Manolo logotype

Garderoben behöver – vit bröstnäsduk

Bild 316999

Bröstnäsduken är mannens främsta accessoar. Inte nog med att den på ett effektfullt sätt kan ge en enkel klädsel ett elegant och lyxigt intryck. Den talar dessutom om bärarens känsla för detaljer. För den som bara vill klara sig på en enda är en vit närmast oumbärlig.

För snart två år sedan fick jag förmånen att intervjua dåvarande utrikesministern Jan Eliasson. Även om intervjun inte hade någon koppling till kläder var det stört omöjligt att undvika ämnet helt med Sveriges i särklass bäst klädda politiker. Eliasson berättade en mycket rolig anekdot om ett regeringssammanträde precis efter det att Eliasson tillträtt posten som utrikesminister. Dagen innan mötet hade Aftonbladet publicerat en artikel där Eliasson fick bedömma olika bröstnäsdukar och slipsar. Följden av artikeln blev att majoriten av de manliga regeringsmedlemmarna inspirerats så av Eliassons känsla för stil att de själva valt att stoppa ner sina pappersservetter som bröstnäsdukar.

Även om det är omöjligt att helt garantera sanningen är en sak säker, en bröstnäsduk lämnar ingen oberörd. Få om någon accessoar signalera sådan stilsäkerhet som denna och den som väl testat kommer att känna sig oerhört naken utan en i bröstfickan på kavajen. Detta oavsett om du bär slips till eller inte.

En ytterligare viktig aspekt att dra lärdom av denna anekdot är att pappersservetter inte är ett rekommendera för att stoppa i bröstfickan. En del misstolkar användningen av näsduken och tror att den i bröstfickan kan användas för att snyta sig eller räcka över till sin dam. För detta ändamål rekommenderas en separat näsduk som bör förvaras i någon av kavajens innerfickor eller i byxfickorna.

Ursprunget till dagens kvadratiska näsduk som idag är allmänt vedertagen sägs komma från runt 1700-talet då Marie-Antoniette bar en tidig upplaga av näsduken. Louis XVI beslöt senare att näsduken enligt fransk lag var tvungen att vara helt kvadratisk. Som acceossoar i kavajfickan var det först under 1900-talet näsduken blev populär och användes då för att signalera stil och status.

Den som inte gör anspråk på att vara regelrätt angofil klarar sig på relativt få näsdukar där en vit är ett absolut måste. En vit näsduk, företrädelsvis i bomull eller linne, passar inte bara till vita skjortor utan går utmärkt att kombinera med flera typer av färger och mönster. Till en mönsterrik kombination kan den vita näsduken tvärtom balansera upp färgerna och ge en något lugnare helhet.

Bild 317000

Källa: Hudson Pocket Square. Bilder Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer

#1 dicken säger
2008-05-18 16:15 - Anmäl

jättebra artikel! skulle vara kul med lite fler exempel på olika färger och mönster dock!
#2 MF säger
2008-05-18 16:16 - Anmäl

På tal om näsdukar, någon som vet var i Stockholm man kan köpa en vit bröstnäsduk som inte ser billig ut, typ Åhlens.
#3 Brommakille säger
2008-05-18 17:24 - Anmäl

Skjortbutiken La Chemise i korsningen Grev Turegatan/Birger Jarlsgatan/Riddargatan (i Sthlm) har ett mycket brett utbut av bröstnäsdukar, samt matchande skjortor och slipsar. Kan verkligen rekommenderas även om jag visserligen aldrig köpt just en vit bröstnäsduk där.
#4 Snoopy säger
2008-05-18 17:31 - Anmäl

Jag ställer samma fråga som MF, fast jag undrar om nån vet var i Göteborg man istället kan köpa?
#5 David säger
2008-05-18 17:37 - Anmäl

Kolla på Pari, där har de ett ganska stor utbud av skjortor och tillbehör
#6 JP säger
2008-05-18 17:45 - Anmäl

Kan bara hålla med om Jan Eliasson, alltid elegant och oklanderligt klädd.

Näsdukar i olika färger kan köpas på Slipsgossens butiker runt om i landet, handlade själv en vit i siden där härom året.

http://www.slipsgossen.se
#7 H säger
2008-05-18 18:53 - Anmäl

Jag bär ofta bröstnäsduk, både till kostym på jobbet och till uddakavaj utanför arbetet. Särskilt då man inte bär slips är bröstnäsduken den bästa accessoar man kan tänka sig, då den lyfter helhetsintrycket till en helt annan nivå. Till slips bär jag företrädesvis bröstnäsduk på kvällen alternativt om jag vet att att de personer jag ska möta är i en "mörk kostym-bransch", då slips + bröstnäsduk blir ganska uppklätt. Allra bäst effekt har en näsduk i en uddakavaj med uddabyxor, då gärna en i linne!
#8 T säger
2008-05-18 19:04 - Anmäl

Näsdukar gör all skillnad.
#9 Alexander säger
2008-05-18 20:19 - Anmäl

Skulle vara bra med en artikel om olika vikningar av just brøstnæsduken.
#10 A säger
2008-05-18 20:42 - Anmäl

Vad ska måtten på en bröstnäsduk vara?
#11 GeorgeVII säger
2008-05-18 21:04 - Anmäl

Alexander, http://manolo.se/2005/08/09/vika-nasdukar/
liten och kort guide, min favorit är en rak (president, bond)-vikning.
#12 T säger
2008-05-18 21:51 - Anmäl

Måtten beror till stor del på kvajen, är fickan liten så kan man inte ha en allt för stor näsduk. Sedan beror det på hur man vill att det ska se ut, en liten näsduk känns mer uppklätt medan en stor blir bulligare i fickan och ger en mer sportig känsla, det beror ju givetvis också på hur man viker den och hur mycket tyg som går åt till respektive vikning, vill man bara visa en vit rand så räcker det med en liten sak.

En genomsnittlig, all-round-duk kan vara mellan 15 och 35 cm bred (och hög)
#13 Murray säger
2008-05-18 22:15 - Anmäl

Jag äger själv en hel del bröstnäsdukar i många olika färger, mönster och material. Är det vitt som gäller så vill jag dock slå ett slag för en i linne. Helt klart ett underbart material som används på tok för litet i dagens värld av bomull och syntet. Ger en känsla av fräschhet som få andra material kommer i närheten av.
#14 ix säger
2008-05-19 06:17 - Anmäl

Det finns bara ett vettigt ställe att handla bröstnäsdukar på: Second Hand!

Originellt, poteniellt bra kvalitet och superlåga priser!

Förra helgen fyndade jag två underbara bröstnäsdukar för sammanlagt 15 kr.
#15 Eson säger
2008-05-19 07:37 - Anmäl

Eliassons problem var väl främst att han nästan alltid använder bröstnäsduk i samma tyg som sin slips. Föga elegant om du frågar mig!
#16 Modelbehaviour säger
2008-05-19 07:47 - Anmäl

En liten diskret kant på 2-3 cm som sticker upp är elegant.
#17 Bullock säger
2008-05-19 13:34 - Anmäl

#9 Alexander

Manolo har flera gånger tidigare skrivit om olika vikningar. Sök kanske "vika bröstnäsduk" bland artiklarna, och du skall nog finna svar =)
#18 milostyle säger
2008-05-19 17:45 - Anmäl

jag håller verkligen med, en bröstnäsduk kan verkligen lyfta en outfit, jag har en blå, men ska nog köpa en vit, la chemise i stockholm har ett bra utbud. Annars så tycker jag att man kan ha färgglada bröstnäsdukar också, snyggt i sommar är en rosa, men som sagt en vit är aldrig fel!
#19 n0ir säger
2008-06-10 19:06 - Anmäl

Jag har i princip ALLTID en näsduk i bröstfickan om jag har kavaj. Det är dels för att jag tycker att det ser bra ut, men också för att jag tycker det känns märkligt att inte utnyttja bröstfickan.

Kostymen är ju en väldigt avskalad skapelse, strömlinjeformad till sin nuvarande inkarnation genom många årtionden av små, små förändringar från mer ursprungliga plagg.

Att då inte använda bröstfickan känns som att den bara sitter där och väntar på att bli bortrationaliserad (vilket ju kanske blir standard i framtiden).

Samma resonemang kan naturligtvis användas om icke-fungerande knappar på ärmarna eller folk som inte sprättar sina ytterfickor (ja, jag har hört resonemangen angående förlorad passform men man behöver ju inte stoppa ner vad som helst).
#20 BW säger
2009-05-11 13:11 - Anmäl

Då jag tyvärr bor i en stad där bröstnäsdukar i linne är lite för... avant garde... behöver jag hitta en någon annanstans. Som tur är ska jag snart besöka huvudstaden i ett blixtärende. Finns det någon "lätthittad" butik i närheten av centralen där de kan tänkas ha en vit linnenäsduk till mig?

För övrigt sa mannen i butiken "Linnenäsduk? Det är ju en sån man snyter sig i" när jag frågade...
#21 Jonas säger
2009-05-11 22:32 - Anmäl

#20, jag har varit inne i en skoaffär där han som sålde skor aldrig har hört talas om skoblock. I en annan affär förklarade de att svart läder alltid är gjort av den sämsta kvalitén,, för blodådror och andra defekter syns inte så bra på svart läder.

Varför inte fortsätta som vanligt och förutsätta att de i butiken inte har en aning om vad de sysslar med.
#22 stinsen säger
2009-07-31 15:23 - Anmäl

Vill man få tag i bröstnäsdukar i siden kan jag rekommendera http://www.slipskungen.se
De har dock inte börjat med linnenäsdukar ännu. Vet någon var de finns online?
#23 Raderad säger
2014-08-05 01:29 - Anmäl

Jag kan rekommendera att köpa en vit bröstnäsduk på Bow'n'Tie: http://www.bowntie.se/tillbehor/brostnasdukar. Vecker kvalitet, låga priser og snabb leverans.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.