =)
#4 Kattenkarl säger
2008-05-22 22:10 - Anmäl

Lite roligt det här med chinos trenden, själv har jag börjat med den men inte för att det är mode utan för jag är 18 år och vill starta en ny garderob att jobba på och när jag kollar finns det bara jeans, och jag har insett att chinos är ett snyggt plagg som jag känner passar mig då kostymbyxan gör mig obekväm om jag inte använder en komplett kostym vid speciella tillfällen så till vardags är chinosen en bra byxa..

Off topic men någon som kan hjälpa mig! Har nämligen beställt en weekendbag som jag fick hem idag och till min otur var den helt söndersliten så det är bara att skicka tillbaka den. Dock är mitt problem att jag behöver en ny väska tills lördag då jag ska åka iväg på ett bröllopp med övernattning där som skulle vara på ett fint slott och då känns inte min nike trunk som jag har när jag trännar så jäkla skoj att komma i.. Så någon som har tips vart jag imorn fredag kan få tag i en weekendbag i GBG till ett max pris på cirkus 800 kr? Många tips är tacksammna och den ska gärna vara brunt läder, eller canavas tyg men inte svart färg! ungfär liknande den manolo hade på bild i artikeln om att garderoben behöver en weekendbag..
#5 Gäst säger
2008-05-23 06:37 - Anmäl

klassiska stilbrott?
#6 Jocke säger
2008-05-23 06:47 - Anmäl

Wedins har ju en som dock kanske är mer åt fuskläderhållet (vet inte säkert men antar det pga priset, men den ser bra ut iaf).
Kanske lite liten? Här är bild på den iaf:
http://www.wedins.com/system/search/product.asp?id=789
#7 Hattlös säger
2008-05-23 07:20 - Anmäl

#4 Kolla även på "Samil väskor" på södra vägen. det är en liten dold pärla som har väldigt många roliga fabrikat.

kolla där och på Wedins som #6 skriver så kommer du garanterat hitta något du gillar.
#8 Herr K säger
2008-05-23 07:30 - Anmäl

Var tvungen att kolla lite på Wedins hemsida som #6 Jocke, refererade till. Där finner man 14 par herrskor under "skor" (ej sneakers). Endast ett par går att få i brunt. Får vem som helst bli inköpare? I övrigt så tycker jag artikeln mycket väl sammanfattar vårens vara och mode! Det är skönt med en hemsida där man får så mycket mer än bara en bild och namnet på den ofta "överprissatta desigmärken". Bra att någon hjälper oss på traven med materialval, skärningar och personlig stilutveckling. Fortsätt så Manolo och ha en skön sommar :-) allihopa!
#9 Olof säger
2008-05-23 07:41 - Anmäl

Bobby E.2 - Menade att Bell & Ross skulle få representera första kategorin, men det blev lite otydligt.. :)
#10 Kattenkarl säger
2008-05-23 07:43 - Anmäl

Tackar för alla tips =) den från wedins var ju riktigt shysst för det priset, men jag ska även kolla Samil väskor så det blir att åka ner till stan och förhoppningsvis hitta shoppa en!
#11 Viktor säger
2008-05-23 09:31 - Anmäl

Angående weekend bag, för egen del tyckte jag att väskan på Wedins som nämndes ovan är lite i underkant vad gäller storlek, värd att kolla på iaf kanske, själv fastnade jag för en väska från Longchamps, tror den heter le Pliage, lätt och smidig, kan ju vikas ihop när man inte använder den, lätt att ta med som extraväska om man nu vill och ypperlig att använda som weekend bag, finns i massa olika färger, (låter som ett sales pich kom jag på). Kan varmt rekommendera, kostar runt 800 (största modellen) om jag minns rätt, jag köpte min i gbg på någon väskaffär (namn?) i närheten av NK.
#12 SW7 säger
2008-05-23 13:47 - Anmäl

Haller med Viktor, om man vill ha ett (billigare) alternativ till weekendbag i skinn, kolla Longchamps modeller. Bra pris, praktiska (latta och vikbara) och stryktaliga. Tycker dem ar minst lika snygga som de flesta bags i canvas, dock inte lika stiligt som skinn kanske... en del modeller ar dock lite for feminina for min smak. Inser det ar fel forum men den som borjade weekendbags diskussionen far ta ansvar... :) ha en bra helg!
#13 Blondinbella säger
2008-05-23 14:02 - Anmäl

Men Olof, Du kommer inte få knulla någonsin.
Jag blir så trött på nördar.
Ta tag i dig själv istället för att försöka pressa fram något du inte är.
Skriv om starwars istället
#14 Pelle säger
2008-05-23 14:06 - Anmäl

Fiifan vilken sunkig artikel, helvete så dålig.
Olof va fan e det för namn? Usch
#15 T säger
2008-05-23 14:07 - Anmäl

#13 får mig att garva, tolkar det som ironi i alla fall.
#16 Jesper A säger
2008-05-23 15:33 - Anmäl

e nummer 13 och 14 samma person eller? Riktiga pajasfasoner
#17 MF säger
2008-05-23 16:52 - Anmäl

"Kvalitetsläderskor utan strumpor.", -Går det?, jag själv håller på att gå in mina loakes med strumpor och har redan mycket skoskav.
#18 Dansken säger
2008-05-23 16:57 - Anmäl

#8: Är inte det ett genomgående problem att alla skohandlare som ligger under nivån "Svindyr" endast har en eller två skomodeller i brunt? De gånger man inte vill/har råd att köpa ett par fina skor, så är man hänvisad till butiker som endast har skinnskor i svart!
#19 Dungeonkingz säger
2008-05-23 17:43 - Anmäl

finns inget tråkigare än när ett plagg blir helt urvattnat, särskilt chinos som är så fint.

men jag gillar fokus på material och uppmaningen att folk ska bryta regler. det är kul när det är trendigt att tänka själv, då slipper det bli tjatigt
#20 Leo säger
2008-05-23 23:24 - Anmäl

Visst är chinos tråkiga men ack så underbara på samma gång. Köpte Ralph Laurens "Smith Pant" i våras, khaki-färgade chinos. En klar favorit i garderoben men de känns väl inte jätteunika. Dock är de fullständigt tidlösa, klassiska, vilket väger upp det negativa i att chinos är den nya trenden... (negativt i den mening att jag, och ni andra som bär chinos, blir mindre unikt klädda nu!)

Önskar att jag kom på något mer kul att skriva om chinos, men plagget är helt enkelt så självklart och givet att jag sätter punkt här. Vad mer finns det att säga än att chinos är snygga i sig (inte minst som motreaktion till dumpningen av jeans över oss svenskar), samt är lätta att kombinera med det mesta?!
#21 os säger
2008-05-24 23:25 - Anmäl

Dom där Skoblocken på bilden, hur mycket kostar de och var kan man hitta dom
#22 Kalle säger
2008-05-27 17:02 - Anmäl

Hej. Någon som kan tipsa om butiker i Stockholm som säljer Our Legacy-kläder? Tack på förhand. /Kalle
#23 kalle 2 säger
2008-05-29 17:55 - Anmäl

Det är lite kul faktiskt att läsa hur människor plötsligt är besatta av ett plagg! Men man måste ju följa strämmen!
#24 oscar säger
2008-07-01 20:40 - Anmäl

Ja, vad är det för skoblock egentligen? Sjukt onödigt med lila skoblock. Jag måste ha!! :P
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.