Manolo logotype

Mannen gör kläderna

Bild 316998

Gästkrönika: För en tid sen var jag på ett enormt outlet utanför Los Angeles med några studiekamrater. Influerad av vad som enligt samtliga svenska modetidningar och bloggar skulle vara sommarens grej plockade jag inne i Ralph Lauren-butiken på mig en lila cashmere crewneck, ett par gröna manchesterbyxor, ett röd/blått bälte som såg ut som en slips samt en persikofärgad button down-skjorta med vita ränder. Plagg som skulle göra mig oerhört preppy.

Jag fick snabbt hjälp att komma in i en rymlig provhytt där det spelades typisk amerikansk hissmusik. Efter att ha krängt på sig hela ensemblen och kollat sig själv i spegeln kommer reaktionen: Va fan? Det känns helt fel, jag ser ut som en vandrande neonfärgad reklamskylt från Times Square. Det är helt enkelt inte jag. Min kropp, min frisyr, min ålder, min utstrålning, inget av mig kunde bära upp det jag hade på mig vid tillfället.

Hade jag varit en 46 årig godsägare från Lancaster med lockigt hår i nacken eller en societetsstudent från Princeton som på fritiden ägnar sig åt rodd hade kläderna jag nu hade på mig varit som handen i handsken. Men nu är jag en 26 årig utbytesstudent i statsvetenskap som lever på CSN och har jobbat som bartender de senaste sex somrarna för att då och då kunna unna mig ett par Acne Jeans eller en kavaj från Filippa K.

Jag menar att det helt enkelt krävs en viss typ av person för att kunna bära upp en viss typ av kläder. När det gäller preppymodet och godsägare har jag sedan länge tänkt på varför stora delar av den manliga publiken kring Stureplan eller Malmö Nation i Lund väljer att klä sig som 50-åriga gubbar? Rävjaktsjackorna, de rutiga halsdukarna från Burberry, bruna Manchesterbyxor och rosa skjortor, hallå? Jag kan se att det skulle kunna passa på en äldre herre men inte en 22-årig student i företagsekonomi. Anledningen är att den äldre herren har erfarenhet, visdom och respekt som hjälper honom att bära upp dessa plagg, Det är mannen som gör kläderna och inte tvärtom.

Så efter att jag gett upp där i provhytten och snällt lämnat tillbaka rubbet till den övertrevliga expediten kommer frågan, men vem är då jag? Vilka kläder kan jag bära upp just nu i denna stund?

Svaret kommer när jag senare på dagen i studenrummets lugna vrå öppnar min garderobsdörr och synar mina ägodelar. Jag är en snäv kostymkille som passar i grått, svart, vitt och blått. När jag känner mig lite crazy så kan jag sträcka mig till en färgglad slips eller bälte som bryter av men roligare än så blir det inte. Nu har inte jag som mål i livet att kunna bära upp ett par gröna chinos till en rosa skjorta jag kommer nog alltid trivas i blåa och gråa nyanser. Men min poäng som uppenbarades där i provhytten på Ralph Lauren utanför Los Angeles är att vissa stilar kräver en viss ålder, en viss livserfarenhet och respekt för att man på allvar ska kunna se sig själv i spegeln och säga att, det här är jag.

Samuel Garlöv, upphovsman bakom nya modebloggen Industribolaget

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Ralph-Lauren
#1 hm säger
2008-05-17 15:36 - Anmäl

jag håller med dig till viss del, men jag tror inte man behöver en viss ålder, livserfarenhet eller respekt heller för den delen för att kunna ha på sig en viss typ av kläder. vad man än tar på sig; känner man sig hemma i det, så syns det. det handlar om att man utstrålar självsäkerhet vad man än har på sig, snarare än att känna sig vilsen.
#2 MF säger
2008-05-17 15:45 - Anmäl

Det är ingen hemlighet att det är något man ska akta sig för, att köpa EN garderob på en och samma gång. Din stil kommer till i form av att blanda nya och gamla plagg, därmed kan du blanda något lite "vågat" med något mer basplagg.

Blanda plagg för att tillslut försöka komma fram till vem du är klädesmässigt gör du självklart bäst med att ta ett steg i taget, och inte snabbare. Tycker inte artikeln innehåller någon specifik reflektion som betyder något för mig, inget nytt, bara ett konstaterande.
#3 W säger
2008-05-17 16:41 - Anmäl

Sant, är övertygad.. ska sluta läsa manolo..
#4 Philip Windsor säger
2008-05-17 17:49 - Anmäl

Du, osäkra Samuel har rätt i en sak: man bör bära kläder som man trivs i, och genom detta "bär upp". Det märks väldigt tydligt när någon är osäker i sin utstyrsel, vilket knappast är klädsamt. Att man däremot kan utesluta vissa stilar enbart pga ålder, inkomst, bostad etc är på ren svenska korkat.

Varför denna krönika publiceras på Manolo är för mig en total gåta. Liknande uppmaningar till stillöshet passar bättre på insändarsidan i King...
#5 Erik säger
2008-05-17 18:00 - Anmäl

Tack för ett bra artikel/inlägg!

Jag, som enbart kan tala för mig själv.. :), känner att personer som inte låter sig ha en personlig-stil utveckling ofta känns lite så där prenentiösa. 22 åringar i Bourbor jackor känns oftast lite påklistrade, förvisso, kan dem ha haft en ovanligt stilvariernade ungdom, men jag tror inte det, i alla fall inte alla av dem man ser! Bourbor jackan är riktigt snygg, men det är ett par skinnbrallor också (på Jim Morrison!!). Jag befinner mig själv, just nu, i en period då jag har för avsikt att ganska kraftigt förändra hur jag klär mig, och jag brottas dagligen med hur fan det egentligen ska gå till. Och helt ärligt skulle jag nog inte vilja ha det på något annat sätt. Personlig stil ska stötas och blötas, och om det i slutändan resulterar i gröna manchester brallor får tiden utvisa.

Att gå ta steget ifrån Cowboy boots (förvisso handsydda!) til l att bära mocka brouges är ganska stort... Fan, jag skulle ha tänkt på det innan jag började bära boots för 4 årsen!

Yours

Erik
#6 Erik säger
2008-05-17 18:01 - Anmäl

Inte kan jag stava heller... :)
#7 ajl säger
2008-05-17 19:52 - Anmäl

Det är ok Erik.
#8 Storbasen säger
2008-05-17 20:32 - Anmäl

SÅ sant! Tycker det var en spännande artikel som belyser en stor sanning. Kan man som 22årig bartender från Åmål bära fluga och godsägarutstyr på ett naturligt och avslappnat sätt? Kläder är ju inte bara kläder utan också en stil, en livsspegel som talar om vem du är. Själv är jag 36år och och kämpar dagligen med min stil :-) Jag älskar klassisk jazzig bohemstil men kan inte komma ifrån att det ibland känns påklistrat. Jag är född och uppvuxen i medelklassens mexitex-villa i ett mindre samhälle. Svensson-mentaliten ligger djupt in i tarmarna. Hur kan jag då, på ett naturligt sätt, strosa runt på stadens gator med en avslappnad preppystil utan att känna mig fel?
Jag kämpar på!
Tjo!
#9 T säger
2008-05-17 20:53 - Anmäl

Klart man inte ska bära sådana kläder man känner att man inte passar i, och man ska definitivt inte bära en viss typ av kläder för att någon annan påstår det.
#10 P säger
2008-05-17 22:55 - Anmäl

Sant, fick mig att börja tänka.
#11 Fredde säger
2008-05-18 02:34 - Anmäl

"erfarenhet, visdom och respekt"

Allts... Jag vet inte mycket om mode... Men att en godsägare från Lancaster kan bära upp dvs. se bättre ut i kläderna för att han besitter "erfarenhet, visdom och respekt" låter fruktansvärt korkat.
#12 Ture säger
2008-05-18 07:21 - Anmäl

Och där har du svaret varför alla tjejer tycker om killar i slitna jeans och blek t-shirt. Alla passar i det.
#13 Anders säger
2008-05-18 08:58 - Anmäl

#12: Ytterst tveksamt att Alla passar i det. Kanske Freddie Ljungberg men Alla? nääää
#14 Jesper säger
2008-05-18 09:01 - Anmäl

Jag tycker att de flesta går lite hårt åt Samuel. Jag förstår poängen, alla kan inte bära upp vad som helst.

Jag tycker att det är sant. För mig är modet endast ett medium för att återspegla vem jag är. Eftersom jag som person har förändrats, så har även min klädstil förändrats drastiskt genom åren. Allt utifrån intressen, miljöer etc.

Jag tycker att det var bra skrivet! Även fast jag känner mig lite vemodig över att man inte kan bära upp allt, som man vill..
#15 Pelle säger
2008-05-18 09:35 - Anmäl

Känner igen mig mycket av det du säger. Jag har i mina tidigare perioder av livet (är 21 år nu) försökt ha väldigt fina och dyra lite preppig aktiga kläder. Men vad är poängen med det?

Kläder har sina tillfällen och när jag nu som 21 åring pluggar som relativt fattig student som gärna blir lite för full och skuttar omkring, hur fan kan man då ha preppy, eller lite slarvigt uttryckt "snobb kläder"? Jag tycker det kan vara skit snyggt med hela engelska rävjakst utstyrseln, men det funkar fan inte när man går på malmö nation i lund, där det serveras 30 kr shots, matkrig och drängfylla. Kläderna ser bara patetiska ut i sådana samanhang.

Nu för tiden klär jag mig mest i någon "streetig look" (hatar det uttrycket) med noga utvalda jeans och t shirt. När jag blir 55 då får jag gå över till jaktkläderna...
#16 Björn S säger
2008-05-18 09:42 - Anmäl

Ibland förskjuts ens stil omärkbart, man följer modevågorna diskret, och utan att man vet ordet av har pullovrarna tagit championtröjornas plats i garderoben. Detta sker, som någon skrev, inte genom att man i ett slag gör sig av med alla sina gamla kläder, och köper en helt ny garderob, utan att man, när kläderna slits eller vuxits ur, köper något annorlunda.

Trots detta uppstår brytpunkter. Man kan inte gå över från t-shirt till skjorta som standardplagg, utan att fatta beslutet. Likadant är det med tröja/jacka och kavaj. Vissa språng är större än andra. Tipset är i de fallen att ta en sak i taget. Prova flera gånger, och ta med ett eller flera smakråd. Ofta hämtar man inspiration från bekanta (och manolo?) till att våga ta steget.

Men jag skulle aldrig få för mig att köpa en outfit som jag läst skall vara "sommarens grej", utan att själv känna mig dragen till det. Du gjorde rätt som tittade i garderoben för att se vilken stil du har. Fler borde göra så.
#17 mojo säger
2008-05-18 09:47 - Anmäl

Samuel uttrycker en gammal sanning. Förhoppningsvis sår han ett lite frö till insikter som kan stoppa det sorgliga massmordet på anrika traditioner som sker i kulturlösa miljöer runt t.ex. stureplan. En brötig lager lad är, och förblir alltid, en brötig lager lad oavsett utstyrsel. En klädstil reflekterar och markerar som Samuel antyder alltid något mer än ytan i sig och en stil kan endast bäras upp om de värderingar och beteenden som enligt traditionen hänger i hop med stilen finns med i sammanghanget. Som det är i dag kvalar vilken "välklädd" bingolottomiljonär från vetlanda som helst in på stureplansscenen. Då är det bättre att vara ödmjuk inför en sund osäkerhet och låta den stil man vill uppnå succesivt växa fram tillsammans med det som måste höra i hop med denna.
#18 Gäst säger
2008-05-18 10:52 - Anmäl

Ajdå, slita i ett halvår som bartender för att sedan nöja sig med Acnejeans och överskattade Filippa K-paltor...
#19 Leo säger
2008-05-18 11:37 - Anmäl

#15: "Jag tycker det kan vara skit snyggt med hela engelska rävjakst utstyrseln, men det funkar fan inte när man går på malmö nation i lund, där det serveras 30 kr shots, matkrig och drängfylla. Kläderna ser bara patetiska ut i sådana samanhang."

Det ligger mycket i det du skriver och jag förstår hur du menar. Själv föredrar jag att tänka tvärtom: att sammanhanget (jag menar matkrig och drängfylla, inte studentliv i allmänhet!) framstår som patetiskt när man går klädd som en "rävjägare"... givet att man nu kan bära upp den stilen förstås, och att man gör det med självdistans och utan att vara prentientös. Det är svårt.

Minns själv hur jag som 20-åring (5 år sedan!) gick i en stil som inte var min, eftersom jag försökte "vara någon annan". Student som bodde hemma och hade en massa Dolce&Gabbana kläder? Känns ganska fattigt så här i efterhand, får väl glädja mig åt att bara jag själv minns denna tid.

Håller nog inte riktigt med bloggaren, för övrigt. Tycker inte riktigt att det är ålders/statuskrav på vissa klädstilar. Men det är inte svart eller vitt. Bara man något sånär kan bära upp sina kläder så är det OK. Jag är student (men bara 2 veckor till...), kommer från en familj i övre medelklass (visserligen adlig men det är givetvis helt betydelselöst i sammanhanget), och har växt upp med Volvo. Ändå skulle jag aldrig känna mig hemma i t.ex. t-shirt. Nä, en krage måste det vara. Jag är inte en 46-årig godsägare, men jag är en 25 årig student, och råkar känna mig hemma i elegant klädstil. Det måste väl vara okej?
#20 Räv säger
2008-05-18 18:52 - Anmäl

"Anledningen är att den äldre herren har erfarenhet, visdom och respekt som hjälper honom att bära upp dessa plagg" ehh.. så måste det vara
#21 Dansken säger
2008-05-18 20:13 - Anmäl

Shit, vilken förvånansvärt mogen diskussion, jag blir nästan rörd. Keep kickin'!

#19: Klart det är OK att klä sig som du gör! Vi på detta forum lär iaf inte klaga (det kan däremot vissa småstadsborgare göra...).

Som en allmän kommentar kan kanske tillfogas att vissa stilar går snabbare att ta till sig för fler. Minns ni We-/JL-huvtröjorna? Varenda j-el (utom jag!) hade en sån, och nånstans såg de flesta rätt bekväma ut i dem. Likaså med jeans-och-t-shirt, de flesta känner sig bekväma i dem. Det är dock inte nödvändigtvis detsamma som att det är snyggt. Det mer dressade modet som kommit sista två åren tilltalar mig mer, men fler som bär det ser obekväma ut och passar således inte.

Och det är inte bara att vara bekväm eller inte som avgör om man passar i kläderna. Se på studenten, när alla finniga 18-åringar drar på sig kostym. Hur väl de än trivs så ser de flesta inte bra ut i kläderna. Själv tycker jag kostymen kräver lite mer hållning, lite mer axlar etc som inte alltid är på plats vid 18 års ålder.
#22 Henrik säger
2008-05-18 21:41 - Anmäl

#21 Angående kostym på unga pojkar så kan jag hålla med att de flesta inte lyckas bära upp det på ett bra sätt. Dock tycker jag att samma sak går för 40+ gubbar med ölmagen som spänner ut shjortan som om de vore gravida.
#23 Karl säger
2008-05-19 08:53 - Anmäl

Det här var nog den bästa läsningen jag har haft här på Manolo. Gästkrönikan var välskriven och kommentarerna var genomtänkta. Roligt när folk tänker innan de skriver.
#24 Sebastian säger
2008-05-19 09:36 - Anmäl

#19(Leo) : Mycket bra skrivet! Jag känner mig i samma sits. Bara för att man klär sig stiligt och smakfullt behöver man inte vara vara godsägare även om man någon dag hoppas på att bli det ;)
#25 Oskar i Malmö_ säger
2008-05-19 13:10 - Anmäl

Principresonemanget att man skall spegla sin personlighet i kläderna håller jag med men..
artikelförfattaren skulle kanske plockat på sig midre papegojaktig kulörblandning i RL butiken!!
Stylade blandningar från catwalken är kanske ok på foto för att förmedla riktning och känsla för kollektionen men skall nyttjas med måtta och urskiljning i REAL LIFE
#26 Johan utan åäö säger
2008-05-21 15:51 - Anmäl

Problemet ar ju nar folk tar sin stil for seriost, koper hela outfiten pa bourbor och sen forsoker bara den. Men om man blandar med olika marken och stilar, sa kan man fa nagot som haller och ar lite unikt. Det verkar som att folk pa stureplan och i liknande miljoer klar sig for att passa in och inte for att kanna sig bekvama. Och som vissa kommenterar sa blir det latt lite pressat nar en 20-aring klar som som denne ska ut pa ravjakt. Sa bejaka din egna stil och skit i vad allt bakat slickat har bar med sig :)
#27 Marcus säger
2008-05-21 16:18 - Anmäl

Satan vad man känner igen sig då.. kanonbra inlägg!


Skoj att du tar upp our legacy i din blogg förresten. ett företag på väg upp dessutom grymt trevliga killar!


mvh
#28 tobbe säger
2008-05-21 17:23 - Anmäl

På privat tid är det jeans & piké som gäller men att bära dessa klädesplagg dagtid är inte möjligt... Att klä sig för udda kan mycket väl bli dödsstöten för ens karriär. Så stick inte ut för mycket där ute!
#29 Serafio säger
2008-07-20 00:19 - Anmäl

Har läst om FBI-agenter och diplomater som arbetsplatsmobbats genom att de haft på sig barockmömnstrade Versaceslipsar i svart, rött och guld, pråliga manschettknappar med smaragder, ornamentmönstrade bälten med varg eller örnhuvuden inlagda med stenar som spännen, svartlila sidenväst under kostymen, tunna skinnhandskar och en kort 1800-tals operacape utanpå kläderna.

Jag tycker det är fel att arbetsplatser lägger sig i så jävla mycket.
Visst att en fet, vulgogubbe aldrig skulle kunna bära upp en sån stil men om någon som verkligen har furstliga manér och kan klä sig som "mörkrets furste" (öknamnet som FBI-snubben gick under) och dessutom trivs i det och gör det bra, vill göra det, då ska det inte behöva begränsa hans karriärsmöjligheter så enormt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.