Manolo logotype

Intervju herrmodets mäktigaste

Bild 316996

Idag presenterade modemagasinet KING sin lista över de 100 mäktigaste inom svenskt herrmode. Listan innehöll allt från välkända designers och fotbollsproffs till butiksinnehavare och för den enskilda konsumenten relativt okända nyckelpersoner. Överst på listan stod Lena Patriksson Keller, delägare i Whyred, grundare av PR-byrån Patriksson Communication och upphovskvinna till Stockholm Fashion Week by Berns.

Vad gör dig till herrmodets mäktigaste?
- Jag tror att jag och de bolag jag representerar var tidiga med ett se potentialen i herrmodebranschen. En stor del till att jag fått detta pris tror jag ligger i mitt entreprenörskap inom branschen. Sedan kanske jag inte skulle kalla det makt utan i huvudsak handlar det om att bygga ett nätverk.

Vilken av dina roller skulle du säga generar mest inflytande?
-Alla är viktiga på sitt sätt och skapar en helhet. Stockholm Fashion Week by Berns är viktigt för att internationellt visa upp potentialen svenskt mode besitter, de andra fyller andra men viktiga funktioner.

Som grundare av PR-byrån Patriksson Commucation, på vilket sätt påverkar en PR-byrå hur vi män klär oss?
- Vårt arbete syftar aldrig till att påverka enskilda designers eller märken. Vi säger aldrig åt någon att ändra designens riktning. Vårt arbete går ut på att planera och hitta rätt timing för våra kunder. Målet är att fungera som ett verktyg för medierna.

Hur tycker du att svenskt herrmode står sig internationellt?
- Svenskt herrmode står sig riktigt bra. Vi har varit tidiga med mycket, inte minst den smala siluetten, som svenska designers gjorde långt innan Hedi Slimane hyllades för det genom Dior Homme. Svenskt herrmode står sig inte bara bra på catwalken utan har en djup förankrning på gatan vilket är unikt. Det finns en rad olika märken som går bra och visar att det inte behövs ett modehus från Paris med 80-årig historia för att slå.

Hur stor inverkan har den svenska mentaliteten med demokratisk design på svenska modet?
- Även om den svenska mentaliteten är ju djupt förankrad och speglar mycket av dagens mode står vi nu inför stora förändringar. Stockholm Fashion Week by Berns är på många sätt väldigt osvenskt fenomen. Det handlar till stor del om att våga tänka stort. Likaså har det har hänt mycket med svenska varumärken. Att H&M skulle samarbete med Commes des Garçons skulle för tio år sedan framstå som helt otänkbart.

Vad är förhoppningen inför kommande upplagor av modeveckorna?
-Vi vill fortsätta i samma linje att utveckla konceptet. Det är viktigt att det skall finnas både ett industriellt och filantropiskt värde. Målet är att det skall inspirera en rad olika aktörer. Allt från designers till stylister och fotografer. Alla behövs för täcka hela branschens behov.

Är det något du uppfattar att svenskt herrmode saknar?
- Svenskt herrmode är väldigt bra och det finns en otrolig mångfald. Jämför till exempel Carin Wester och Blank. Det visar på tydliga skillnader. Möjligtvis är det lite tunt på skor- och accessoarsidan. Det är otroligt få som arbetar med detta och finns ingen direkt utbildning inom dessa delar heller. Men accessoarer för män blir en allt viktigare del.

Vad har då Per Nilsson chefredaktör för KING, att säga om listan. Varför göra en lista över herrmodets 100 mäktigaste?
- Herrmodet får idag alldeles för lite uppmärksamhet. Denna lista är för att ge aktörer inom och herrbranschen som helhet den uppmärksamhet de förtjänar.

Vilka är kriterierna för att anses ha makt inom herrmodet?
- Det skall vara någon som inspirerar och influerar hur vi män klär oss. Någon som påverkar vårt förhållningssätt till modet.

Är det någon skillnad mellan vilka som påverkar oss män i jämförelse med kvinnor?
- För 10-15 år sedan då intresset bland män inte vara så stort var sportens värld en viktig inspirationskälla. Kvinnor har alltid spanat mer på catwalken. Men intresset har ökat enormt och idag finns det ett enormt behov av inspiration, vilket inte vi minst med detta evenemang försöker att möta.

Det är ganska många med just sportlig anknytning på listan. Ola Wenström, Zlatan, Peter Forsberg. Är stil och sport en verkligen en sund kombination?
- Ja, det kan det absout vara. Se bara på gamla sporter som cricket, rodd och tennis. De är alla väldigt stiliga sporter som haft en enormt infytande på modet.

Men steget från kabelstickade cricketpullovers till Zlatan, måste ändå anses som ganska långt?
- Ja, det är enormt. Samtidigt tiderna förändras.

Det är ganska stora förändringar från förra årets lista. Är det så stora svängningar inom herrmodet?
- Det händer verkligen jättemycket inom branschen. Dels är det ett väldigt brett ämne. Skillnaden från förra året är att vi i år även inkluderat nya delar som grooming och klockor.

Hur väl står sig svenskt mode internationellt?
- Det är definitivt världsklass och vi har all anledning att vara stolta. Det finns ett stort självförtroende inom svenskt herrmode. Många har självkänslan att lyckas.

Vad gör Lena Patriksson Keller till herrmodets mäktigaste?
- Det är en helhet av alla de tre roller hon representerar. De är alla framgångsrika inom sin kategori. Stockholm Fashion Week by Berns är ensamma inom sin kategori, Whyred har utvecklats enormt och Patriksson Communication har varit tidiga med att våga satsa på modebranschen.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Whyred
#1 Wictor säger
2008-05-15 19:49 - Anmäl

Oj en intervju. Var längesedan =D Bra jobbat Manolo!

Förresten har ni fått en plats på listan?
#2 Olof säger
2008-05-15 20:07 - Anmäl

Wictor, ja intervjuer är något vi skall försöka ge mer av. Listans topp 10 såg i övrigt ut som följande:

2. Örjan Andersson, grundare av Cheap Monday och Weekday.
3. Musse Hasselvall, kamsportare, tv-kändis och skådespelare.
4. Andreas Löwenstam, designer H&M.
5. Rasmus Wingårdh, designchef Filippa K samt egna märket Simplicié Compliquée.
6. Ann Ringstrand och Stefan Söderberg, designers Hope.
7. Zlatan Ibrahimovic, fotbollsstjärna.
8. Hugo Bergström, creative director Nitty Gritty.
9. Ola Wennström, programledare Tv4
10. Mikael Solberg, vd och storägare Retail and Brands.

Vi på Manolo hamnade på plats nr 78.
#3 T säger
2008-05-15 20:08 - Anmäl

Intressant.
#4 T säger
2008-05-15 20:14 - Anmäl

Såg kommentar 2 nu; Musse Hasselvall!? Visst, han syns ofta men jag tycker inte han är så märkvärdig i modesammanhang till det yttre, är han i branschen på något sätt?
#5 Wictor säger
2008-05-15 20:26 - Anmäl

Håller med #4 ... även om musse är någon som syns mycket tror jag inte han påverkar så mycket så att han är värd en 2:a plats.
#6 Fashion » Intervju herrmodets mäktigaste säger
2008-05-15 21:33 - Anmäl

[...] Manolo.se wrote an interesting post today on Intervju herrmodets mäktigasteHere’s a quick excerpt Idag presenterade modemagasinet KING sin lista över de 100 mäktigaste inom svenskt herrmode. Listan innehöll allt från välkända designers och fotbollsproffs till butiksinnehavare och för den enskilda konsumenten relativt okända nyckelpersoner. Överst på listan stod Lena Patriksson Keller, delägare i Whyred, grundare av PR-byrån Patriksson Communication och upphovskvinna till Stockholm Fashion Week by Berns. Vad gör dig till herrmodets mäktigaste? - Jag tror att jag och de bolag jag representer [...]
#7 H2 säger
2008-05-15 22:01 - Anmäl

Makt i vilket avseende?
#8 Dmitri säger
2008-05-15 22:50 - Anmäl

Ang. Musse: kanske kan vara intressant att se en någorlunda känd kampsportare (i sverige är det sällan man hör positiva saker om dessa, dessvärre) som kan ge sin egen bild av mode och kläder. Fast han har väl redan varit intervjuad i King eller någon liknande tidning.

Hur som helst så var det en bra intervju Olof, bra jobbat!
#9 Andy säger
2008-05-16 06:38 - Anmäl

den stora frågan är väl ändå vad ola wennström gör på listan!?
#10 Ture säger
2008-05-16 07:10 - Anmäl

Jamen, vem bryr sig om vad king tycker hit å dit, de lever inte i samma värld som en själv känns det som. Massa B-kändisar hit och dit som pryder omslagen och ser ut som senaste idol-vinnarna. För att något är dyrt behöver det inte vara snyggt, och absolut inte på en svensk b-kändis. Tacka vet jag Manolo som håller sig till ämnet och inte recenserar bilar med ord som "Jävligt bra drag och fin brudmagnet".
#11 Modelbehaviour säger
2008-05-16 07:32 - Anmäl

Kan någon här bekräfta att Ola Wennström någonsin påverkat dig över dagens klädval? För mig är det ett mysterium!
#12 Anton säger
2008-05-16 07:53 - Anmäl

Att Musse och Ola är med på topp 10 tycker jag talar ganska tydligt för att Sverige inte borde bry sig speciellt mycket om Kings ranking. Nu har ju jag inte läst motiveringarna, men ändock. Sen måste jag fråga er vad ni tycker om att Zlatan huserar på en sjundeplats? Sist jag såg honom hade han megapatchade Dsquaredjeans.
#13 SW7 säger
2008-05-16 08:48 - Anmäl

Olof borde tagit 1:a platsen pa listan!
#14 En elak en säger
2008-05-16 10:20 - Anmäl

Olof #1!
#15 Simon säger
2008-05-16 13:16 - Anmäl

Musse har väl hamnat där för att han bevisar gång på gång att han kan leverera extremt snygga outfits...
#16 T säger
2008-05-16 13:19 - Anmäl

Jag är villig att hålla med 13 & 14, av alla bilder att döma är det inget fel på stilen, och inflytande har han ju i och med bloggen.
#17 H säger
2008-05-16 15:10 - Anmäl

#9, #12 m.fl: Listan innehåller de mest INFLYTELSERIKA enligt King, inte de bäst klädda. Det är väl ingen överraskning att Zlatan och den där Musse Pigg-killen kniper höga platser då man tittar på hur den stora massan av svenskar klär sig? Svarta fula kostymer, oputsade skor med grov sula, skjorta endast vid "fest" (om ens då och gärna kortärmad..huu) och enbart jeans. Alternativt svindyra kläder från DSquared...mer behöver inte sägas.
#18 T säger
2008-05-16 17:54 - Anmäl

Det ligger något i det #17 säger, man kan se det som att de är inflytelserika för att folk klär sig som dem, men personligen tror jag att det är mer så att de klär sig som folk i allmänhet.
#19 camilo säger
2008-05-16 19:35 - Anmäl

jag vill veta hur fan man blir inbjuden till event som fashiondays by berns, och Kings lilla prisutdelning. Vem måste man känna`?? JAg blir galen, jag måste alltid smita in om jag vill gå på sånt!

kolla in min blogg,
milostyle.se
#20 Wedin säger
2008-05-18 21:03 - Anmäl

Är det någon som inte var med på listan förra gången som nu är med?
Inavel?
#21 Nina säger
2008-05-20 11:54 - Anmäl

Coolt, hörde när P3 intervjuavde henne innan idag!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

In The Shop - Introducing: The Slim...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen