Manolo logotype

Slagets återkomst II

Bild 317001

Vi uppmärksammade tidigare i vår den breda kavajslagets återkomst. Nu syns samma trend på byxorna och i skuggen av de populära upprullade byxbenen börjar det något mer sofistikerade slaget på byxbenet bli allt vanligare.

Ursprunget till byxornas slag kom när Edward VII, farfar till stilbildare Edward VII mer känd som hertigen av Windsor, i mitten av 1800-talet vek upp sina byxor för att skydda sig mot leran på den brittiska landsbygden. Idag gör alltså hipsters samma sak för att komma in på creddiga uteställen. Även om slag är fullt acceptabelt till en kostymbyxa anses det fortfarande som en sportig detalj, och passar inte till formella tillfällen där smoking eller frack är klädkod.

Till byxor med sydda frontveck fyller slagen en viktig funktion genom att tynga ner änden vilket ger byxbenen ett snyggt fall. Till byxor av flat-frontmodell utan sydda frontveck är slag något ovanligare, men inte på något sätt felaktigt. GQs stilexpert Glenn O'Brien tar dock upp en viktig aspekt att tänka på vid valet av slag eller inte, nämligen byxbenets vidd. Slag av allt för smal vidd kommer inte att öppna sig ordentligt vilket gör att de bara skulle täcka skons absolut översta del. Till allt för smala byxor är slag därför inte att rekommendera.

Det skrivs ofta att något kortare män inte rekommenderas att bära byxor med slag, vilket är en något förenklad bild av sanningen. Det viktiga är snarare att anpassa slagets bredd till bärarens längd. En lång person kan genom ett brett slag ge intrycket av att vara något kortare och vice versa för en något kortare person. Det är också viktigt att tänka på byxornas längd. Många föredrar till slag en något kortare längd än den traditionella regeln som säger att byxbenen skall sluta vid skornas klack. Som alltid är detta en smaksak.

Bild 317002

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

#1 Gabe säger
2008-05-19 18:25 - Anmäl

...och med slagens återkomst får vi börja rensa byxorna på grus och småsten... vilket jag för all del kan stå ut med. Däremot har jag väldigt svårt för de korta nördbrallorna - jag står emot och fortsätter envisas med mina byxlängder som vilar på skorna!
#2 Storbasen säger
2008-05-19 18:50 - Anmäl

När det gäller byxlängd håller jag helt med föregående talare. Byxa vilande mot skon är det som är rätt!..... om man nu inte vill vara väldigt "rätt"
Men va faen, jag kommer väl också att korta min längd vad tiden lider :-(
#3 Storbasen säger
2008-05-19 18:51 - Anmäl

Nu handlade ju artiklen om uppvik och där håller jag med som vanligt. ( vad jag nu ska hålla med om? )

Tack Olof!
#4 Wictor säger
2008-05-19 18:55 - Anmäl

gabe: Håller med. Man ser direkt om det är en person som kan bära upp det snyggt eller om det är en stillös, osäker människa som försöker passa in.
#5 virre säger
2008-05-19 18:57 - Anmäl

jag tycker det är snyggt!
#6 Adam säger
2008-05-19 19:43 - Anmäl

Skorna är från...?
#7 Andy säger
2008-05-19 19:55 - Anmäl

fina skor!
#8 Olof säger
2008-05-19 20:03 - Anmäl

Adam - Skorna är Second Hand från ett italienskt märke som heter Kilvestar. Vet tyvärr inget mer om märket och har inte hittat något på Google.
#9 Dansken säger
2008-05-19 20:11 - Anmäl

#6: Exakt, och jag undrar: Vad säger ni om monkstraps, som jag utgår ifrån att skorna är? Hur matcha för att inte se ut som en bilförsäljare? Har ett par stående i garderoben som jag inte vågar ta fram, ännu...
#10 T säger
2008-05-19 21:07 - Anmäl

Ja, man vill ju att byxor med slag ska vara lite vidare och längre så att slagen viker ut sig en aning. Tror det var någon i CSI som åkte fast för att han hade glassplitter från mordplatsen i slaget, så det kanske inte passar alla...

#9 Dansken: Jag tycker att du ska tänka Italien, kanske en finmelerad ljusgrå kostym, tunn men inte sladdrig. Till det en ostruken, vit skjorta i twofold bomull med dubbla manchetter och subtila manchettknappar i samma material som skons spänne, jag utgår från att du har någon av hårfärgerna: svart, grå, mörkbrun eller brun.
#11 Gäst säger
2008-05-19 21:41 - Anmäl

Byxorna på bilden ser ut att vara ett par centimeter för vida för att göra sitt rättvisa. För smala är inte heller bra som anges i artikeln men bilden ser ut att vara från en studentskiva från 1984.
#12 Hattlös säger
2008-05-20 07:13 - Anmäl

håller med #11 om att byxorna på bilden ser väl vida ut, dock kanske det beror lite på att man bara ser en begränsad del av benet. Just känslan av 80 tal medför att jag fortfarande kan ha svårt för slag ibland. kanske är dags att ompröva detta?!
som vanligt en bra artikel!
#13 Dansken säger
2008-05-20 07:36 - Anmäl

#10: Tack för vansinnigt konstruktiv kommentar, behövde lite inspiration. Tänkte lite Italien och ljusgrått först, men fastnade sen i frågan om hur dressade såna skor egentligen är. Däremot har jag rakad skalle, hur matchar man det mot manschettknapparna? Blankpolerade? :)

#11: Mja, kan väl hålla med, men som sagt är inte vidden vid skorna inte åtskild från byxornas (och bärarens...) vidd i övrigt. De smala byxmodellerna som gäller idag ser ju absurda ut på en fetlagd/väldigt muskulös kille, eller om man kör kavaj med rejäla axlar (hu!). Sen tror jag lite vidare, ledigare byxor går ihop bra med slag och monks, blir lite mer kontinentalt-somrig så än smalt, strikt och brittiskt.
#14 Gäst säger
2008-05-20 11:52 - Anmäl

#13: Just fotviddens mått är väl det mest väsentliga i den här frågan, sen må byxbenet i övrigt vara något vidare. Men för att en byxa med slag ska funka - i det här fallet dessutom med ett par monks - bör den vara ganska snäv (vi snackar runt 18-19 cm) i fotvidden vilket byxan på bilden ganska tydligt inte är. Längden är dock bra, tycker jag. Ett par slagförsedda byxor som vilar på skon blir alldeles för mycket busscharterchaufför som går och skramlar med mynt och nycklar i byxfickorna.
#15 Olof säger
2008-05-20 12:19 - Anmäl

Det skall sägas att byxan på bilden inte sitter på ett ben utan fallar rakt ner, vilket gör att den blir något platt och inte helt rättvisande. Däremot håller jag helt med er om att utifrån bilden är byxorna alldeles för vida. Det är lyx att ha läsare som är så måna om detaljerna. :)
#16 don Dandelion säger
2008-05-20 12:41 - Anmäl

#14

18-19 cm i fotvidd..? Det menar du nog inte, eller så använder du inte begreppet fotvidd (som ju specificerar benmynningens omkrets vid foten) särskilt väl.

Själv har jag mycket svårt för slag, men utomordentligt lätt för Olofs artiklar! Bravo, återigen.
#17 T säger
2008-05-20 17:03 - Anmäl

#13, det hade jag inte alls tagit med i beräkningarna, men då kan du ju bära hatt utan att förstöra frisyren, lyllo :)
#18 Gäst säger
2008-05-23 11:23 - Anmäl

#16: Jo, jag menar exakt vad jag skrev - 18-19 cm, det vill säga 36-28 cm i omkrets, men omkrets snackar jag sällan om när det gäller vidden på byxben. Riktigt smalt ska det vara. Slagförsedda byxor måste vara smala och korta för att inte väcka hemska minnen från 80-talet. Det vill säga helt tvärtemot vad #13 skriver: "Sen tror jag lite vidare, ledigare byxor går ihop bra med slag och monks, blir lite mer kontinentalt-somrig så än smalt, strikt och brittiskt." Var på kontinenten fladdras det omkring med vida, slagförsedda byxor? Troligtvis där det finns många medelålders, svenska turister...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen